Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка Опорний конспект 2013.doc
Скачиваний:
202
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Рівновага монополіста в довгостроковому періоді

Монополія, яка максимізує прибуток у довгостроковому періоді збільшує обсяг виробництва до тих пір, поки не буде випускати таку кількість товару, при якій би досягалась рівність МR=LMC (граничного доходу довгострокових граничних витрат).

МR – граничний дохід;

LMC – довгострокові граничні витрати;

LАC – довгострокові середні витрати;

MC - короткострокові граничні витрати;

АС - короткострокові середні витрати.

Рис. 10.6. Довгострокова монопольна рівновага

Утримання монопольної позиції фірмою на протязі тривалого періоду можливо тому, що вільний вхід на ринок відсутній. Якщо монопольна фірма прибуткова, вона може сподіватися на прибутки як у короткостроковому, так і в довгостроковому періодах.

У довгостроковому періоді прибутку монополістів загрожує розробка товарів – субститутів. Поступово монополіст може прийти до нульового економічного прибутку. У; цьому стані він досягає довгострокової рівноваги. Максимізація прибутку або мінімізація витрат у довгостроковому інтервалі передбачає обсяг випуску, за якого граничні витрати дорівнюють граничному доходу. Маючи можливість контролювати одночасно і випуск, і ціну, монополія завищує ціни, скорочуючи при цьому обсяги виробництва.

Цінова дискримінація

Цінова дискримінація – це практика встановлених різних цін одні і ті ж товари для різних покупців.

Цінова дискримінація здійснюється тільки на ринках нечесної конкуренції і її проведення передбачає наявність суттєвої різниці в еластичності попиту по ціні в окремих групах споживачів.

Якщо монополія встановлює різну ціну кожному покупцеві, це буде означати, що вона здійснює досконалу цінову дискримінацію, або впроваджує ідеальну диверсифікацію цін.

Здійснюючи цінову дискримінацію, монополія виправляє основний недолік монополізації – зменшення пропозиції. З одного боку зменшується прибуток фірми, з іншого – росте обсяг пропозиції товару і попиту на нього.

3. Особливості функціонування монопольних ринків Порівняльна оцінка конкурентного та монопольного ринків:

  1. Вирішальна відмінність між чистою конкуренцією та чистою монополією полягає у своєрідності кривої попиту: якщо для конкурентної фірми вона має абсолютно еластичний характер (пряма лінія), то для чистого монополіста – спадний характер.

  2. Вплив монополії на суспільний добробут можна розглядати як у контексті часткової так і загальної рівноваги. Ефект у випадку аналізу часткової рівноваги вимірюється величиною витрат «мертвого вантажу».

Рис. 10.7. Економічні наслідки монополізації галузі

Графічно конкурентний ринок має вигляд:

Рис. 10.8. Конкурентний ринок

Графічно монопольний ринок має вигляд:

Рис. 10.9. Монопольний ринок