Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка Опорний конспект 2013.doc
Скачиваний:
202
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Причини високопродуктивної праці:

  • капітал з розрахунку на одного працівника;

  • природні ресурси – наявність високоякісних копалин, орної землі;

  • наявність високого рівня технологічного прогресу;

  • вплив стану здоров’я, світи, становлення до праці.

  • ефективність і гнучкість системи управління;

  • діловий, соціальний і політичний клімат, який стимулює виробництво;

  • наявність великого розміру внутрішнього ринку, який забезпечує фірмам можливість реалізації продукції масового виробництва.

Вибір між роботою і відпочинком

Кожен робітник робить вибір між працею і відпочинком.

І – дохід працівника за добу;

Н – кількість годин відпочинку, на добу;

U – крива байдужості, при виборі праця-відпочинок.

згідно з графіком:

Н – вільний час

(24-Н) – час праці

Дохід за добу: І = W(24-Н)

Рис. 12.2. Вибір між працею і відпочинком

У точці Е працівник знаходиться у стані рівноваги, де лінія бюджетного обмеження АВ є дотичною до кривої байдужості U2. В цій точці MRS = W

Підвищення ставки заробітної плати впливає на вибір між працею і відпочинком двоїсто:

якщо ставка зарплати буде зростати, то буде наявним ефект заміщення: прагнення працювати більше, щоб дохід який зростає, використати для придбання більшої кількості товарів;

  • підвищення ставки зарплати створює ефект доходу, скорочуючи кількість відпрацьованих годин. При незмінних цінах це дозволить придбати звичний набір споживчих благ і збільшити години відпочинку.

а). Ринок праці в умовах досконало конкурентного ринку

Основні риси чисто конкурентного ринку праці

Крива пропозиції індивідом своєї праці подається таким чином: величина доходу від підвищення ставки зарплати залежить від відносної сили ефекту доходу і ефекту зміщення.

Загально визнано, що у випадку дуже низької зарплати має перевагу ефект зміщення, і тому кількість праці, запропонованої індивідом при підвищенні зарплати, зростає.

Проте у міру збільшення зарплати підсилюється вплив ефекту доходу. Після того, як люди забезпечили собі певний рівень матеріального благополуччя, вони починають витрачати менше часу на роботу. Якщо стане діяти ця модель, крива пропозиції індивідом своєї праці буде мати вигнуту форму.

У цілому для ринку конкретного виду праці з урахуванням часу характерна також постійно зростаюча крива пропозиції праці.

Ринок буде прагнути до такої рівноваги в розмірах заробітної плати, при якій сукупний попит дорівнює викликаній конкуренцією пропозиції цього виду праці.

Чисто конкурентний ринок праці характеризується такими рисами:

  • велика кількість фірм, які конкурують між собою при наймі конкретного виду праці;

  • численні кваліфіковані працівники, які мають однакову кваліфікацію, не будучи залежними один від одного, пропонують даний вид послуг праці;

  • ні фірми, ні працівники не здійснюють контролю над ринковою ставкою заробітної плати.

На такому ринку праці взаємодіють ринковий попит та ринкова пропозиція, які призводять до установлення ринкової рівноваги, формування рівноважної ставки заробітної плати. Рівноважна ставка зарплати та рівноважний рівень зайнятості даного виду праці визначаються на перетині кривих попиту й пропозиції на працю. Фірма, яка наймає працю на конкурентному ринку не може вплинути на ставку заробітної плати. Для кожної окремої фірми вигідно наймати працівників до точки, в якій поточна ставка зарплати дорівнює граничному продукту в грошовому виразі. Це відображення правила MRP=MRC.

Рис. 12.3. Ринок праці галузі