Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономіка Опорний конспект 2013.doc
Скачиваний:
202
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

2. Реакція споживача на зміну цін товарів

При дослідженні кривої «дохід - споживання» дохід був величиною змінною, але ціни були постійними. Передбачимо, що дохід остається величиною постійною, а змінюється тільки ціна одного з товарів.

Припустимо, що змінюється ціна блага Х. Визначаючи точки дотику кривих байдужості U1, U2, U3, U4 з бюджетним обмеженням точками К1, К2, К3, К4 поєднуючи їх, ми визначаємо криву «ціна – споживання». Крива «ціна – споживання» показує, як змінюється обсяг закупок товару Х (точки К1, К2, К3, К4) при переході до іншого рівня цін на цей товар за умови незмінності всіх інших факторів попиту. Від цієї кривої можна перейти до кривої індивідуального попиту.

Залежність між ціною на товар (РХ) та розміром його закупок для споживача відображає крива попиту.

У цьому випадку доход є постійним, змінюється тільки ціна одного з товарів.

Х

Рис. 4.3. Крива “ціна споживання”

Х

Рис.4.3а Крива індивідуального попиту

3. Ефект заміщення та ефект доходу

Якщо ціна товару X змінюється, то можливості споживача придбати різні набори товарів теж змінюються. З одного боку, зниження цін на товар X робить його привабливішим для споживача, оскільки він стає дешевшим щодо товарів-субститутів. З іншого боку, вивільнення коштів від здешевлення покупки товару X дає змогу людині збільшити споживання інших товарів. Таким чином, зростає реальний дохід споживача, хоча його номінальний дохід залишається попереднім.

Реакція споживача на таке зростання реального доходу значною мірою буде залежати від його ставлення до споживчих якостей товару. Щоб моделювати поведінку споживача, необхідно розмежовувати дію двох ефектів, які спостерігаються при зміні цін на один з товарів.

А

X

Рис. 4.4. Ефект заміщення та ефект доходу

Ефект заміщення — це ефект, який вказує на те, що споживач у процесі споживання заміщує товаром, що став дешевше, інші більш дорогі товари.

Ця заміна ілюструється рухом вздовж кривої байдужості U, (переміщення з точки А у точку С (відрізок R - R1).

Ефект доходу — це ефект, який виникає внаслідок впливу на попит споживача зміни обсягу його реального доходу. Зміна останнього викликана зміною ціни товару X без врахування ефекту заміщення. Ефект доходу показує механізм переміщення від однієї кривої байдужості (U1) до іншої U2 (відрізок R2 – R1).

Ми бачимо, що зростання доходу суперечливо впливає на споживання нормальних та неякісних товарів. Якщо із збільшенням доходу споживання нормальних товарів зростає, то споживання неякісних товарів зменшується. Ефект заміщення однаково спрацьовує однаково і щодо нормальних товарів , і щодо неякісних товарів (таблиця 4.1).

Таблиця 4.1.

Ефекти доходу та заміщення

Ефект

Споживання товарів

Нормального

Неякісного

Доходу:

- ціна зменшується

- ціна зростає

Заміщення

- ціна зростає

- ціна зменшується

зростає

зменшується

зменшується

зростає

зменшується

зростає

зменшується

зростає

Розмежування ефекту доходу та ефекту заміщення має важливе значення для розуміння закономірностей ціноутворення в умовах ринкової економіки і дозволяє визначити зміни попиту при зростанні та падінні цін на товари і послуги.

Неякісний товар для якого ефект доходу переважає над ефектом заміщення називається товаром Гіффена.

Зростання споживання неякісного товару із підвищенням ціни на нього є парадоксом Гіффена.

Q

Якщо ціна на товар збільшується з Р1 до Р2, то Q1 знизиться до Q2.

Але у випадку неврожаю з ростом ціни (РС) на неякісний товар попит збільшується до Q3.

З’єднуючи точки N1 і N2 ми маємо у довгостроковому періоді криву попиту, яка змінюється у тому ж напрямку як і ціна. У цьому випадку крива довгострокового попиту має позитивний нахил.

Рис. 4.5. Парадокс Гіффена