Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam_rabota.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Методи нарахування амортизації

Питання амортизації розкриваються в третьому розділі Податкового Кодексу починаючи з 144 статті. Підприємства можуть нараховувати амортизацію основних засобів, згідно з П(С)БО 7 “Основні засоби” , затвердженим Наказом Міністерства фінансів від 27 квітня 2000 року № 92, застосовуючи такі методи: прямолінійний; зменшення залишкової вартості; прискореного зменшення залишкової вартості; кумулятивний; виробничий. Три останні є методами прискореної амортизації. Крім того, підприємство може застосовувати норми і методи нарахування амортизації передбачені податковим законодавством[17].

Відповідно до ПКУ (стаття 145.1.5.), амортизація основних засобів нараховується із застосуванням таких методів: прямолінійний, зменшення залишкової вартості, прискореного зменшення залишкової вартості, кумулятивний метод, виробничий метод.

На 2010р. Видавництвом встановленi наступнi методи нарахування амортизацiї: 1) нематерiальнi активи - прямолiнiйний метод; 2) основнi засоби - прямолiнiйний метод; 3) малоцiннi необоротнi активи та бiблотечнi фонди - у розмiрi 100% їх вартостi у першому мiсяцi їх використання.

Амортизація об'єктів груп 9, 12, 14, 15 нараховується з використанням виробничого та прямолінійного методу нарахування амортизації.

Амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів може нараховуватися за рішенням платника податків у першому місяці використання об'єкта в розмірі 50 % його вартості, яка амортизується, та решта 50 відсотків вартості, яка амортизується, у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності критеріям визнання активом або в першому місяці використання об'єкта в розмірі 100 відсотків його вартості[23, 145.1.5].

Нарахування амортизації проводиться щомісячно. Місячна сума амортизації при застосуванні методів зменшення залишкової вартості, прискореного зменшення залишкової вартості, прямолінійного та кумулятивного визначається діленням річної суми амортизації на 12.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт основних засобів став придатним для корисного використання. Амортизація основних засобів провадиться до досягнення залишкової вартості об'єктом його ліквідаційної вартості. Нарахування амортизації припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об'єкта основних засобів.

Суму нарахованої амортизації всі підприємства відображають збільшенням суми витрат підприємства і зносу необоротних активів.

Для амортизації нематеріальних активів застосовується лінійний метод, за яким кожний окремий вид нематеріального активу амортизується рівними частками виходячи з його первісної вартості з урахуванням протягом строку, який визначається платником податку самостійно виходячи із строку корисного використання таких нематеріальних активів або строку діяльності платника податку, але не більше 10 років безперервної експлуатації. Амортизаційні відрахування провадяться до досягнення залишковою вартістю нематеріального активу нульового значення[24, п8.3.9].

Розглянемо податковий метод зменшення залишкової вартості.

Відповідно до п.8.3. Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” (чинний до 01.01.2013р.)суми амортизаційних відрахувань звітного періоду розраховують застосуванням норм амортизації, визначених п.8.6. цього Закону до балансової вартості груп основних засобів на початок звітного періоду.

Норми амортизації встановлюються у відсотках до балансової вартості кожної з груп основних фондів на початок звітного періоду в такому розмірі (в розрахунку на податковий квартал): група 1 - 2%; група 2 - 10%; група 3 - 6%; група 4 - 15%. [24,8.6.1.]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]