Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam_rabota.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Організація розрахунків з покупцями та постачальниками

Важливо підкреслити, що для здійснення процесу постачання необхідні фінансові ресурси (гроші), які підприємство отримує лише після збуту продукції покупцям. Крім цього необхідно забезпечити безперебійність усіх процесів – постачання, виробництва і збуту. Якщо готова продукція не буде швидко реалізована, то підприємство не зможе закупити необхідні фактори виробництва, що ускладнить кругообіг капіталу.

Взаємовідносини з постачальникамиоформлюються договором. В договорі вказуються умови постачання, вимоги до продукції, яка поставляється, терміни і розміри поставок, терміни оплати, штрафні санкції за невиконання умов договору тощо.

Первинні документи при розрахунках з постачальниками ті самі, що і при обліку надходження запасів — накладні, рахунки-фактури, платіжні вимоги-доручення, платіжні доручення та ін.

Аналітичний облік ведеться в розрізі кожного постачальника.

Реєстри синтетичного обліку:

  • повна форма журнал-ордер 6;

  • скорочена відомість 3.3, журнал-ордер 3;

  • спрощена; відомість 3-м, розділ І (або В-7).

Синтетичний облік ведеться на рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками", пасивному. За кредитом відображають збільшення заборгованості перед постачальниками, за дебетом — її погашення. У разі попередньої оплати дебетується субрахунок 371 "Розрахунки за виданими авансами", активний. Така методологія обліку дає змогу уникнути виникнення дебетового сальдо на рахунку 63. Розрахунки з вітчизняними постачальниками відображуються на субрахунку 631.

Якщо цінності від постачальника надійшли без товарно-супроводжувальних документів, має місце невідфактурована поставка. Ці запаси оприбутковуються, але спочатку треба перевірити, чи не є вони попередньо оплаченими.

Якщо поставка не відповідає умовам договору, отримувач може відмовитися від цих цінностей. У такому разі їх обліковують на позабалансовому рахунку 02 "АКТИВИ на відповідальному зберіганні" і зберігають до отримання вказівок від постачальника, куди відвантажити цінності.

Якщо при отриманні запасів від постачальника виявлено нестачу, складають акт про нестачу (або комерційний акт, якщо нестача на залізниці) і суму нестачі відносять на субрахунок 374 "Розрахунки за претензіями":

Д-т 374 К-т 631.

При отриманні запасів від постачальника не на склад, а відразу у виробництво, на документах постачальника роблять напис "Транзит" і відображують в бухгалтерському обліку записом:

Д-т23,15 К-т 631.

При розрахунках з підрядниками заборгованість за виконані роботи або етапи робіт відображають за дебетом рахунку 15 "Капітальні інвестиції" або 23 "Виробництво":

Д-т 15, 23 К-т 631 [31] .

У підприємства заключені довгострокові контракти на постачання обладнання та виконання послуг для проведення науково-дослідницьких та експериментальних робіт. Головними постачальниками «ДП ВО ПМЗ ім. О.М.Макарова» є суб’єкти господарювання країн далекого та ближнього зарубіжжя та деякі підприємства України. що наведені в таблиці 2.1:

Таблиця 2.1

Основні постачальники «ДП ВО ПМЗ ім. О.М.Макарова»

Постачальник

Країна

Товар

London British Distribution Product

Англія

Вимірювальні прибори

ТОВ “Крахт ЛТД”

Німеччина

Вимірювальні прибори

Роде & Шварц Гмбх і Ко, КГ

Німеччина

Аналізатори спектра

ТОВ “Оріон-Хіт”

Росія

Літієві батареї

КБ “Арматура”

Росія

Агрегати термостатування

ТОВ та ІІ “ОмніКомп’ютерс”

Україна

ПЕОМ

ТОВ “Спайк”

Україна

Комплектуючі

Хартрон-Аркос

Україна

КПА

ДФ ЗАТ “Київ стар”

Україна

Послуги зв’язку

ДПР Завод “РаПіД”

Україна

Датчики

Науковірозробкипідприємствавикористовуютьсяврізнихсферах тагалузяхнародногогосподарства,щозумовлюєпродаж продукції «ДП ВО ПМЗ ім. О.М.Макарова» широкому сектору споживачів. Основними покупцями є підприємства ракетно-космічної галузі, машинобудування, сільського господарства, енергетики, комунальні підприємства, а саме: НКАУ (Україна), ВО ПМЗ (Україна), Мінпромполітика (Україна), “Космотрас” (Росія), “Рособщемаш” (Росія), Sea Launch (США), NARSS (Єгипет).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]