Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam_rabota.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Тема 7. Фінансове планування діяльності підприємства

7.1. Аналіз фінансового стану підприємства

Приклад фінансового плану підприємства «ДП ВО ПМЗ ім. О.М.Макарова» представлено у додатку А.

Аналізуючи фінансовий план, можна стверджувати, що підприємство розробляє його з метою перспективи розвитку виробництва, його технічного переозброєння власними силами та за допомогою інвестицій.

У першому розділі фінансового плану чітко вказується: мета та завдання бізнес-плану; економічне обґрунтування та ефективність проекту; склад управління; план дій.

Другим розділом фінансового плану є стисла історична довідка діяльності підприємства, у якій вказується: спеціалізація виробничої потужності підприємств; характеристика обсягів виробництва підприємства; загальні висновки щодо поточного стану підприємства; опис земельної ділянки та виробничих площ.

Третій розділ плану це характеристика продукції (послуг) підприємства та ринків збуту, він містить в собі: опис основних видів продукції (послуг) підприємства та пропозиції щодо раціоналізації структури її випуску; характеристику ринків, що є дуже важливим оскільки описується історичний та сучасний поділ ринку збуту та перспективи його зміни, а також реалізація продукції (послуг) підприємства за ринками збуту та пропозиції щодо оптимізації системі продажу.

Четвертий розділ має назву характеристика конкурентного середовища та містить такі важливі підпункти: характеристика конкурентів; особливості продукції підприємства та пропозиції щодо підвищення її конкурентоспроможності.

П’ятий розділ – це план маркетингової діяльності, містить такі необхідні для планування підрозділи як: перелік і характеристика наявних на підприємстві маркетингових служб; характеристика існуючих каналів збуту продукції (послуг) підприємства та пропозиції щодо вдосконалення збуту; характеристика замовлень на продукцію підприємства та пропозиції.

Шостий розділ має назву план виробничої діяльності підприємства. Він складається з таких питань: опис виробничого процесу та пропозиції щодо його вдосконалення; характеристика існуючих машин і обладнання та пропозиції щодо їх оновлення.

Наступним сьомим розділом іде організаційний план, який включає: опис існуючої організаційної структури та пропозиції щодо її зміни; характеристика якісного і кількісного складу працюючих на підприємстві та пропозиції щодо зміни чисельності працюючих; розподіл заробітної плати і премій та пропозиції щодо зміни системи оплати праці.

У восьмому розділі свого бізнес-плану охорона навколишнього середовища підприємство розглядає існуючі природоохоронні проблеми на підприємстві та пропозиції щодо їх вирішення.

Десятий розділ має назву фінансовий план та програма інвестицій. Він є головним для подальшої фінансової діяльності та розвитку підприємства та розглядає такі важливі питання як: пропозиції, розмір та обґрунтування інвестиційних вкладень у підприємство, розглядає програму інвестиційних вкладень; прогнозні фінансові показники підприємства.

Заключним етапом планування є висновки. Підприємство визначає свої можливості та недоліки у своїй діяльності, своє положення серед конкурентів, свої позитивні та негативні сторони, достатність коштів, можливість отримання кредитів, фінансову спроможність та ін. виходячи з цього визначає свою подальшу програму дій для розвитку у майбутньому

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]