Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam_rabota.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Тема 7. Фінансове планування діяльності підприємства Види фінансового планування

Фінансове планування — це один з елементів діяльності, пов’язаної з управлінням фінансами, складова частина всього народногосподарського планування.

Фінансовий план — це план формування, розподілу і використання фінансових ресурсів.

За тривалістю дії розрізняють: перспективні фінансові плани (на період понад 1 рік), поточні (на 1 рік), оперативні (на квартал, місяць).

У Видавництві використовуються такі види планування, як складання фінансового плану, складання бізнес-плану та складання балансу. Дані документи наведені в додатках.

Методи фінансового планування обираються залежно від етапу планування: 1й етап - економічний аналіз, 2й етап - метод коефіцієнтів, нормативний, економіко-математичні методи; 3й етап - балансовий.

Баланс доходів і видатків - це поточний фінансовий план, розраховується на рік з розбивкою по кварталах.

Структура балансу доходів і видатків включає такі розділи, як доходи і надходження коштів; видатки і відрахування; взаємовідносини з бюджетом та позабюджетними фондами; взаємовідносини з кредитною системою.

Платіжний календар— це оперативний фінансовий план. Головна мета його складання — спрогнозувати фінансовий стан підприємства на певну дату, на відміну від балансу доходів і видатків, який складається за певний період

При складанні платіжного календаря обов'язково враховуються: строки виплати заробітної плати, премій, внесення податків та здійснення інших платежів, розрахунків з постачальниками і споживачами; стан дебіторської і кредиторської заборгованості та ін.

Інформаційним забезпеченням для складання платіжного календаря є: планові матеріали стосовно випуску й реалізації продукції, робіт, послуг; кошториси витрат на виробництво й договори на поставку матеріальних ресурсів з постачальниками; узгоджені строки виплати заробітної плати, премій тощо робітникам і службовцям підприємства; строки внесення платежів до державного бюджету й до позабюджетних державних фондів; дані щодо валових доходів і валових витрат, податкового зобов'язання з ПДВ і податкового кредиту; кредитні договори з банками в частині строків одержання та сплати кредитів і процентів за користування ними; дані бухгалтерського обліку про стан дебіторської та кредиторської заборгованості; виписки з банківських рахунків; оперативні функціональних підрозділів про надходження та потребу коштів на підприємстві.

Платіжний календар Видавництва «Зоря» за 2009р. наведено в Додатках.

Бізнес-план— план реалізації певного проекту або угоди.Він містить розділи, в яких наводиться розрахунок фінансових показників, таких як затрати, прибуток, рентабельність, строк окупності затрат. Бізнес-плани обов'язково складаються у випадках приватизації підприємства, продажу контрольного пакета акцій на неконкурсних основах іноземному інвестору, при створенні спільних підприємств за участю держави. Крім того, кредитні установи при наданні довгострокових позик вимагають представлення підприємствами бізнес-планів для обгрунтування повернення кредитів.

Бізнес-план має давати конкретні уявлення про те, як функціонуватиме підприємство, яке місце воно займатиме на ринку; містити всі виробничі характеристики майбутнього підприємства, детально описувати схему його функціонування; розкривати принципи та методи керівництва підприємством; обов'язково містити програму управління фінансами, без якої неможливо розпочати справу та забезпечити ефективність її виконання; показати перспективи розвитку підприємства інвесторам та кредиторам[11].

Структура бізнес-плану: в перших розділах дається загальний опис проекту і вказується його мета і необхідність; характеристика результату, який досягається після завершення проекту і дає прибуток; дослідження і прогнозування ринкової ситуації, реклама, покупці і конкуренти; характеристика сировинної та експериментальної бази, забезпечення робочою силою.

Заключні фінансові розділи бізнес-плану містять розрахунки прибутку і рентабельності від реалізації угоди або проекту, обгрунтовуються терміни і джерела повернення позик, а також строки окупності затрат.

Бізнес-план Видавництва «Зоря» наведено в додатках.

Також до видів фінансового планування відноситься складання кошторисів доходів і видатків установами невиробничої сфери і бюджетними організаціями, та складання бюджетів - на рівні держави або її окремих територіальних підрозділів, завжди мають дві частини — дохідну і видаткову[32].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]