Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam_rabota.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Тема 3. Прогнозування, планування фінансових результатів на підприємстві

Склад фінансових результатів відображається у формі фінансової звітності підприємства «Звіт про фінансові результати». Загальні вимоги до розкриття статей Звіту про фінансові результати, а також зміст і форма звіту визначаються П(С)БО 3 “Звіт про фінансові результати”.У Додатках наведено «Звіт про фінансові результати» ПрАТ «Видавництво»Зоря»» та Декларації по податку на прибуток видавництва і ПДВ.

Метою складання звіту є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період. Для малих підприємств може передбачатися спрощена форма звіту про фінансові результати.

Доход у звіті про фінансові результати відображається в момент надходження активу або погашення зобов’язання, які призводять до збільшення власного капіталу підприємства (крім внесків учасників).

Витрати відображаються у звіті про фінансові результати в момент вибуття активу або збільшення зобов’язання, які призводять до зменшення власного капіталу підприємства (крім вилучення або розподілу власниками).

Якщо актив забезпечує економічні вигоди протягом кількох звітних періодів, то витрати відображаються у звіті про фінансові результати на основі систематичного та раціонального їх розподілу (наприклад, у вигляді амортизації) протягом тих звітних періодів, коли надходять відповідні економічні вигоди.

Доходи і витрати, які відповідають критеріям, викладеним вище, наводять у звіті про фінансові результати з метою визначення чистого прибутку або збитку звітного періоду[9].

Інформація, отримана зі звіту про фінансові результати в подальшому може бути використана для формування політики управління прибутками підприємства.

Види прибутку на підприємстві

Прибуток являється основним показником ефективності роботи підприємства, джерелом його діяльності. Зростання прибутку створює фінансову основу для самофінансування діяльності підприємства, здійснення розширеного відтворення і задоволення зростаючих соціальних і матеріальних потреб трудових колективів. За рахунок прибутку виконуються також зобов'язання підприємства перед бюджетом, банками та іншими контрагентами.

Прибуток - сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати. Доходи (прибутки) поділяються за видами діяльності, функціями; частина вартості додаткового продукту, виражена в грошах; частина чистого доходу; грошовий вираз вартості реалізованого чистого доходу, основна форма грошових накопичень господарського суб'єкта.

Розрізняють такі види прибутку:

1. Маржинальний прибуток (Пм) - це різниця між чистим доходом підприємства та змінними витратами, пов'язаними з виробництвом реалізованої продукції (виконаних робіт, наданих послуг). Він є джерелом покриття всіх постійних витрат підприємства:

Пм=ЧД-Сзм

де ЧД - чистий дохід підприємства, грн.;

Сзм - сума змінних витрат підприємства, пов'язаних з виробництвом реалізованої продукції, грн.

2. Валовий прибутокв), що обчислюється як різниця між чистим доходом підприємства та виробничою собівартістю реалізованої ним продукції, яка, крім змінних витрат, включає ще й накладні виробничі витрати (амортизацію виробничого обладнання, опалення приміщення виробничого цеху тощо):

Пв=ЧД-Сп.в

де Сп.в - виробнича собівартість реалізованої продукції, грн.

3. Операційний прибуток, або прибуток від операційної діяльності підприємства (По.д) являє собою різницю між валовим прибутком та постійними витратами підприємства, пов'язаними з його операційною діяльністю у звітному періоді.

Він визначається як алгебраїчна сума валового прибутку, іншого операційного доходу, адміністративних витрат, втрат на збут та інших операційних витрат:

По.д = П в + Д ін.о – В адм, - В зб В ін.о ,

де Д ін.о - інший операційний дохід, грн.; Вадм- адміністративні витрати, грн.; В зб - витрати на збут, грн.; В ін.о - інші операційні витрати, грн.

4. Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування (Пзв.оп) - визначається як алгебраїчна сума загального прибутку від операційної діяльності та доходів і втрат від іншої діяльності:

П зв.оп = По.д + Ду.к + Дін.ф + Дін - Ву.к.- Він.ф - В ін,

де Ду.к- доходи підприємства від участі в капіталі, грн.;

Дін.ф - інші фінансові доходи, грн.;

Дін - інші доходи підприємства, грн.;

Ву.к- втрати від участі в капіталі, грн.;

Він.ф - інші фінансові втрати, грн.;

В ін - інші витрати підприємства, грн.

5. Прибуток від звичайної діяльності підприємства (Пзв.д) визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку з прибутку. Величину податку на прибуток визначають, виходячи з суми прибутку від звичайної діяльності до оподаткування та діючої ставки податку на прибуток:

Пзв.д = Пзв.оп - Пзв.оп x %

де % податку - ставка податку на прибуток ( у вигляді десяткового дробу).

6. Чистий прибуток підприємства (Пч) визначається як алгебраїчна сума прибутку від звичайної діяльності, доходу, витрат та податку з прибутку від надзвичайної діяльності:

Пч = Пзв.д + Д н.д - В н.д - (Д н.д - В н.д) x %податку,

де Д н.д - доходи від надзвичайної діяльності підприємства, грн.;

В н.д - витрати, пов'язані з надзвичайною діяльністю підприємства

7. Валовий (балансовий) прибутокявляє собою суму прибутку від реалізації продукції (робіт, послуг), основних фондів, іншого майна підприємства і доходів від позареалізаційних операцій, зменшених на суму витрат по цих операціях:

Пв = Прп + Прф + Ппз,

де Пв — валовий прибуток;

Прп — прибуток від реалізації продукції;

Прф — прибуток від реалізації основних фондів, іншого майна підприємства;

Ппз — прибуток від позареалізаційних операцій.

Балансовий прибуток включає три основних елементи: прибуток (збиток) від реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг; прибуток (збиток) від реалізації основних засобів, їхнього іншого вибуття, реалізації іншого майна підприємства; фінансові результати від позареалізаційних операцій.

Джерелами формування прибутків підприємств є операційна, фінансова, інвестиційна та інші види діяльності. Найбільшу питому вагу в структурі прибутків підприємства займає прибуток від операційної діяльності, а саме прибуток від реалізації продукції (робіт, послуг).

В економічній теорії і господарській практиці розрізняють економічний прибуток, бухгалтерський прибуток і нормальний прибуток.

Бухгалтерський прибуток - різниця між загальним доходом і явними витратами. Він враховує тільки явні(грошові) платежі, що фіксуються в бухгалтерській звітності підприємства.

Економічний прибуток - різниця між загальним доходом і загальними витратами фірми, явними і неявними.

Нормальний прибуток - це той мінімальний прибуток, що повинний заробити підприємець, якщо він хоче залишитися у своєму бізнесі і продовжувати діяльність [13].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]