Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пат физ экзамен2015 вопросы — копия.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
25.12.2016
Размер:
139.03 Кб
Скачать

2.Патофізіологія кишкового травлення.

У кишечнику завершується гідроліз кормових речовин і відбувається підготовка їх до всмоктування. Травлення відбувається завдяки секреторній, моторній, всмоктувальній, інкреторній та екскреторній функції стінок.

Травлення в кишківнику має два етапи:

Порожнинне – ферментативне руйнування надмолекулярних систем великих молеку

Пристінкове – продовжується на мембрані кишкових ворсинок.

До порушень кишкового травлення відносять:

-Порушення виділення панкреатичного соку

Відбувається через: зменшення евакуації вмісту із шлунка в кишки, під час стискання протоки підшл.залози рубцами, пухлинами, у разі запалення залози-панкреатиті( причини-отруєння лугами, кислотами, фосфором, ушкодження паренхіми залози власними ферментами).

Призводить до: нестача – зниження активності процесів розщеплення і засвоєння білка та жира в кишках, зниження моторик, затримки вмісту, яке потім гниє і викликає інтоксикацію організму.

-Порушення виділення жовчі

Недостатнє виділення – гіпохолія – через непрохідність жовчної протоки (закупорка каменями, паразитами, пухлинами), набряк слизової оболонки жовчної протоки, анемії, хвороби печінки, послаблення жовчного міхура до скорочень. Через нагромадження у жовчному міхурі – потрапляє в кров і спричинює жовтяниці.

Зниження надходження в кишки (гіпохолія) або повне припинення( ахолія) призводять до зниження засвоювання жирів, через недостатнє їх емульгування, зниження утворення водорозчинних сполук жирних кислот для всмоктування, погіршення всмоктування білків, жиророзчинних вітамінів, розвиток бактеріальної мікрофлори, гниття вмісту, погіршення перистальтики, розвитку хімостазу і метеоризму.

-Порушення секреторної функції кишок

Кишкові залози виробляють сік безперервно. Посилення вироблення соку може бути через наявністю у вмісті кишечника жирів, соку підшлункової, механічних, хімічних подразниках. І призводить до виразки 12палої кишки і гострих ентеритів.

-Порушення всмоктування у кишках

Всмоктування води та розчинених у ній білків, жирів, вуглеводів здебільшого відбувається в тонкій кишці.

Порушення всмоктування виникає через: послаблення порожнинного травлення у шлунку та кишках, поруш. Моторної функції стінок кишок та рухливості ворсинок, розладах крово-лімфо обігу, впливу на слиз.оболонку механічних і хімічних подразників, авітомінозах А,В,С,D, внаслідок порушення пристінкового травлення.

Призводить порушення всмоктування і пристінкового травлення до диспепсії, вимивання заліза, міді, мангану і цинку з організму, втраті рідини з організму.

-Порушення моторної функції кишок

Порушення перистальтичних скорочень – послаблення, посилення і припинення.

Посилення – у вигляді проносів=зневоднення. Внаслідок подразнення слизової оболонки грубими часточками корму, запальних процесів-ентеритів, колітів, дії бактеріальних токсинів, розладу нервової і гуморальної регуляції, дії збудника хвороби(колібактеріоз), утворення в кишках багато токсичних продуктів-індосу, скотолу, фенолу, аміаку, недостатності надниркових залоз.

Послаблення – у вигляді гіпотонії та атонії кишечника. Внаслідок – змінами кормів, деяких захворюваннях травного апарату, лихоманкою, порушенням обміну речовин. Атонія – внасл. Виснаження тварини, тяжкої травми, гострого перитоніту, зменшення надходження жовчі, під впливом опія і атропіну. – призводять до застою вмісту.