Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пат физ экзамен2015 вопросы — копия.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
25.12.2016
Размер:
139.03 Кб
Скачать

2.Порушення жовчовидільної функції печінки. Класифікація жовтяниць.

Порушення жовчовидільної функції може спостерігатися при хворобах печінки, жовчного міхура, інфекційних захворюваннях, хворобах крові. За цих умов порушується і пігментний обмін. = результат = жовтяниці.

Жовтяниця- симптомокомплекс, який розвивається у разі ураження печінки та жовчних шляхів і супроводжується забарвленням шкіри та слизових оболонок у жовтий колір через відкладання в них жовчних пігментів.

Її виникненню завжди передує білірубінемія.

Є три види жовтяниці.

Механічна жовтяниця – наслідок утруднення або припинення відтоку жовчі з печінки в 12палу кишку через запалення їх слизових оболонок, стискання пухлинами, закупоркою камінням чи паразитами, паралічів або спазмів жовчовивідних судин. Внаслідок жовч розтягує капіляри, вони розриваються і жовч потрапляє у кров. Виникає загальне збудження, а потім пригнічення ЦНС – жовчні солі. Виникає шкірний свербіж – подразнення нервових закінчень солями жовчних кислот, зниження артеріального тиску і зсідання крові.

Паренхіматозна жовтяниця – внаслідок загибелі печінкових клітин. Причини: інфекції(гепатит, пневмонія, сепсис), отруєння фосфором, хлороформом, лікарськими речовинами. Внаслідок порушується обміни в печінці та антитоксична і бар’єрна функції. Симптоми можуть бути як у механічної. Є білірубінемія, білірубінурія, уробілінурія.

Гемолітична жовтяниця – внаслідок посиленого руйнування еритроцитів під впливом інфекційних і кровопаразитарних агентів, а також через отруєнь гемолітичними отрутами (арсен, зміїна отрута). У крові порушується вміст непрямого білірубіну, який нирками не виводиться і зумовлює надходження до печінки прямого білірубіну з жовчю – уробілінурія, порушення пігментного обміну.

17Варіант.

1.Алергія, її види та механізм розвитку

Алергія - це підвищена реактивність імунної системи, що виникає з різних причин і викликає надчутливість до різноманітних побутових, харчових, лікарських і інших подразників. Речовини, що викликають алергію, наз. алергенами.(езкоалергени:росл, твар пох., побутові реч, лікарські препарати. Ендоалергени(ауто алергени):природні тканин(кришталик ока, нервова тканина, колоїд щитоподібної залози).

Алергічні реакції бувають двох видів.

Реакції негайного типу виникають відразу або протягом півгодини після контакту з алергеном.Вони протікають, як правило, у гострій формі: висипає кропив'янка, виникають набряки, ядуха і т. д. - аж до смертельного результату.В основі лежить взаємодія між гуморальними антитілами і антигенами. Відбувається перебіг анафілаксії, сироваткової хвороби, бронхіальної астми. А якщо гуморальні антитіла і клітинні антигени – місцева реакція негайного типу (феномен Овері).

Реакції уповільненої типу можуть бути відстрочені до трьох дібі носять менш важкий характер (шкірні висипання, алергічний риніт , шлунково-кишкові проблеми і т.п.). Коли речовини, що провокують алергічні реакції (алергени), потрапляють в організм, то імуноглобуліни "кидаються" на них і "хапають". Разом з алергенами імуноглобуліни Е сідають на мембрани так званих тучних клітин, всередині яких містяться різні активні речовини, зокрема гістамін, відповідальний за розвиток запальних симптомів. Гістамін викидається з тучних клітин, і у алергіків відбувається набряк цих місць, з'являються свербіж, висипання, виділення (наприклад, з носа). Дані реакції виконують захисну біологічну функцію - розширити судини і залучити до цього місця інші активні клітини крові, які також можуть виділяти речовини, що руйнують чужорідні білки.