Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
627.71 Кб
Скачать

29. Участь українського народу у північній війні.Гетьман і.Мазепа.

Участь України в Північній війні 1700-1721 pp. Російський цар Петро І вирішив "прорубати вікно в Європу", вийшовши для цього на береги Балтики, але йому заважала Швеція. В 1700 р. почалася війна між Росією і Швецією за панування в Європі. Після цілої низки принизливих поразок у битвах з шведами Петро 1 модернізував армію. Цар-реформатор провів також радикальні зміни в управлінні країною і в суспільстві. Війна тривала понад 20 років і закінчилася в 1721 р. Українцям вона коштувала десятків тисяч людських життів козаків, селян, міщан, які гинули в далеких походах в ім"я незрозумілих їм чужих російських планів і амбіцій їх молодого царя. Російські залоги по містах України завдавали часто непоправної шкоди мешканцям, займалися здирством і сваволею москалі. А в козацьких полках Петро І ставив командирами російських офіцерів. Занепокоїлась козацька старшина, вбачаючи в цьому загрозу своєму становищу. Так довго це продовжуватись не могло. Гетьман І.Мазепа писав цареві про чисельні скарги населення, які він отримував, і наругу, яку чинили над ними російські воєводи. Все це, а також хиткість влади самого гетьмана змусила його на рішучі кроки. Ще до Полтавської битви І.Мазепа перейшов на бік Карла XII, плекаючи надії за підтримки останнього досягти незалежності для України і особистих гарантій безпеки і певності свого становища.

Взагалі ж, битва під Полтавою, яка відбулася 27 червня 1709р., в зарубіжній історіографії розглядається, як війна між Швецією і Росією. Україні місця в цих дослідженнях майже не відводиться, хоча найбільш трагічними наслідки цієї битви були саме для України.

Мазепа. Особа і діяльність Івана Мазепи вважаються надзвичайно супереч-ливими і отримали в історичній літературі неоднозначну оцінку, досить часто суперечливу. Безперечно, це один із найвизначніших і найсклад-ніших політичних діячів України. Ним цікавилися історики, музиканти, живописці, літератори Росії, України і всієї Європи. Російський царизм, починаючи від Петра І, довгі роки і навіть століття настирливо насад-жував його образ як «злодія», зрадника, сепаратиста, безпринципного й віроломного політика. При цьому замовчувався факт нечесності, віро-ломства, зрадництва самого царського уряду. Багаторічний тиск вели-кодержавницької великоросійської пропаганди царизму призвів до того, що Івана Мазепу вважали зрадником не лише широкі народні маси, але й значна частина російських та українських істориків до кінця XIX ст.

Однак уже від початку XIX ст. багато українських істориків — М. Ко-стомаров, В. Антонович, Ф. Уманець, М. Грушевський, І.Борщак та інші все уважніше вивчають і, об’єктивно аналізуючи, позитивно оцінюють. Державний діяч і політик найвищого гатунку, найвправніший дипломат тодішної Європи, полководець і водночас поет, у поезії якого найсильнішими були патріотичні мотиви, уболівання за долю України. Різноманітна природна обдарованість поєднувалася в ньому з високою освідченностью.

Гетьман Іван Мазепа намагався зробити з України європейську державу, підняти й зміцнити значення й престиж гетьманської влади, яка за десятирічча руїни зазнала страшної девальвації. Жодний із гетьманів не зробив так багато, як Мазепа для розвитку культури та духовності українського народу. Спроба цього гетьмана вирвати Україну з-під московського ярма, реалізувати велику ідею незалежної самостійної Української держави зазнала поразку. Але протягом трьох століть ця ідея жевріла в серцях найкращіх синів і дочок українського народу.Корені сучасної незалежної України повною мірою лежать у великій ідеї Мазепи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]