Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
627.71 Кб
Скачать

Причини Перебудови

  • Стагнація в економіці, наростання науково-технічного відставання від Заходу, провали в соціальній сфері.

  • Політична криза, яка виразилася у розкладанні керівництва, в його нездатності забезпечити економічний прогрес, у зрощенні партійно-державної номенклатури з ділками тіньової економіки та злочинністю, що призвело до формування в середині 1980-х рр. стійких мафіозних угруповань.

  • Апатія та негативні явища в духовній сфері суспільства.

  • Прихід до керівництва країни молодих політиків (М. С. Горбачов, М. І. Рижков, О. М. Яковлєв, Е. А. Шеварнадзе), які не тільки прагнули до зміцнення своєї влади, а й виступали за оновлення держави та суспільства.

1985 році взято курс на прискорення соціально-економічного розвитку країни. Проте економічні реформи були провалені.

Причини провалу економічних реформ: 1. прагнення поєднати адміністративно-командні (повне одержавлення власності , планове введення господарства) й ринкові ( приватна власність та ініціатива) методи господарювання. 2. непослідовність, необґрунтованість економічних реформ.

67. Передумови та основні шляхи розбудови незалежної держави Україна. Прийняття “Декларації про державний суверенітет України”. “Акт проголошення незалежності України”.

Акт проголошення незалежності України |

Серпневі події в Москві ще більше посилили прагнення народів СРСР до самостійного розвитку, до незалежності. 24 серпня 1991 р. Верховна Рада України, виходячи з ситуації, що склалася внаслідок ліквідації серп­невого заколоту, приймає Акт проголошення незалежності України. Це був документ величезної історичної ваги, підтверджений всенародним рефе­рендумом 1 грудня 1991 р. В ньому взяло участь 84,2% виборців, з яких 90,3% проголосували за незалежність України. Нагадаємо, що це була третя спроба домогтися незалежності. Перша відбулась у 1648-1654 рр. під проводом Б.Хмельницького, друга - у 1917-1919 рр. під керівництвом М.ґрушевського і В.Винниченка. Того ж дня Президентом України було всенародне (61,6 %) обрано Л.Кравчука.

Розбудова української незалежної держави вступила в новий етап.

Утворення Співдружності незалежних держав (СНД) |

7 грудня 1991 р. у Біловезькій Пущі зібралися лідери Білорусії (С.Шуш-кевич), Росії (Б.Єльцин) та України (Л.Кравчук), провели переговори (без залучення М. Горбачова, який повернувся до виконання обов'язків Пре­зидента СРСР) і наступного дня підписали угоду про створення натомість СРСР Співдружності Незалежних Держав (СНД), Верховна Рада України ратифікувала цю угоду, зробивши певні застереження.

21 грудня того ж року в Алма-Аті відбулася зустріч керівників незалеж­них держав колишнього СРСР (виняток становили Грузія та країни Балтії). У прийнятій декларації зафіксовано, що з утворенням СНД Радянський Союз припиняє своє існування. Так було перегорнуто останню сторінку в історії Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

Отже, Декларація про державний суверенітет України.16 липня 1990р ВР УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України.

Основні положення:

  • Право укр.. нації на самовизначення;

  • Держава має захищати та охороняти національну державність українців;

  • Народ – єдине джерело державної влади;

  • Розподіл влади на гілки;

  • Визнання невід'ємних прав та свобод України;

  • Проголошення економічної самостійності держави.

Здобуття Україною незалежності. 19-21 серпня 1991р.- створення в Москві ДКНС, спроба держ. Перевороту з метою збереження СРСР та тоталітарного режиму.

24 серпня 1991р. – прийняття ВР УРСР Акта проголошення незалежності України, масовий вихід комуністів з партії, тимчасова заборона діяльності КУ, національне піднесення в Україні.

Значення Акта проголошення незалежності України:

  • Створення самостійної незалежної держави;

  • Чинність дії на території України лише Конституції та законів України.

  • Єдність, цілісність, недоторканість території

  • Україна увійшла до світового співтовариства як рівноправна держава.

  • Україна як демократична держава стала на шлях цивілізованого розвитку.

1 грудня 1991 – Всеукраїнський референдум на підтвердження Акта проголошення незалежності України та вибори президента України.

8 грудня 1991 – підписання угоди про припинення існування СРСР та створення СНД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]