Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
627.71 Кб
Скачать

15. Литовсько-руська держава. Її політично - адміністративний устрій і соціально-класова структура

Велике князівство Литовське— держава, що існувала у Східній Європі у 1318 століттях.

У XIV ст. історичні події розвивалися у вкрай несприятливому для Русі-України напрямі: вона була ослаблена золотоординським ігом; припинилася галицько-волинська князівська династія; посилилися агресивні сусіди, насамперед Польща, Угорщина, Литва. У результаті з сер. XIV ст. українські землі підпадають під владу кількох країн. Зокрема, в 1349 р. Польщею була захоплена Галичина. Протягом 1370—1387 pp. Галичиною володіла вже Угорщина, а у 1387 p., за короля Ягайла, Галичина та Холмщина остаточно були приєднані до Польщі. Молдавське князівство захопило Буковину, а Угорщина — Закарпаття.

Утвердження литовського правління на теренах ослабленої Русі-України відбувалося практично без опору з боку місцевого населення. Це пояснювалося тим, що литовські князі, діючи за принципом "захоплюючи, звільняємо" (українські землі від золотоординців), виявляли незмінну повагу до тутешніх звичаїв, проголошуючи: "Ми старини не рушаємо, а новини не вводимо".

16. Україна в часи польської експансії. Люблінська унія 1569 р.

У Великому князівстві Литовському феодально-кріпосницькі відносини юридич­но були оформлені Литовськими статутами (кодекси законів феодального права): 1529 p. - І Литовський статут; 1566 p. - II Литовський статут; 1588 p. - III Литовський статут (остаточне закріпачення українських селян).

Люблінська унія 1569 р. 1 липня 1569 р. Польща і Велике князівство Литовське об'єд­налися в одну державу - Річ Посполиту. Причини укладання унії сторонами: Польща - прагнення підкорити Велике князівство Литовське, об'єднати дві держави під владою од­ного монарха. Литва: 1) знекровлена Лівонською війною (1558 - 1583) з Московською державою, Литва прагнула полегшити свої воєнні тяготи, мати союзника для боротьби із супротивником; 2) литовська шляхта прагнула одержати такі самі привілеї, які мали польські шляхтичі. З української сторони унією були зацікавлені шляхтичі, які бажали в об'єднаній державі краще налагодити оборону від турецько-татарських набігів і покласти край збройним нападам на польсько-українському прикордонні; також прагнули поліпшити торгівлю з країнами Західної Європи, адже торгові шляхи пролягали через Польщу. Згідно з унією Волинь, Київщина, Брацлавщина та Підляшиїя відійшли під владу Польщі. На­слідки унії для України: а) позитивні - у межах однієї держави об'єдналися більшість українських земель, що сприяло культурному і політичному згуртуванню українського на­роду, створювало передумови для перетворення його в націю; у Речі Посполитій запорізьке козацтво активно втягувалося в політичне життя і швидко стало самостійною політичною силою; в Україні розширилася мережа установ освіти, поширився вплив культури Західної Європи; б) негативні - згодом зросли повинності і податки для селян і міщан; українське населення зазнавало національно-релігійних утисків; відбувалася полонізація українських князів і шляхти - українське суспільство втрачало свою політичну еліту, національні тра­диції і культуру; українці потерпали від сваволі шляхти і коронного польського війська; Польська держава не змогла захистити українські землі від турецько-татарської агресії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]