Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
627.71 Кб
Скачать

34.Три поділи Польщі та їх вплив на історичну долю Правобережної та Лівобережної України

Ініціатором поділу Польщі став прусський імператор Фрідріх ІІ, який залучив до цієї акції Росію та Австрію. Так, за згодою цих держав були здійсненні три поділи Польщі.

5 серпня, 1772 року здійснено перший поділ. До складу Австрії відійшла Сх. Галичина. До Росії – частина Білорусі.

12 січня 1793 року Росія та Пруссія підписали Конвенцію про другий поділ Польщі. До Росії ввійшла Київщина, Брацлавщина, Поділля, Сх. Волинь, Частина Білорусі. До Пруссії – польські землі – Гданськ, Познань, Торунь.

13 жовтня 1795 року відбувся останній третій поділ Польщі.

До складу Росії ввійшла Зх. Волинь, Зх. Білорусь, литовські та латвійські землі. До Пруссії – Зх. та Пн. землі Польщі.

Унаслідок трьох поділів Польська держава перестала існувати. Під владою Російської імперії опинилися всі українські землі Правобережжя, за винятком Галичини, Буковини, Закарпаття, які перебували у складі Австрії.

35. Декабристський рух та його вплив на розвиток громадсько-політичного руху в Україні

Для суспільно-політичного руху в Наддніпрянській Україні важливе значення мала спроба офіцерів російської армії за допомогою перевороту встановити в Росії конституційний лад. 1816 р. в Петербурзі виникла перша декабристська органі­цізація — «Союз порятунку». Вже 1818 р. в Москві замість неї був створений «Союз благоденства». Тоді ж на території України було засно­вано Тульчинську управу Союзу на чолі з полковником Павлом Пестелем. 1821 р. заколотники реорганізували свої об'єднання і створили дві організації — Північ­не товариство з центром у Петербурзі й Південне — з осередком у Тульчині. Пів­денне товариство очолив П. Пестель.

Основним програмним документом Південного товариства була «Руська прав­да», складена П. Пестелем. Вона передбачала:

  • повалення самодержавства й встановлення республіки;

  • скасування кріпацтва і наділення селян землею без викупу;

  • ліквідацію станів, запровадження політичних свобод і рівності усіх громадян;

  • повну свободу торгівлі і промисловості.

Пестель виступав за унітарну державу без якихось автономних утворень чи територіального самоврядування — на відміну від Конституції, складеної членом Північного товариства Микитою Муравйовим, де йшлося про перетворення Росій­ської імперії на федерацію держав, дві з яких (Малоросійська з центром у Харкові і Чорноморська з центром в Києві) мали бути створені в Україні.

1823 р. в Новограді-Волинському виникло Товариство об'єднаних слов'ян, очолюване братами Борисовими, а також польським дворянином Юліаном Люб­лінським.

У вересні 1825 р. «Товариство об'єднаних слов'ян» увійшло до складу Півден­ного товариства, утворивши в ньому Слов'янську управу.

14 грудня 1825 р. на Сенатській площі в Петербурзі Північне товариство під­няло повстання, але внаслідок нерішучості дій воно було придушено того ж таки дня. 31 грудня члени Південного товариства підняли Чернігівський полк. З січня вони потрапили у засідку і були розгромлені. Виступ декабристів мав велике значення, значно вплинувши на подальший розвиток українського волелюбного руху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]