Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_уп_лекц_укр.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
440.32 Кб
Скачать

2. Управління зацікавленими сторонами.

Завдання управління проектом можна визначити як досягнення технічних, економічних та інших його цілей у певний строк, у певному середовищі та за допомогою людських ресурсів. Дотепер в управлінні проектами домінували технічні, часові, організаційні, економічні аспекти. Середовище проекту, включаючи й зацікавлені в ньому сторони, дуже часто розглядалося як фактор ризику, зумовлюючи затримки, додаткові роботи й витрати. У той же час досвід показує, що при відповідній взаємодії із зацікавленими сторонами вони можуть надати проектові значну допомогу.

Щоб управляти зацікавленими сторонами, насамперед їх по­трібно знати. Можна почати з перерахування всіх сторін, що мо­жуть бути залучені до проекту. Їх поділяють на внутрішні й зовнішні.

Внутрішні: власники компанії; вище керівництво; лінійні служби (маркетинг, виробництво, підтримка й ін.); служби забез­печення якості; групи внутрішнього персоналу; працівники; пред­ставники профспілок; групи консультантів; інші проекти.

Зовнішні: керівники різних спеціалізованих організацій, таких як будівельні, експортно-імпортні, страхові, з питань техніки безпеки, працевлаштування, зовнішнього середовища та ін.; фінансові джерела (банки тощо); преса; політика; профспілки; церква; конкуренти; постачальники; суміжники; сім'ї персоналу.

Наведені переліки можуть змінюватися залежно від особливостей проекту, країни його здійснення, її культури.

Визначивши можливі зацікавлені сторони, можна виключити найменш важливі з них, але слід робити це з обережністю, аби уникнути недооцінки. При цьому сторони необхідно оцінити: одні зацікавлені в наданні допомоги, інші здатні чинити опір справі.

Так само як і на переговорах, тим легше обрати правильну стратегію, чим більше буде інформації стосовно протилежної сторони. Тому наступний крок - це збирання інформації про найбільш важливі зацікавлені сторони.

Для вибору стратегії управління проводять аналіз на вияв­лення слабких і сильних особливостей сторін, можливостей небез­пеки з їхнього боку. Це ССМН-аналіз. Він полягає у визначенні сили й слабкості найбільш важливих зацікавлених сторін, а також можливостей і небезпеки від проекту для зацікавлених сторін. Найчастіше для кожної сторони існують і можливості, і небезпеки. Визначивши ці фактори, їх необхідно оцінити з огляду на те, як вони можуть вплинути на проект, і сконцентрувати на них увагу.

У результаті проведення ССМН-аналізу отримують дані щодо сили і слабкості кожної із зацікавлених сторін, а також їхніх можливостей впливу на проект, у тому числі негативних. Варто сконцентрувати увагу на більш важливих факторах, тобто на тих мож­ливостях, що є найвпливовішими (позитивних і негативних) і здат­ними суттєво змінити життєвий цикл проекту. З огляду на це роз­роблюють стратегію, згідно з якою вирішують, які використати можливості та як запобігти небезпеці.

Отже, управління зацікавленими сторонами - це можливість регулювання і контролювання взаємодії між проектом і зацікавле­ними сторонами з метою досягнення цілей проекту. Взаємодії ма­ють бути чітко сплановані. Для цього необхідно визначити їхні можливості та потенційні небезпеки, прогнози стосовно проекту. Скоординований вплив зацікавлених сторін на проект має принес­ти для нього скоріше користь, а не шкоду.