Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_уп_лекц_укр.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
440.32 Кб
Скачать

3. Створення проектної команди.

Для здійснення управ­ління проектами необхідна постійна проектна команда. Проект-менеджер і його команда мають бути єдиним цілим і працювати як добре налагоджений механізм. Створення професіональної коман­ди для нового проекту входить в обов'язок проект-менеджера вже на першому етапі його роботи. Цей процес потребує цілого комп­лексу навичок управління: вміння визначити та об'єднати у команду спеціалістів з різних відділів та організацій.

Проектна команда переживає п'ять стадій свого існування:

1. Етап формування. Члени команди збираються разом з почуттям невпевненості (мають місце настороженість тощо). Результативність команди на цьому етапі низька, бо її члени ще незнайомі між со­бою і невпевнені один в одному. Можливе наштовхування на перші "підводні камені" в період формування команди, знов-таки зумов­лені невпевненістю. На цьому етапі проект-менеджер повинен інтенсивно працю­вати над подоланням "підводних каменів", щоб об'єднати коман­ду. На цьому етапі формуються спільні норми й цінності.

2. Період спрацьовування учасників. Починаючи спільну працю, члени команди використовують різні підходи й методи роботи. Ці розбіжності можуть викликати суперечки і навіть конфлікти. Проте поступово, при вмілому керуванні проект-менеджера, на основі загальних цінностей і норм у команді встановлюються ділові й товариські стосунки. Формуються конструктивні нефор­мальні групи, визначаються поведінкові ролі членів команди. На цьому етапі формується психологічний клімат у групі.

3. Період нормального функціонування. Минули бурі, стихли суперечки й конфлікти. Кожний член команди відчув свою роль і своє місце в колективі, в якому він має працювати протягом усього життєвого циклу проекту. На двох перших етапах у групі формується командне почуття - вкрай необхідна умова успішної праці. Третій етап - найбільш три­валий та відповідальний для проекту, тому проект-менеджер пови­нен максимально мобілізувати зусилля команди саме на досягнен­ня його результатів.

4. Реорганізація. Проект-менеджер робить зміни у кількісному та якісному складі команди з кількох причин: зміна обсягів і видів робіт; заміна деяких працівників через їхню непридатність; залучення нових спеціалістів; запрошення тимчасових експертів тощо. Усі ці зміни є нормою розвитку команди.

5. Розформування команди. Після завершення проекту команда розформовується. При цьому виникає одна з двох ситуацій. Досягнутий успіх, члени ко­манди відчувають задоволення своєю роботою, вони сповнені ба­жання працювати разом і надалі. Як правило, проект-менеджер, приступаючи до нового проекту, запрошує до команди тих людей, з якими успішно працював над попереднім. У випадку невдачі чле­ни команди, відчуваючи моральну незадоволеність, розстаються з полегшенням. Проект-менеджер, безумовно, повинен прагнути пер­шої ситуації й докладати до цього зусиль.

Тема 12 Програмне забезпечення процесу управління проектом

Для підтримання різноманітних управлінських функцій використовується різне програмне забезпечення.

Методологія оцінки й аналізу програмного забезпечення передбачає зіставлення його функціональних можливостей з функціями, виконуваними керівником проекту та його командою. В цілому при оцінці розглядається наступне:

  • загальна інформація про програмне забезпечення (ПО);

  • системна архітектура та інтерфейс;

  • функціональність;

  • обмеження;

  • маркетингова інформація.

Існують різні підходи до класифікації програмного забезпечення для управління проектами:

  • по вартості – на дороге (більше 1000$) та недороге (менше 1000$);

  • по кількості підтримуваних функцій – на професійне та непрофесійне.

Розглянемо найбільш розповсюджене на вітчизняному ринку програмне забезпечення для управління проектами:

  • MS Project – найбільш розповсюджена система планування проектів. Відмінною рисою програми є її простота та інтерфейс, запозичений від продуктів серії MS Office;

  • Spider Project відрізняється потужними алгоритмами планування використання обмежених ресурсів;

  • Primavera Project Planner – програмний продукт, призначений для календарно-сітьового планування й управління з урахуванням потреб в матеріальних, трудових та фінансових ресурсах;

  • SureTrak Project Manager – інструмент, призначений для управління невеликими проектами, або частинами крупних проектів; може бути використаний проектувальниками та підрядниками як інструмент планування і контролю робіт, замовниками в якості засобу відстеження хода проекту.