Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_уп_лекц_укр.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
440.32 Кб
Скачать

5. Учасники реалізації і оточення проектів.

Подііл усієї сфери діяльності, в якій виникає й розвивається проект, на власне проект і зовнішнє середовище є дещо умовним.

Учасники проекту – основний елемент його структури, бо саме вони забезпечують втілення його задуму.

Основними учасниками проекту є:

  1. Замовник;

  2. Інвестор;

  3. Керівник проекту;

  4. Проектні організації;

  5. Підрядні будівельно-монтажні (проектно-будівельні) організації;

  6. Підприємства і організації – постачальники технологічного і іншого устаткування;

  7. Банк.

Замовник – конкретна організація – майбутній користувач і власник створюваних підприємств; підприємств, що реконструюються; розширюваних, модернізованих або капітально відремонтованих виробництв, окремих будівель і споруд та їх комплексів.

Інвестор – юридична або фізична особа, що вкладає свої грошові кошти й інший капітал в здійснення інвестиційного проекту.

Замовник і інвестор можуть бути однією особою або виступати як самостійні юридичні особи.

Керівник проекту (проект-менеджер) – юридична або фізична особа, якій за договором замовник і інвестор делегують повноваження по реалізації інвестиційного проекту. Керівник проекту створює команду проекту, яка під його керівництвом і з його безпосередньою участю планує, координує і контролює роботу всіх інших учасників інвестиційного проекту. Саме керівник проекту в своїй роботі використовує методологію управління проектами.

Проектні організації організовують виконання дослідницьких робіт і розробляють проектну документацію, необхідну для реалізації інвестиційного проекту. Як правило, замовник укладає генеральний договір на проектування з однією організацією, що спеціалізується на проектуванні підприємств і виробництв відповідних галузей виробництва або послуг. Дана генеральна підрядна організація по проектуванню (генпроектувальник), як правило, для розробки окремих частин проекту залучає інші проектні організації на правах субпідряду (субпроектувальників). Всю відповідальність за розробку проектної документації перед замовником при цьому несе генпроектувальник.

Для здійснення будівництва і організації підготовки до здачі підприємств, виробництв, окремих будівель, споруді їх комплексів замовник укладає договір генерального підряду з генеральною підрядною будівельно-монтажною або проектно-будівельною організацією (генпідрядником). Вказані організації на правах субпідряду для виконання відповідних робіт мають право привертати інші спеціалізовані підрядні організації (субпідрядників).

Підприємства і організації – постачальники технологічного і іншого устаткування виконують всі роботи по комплектації устаткування і організації його відвантаження в адресу споживача-замовника з діючими положеннями за договорами постачань.

Успішність реалізації інвестиційних проектів в цілому і їх проектних і будівельно-технологічних циклів багато в чому визначається не тільки якістю роботи і старанністю безпосередніх учасників проектів, в значній мірі вона залежить від оточення проекту.

У теорії і практиці проектного менеджменту під оточенням проекту розуміється зовнішнє і внутрішнє середовище його здійснення. Зовнішнє середовище проекту прийнято поділяти на ближнє і дальнє оточення.

Ближнє зовнішнє оточення проекту – це безпосереднє середовище, в якому він здійснюється. Якщо, наприклад, на існуючому підприємстві або в організації реалізується проект по реконструкції якого-небудь виробництва, будівництву або реконструкції окремого об'єкту, причому господарським способом, то найближчим для нього оточенням, середовищем реалізації буде існуюча інфраструктура підприємства, організації, що утворюють систему матеріального постачання, загальну систему адміністративного керівництва, систему фінансового забезпечення тощо. При будівництві об'єктів підрядним способом силами підрядних будівельно-монтажних організацій до найближчого оточення проекту крім інфраструктури замовника відносяться інфраструктура підрядчика, його система матеріально-технічного забезпечення, загальна система управління і господарювання.

До ближнього зовнішнього оточення відносяться також чинники економічної освоєнності території, де здійснюється будівництво, розвиненості транспортної мережі, засобів зв'язку, а також природні чинники.

До дальнього зовнішнього оточення проекту відноситься загальне економічне середовище в державі і на території, де здійснюється будівництво і реалізується інвестиційний проект. До конкретних чинників зовнішнього середовища відносяться чинне господарське законодавство, діюча податкова система, кредитна політика, стан фінансового ринку, ринку будівельних послуг.

Ближнє і дальнє зовнішнє оточення проектів істотно впливають на хід і результативність їх здійснення. Причому чим більше проект, більше тривалість його здійснення, тим вплив дальнього оточення на нього вище.

Внутрішнє середовище проекту складають конкретні умови його здійснення, які створюються безпосередніми його виконавцями, командою управління. У неї входять загальна прийнята система організації, стиль і методи управління проектом, інформаційне і нормативне забезпечення процесу управління тощо.