Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций 1Основи туристичної діяльності.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
679.94 Кб
Скачать

Тема 6: Об'єднання суб'єктів туристської діяльності План

  1. Об'єднання суб'єктів туристської діяльності

  2. Неприбуткові організації

  3. Об'єднання громадян - споживачів туристських послуг(самостійна робота)

1 Об'єднання суб'єктів туристської діяльності

В ЗУ «Про туризм» особливе місце відведено об'єднанням суб'єктів туристської діяльності та неприбутковим організаціям, які створюються або можуть створюватися в галузі туризму. Цьому присвячена ст. 28. ЗУ «Про туризм». Розглянемо нюанси, які стосуються створення об'єднань туристської діяльності, спираючись перш за все на норми Господарського кодексу України та Громадянського кодексу України.

Отже у якості учасників відносин, які виникають при здійсненні туристської діяльності, можуть виступати юридичні особи та громадяни, які надають туристські послуги.

В ст. 28 ЗУ «Про туризм», вказано, що учасники відносин, які виникають при здійсненні туристської діяльності, в залежності від мети можуть:

1) створювати об'єднання підприємств, які є юридичними особами або без створення юридичних осіб;

2) вступати в об'єднання підприємств.

З метою сприяння розвитку національної економіки, її інтеграції у світове господарство, а також сприятливих умов для підприємницької діяльності в Україні можуть створюватися торгівельно-промислові палати як добровільні об'єднання підприємців та організацій. Торгівельно-промислова палата є недержавною самоврядованою уставною організацією, створеною на правах членства і яка має статус юридичної особи. Порядок створення та діяльності торгівельно-промислових палат визначений у Законі України «Про торгівельний туризм».

В залежності від порядку заснування об'єднання підприємств можуть створюватися як господарські об'єднання або як державні та комунальні господарські об'єднання.

Відмінним принципом створення господарського об'єднання є те, що створюються вони з ініціативи підприємств незалежно від їх виду, які на добровільних початках поєднали свою господарську діяльність. Господарські об'єднання діють на основі засновницького договору і/або статуту, встановленого їх засновниками.

Що стосується організаційно-правової форми об'єднання підприємств, то господарські об'єднання утворюються як асоціації, корпорації, консорціуми, концерни, інші об'єднання підприємств передбачені чинним законодавством.

2 Неприбуткові організації

Окрім вищезгаданих форм об'єднань, суб'єкти туристичної діяльності можуть створювати неприбуткові організації у сфері туристичної діяльності.

Метою створення неприбуткових організацій в цій площині є реалізація і захист своїх прав і законних інтересів в галузі туризму.

Неприбуткові організації, створені в галузі туризму, можуть спрямовувати свою діяльність на:

- формування і розповсюдження інформації про туристичні ресурси України;

розробку пропозицій в частині розвитку туризму, курортно-рекреаційної сфери, охорони туристських ресурсів України, їх збереження і відновлення, а також порядку використання;

- популяризацію туризму і сприяння його розвитку;

- розробку власних стандартів туристичного, готельного, екскурсійного і іншого обслуговування, схвалення кодексів сталої практики і правил професійної етики;

- впровадження власних систем контролю якості здійснення туристичної діяльності;

- пропозиції для загального використання юридичними особами і громадянами-підприємцями, які надають туристичні послуги, знаків для товарів і послуг;

- вдосконалення освітніх програм по професійному навчанню у області туризму, підвищення рівня професійної підготовки працівників і фахівців у області туризму;

- саморегулювання в області туризму;

- реалізацію і захист загальних прав і інтересів учасників туристичної діяльності;

- рішення інших задач, які не суперечать законодавству України.

Таким чином, суб'єкти туристичної діяльності з метою сприяння розвитку національної економіки, її інтеграції в світове господарство, а також створення сприятливих умов для підприємницької діяльності в Україні мають право створювати об'єднання підприємств або вступати в такі об'єднання як:

- торгівельно-промислова палата;

- господарські об'єднання: асоціації, корпорації, консорціуми, концерни.

- неприбуткові організації.

До світових міжнародних туристичних організацій загального харак­теру відносяться:

Всесвітня туристична організація (ЮНВТО);

Всесвітня рада з подорожами і туризму (ВТТС);

Міжнародна асоціація світового туризму (МТ);

Міжнародний туристичний союз (ТУІ);

Міжнародний туристичний альянс (АІТ);

Всесвітня асоціація з питань дозвілля і відпочинку (ВАРА).

До регіональних міжнародних туристичних організацій зага­льного характеру відносяться:

Європейська комісія з туризму (КЕТ);

Європейська туристична група (ЕТАГ);

Бюро організацій — членів ЛІТ у Європейському союзі (АІТ-ЕС); Асоціація з розвитку і координації європейських туристичних

обмінів (АДСЕТЕ);

Туристична асоціація країн Азії і Тихого океану (ПАТА);

Туристична асоціація країн Східної Азії (БАТА);

Федерація туристичних асоціацій країн — членів АСЕАН

(ФАТА);

Асоціація туристичної індустрії Америки (ТІАА);

Конфедерація туристичних організацій Латинської Америки (КОТАЛ).