Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций 1Основи туристичної діяльності.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
679.94 Кб
Скачать

Система безпеки туристів. Страхування туристів План

  1. Вимоги до організації системи безпеки туристів

  2. Страхування туристів

1 Вимоги до організації системи безпеки туристів

Суб'єкти туристичної діяльності розробляють конкретні заходи щодо забезпечення безпеки туристів і екскурсантів, що беруть участь в туристичних подорожах, походах, змаганнях, запобігання травматизму несуть відповідальність за їх виконання.

З метою забезпечення безпеки туристів суб'єкти туристичної діяльності зобов'язані:

- інформувати туристів про небезпеку, виникнення якої можливо при подорожі, а також про необхідність виконання з боку туристів загальнообов'язкових вимог і запобіжних засобів (медичні щеплення);

- створювати безпечні умови в місцях надання туристичних послуг, забезпечувати належний пристрій трас для походів, прогулянок, екскурсій і пр.;

- забезпечувати спеціальні вимоги безпеки при наданні туристичних послуг з підвищеним ризиком (автомобільний, гірський, лижний, велосипедний, водний );

- забезпечувати туристів кваліфікованими фахівцями туристичного супроводу, спеціальним спорядженням і інвентарем;

- забезпечувати навчання туристів засобам профілактики і захисту від травм, попередження нещасних випадків і надання першої медичної допомоги;

- забезпечувати надання оперативної допомоги особам, потерпілим в подорожі, їх транспортування;

- оперативно інформувати органи місцевої влади і відповідальних осіб про надзвичайні ситуації, в яких опинилися туристи, уявляти відомості про зниклих осіб.

Захист інтересів українських туристів за межами України, які здійснюють туристичні подорожі за межу, гарантує наша держава.

Що ж до іноземних туристів, що перебувають на території України, то їх права і інтереси забезпечуються відповідно до законодавства України, враховуючи положення міжнародних договорів України.

З метою здійснення практичної роботи по забезпеченню безпеки туристів, наданню їм допомоги і захисту в екстремальних ситуаціях суб'єкти туристичної діяльності, які спеціалізуються на організації туристичних подорожей з використанням активних форм пересування туристів, створюють пошуково-рятувальні служби або укладають угоди з відповідними службами на обслуговування.

Порядок створення і діяльності таких служб визначений в Положенні про пошуково-рятувальні служби суб'єктів туристичної діяльності, які спеціалізуються на організації туристичних подорожей з використанням активних форм, пересування туристів, затвердженому наказом Державного комітету України по туризму від 10.07.96р. № 33.

Якщо ж турпідприємства виявили бажання спеціалізуватися на організації туристичних послуг з використанням активних форм пересування туристів, а також організації масового відпочинку туристів в гірських і спелеологічних районах, то їм необхідно до отримання відповідної ліцензії у обов'язковому порядку укласти угоду (договір) з Державною спеціальною аварійно-рятівною службою центрального органу виконавчої влади, до повноважень якої віднесені питання захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру.