Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций 1Основи туристичної діяльності.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
679.94 Кб
Скачать

5 Договори з клієнтами (угоди на туристське обслуговування)

Основним видом договорів в туристичній діяльності є договір на туристичне обслуговування фізичної особи (туриста). До договору на туристичне обслуговування пред'являють усі вимоги діючого законодавства відносно надання послуг. Зокрема, договір туристичного обслуговування повинен бути складений у письмовій або електронній формі. Іншим варіантом укладення договору туристичного обслуговування є придбання ваучера.

У відповідності, із ст. 23 Закону України «Про туризм», форму ваучера може прийняти і договір на екскурсійне обслуговування.

В редакції Закону України «Про туризм», що діяла до 18.11.2003г., туристичний ваучер і путівка були рівноцінними поняттями і означали документ, який підтверджує статус однієї особи (або групи) як туриста, і що є підставою для отримання туристичних послуг.

Зараз ваучер визначений ст. 23 Закону України «Про туризм» як форма письмового договору на туристичне або екскурсійне обслуговування, яка може застосовуватися нарівні з простою письмовою формою договору.

Відповідно до Опису бланка ваучера, також затвердженого Порядком № 50, ваучер є бланк розміром 1/3 листа формату А4 (99 х 210 мм), що містить таку інформацію:

  • серію і номер бланка;

  • найменування документа „Ваучер";

  • найменування і місцезнаходження суб'єкта туристичної діяльності, що реалізує послуги, номер ліцензії на відповідний вид діяльності;

  • найменування, місцезнаходження, номер телефону суб'єкта туристичної діяльності, що надає послуги;

- розмір фінансового забезпечення відповідальності туроператора (турагента) або межу відповідальності суб'єкта туристичної діяльності по договору;

- прізвище і ім'я туриста (для групових поїздок - прізвище і ім'я керівника групи, чисельність групи з прикладеним списком туристів, завіреним печаткою суб'єкта тури с і іншої діяльності, що видав ваучер);

- види туристичних послуг, терміни їх надання і загальна вартість;

- назва, адреса і номер телефону об'єкту розміщення, його тип і категорія, режим харчування (у разі надання послуги з розміщенням);

- у ваучері можуть бути відображені додаткові умови, обумовлені договором, складом групи, необхідні для обслуговування туристів;

  • дата видачі ваучера;

  • печатка.

Крім того, Не, лицьовій стороні бланка ваучера може розташовуватися логотип суб'єкта туристичної діяльності.

Бланки ваучерів па надання туристичних послуг повинні виготовлятися на спеціальних видах наперу з використанням елементів поліграфічного захисту.

Ваучер складається з трьох екземплярів бланків з однією серією і одним номером.

Перш за все в ст. 23 Закону України «Про туризм», в порядку № 50 ваучер розглядається як форма письмового договору на туристичне обслуговування, а також документ, який є підставою і гарантією отримання туристом сплаченої послуги або комплексу послуг у різних суб'єктів туристичної діяльності.

При цьому застосування ваучера як форми договору є обов'язковим для всіх суб'єктів туристичної діяльності, незалежно від форми власності і місця надання послуги, якщо інше не буде обумовлене договором (контрактом).

Застосування ваучера необов'язково в тому випадку, якщо туристу надається окрема послуга, яка підтверджена іншим, ніж ваучер документом (страховий, поліс, проїзний документ).

Пунктом 2 Інструкції про порядок оформлення туристичного ваучера на надання туристичних послуг встановлено, що бланки ваучерів заповнюються на українській мові (на мові національних меншин) при наданні послуг на території України, а при наданні їх за її межами - мовою, передбаченою зовнішньоекономічним контрактом.

Заповнення Спайка ваучера може здійснюватися вручну або за допомогою комп'ютерної техніки. У разі відсутності на заповненому бланку ваучера одного або декількох обов'язкових реквізитів, він може бути визнаний недійсним, і в наданні послуг по такому ваучеру може бути відмовлено.

У законодавстві па сьогодні є згадка про санаторно-курортну путівку, яке містить наказ Міпохоронздоров'я від 22.01.2002г. № .19 „Про затвердження зразка санаторно-курортної путівки".

Ще один документ, де зустрічається згадка про путівку, - постанова Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності „Про затвердження Інструкції про порядок планування, обліку видачі путівок на санаторно-курортне лікування і оздоровлення застрахованих осіб і членів їх сімей, придбаних за рахунок, засобів Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності" від 24.12.2001г. № 51.

Предметом договору туристичного обслуговування є надання однією стороною (туроператором або турагентом) іншій стороні (туристу) комплексу туристичних послу; (туристичного продукту) за плату.

Статтею 20 Закону України «Про туризм» встановлений перелік інформації, яку турист повинен і може одержати до укладання договору туристичного обслуговування.

Велике значення при укладенні договору на туристичне обслуговування має порядок зміни ціни договору. Відповідно до ст. 20 Закону України «Про туризм» кожна із сторін має право вимагати внесення змін до договір у зв'язку з істотною зміною обставин:

При складанні договору туристичного обслуговування необхідно чітко продумати порядок відшкодування збитку, нанесеного туристу, і розподілу з відповідальності внаслідок порушення прав туриста і спричинення йому збитків.

Одночасно :з цим слід зазначити що відповідальність за збиток, заподіяний здоров'ю або майну туриста, визначається відповідно до цивільного законодавства, якщо самим договором туристичного обслуговування не передбачена підвищена відповідальність туроператора.

Контрольні питання:

  1. Назвіть основні види договорів у туристичному бізнесі.

  2. Назвіть основний зміст агентського договору?

  3. Визначить відмінність агентського договору від договору з постачальниками та підрядниками.

  4. Які види страхування обов'язково повинні бути проведені ?

  5. Обов'язки страхової компанії перед туристами в разі настання страхового випадку ?

  6. Перелічіть дані, які повинні міститися у ваучері.

  7. Назвіть особливості договору готельного обслуговування?

  8. Назвіть особливості договору про екскурсійне обслуговування ?

  9. Яку інформацію турист повинен отримати до укладання договору про екскурсійне обслуговування ?