Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций 1Основи туристичної діяльності.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
679.94 Кб
Скачать

2 Агентський договір

Відповідно до ст. 295 Господарського Кодексу (ГК) сутність агентської діяльності - в наданні комерційним агентом послуг, шляхом посередництва від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок сторони, що представляється (принципала).

Підставою для надання послуг з комерційного представництва є агентський договір, укладений у письмовій формі.

Виходячи з суті агентських відносин, особливо стосовно туристичної діяльності, турагент, який у будь-якому випадку виступатиме за договором як комерційний представник, має право укладати від імені туроператора (або іншого суб'єкта господарювання, що надає одиничні турпослуги) договори на туристичне обслуговування.

При цьому агент виступає тільки як проміжна ланка між туристом і туроператором, а тому всі права і обов'язки туриста і туроператора (іншого суб'єкта господарювання) за агентським договором не делегуються. Тобто, навіть укладаючи договір з турагентом, фактично турист укладає договір з представником туроператора, що юридично дорівнює прямому договору між туристом і туроператором.

Найважливішим відмітним моментом договору комерційного представництва (агентського договору) є те, що - агент виступає тільки представником принципала. Оскільки агент виступає по договору від імені принципала, то і усі претензії та вимоги про відшкодування збитку пред'являються до самого принципала (агент просто виконував функції по пошуку клієнтів і укладанню договорів).

3 Договори з постачальниками та підрядниками

Агентський договір може застосовуватися для перепродажу туристичних послуг туроператором, і навіть у тому випадку, коли туроператор перепродує послуги з розміщення, харчування, забезпечення екскурсійного обслуговування. Хоча ці послуги надаються окремими суб'єктами господарювання, насправді їх перепродаж цілком може здійснюватися на підставі все тих же агентських договорів.

Проте в окремих випадках крім агентського договору в туристичній діяльності застосовується договір на надання послуг - наприклад, договори туроператора з готелями і підприємствами громадського харчування, які надають послуги, що входять до складу турпродукта.

За договором про надання разових туристичних послуг, виконавець (суб'єкт господарювання) бере на себе зобов'язання надавати туристам певну туристичну послугу одного конкретного виду, а туроператор зобов'язується сплатити дану послугу відповідно до договору.

При складанні договору про надання туристичних послуг для самого туриста турпродукт розглядається як єдиний цілісний комплекс туристичних послуг. В той же час для туроператора всі дані послуги можуть бути невласними - в цьому випадку йдеться про посередництво туроператора по „компіляції"" всіх турпослуг в єдиний комплекс, який називається турпродуктом. Інший варіант туроператор при створенні турпродукта використовує послуги сторонніх організацій, а також власні туристичні послуги.