Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций 1Основи туристичної діяльності.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
679.94 Кб
Скачать

4 Договори зї страховими компаніями

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про туризм» обов'язковою умовою туристичного обслуговування населення є страхування туристів при здійсненні ними туристичних подорожей. Оскільки таке обов'язкове страхування встановлене Законом України «Про туризм», то можна зробити висновок про те, що укладення договору туристичного обслуговування без попереднього (або одночасного) укладення договору страхування може спричинити нікчемність основного договору.

Обов'язково повинні бути проведені наступні два види страхування:

  • медичне страхування туристів;

  • страхування туристів від нещасного випадку.

Відповідно до договору страхування турист повинен одержати медичну допомогу, а також відшкодування витрат, пов'язаних з настанням страхового випадку в країні тимчасового знаходження (у країні призначення туристичної подорожі). Таке страхування здійснюється туристом один на весь період туристичної поїздки.

Закон України «Про туризм» надає два варіанти виконання умови про страхування туристів:

1) шляхом придбання у турагента (туроператора) поліса страхової компанії;

2) або самостійно уклавши договір із страховою компанією.

У другому випадку турист зобов'язаний своєчасно (тобто ще до укладення договору туристичного обслуговування) повідомити туроператора або турагента про раніше укладений договір страхування (шляхом надання туристом копії страхового поліса). При укладенні договору страхування шляхом придбання страхового поліса у суб'єкта туристичної діяльності, або в страховій компанії необхідно звернути увагу на наявність наступних умов:

1) медична допомога повинна бути надана туристу:

- у країні його знаходження, у разі подорожі за кордон;

- на території України, у разі здійснення внутрішнього туризму (по маршруту туру);

  1. у договорі страхування повинні бути вказані всі підстави для настання страхової виплати за договором (види страхових випадків);

  2. бажаною є вказівка в договорі страхування (особливо якщо виплата частини відшкодувань або компенсація витрат передбачається за кордоном) реквізитів іноземного представництва страхової компанії в країні поїздки, або реквізитів компаній-партнерів, які проводять виплату відшкодувань або компенсацію ви гра г.

Крім того, індивідуально, за бажанням туриста, йому може бути запропонована можливість застрахувати інші ризики, які пов'язані з подорожжю, зокрема договір страхування для покриття витрат, пов'язаних з анулюванням договору туробслуговування, або витрат, пов'язаних з передчасним поверненням туриста з подорожі у зв'язку з нещасним випадком або хворобою.

Договір страхування при будь-якому з перерахованих вище варіантів не може бути укладений туроператором або тураґентом, оскільки страхування є окремою фінансовою послугою, яка до того ж підлягає ліцензуванню.

Тому найбільш поширеним є комерційне представництво туроператором (турагентом) інтересів страхової компанії для своїх потенційних клієнтів (туристів) і укладення договорів страхування від імені страхової компанії - придбання страхових полісів.