Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций 1Основи туристичної діяльності.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
679.94 Кб
Скачать

2 Умови переоформлення ліцензії

В разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії суб'єкт господарювання зобов'язаний впродовж 10 робочих днів подати в орган

ліцензування заяви про переоформлення ліцензії разом із ліцензією, яку необхідно переоформити, і відповідні документи або їх нотаріально завірені копії, що підтверджують вказані зміни.

Підставою для переоформлення ліцензії є :

  • зміна назви юридичної особи, прізвища, ім'я та по батькові фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності;

  • зміна місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності;

- зміни, пов'язані з розширенням певних видів ліцензійної діяльності.

Під час переоформлення ліцензії суб'єкт господарювання може

продовжувати займатися тими видами діяльності, які підлягають ліцензуванню. В даному випадку право на здійснення такої діяльності надає довідка про прийняття заяви на переоформлення ліцензії, яка видається органом ліцензування.

В разі трати чи пошкодження ліценції суб'єкту господарювання може бути виданий дублікат. Порядок видачі дублікату такий же самий як і порядок переоформлення.

Контроль за дотриманням ліцензійних умов ліцензіатом здійснюється органом ліцензуванням та спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування в рамках своїх повноважень, шляхом проведення планових та позапланових перевірок. Планові перевірки дотримання суб'єктами господарювання ліцензійних умов проводяться не частіше одного разу в рік. Позапланові перевірки здійснюються органами ліцензування або спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування тільки на основі надходження до них в письмовій формі повідомлення про порушення ліцензійних умов, або з метою перевірки виконання розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов.

Ліцензіат під час перевірки дотримання ліцензійних умов надає всі необхідні для перевірки документи і забезпечує умови для її проведення. За результатами перевірки складається акт у двох екземплярах, один з яких залишається керівництву підприємства, що перевіряється, другий передається в орган що здійснює перевірку.

3 Умови анулювання ліцензії

Орган ліцензування або спеціально уповноважений орган з питань ліцензування не пізніше 10 робочих днів з дати складання акту перевірки порушень ліцензійних умов видає наказ про усунення недоліків або орган ліцензування приймає рішення про анулювання ліцензії.

Згідно із Законом про ліцензування, ліцензія може бути анульовано на основі:

  • заяви ліцензіата про ануляцію ліцензії;

  • акту про повторне порушення ліцензіатом ліцензійних умов;

  • рішення про відмову державної реєстрації суб'єкта господарювання;

  • нотаріально завіреної копії свідоцтва про смерть фізичної особи -суб'єкта підприємницької діяльності;

  • акту про виявлення неправдивих даних у документах, наданих суб'єктом господарювання для отримання ліцензії;

  • акту про встановлення факту передачі ліцензії або копії іншій юридичні або фізичної особі для здійснення господарської діяльності;

  • акту про встановлення факту ненадання інформації про зміну даних, вказаних у документах, які додавалися до заяви на видачу ліцензії;

- акту про невиконання наказу про усунення порушень ліцензійних умов;

- нездатність ліцензіата забезпечити виконання ліцензійних умов, встановлених для туристичної діяльності.

Рішення про анулювання ліцензії приймається органом ліцензування протягом 10 робочих днів і направляється ліцензіату. Якщо анулювання ліцензії пов'язане з порушенням ліцензійних вимог Закону про ліцензування, то нову ліцензію суб'єкт господарювання зможе отримати не раніше ніж через рік.

Законом про ліцензування встановлено, що прийняття рішення про анулювання відбувається з обов'язковим запрошенням ліцензіата або його представників. Раніше про анулювання ліцензії набирає чинності через 10 днів з дати його прийняття. Ліцензіат має право оскаржити рішення про анулювання ліцензії шляхом подання скарги в експертно-апаляційну раду.

Контрольні питання:

  1. Які документи подаються для отримання ліцензії?

  2. Які підстави для переоформлення ліцензії?

  3. Яким Законом України регулюється питання ліцензування?

  4. Які види туристичної діяльності підлягають ліцензуванню?