Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций 1Основи туристичної діяльності.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
679.94 Кб
Скачать

Література:

1. Гуляев В.Г. Организация туристической деятельности: Уч.пособие. - М.: Намидж,1996. - 312с.

2. Кіфяк В.Ф. Організація туристичної діяльності в Україні. - Чернівці: 3елена Буковина,2003. - 312с.

Додаток:

посади керівника суб'єкта туристичної діяльності повинне відповідати найменуванню його посади в засновницьких документах.

Вимога про необхідність наявності професійної підготовки фахівців у області туризму визначена ст. 26 Закону про туризм.

Професійна підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації кадрів у області туризму здійснюються державними, комунальними і приватними учбовими закладами в порядку, визначеному законодавством.

Суб'єкт туристичної діяльності зобов'язаний забезпечити групу туристів кваліфікованим керівником. Для цього він може привертати до роботи з туристами фахівців, як з числа своїх штатних працівників, так і тих, які працюють за трудовою угодою. Як останні виступають гіди-перекладачі, екскурсоводи і інструктори по активних видах призма, що мають документи, підтверджуючі їх професійну підготовку, трудові угоди (при їх висновку з працівниками), трудові книжки, документи (копії) про освіту або професійну підготовку працівників і що привертаються до роботи по супроводу туристів громадян зберігаються у суб'єкта туристичної діяльності.

Якщо ж суб'єкти туристичної діяльності при здійсненні господарської діяльності по організації міжнародного і внутрішнього туризму, екскурсійній діяльності надають послуги у сфері активного туризму, організовують і проводять спортивні туристичні заходи (походи, подорожі, тури, екскурсії, різні види змагань), то притягуються для цього професійно підготовлені кадри спортивного туризму. Трудові угоди (контракти), які полягають з фахівцями сфери активного туризму, повинні містити умови організації їх роботи з урахуванням обов'язкового страхування їх життя і здоров'я.

Підготовка окремих категорій фахівців туристичного супроводу (гідів-перекладачів, екскурсоводів, спортивних інструкторів, провідників і тому подібне), які не потребують отримання громадянами професійно-технічного або вищого утворень з отриманням кваліфікації по певних загальноосвітніх рівнях, може здійснюватися в установленому порядку юридичними або фізичними особами.

Кваліфікаційні вимоги, що пред'являються до екскурсоводів

Екскурсоводами можуть працювати особи, у яких:

є базова вища освіта і/або повна вища освіта; - є посвідчення або диплом про спеціальну екскурсійну підготовку (учбовий заклад, курси підвищення або перепідготовки професійної кваліфікації). Якщо особи мають вчений ступінь вчене звання, то для надання екскурсійного супроводу ніяких посвідчень і дипломів про спеціальну екскурсійну підготовку їм не потрібне;

- є дозвіл на право здійснення туристичного супроводу.

Звертаємо увагу, що знання іноземної мови для екскурсоводів не є обов'язковою умовою.

Екскурсоводи, надаючи екскурсійні послуги, повинні мати:

- високий рівень освіти в різних галузях знань із спеціальним акцентом на краєзнавство, історію, географію, мистецтво і архітектуру,

- економіку, політику, релігію і т.п. Постійно удосконалити свої знання і професійні навики;

знання спеціальної термінології відповідно до екскурсійної

тематики;

  • гуманітарні навики і навики спілкування, володіння технологією відбору інформації, уміння налагодити сприятливу дружню атмосферу в екскурсійній групі;

  • перелік екскурсійних тем і путньої інформації про видатні місця або місцевості по маршруту проходження групи до місця призначення. При цьому вони повинні бути підтверджені контрольними текстами і методичними розробками, технологічними картами, рецензуванням на прослуховування на маршруті.

Кваліфікаційні вимоги для гідів-перекладачів

Гідами-перекладачами можуть працювати особи, які:

- мають повну вищу освіту;

- вільно володіють якою-небудь іноземною мовою або декількома мовами;

мають посвідчення або диплом про спеціальну екскурсійну підготовку (учбовий заклад, курси підвищення або перепідготовки професійної кваліфікації). Якщо гіди-перекладачі мають вчений ступінь і вчене звання, то для надання супроводу туристів ніяких посвідчень і дипломів про спеціальну екскурсійну підготовку їм не потрібне;

- одержали дозвіл на право здійснення туристичного супроводу. Гіди-перекладачі, які надають екскурсійні послуги, повинні мати:

високий рівень освіти в різних галузях знань із спеціальним акцентом на краєзнавство, історію, географію, мистецтво і архітектуру, економіку, політику, релігію і т.п. Постійно удосконалити свої знання і професійні навики;

знання спеціальної термінології відповідно до екскурсійної

тематики;

  • гуманітарні навики і навики спілкування, володіння технологією відбору інформації, уміння встановити сприятливу дружню атмосферу в екскурсійній групі;

  • перелік екскурсійних тем і путньої інформації про видатні місця або місцевості по маршруту проходження групи до місця призначення. При цьому вони повинні бути підтверджені контрольними текстами і методичними розробками, технологічними картами, рецензуванням на прослуховування на маршруті і т.п.

Самостійна робота: (2 год)

Дозвіл на супровід туристів

Порядок видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу визначений в Положенні про порядок видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу фахівцям туристичного супроводу", затверджений наказом Державної туристичної адміністрації України від 24.09.2004г. № 83 (далі - Положення № 83), розробленому з метою забезпечення надання якісного туристичного супроводу і екскурсійного обслуговування груп туристів і туристів, які здійснюють подорожі індивідуально, а також для створення бази даних про наявність в Україні кадрів туристичного супроводу і ступеня професійної підготовки гідів-перекладачів, екскурсоводів, спортивних інструкторів, провідників і інших фахівців туристичного супроводу.

Дозвіл на право здійснення туристичного супроводу (далі - дозвіл) є офіційним документом, який підтверджує кваліфікацію фахівця туристичного супроводу і дає право фахівцям туристичного супроводження на:

- надання екскурсійних послуг екскурсоводами і гідами-перекладачами і надання дорожньої інформації про супровід туристичних груп до місця призначення;

- надання відповідних послуг туристичному супроводу іншими фахівцями туристичного супроводу.

Згідно Положенню № 83 визначені:

  • порядок видачі дозволів на право туристичного супроводу;

  • порядок створення і основні функції акредитаційних комісій;

- перелік документів, які надаються фахівцями туристичного супроводу акредитаційної комісії отримання дозволу на право здійснення туристичного супроводу;

- порядок контролю і відміни дії дозволу на право здійснення туристичного супроводу. Розглянемо все по порядку. 1. Статус туристичного супроводжуючого

Для того, щоб повноправно здійснювати діяльність по туристичному супроводу, особам, того охочим, необхідно одержати дозвіл. Отже, питання перший: хто може здійснювати такий супровід туристів? Питання друге: хто зобов'язаний одержати такий дозвіл і чи потрібно, наприклад, гіду-перекладачу, що працює найнятим робітником у туроператора (турагента), теж одержувати такий дозвіл?

Статтею 5 Закон України «Про туризм» визначено, що гіди-перекладачі, екскурсоводи, спортивні інструктори, провідники і інші фахівці туристичного супроводу - фізичні особи, які здійснюють діяльність по туристичному супроводу і мають відповідний дозвіл на такий супровід. До даної категорії суб'єктів не відносяться особи, що є працівниками підприємств (установ, організацій), яким належать об'єкти відвідин, або які їх обслуговують.

У п.п. 2.2 частині 2 Положення № 83 вказано, що дозвіл повинні одержувати:

  • гіди-перекладачі;

  • екскурсоводи;

  • спортивні інструктори;

  • провідники;

Інші фахівці туристичного супроводу - фізичні особи, які здійснюють діяльність, пов'язану з туристичним супроводом.

У цьому ж підпункті є аналогічна норма відносно тих осіб, які не відносяться до категорії супроводжуючих туристів. Отже, не відносяться до осіб, супроводжуючих туристів, працівники, що посідають відповідні посади на підприємствах, в установах, організаціях, яким належать або які обслуговують об'єкти відвідин (музеї, парки - визначні пам'ятки садово-паркового мистецтва, монастирські комплекси, спеціалізовані виставки і т. п).

Тобто якщо фізична особа - громадянин працює в музеї парку, який є визначною пам'яткою садово-паркового мистецтва, монастирі або обслуговує які-небудь спеціалізовані виставки і т. п., то в даному випадку йому не потрібно набувати дозволу на супровід туристів, не дивлячись на те що супроводжує туристів саме ця особа.

При цьому перелік посад фахівців туристичного супроводу, яким необхідно одержати дозвіл, і кваліфікаційні вимоги ним затверджуються окремим наказом Держтурадміністрації України. Проте на сьогодні, на жаль, даний перелік ще не сформульований і не розроблений, не дивлячись на те що Положення № 83 набуло чинності 31.10.2004 р.

Таким чином, з вищесказаного виходить:

- відповідь на перший питання: здійснювати професійний супровід туристів можуть абсолютно всі фізособи: і фізичні особи - громадянина , і фізичні особи - СПД, найняті робітники у туроператорів і турагентів. Що єдине пред'являється до ним вимога - це наявність у них, крім високого рівня професійної майстерності, дозвіл на супровід;

- відповідь на друге питання: дозвіл повинні одержати всі особи, що здійснюють діяльність, пов'язану з туристичним супроводом, окрім тих, хто працює в музеях, парках, монастирях, спеціалізованих виставках і т.п.

Контрольні питання:

  1. Які організаційні вимоги пред'являються до суб'єктів туристичної діяльності ?

  2. Перелічіть основні вимоги до службового приміщення.

  3. Назвіть основні вимоги до інформаційно-рекламної діяльності.

  4. Перелічіть основні вимоги до кадрового складу

Література:

  1. Нормативна база № 1 ст. 5, 20-23,

  2. Нормативна база № З

  3. Нормативна база № 6 ст.

ОБЩЕСТВО С ОГРАНИЧЕННОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТЬЮ ФИРМА «СПУТНИК»

Адрес: 61002 ^.Харьков, ул. Мироносицкая, 1 Тел. /0572/47-11-59 45-71-61 Факс:/0572/ 43-81-20

Директор

Загайная Татьяна Всеволодовна

45-71-61

Главный бухгалтер

Чередникова Ольга Алексеевна

47-11-59

Начальник отдела туризма

Четвериков Андрей Владимирович

47-11-59

Ведущий менеджер

Яковлева Марина Всеволодовна

45-71-61

Менеджер

Костенко Лариса Александровна

43-81-20

Менеджер

Коневская Надежда Евгеньевна

43-81-20

+ ліцензія, заява, статут, расчет тура