Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций 1Основи туристичної діяльності.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
679.94 Кб
Скачать

Література:

  1. Закон України «Про туризм» від 18.11.2003р. №1282 - IV.

  2. Програма розвитку туризму в Україні до 2015 року.

Тема 2 Основні напрямки розвитку туризму в Україні План

  1. Туризм ведуча галузь економіки

  2. Мета та основні задачі розвитку туризму

1 Туризм - ведуча галузь економіки

Відомо що туризм є однією з ведучих найбільш динамічних галузей світової економіки. За швидкі темпи росту визнаний економічним феноменом століття.

У багатьох країнах світу туризм відіграє значну роль у формуванні волового внутрішнього продукту, створення додаткових робочих місць та забезпечення зайнятості населення, активізація зовнішньоторгового балансу. Туризм впливає на такі галузі економіки, як транспорт та комунікації, будівництво, сільське господарство, виробництво товарів народного споживання та інше. У свою чергу, на розвиток туризму впливають різні фактори: соціально - економічні, географічні, історичні, релігіозні, політико -правові. Туризм в Україні може та навіть повинен стати сферою реалізації ринкових механізмів та джерел поповнювання державного та місцевих бюджетів.

Найпопулярнішим видом туризму в Україні залишається іноземний в'їзний - важливий показник поповнення валютних надходжень у державі та створення нових робочих місць. В Україні більше 4,5 тис. закладів розміщення туристів, що потребують модернізації та реконструкції. Керуванням тенденцій реформування усіх сфер суспільного життя цілеспрямованим є розробка основних напрямків розвитку туризму до 2015 року. У багатьох державах світу туризм розвивається як система, яка надає всі можливості для ознайомлення з історією, культурою, звичаями, духовними і релігійними цінностями даної країни і її народу, і дає прибуток в скарбницю. Не кажучи вже про те, що"годує" ця система дуже багато фізичних і юридичних осіб, так чи інакше пов'язаних з наданням туристичних послуг. Крім значної статті прибутку туризм є ще і одним з могутніх чинників посилення престижу країни, зростання її значення в очах світової спільноти і пересічних громадян. Туристична діяльність в розвинених країнах є важливим джерелом підвищення добробуту держави. У 1995 році СІЛА від реалізації туристичних послуг іноземним громадянам отримали 58 млрд. $, Франція і Італія - по 27 млрд. $, Іспанія -25 млрд. $. В Україні туристичний бізнес розвивається з переважною орієнтацією на виїзд. Переважну більшість діючих у нас туристичних фірм вважають за краще займатися напрямом своїх співвітчизників за рубіж, і лише невелика їх частина працює на залучення гостей в Україну - тобто все робиться так, що капітал від тур. бізнесу попливе за рубіж.

2 Мета та основні задачі розвитку туризму

Основою для розвитку туризму в Україні є створення сприятливої організаційно - правової та економічної сфери для розвитку галузі. Для реалізації цієї програми необхідно:

- створити ефективний механізм фінансово-економічного регулювання туристичної галузі;

- назначити шляхи, форми та методи стимулювання розвитку підприємств, які працюють у цій сфері;

- створити з урахуванням соціально-економічних інтересів держави ефективну модель інвестиційної політики в галузі туризму;

- удосконалити організаційні структури управління в галузі туризму;

- забезпечити раціональне використання та відновлення природного та історично-культурного середовища;

- сприйняти екологічні регламенти та затвердити припустимі норми освоєння туринських ресурсів, розробити їх дії та ввести в практику управління.

Цілі та основні задачі розвитку туризму:

- забезпечення стабільного розвитку туристичної індустрії та підвищення її частини в макроекономічних показниках;

- підвищення рівня життя громадян та організація додаткових робочих

місць;

  • збільшення доходів від туристичної діяльності в бюджет країни;

  • підвищення іміджу країни на міжнародному рівні.

Напрямки розвитку:

  1. Покращення системи управління туристичною індустрією;

  2. Забезпечення нормативно-правої бази туризму;

  3. забезпечення матеріальної бази туризму;

  4. Розширення міжнародного співробітництва в туристичній індустрії;

  5. Підвищення якості та розширення спектру послуг;

  6. Покращення якості послуг;

  7. Покращення інформаційного та рекламного забезпечення;

  8. Покращення якості навчання, перекваліфікації кадрового забезпечення. Нинішній і майбутній розвиток туризму потребує активнішої підтримки з

боку урядів у плані інформації та просування туризму, а також забезпечення інфраструктури; необхідно освоювати нові ринки, робити кроки щодо забезпечення співпраці в усіх сферах - державних і приватних - в інтересах максимального заохочення сектора туризму. Туризм необхідно планувати на комплексній основі, брати до уваги всі аспекти законодавства, що стосуються інших секторів, таких як транспорт, зайнятість, охорона здоров'я, сільське господарство, зв'язок та ін.". Потрібно визнати, що реалізація цих рекомендацій повільно, але розпочинається і в Україні. Зроблено перші реальні кроки на шляху законодавчого забезпечення та комплексного планування розвитку вітчизняної туристичної галузі.

Контрольні питання:

  1. Напрямки розвитку туризму в Україні?

  2. У чому полягають основні задачі розвитку туризму в Україні?

  3. Що є основою для розвитку туризму в Україні

  4. Органи управління туристичною діяльністю?