Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций 1Основи туристичної діяльності.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
679.94 Кб
Скачать

Особи, які супроводжують туристів

Особами, які супроводжують туристів є:

  • гіди-перекладачі;

  • екскурсоводи;

  • спортивні інструктори;

  • провідники;

- інші фахівці туристського супроводу - фізичні особи, які здійснюють діяльність по туристичному супроводу і мають на це відповідний дозвіл.

До фахівця туристичного супроводу відносяться також особи, що посідають відповідні посади на підприємствах, в установах організаціях, яким належать або які обслуговують об'єкти відвідування (музеї, парки - визначні пам'ятки садово-паркового мистецтва, монастирські комплекси, спеціалізовані виставки і т. п.). Відмітимо, що таким работникам купувати дозвіл на право здійснення туристичного супроводу не обов'язково .

Перелік посад фахівців туристичного супроводу, кваліфікаційні вимоги до них і порядок видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу визначаються-центральним органом виконавчої влади в галузі туризму.

Контрольні питання:

  1. Хто являється учасниками туристичної діяльності ?

  2. На які категорії діляться відвідувачі .

  3. Перелічіть основні форм продажу і системи просування туристичного продукту.

Література:

  1. Нормативна база № 1 ст. 5, 37, № 5 стор.80 - 86.

Тема 5: Суб'єкти туристської діяльності, як учасники туристської діяльності. Специфіка роботи.

План

1.Туристичні оператори і туристичні агенти

2. Специфіка роботи тур. оператора і тур. агента

3. Обۥєднання громадян споживачів туристичних послуг(самостійна робота)

1.Туристичні оператори і туристичні агенти

Друга група учасників туристичної діяльності - суб'єкти туристичної діяльності.

Суб'єктами туристської діяльності є:

  • туристські оператори (далі - туроператори);

  • туристські агенти (далі - турагенти);

- інші суб'єкти підприємницької діяльності (далі - СПД), які надають послуги з тимчасового розміщення (проживання), харчування, а також екскурсійні, розважальні та інші туристичні послуги;

  • гіди-перекладачі, екскурсоводи, спортивні інструктори, провідники і інші фахівці туристичного супроводу - фізичні особи, які здійснюють діяльність по туристичному супроводу і мають відповідний дозвіл на такий супровід. До даної категорії суб'єктів не відносяться особи - працівники підприємств (установ, організацій), яким належать об'єкти відвідин або які їх обслуговують;

  • фізичні особи, що не є СПД, але що надають послуги з тимчасового розміщення (мешкання), харчування і т.п.

Туристські оператори - юридичні особи, створені згідно діючого законодавства України, для яких винятковою діяльністю є організація і забезпечення створення туристського продукту, реалізація і надання туристичних послуг (абз. 4 ст. 5 Закону про туризм). Окрім цього туроператори мають право здійснювати і посередницьку діяльність по наданню характерних і супутніх послуг. Право на здійснення туроператорськой діяльності надається юридичним особам тільки після отримання ними ліцензії на туроператорськую діяльність.

Туристські агенти - юридичні особи, створенні згідно діючого законодавства України, і фізичні особи - СПД, які здійснюють посередницьку діяльність по реалізації турпродукта туроператорів і турпослуг інших СПД (абз. 4 ст. 5 Закону „Про туризм"). Крім того, турагенти мають право здійснювати і посередницьку діяльність по реалізації характерних і супутніх турпослуг. Право на здійснення турагентськой діяльності надається юридичним і фізичним особам - СПД тільки після отримання ними ліцензії турагентськую діяльність

Спільні риси: По суті, і туроператори, і турагенти реалізують турпродукт і надають туристичні послуги. І ті і інші можуть, як посередники, реалізовувати супутні і характерні послуги. І нарешті, остання об'єднуюча якість - це придбання ліцензії на проведення відповідної діяльності.

Відмінні риси: Винятковою діяльністю туроператорів є організація і забезпечення створення туристичного продукту. Це - ключовий критерій, що відрізняє туроператора від турагента з позиції законодавства, оскільки діяльність турагента полягає, у свою чергу, в посередництві по реалізації турпродукта, створеного туроператорами. Інакше кажучи, туроператори проводять турпродукт (розробляють маршрути, складають програми відпочинку), а турагенти реалізують вже створений турпродукт, виступаючи при цьому в ролі посередника.

Як туроператор може виступати тільки юридична особа. У той же час турагентськой діяльністю можуть займатися і юридичні, і фізичні особи - СПД.

А зараз розглянемо порядок здійснення туристичної діяльності іноземними фірмами-нерезидентами на території України.

Юридичні особи, а також іноземці і особи без громадянства, створені згідно законодавства інших держав, здійснюють туристичну діяльність на території України відповідно до міжнародних договорів України (абз. 1 ст. 37 ЗУ «Про туризм».

Туристичний супровід, який здійснюється на території України, може надаватися фахівцями туристичного супроводу, громадянами України і особами, що постійно проживають на території України, якщо інше не передбачене міжнародним договором України.

Іноземним юридичним і фізичним особам, які бажають здійснювати туроператорськую і турагентськую діяльність на території України, необхідно:

1) створити підприємство в Україні згідно чинного законодавства;

2)одержати у визначеному порядку ліцензію на здійснення туроператорськой або турагентськой діяльності.

Звертаємо увагу на те, що посередницька діяльність на території України по укладенню договорів на туристичне обслуговування з іноземними суб'єктами туристичної діяльності не дозволяється. Така діяльність може здійснюватися тільки через туроператорів, створених відповідно до чинного законодавства України. Угоди, укладені з порушенням вказаних вимог, є недійсними. Це визначено в ст. 37 Закону України «Про туризм».

Ініціативні туроператори - це оператори, що відправляють туристів за кордон за домовленістю з приймаючими (рецептивними) операторами чи на пряму з турпідприємствами.

Класичний ініціативний туроператор формує складні маршрутні тури, комплектуючи їх з послуг місцевих туроператорів в різних місцях відвідин, забезпечує проїзд до місця початку подорожі і назад і організує надання транспорту в середині маршруту.

Рецептивні туроператори - це туроператори на прийомі, які комплектують тури і програми обслуговування в місці прийому і обслуговування туристів, використовуючи прямі угоди з постачальниками послуг.

Контрольні питання:

1.Хто такий туристичний оператор?

2.Хто такий туристичний агент?

3.Особливості правового забезпечення здійснення туроператорської та турагентської діяльності?