Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций ВДФ руск.яз.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать
  1. Короткі відомості про процеси проектування й зборки одягу

  2. Основні етапи виготовлення виробів на швейній фабриці й по індивідуальних замовленнях.

План:

  1. що таке ЕСКД

  2. стадії проектування одягу:

  • технічне завдання

  • технічна пропозиція

  • ескізний проект

  • технічний проект

  • робоча документація

  • етапи виготовлення одягу на швейній фабриці й по індивідуальних замовленнях.

    Література:

    Сухарев М.И., Бойцова А.М. «Принципи інженерного проектування одягу»

    Дудина З.Д., Куликова И.А. «Виробництво одягу по індивідуальних замовленнях»

    Першина Л.Ф., Петров С.В. «Т.Ш.И.»

    1. Процес проектування одягу масового виробництва складається із широкого кола робіт проектно-конструкторського характеру.

    У багатьох галузях промислового виробництва виробів розробка нових зразків здійснюється на сучасному інженерному рівні й закінчується оформленням проекту нової конструкції з виконанням високоякісної конструкторської документації з відповідності з ЕСКД (Єдиною Системою Конструкторських Документацій). У швейній промисловості порівняно що пізніше вступила на шлях промислового розвитку, ще не досягнуть такий високий рівень проектних робіт. З 1971р. У нас діє система стандартів ЕСКД. Що ж таке ЕСКД? Це комплекс державних стандартів, що встановлюють взаємозалежного правила й положення один по одному розробки, оформлення й обіги конструкторської документації, розроблювальної й застосовуваним стандартами.

    Для розробки нової моделі будь-якого промислового виробу ЕСКД установлює певну стадийность розробки конструкторських документів. Термінологію й зміст етапів робіт на кожній зі стадії.

    Стадії розробки

    Етапи роботи

    Технічне завдання

    Розробка технічного завдання. Узгодження й твердження технічного завдання.

    Технічна пропозиція

    Підбор матеріалів. Розробка технічної пропозиції за результатами аналізу технічного завдання. Технічна пропозиція.

    Ескізний проект

    Розробка ескізного проекту. Виготовлення й випробуванні зразків. Розгляд і твердження ескізного проекту.

    Технічний проект

    Розробка технічного проекту. Виготовлення й випробування зразків. Розгляд і твердження технічного проекту.

    Розробка робочої документації для: досвідченого зразка (партії); настановних серій, серійного або масового виробництва.

    Розробка конструкторської документації, призначеної для виготовлення й випробування досвідченого зразка (партії). Виготовлення й випробування досвідченого зразка, коректування документації за результатами випробувань.

    У цей час у найбільш розвинених галузях промисловості, процес проектування виробів складається з 3-х етапів:

    1. зародження ідеї

    2. розробка чертижей (проекту)

    3. виготовлення й випробування моделі виробу.

    Такий високий рівень проектування виробів (ідея - креслення - модель) дозволяє стати на міцний фундамент інженерного рішення конструкторських завдань. У швейному виробництві конструювання виробів ведеться на більше високому низькому рівні тобто по 2-х стадійній схемі (ідея - модель). Поки ще немає чіткого виділення проектних робіт у самостійний етап і, саме головне. Не розроблені ще методи виконання цих робіт стосовно до проектування одягу.

    В експериментальних цехах швейних фабрик технічна документація розроблена в Будинках моделей , часто піддається переробки з метою використання її конкретних умовах претприятия.

    Безсумнівно, що організаційна структура системи проектування одягу повинна базуватися на стрункій системі із чітко певним обсягом і змістом робіт на кожному етапі, функціями й взаємністю всіх її ланок.

    Технічне завдання – це конструкторський документ і результат науково-дослідних робіт або попереднього пророблення матеріалу, що встановлює усе найбільше важливіше вимоги й вихідні дані майбутнього виробу.

    Під технічним завданням при розробки нової моделі у швейній промисловості можна розуміти наступні етапи робіт, виконуваної звичайно художником-модельєром:

    • вивчення напрямку моди, що рекомендовано на майбутній сезон. Будинками моделей одягу й іноземних фірм.

    • Складання конкретної характеристики майбутньої моделі одягу (вид або волокнистий склад матеріалу для проектування виробу, матеріали обробки, фурнітура, призначення моделі, розмірні ознаки, передбачувана вік споживача й т.д.)

    • Облік вимог до майбутньої моделі (економічність, відповідність вимогам якості, ергономічним нормативам, можливість виготовлення її в умовах масового виробництва.

    Після твердження всіх вимог, технічне завдання є основою для подальшій роботі із проектування.

    Технічна пропозиція – це сукупність документів, які повинні містити технічне й техніко-економічне обґрунтування доцільності розробки документації виробу на основі аналізу технічного завдання, різних варіантів можливі рішення виробу, порівняльної оцінки рішень із обліком конструктивних і експлуатаційних особливостей як розроблювального виробу, так і існуючих виробів, а також патентних матеріалів.

    При розробки технічної пропозиції випливають етапи робіт:

    • Виявлення варіантів можливих рішень і встановлення особливостей по кожному варіанті. (перевірка на конкурентноздатність, вимогам технічної безпеки й виробничої санітарії й т.д.). Порівняння виробляються по показниках якості виробів. (надійності, економічним, ергономічним, і технологічним показникам, трудомісткості, матеріалоємності й т.д.)

    • Вибір оптимального варіанта, обґрунтування вибору, установлення вимог до виробу й буд.р. Якщо для порівняльної оцінки необхідно перевірити який- те етап роботи, то можуть бути виготовлені пророблення або зразки. Кінцева мета цієї роботи створення найбільш раціональної конструкції на основі вибору всіх позитивних якостей виробу.

    При розробки нових моделей одягу призначених для впровадження в масове виробництво, проводяться роботи:

    • Огляд напрямних колекцій одягу ОДМО й закордонних фірм на майбутній сезон.

    • Створення ескізів майбутніх моделей, підбор їх художнього й комиационого рішення.

    • Перевірка наявності аналогічних моделей, які могли вже бути запущені у виробництво.

    • Порівняльна оцінка варіантів майбутньої моделі по представлених ескізах. (эстетическим і технологічним показникам).

    • Вибір оптимального варіанта моделі, обґрунтування вибору.

    Якщо необхідно перевірити баланс виробу (посадку виробу на фігурі) можуть бути виготовлені муляжі з бязі.

    Після твердження отриманого варіанта моделі він служить обґрунтуванням для ескізу.

    Ескізний проект – це сукупність конструкторських документів.

    У швейній промисловості на даній стадії розробляється в деталях уже якийсь відображений варіант виробу. У наслідку він служить еталоном при твердженні виробу на художньо-технічній раді. Ескізний проект або ескіз моделі, розробляється відповідно до існуючими тепер вимог, що висувають прийняте графічне й художнє оформлення.

    Художник-модельєр проводить моделювання на відібраній основі конструкції, виготовляє первинні лекала, підбирає матеріал і розкроює. Після розкрою прошивається модель, у ході її виготовлення художник-модельєр знаходить найбільш пропорційне співвідношення деталей виробу, гармонію, осі тканини, фурнітури й обробки. Модель представляється на художню раду, де оцінюється відповідно моделі - ескіз, вибір матеріалу, обробки й т.д.

    Технічний проект – сукупність конструкторських документів, які повинні містити остаточні технічні рішення, і вихідні дані для розробки робочої документації. Робота над технічним проектом у швейній промисловості починається з розрахунку конструкції й побудови креслення основи. ( якщо на отримані від Будинків моделі). Конструктор швейного підприемства починає роботу над технічним проектом, з одержання конструктивної основи й зразка даної моделі на базовий розмір - ріст. Після моделювання конструктор виготовляє основні й допоміжні лекала деталей моделі. Припуски на обробку вибираються відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТУ і технології погодженої із замовником. Потім конструктор з конфикционером набирає матеріал з якого була виготовлена модель або йому подібний. По лекалах матеріал розкроюють і пошивают зразок, що представляють на художньою технічну раду (де перевіряють підбор матеріалу, відповідності зразка моделі, посадку на фігурі й т.п.) після утвердження виготовлений виріб є зразком для швейного підприємства.

    Робоча документація - заключним момент розробки нової моделі виробу, - це оформлення технічного опису моделі (кілька форм документації). При проектування робочого й відомчого одягу - зразок проходить випробування на відповідність вимогам, пред'явлені до одягу робітників даної професії або спеціальності. За результатами випробувань коректується сам зразок і його технічне випробування. (досвідчена носки).

    Виробничий процес виготовлення одягу складається з наступних етапів:

    1. створення моделей, розробка конструкцій і технічної документації;

    2. підготовка матеріалів;

    3. розкрій;

    4. пошиття виробів;

    5. контроль якості;

    6. складування й зберігання готових виробів.

    Послідовність виробничого процесу визначається технічною підготовкою виробництва (ТПВ). Вона включає розробку технічної й технологічної документації на весь процес виробництва документації виробів і підготовку засобів технологічного оснащення.