Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций ВДФ руск.яз.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Система підготовки інженерно-педагогічних кадрів.

Навчання у вищому навчальному закладі - один з етапів у житті фахівця, а, отже, і у формуванні його особистості.

Виховна діяльність являє собою свідомий вплив суб'єкта (класу, соціальної групи, суспільства в цілому) на об'єкт виховання з метою розвитку в нього певних соціальних якостей.

У соціально-психологічному плані виховання - це взаємодія вихователя й воспитуемого, що спонукує останнього до певного поводження, здійснюваному в межах вироблених суспільством правил і норм, звичаїв і традицій. Вихователь сам повинен бути вихований.

Становлення й розвиток духовного миру людини, збагачення залежить як від соціальних умов виховання, так і значною мірою й від нього самого.

Виховання, крім усього іншого, повинне розвити в людині потреба самовиховання, самовдосконалення відповідно до суспільних потреб і ідеалами. Вимогливість до себе, до свого поводження, уміння самому виробляти необхідні погляди - важлива сторона самовиховання.

Виховання й самовиховання взаимодополняют один одного, тобто перебуває в діалектичному зв'язку.

Знання - це відбиття засобів, якостей, сутності явищ дійсності.

Переконання - це суб'єктивне відношення людей до дійсності. Воно триває як процес оцінки знань шляхом зіставлення останніх з потребами й інтересами людей.

Виховні функції в нас виконують і виробничий колектив, і навчальний, і родина, і суспільні й державні організації, і інші форми об'єднання людей.

Сьогоднішнє студентство - це великий загін молоді, що творчо опановує сучасною наукою, що активно здобуває знання й навички, необхідні для фахівців вищої кваліфікації.

Студентські групи - центр формування фахівців.

Эстетическое виховання сприяє формуванню високих цивільних і моральних якостей майбутніх фахівців одне з основних завдань эстетического виховання у вузі - формування эстетических почуттів, здатності сприймати й переживати піднесене, прекрасне, трагічне, комічне й т.д. (розробка різних ритуалів, ходу до пам'ятників, присвята в студенти, клятва Гіппократа й т.д.).

Підготовка робочих кадрів.

Тому що наш вуз готовить інженерів-педагогів для ПТУ, які є основними постачальниками кваліфікованої робочої сили для підприємств, тому на факультетах ухвален рішення ввести кваліфікаційний іспит на 2-ом і 3-ем курсах. Це говорить про те, що випускник нашого факультету ТШТ - інженер-педагог мав відповідний розряд і навички у виробничій діяльності, тому що він повинен у ПТУ формувати високоосвіченого, конкурентноздатного, мобільного на ринку праці робочого нового типу - так називаного «економічної людини», із властивим йому раціональним поводженням, сильними мотивами вигоди, ощадливості й заповзятливості, готовністю йти на економічний ринок з відчуттям особистої відповідальності за свої дії розходження, що визнає, у матеріальній забезпеченості відповідно здатностям, що має гарну загальноосвітню підготовку, теоретичну й практичну професійну підготовку й навички роботи на конкретно робочому місці.

Завдання інженера-педагога:

1. Формування конкурентно здатної робочої сили з метою захисту трудящих від безробіття.

2. забезпечення виробництва необхідної йому по кількості і якості робочої сили.

3. Всебічний розвиток людини.

Як би не була зацікавлена держава, підприємства, навчальні заклади в підвищенні якості робочої сили, їхні зусилля будуть даремні, якщо до придбання й удосконалення знань і вмінь байдужний учень - тільки особиста зацікавленість учня однак у цей час тільки близько 10% учнів зацікавлене й самостійно опановує знаннями в силу своєї сумлінності, старанності й природного інтересу до процесу навчання.

Інші стимули відсутні. Більше того безкоштовне утворення й діючі на підприємствах системи оплати породжують утриманство й відбивають полювання вчитися тому важливою умовою в ринкових умовах стають зацікавленість підприємств функціонуючих на основі самостійності, незалежності й економічній відповідальності в залученні й стимулюванні високо кваліфікованої робочої сили, у її раціональному використанні й гідній оплаті висококваліфікованої праці, тому що підприємства будуть ставити перед собою завдання в одержанні максимального прибутку.

У системі підготовки робочих кадрів повинне активно учувствовать держава. Тільки держава повинне бути зацікавлене у формуванні конкурентно-здатної, високорозвиненої особистості, що задовольняє інтереси виробництва.