Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций ВДФ руск.яз.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Мода (структура та функції моди).

Мода є найважливішим чинником еволюції не тільки костюма, але й сучасного суспільства в цілому. Дослідники моди наприкінці 19-20 в.в. розглядали моду, насамперед як соціальний феномен, аналізуючи соціальні причини її походження й розвитку, а також соціального, економічного й культурного наслідку її дії.

Моду вивчали із самих різних точок зору: соціальної психології й психоаналізу, економіки ринкового капіталізму й культурологи й у кожному випадку мода з'являлася як найважливіший компонент сучасного людського суспільства, що визначає динаміку його розвитку.

Дизайнерові, що створює культурні зразки, які можуть стати (а в ряді випадків повинні стати) модними, необхідно мати цілісне подання про природу модного феномена, адже мода є одним з регуляторів соціальних і економічних відносин у сучасному суспільстві.

У кожній європейській мові є слово, аналогічна росіянинові «мода» (від латинського modus - міра, правило, приписання, спосіб дії). Багато дослідників моди давали її тлумачення виходячи з того, що мода пов'язана із правилами масового поводження. Можна припустити кілька визначень «мода».

Мода – це особливий спосіб, образ, міра обробки соціальної інформації (психолог Л. Петрова).

Мода – тип реагування на нововведення, властивий значній кількості людей. Воно найчастіше з'являється в періодичній зміні об'єктів вибору, як новий спосіб дії або мислення (психолог А. Гофман).

Мода – специфічна регуляція, що спричиняється періодичну зміну й циклічний характер розвитку зразків масового поводження (соціолог А. Гофман).

Мода розподіляється на всі явища культури, на все, що ставиться до матеріальних і духовних цінностей і перебуває в процесі зміни: - мистецтво, література, наука (особливо медицина, соціологія, економіка, філософія), техніка, політика, ідеологія, спорт.

Дизайн є областю культури, у якій активно діють механізми моди. Мода може бути на дії, ідеї, речі. Моді властиві наступні функції:

  1. Інноваційна - мода стимулює експериментальний початок у суспільстві й культурі, пошук нового виявляє нові, більше зроблені в порівнянні з попередніми, культурні зразки.

  2. Регулятивна - мода впроваджує в спосіб життя нові форми поводження й нові культурні зразки, відбираючи з безлічі культурних моделей одну, котра на якийсь час стає нормою, полегшуючи людині вибір і допомагаючи тим самим пристосовуватися до мінливого миру. Мода забезпечує можливість розриву з найближчим минулим і підготовляє до найближчого майбутнього.

  3. Психологічна - мода задовольняє психологічні потреби людини в новизні, створюючи ілюзію змін, у самовираженні, компенсує незадоволеність своїм соціальним статусом. Мода є способом емоційної розрядки, будучи елементом механізму захисту, від психологічних перевантажень, пропонуючи готові зразки поводження особистості в масовому масштабі.

  4. Соціальна - мода прилучає людину до соціальної й культурної спадщини, допомагає сприйняттю певних соціальних норм і цінностей і сприяє відтворенню певної соціальної системи. Мода регулює соціальну напругу в суспільстві, виконуючи регулюючу функцію, одночасно позначаючи й маскуючи соціальну нерівність.

  5. Престижна - мода позначає соціальний статус. Демонструючи або високий соціальний статус, або створюючи ілюзію більше високого соціального статусу. Шляхом наслідування модним стандартам і об'єктам елітарних соціальних груп, мода дозволяє переборювати почуття неповноцінності.

  6. Комунікативна - мода являє собою одну з форм масової комунікації.

  7. Економічна - мода є формою споживання й формою реклами нових товарів, регулятором поводження споживачів і засобом розширення збуту.

  8. Эстетическая - мода задовольняє эстетические потреби, відбиваючи особливості масового эстетического смаку, є способом поширення й зміни, що відбуваються в суспільстві, що відповідають перехідному періоду від індустріального суспільства до постіндустріального (епоха постмодерна), що відкидає ієрархічну систему норм і оцінок.

Різні соціальні групи мають різні системи цінностей і відповідно різні множинні й модні стандарти, що постійно змінюються. Замість однієї «моди» ми спостерігаємо багато «мод», тому що мода пов'язана зі способом життя й особливостями поводження певної соціальної групи.

Мода - не тільки засіб демонстрації соціального статусу, але й засіб спілкування між людьми. Проходження моді виявляє відношення людини до суспільства, до навколишнього світу, до самого себе.