Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций ВДФ руск.яз.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Структура підприємства швейної промисловості.

Сучасна фабрика складається з декількох цехів. Насамперед, це експериментальний цех. Експериментальний цех по праву вважається основним, тому що саме тут розробляють нові моделі майбутнього одягу й створюються первинні лекала. У даному цеху працюють модельєри, конструктора, технологи, лаборанти, які виготовляють зразки моделей, інженери по нормуванню витрати матеріалів на одиницю моделі. Процес нормування полягає в підборі більше раціональної розкладки лекал на полотні тканини підібраної для розроблювальної моделі. Для масового виробництва одягу розроблені промислові методи моделювання й конструювання, у яких ураховується сучасна типологія дорослого й дитячого населення нашої країни. Сучасна типологія побудована на результатах вивчення розмірів тіла різних людей, заснованого на масових антропологічних дослідженнях населення й наступному групуванні фігур по типових розмірах і формам. При створенні нової моделі розглядаються напрямки моди, застосування нових видів матеріалів, фурнітури, ринкових характеристик. Для розгляду всіх перерахованих показників виготовляються 2 пробних зразки й третій як еталон зразок. По першому зразку перевіряється точність побудови лекал конструктором, посадка на фігурі, відповідність застосовуваного матеріалу по фізико-механічних властивостях при пошитті й волого-тепловій обробці. Ураховуються всі властивості одягу: споживчі, які визначаються гігієнічними, експлуатаційними, эстетическими вимогами й виробничий, визначальний ступінь придатності для використання по призначенню. У текстильній лабораторії вивчають властивості тканин для пакета одягу «тканина верху, подкладки, різних прокладок і утеплювачів». Другий зразок виготовляють для перевірки й уточнення всіх зауважень і уточнень після розгляду першого зразка. Другий зразок розглядається на технічній раді в присутності всіх фахівців підприємства, які відповідають за запуск і випуск розробленої моделі. Після технічної ради пошивается зразок - еталон, що повинен задовольняти технічним, економічним і технологічним вимогам. Потім готується вся необхідна документація для запуску моделі в масове виробництво.

Підготовчий цех підготовляє тканини до розкрою. Функції цеху підготовки: прийом вступник тканини на склад підприємства, промір і перевірка дефектів матеріалів, що надійшли, розбраковування «подсортировка» матеріалів, зберігання підготовлених до розкрою матеріалів, розрахунок шматків матеріалів на запускаються модели, що, підготовка розкладки лекал на полотні або папері. Промір і перевірку дефектів тканин ведеться на спеціальних верстатах. Дані фіксуються у відомості обліку. Перевіряється фактична і ярлычная довжина шматка, ширина промеряется й фіксується через кожні три метри, це необхідно для розрахунку розкладки лекал. Кожний рулон тканини супроводжується паспортом шматка. Всі дефекти мають свій цифровий код «шифр». Оператор працюючий за верстатом, декодирует цей шифр і визначає якого типу дефект присутній на тканині. Клейові матеріали, длинноворсовый хутро, флизелин, ватин не перевіряється на верстатах. Крім верстата на підприємствах використовуються спеціальні триметрові столи, за яких працюють два оператори. Процес виявлення дефектів називається розбраковуванням. Потім рулон тканини розраховують, скільки виробів вийде з даного рулону з обліком всіх виявлених дефектів. Розкладку лекал на фабриках автоматизують із застосуванням комп'ютерних програм. На графобудівнику виводять розкладку в натуральну величину.

Текстильна лабораторія бажана для будь-якого великого текстильного й швейного підприємства. Тут перевіряється міцність тканини на розрив, клейові характеристики тканини, її усадочность, стиранність, пилингуемость, міграція волокон, міцність фарбування й т.д. Всі дані дослідження тканин надходять на необхідні ділянки цехів.

Розкрійний цех. Це цех, де проводиться настилання тканини, отриманої із цеху підготовки й розрізування настилу на деталі запускається модели, що. Функції розкрійного цеху: настилання матеріалу, розкрій настилу, перевірка якості криючи, нумерація деталей криючи, комплектування деталей криючи й відправлення у швейний цех. Також у цеху може перебувати ділянка дублювання деталей криючи. Настил «настилання полотен матеріалу по довжині розкладки» настилається з урахуванням необхідної кількості одиниць виробу. Розкрійний цех має як автоматизовані, так і апарати ручного розкрою. Апарати ручного розкрою підрозділяються на стаціонарні й пересувні машини. У цей час на фабриках розкрій автоматизований і комп'ютеризований. Апарати для ручного використання застосовують на малих підприємствах і при розкрої тканин з малюнком або при малих партіях одягу. Дублювання роблять на пресах перериваної й безперервної дії, на яких працюють оператори, які беруть деталі криючи після нумерації.

Швейний цех. У даному цеху отримані деталі з розкрійного цеху збирають у вузли, а потім монтують у виріб. Функції швейного цеху: одержання деталей криючи, перевірка деталей криючи, позначка необхідних допоміжних ліній, запуск деталей криючи в потік, обробка деталей, монтаж і обробка виробу. У швейному цеху можуть перебувати кілька технологічних потоків різні моделі, що виготовляють, виробів. Технологічні потоки оснащені що сточують, спеціальними, спеціалізованими машинами, автоматами й напівавтоматами, а також устаткуванням для волого-теплової обробки вітчизняного й закордонного виробництва. Ручна робота у швейних цехах в основному становить 5-7 % від часу обробки виробу. Запуск моделей у потік робить інженер - технолог цеху, що становить схему поділу праці для кожного робочого потоку й стежить за якістю й правильністю виконання операцій.

Цех волого – теплової обробки. У цьому цеху виріб здобуває остаточний свій товарний вид. Функції даної ділянки: очистити виріб від виробничого сміття, отутюжить виріб на пресах, пароповітряних манекенах різних видів і конструкцій, пришити ґудзика, оформити виріб документально, перевірити якість обробки виробу й здати виріб на склад готової продукції залежно від виду виробу в підвішеному виді або в складеному виді.

Склад готової продукції. Тут одяг приймається й сортується по моделях, потім відправляється в торговельні організації. Функції складу: прийняти виріб по кількості, відсортувати по моделях і розмірних ознаках, упакувати в поліетиленовий пакет або іншу тару, створювати умови зберігання виробам і займатися відправленням виробів у торгуючі організації. Склади бувають автоматизовані й неавтоматизовані, де вироби зберігаються в підвішеному виді на кронштейнах або стелажах. Автоматичні пересувні блоки для зберігання одягу, нагадують більші шафи. Одяг міститься в окремі осередки залежно від моделі, кольору, розмірних ознак і асортиментів. З таких осередків швидко проводиться відправлення виробів по призначенню.