Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций ВДФ руск.яз.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Інженер-педагог - особистість і функції.

Інженер-педагог - центральна фігура в навчальних закладах професійно-технічного утворення. Завдяки його діяльності здійснюється діюча наступність поколінь робітничого класу від колективу до колективу, від середовища до середовища, що сприяє створенню умов, що забезпечують всебічний розвиток професійної підготовки молодих робітників. Але саме цим обумовлена складність і відповідальність праці інженера-педагога тому що, чим вище рівень розвитку науки й техніки, тим досконаліше знаряддя праці, вище культура самих виробників і в цілому культура виробництва, ускладнюється процес навчання й виховання майбутніх молодих фахівців, що вимагають від інженера-педагога нових знань, умінь і навичок.

У цьому випадку інженер-педагог виступає як джерело інформації, за допомогою різних засобів передавальним її учнем, які, сприймаючи інформацію, тією чи іншою мірою повертають її назад у вигляді певних дій і вчинків, змушуючи інженера-педагога міняти зміст інформації й спосіб її передачі.

Отже «навчання й виховання можна розглядати як систему керування, однієї з найважливіших і специфічних особливостей якої є те, що об'єктом керування в цій системі є сама людина».

На відміну від інших видів управлінської діяльності керування навчально-виховним процесом необхідно розглядати, як регулювання діяльності учнів за допомогою різних педагогічних засобів. Інакше кажучи, процес керування припускає виховання в потреби, що вчиться, у праці, у придбанні нових знань, умінь і навичок, і у творчому їхньому використанні.

Модель особистісних якостей інженера-педагога й змісти його педагогічної діяльності, таким чином, структура особистісних якостей інженера-педагога невіддільна від змісту його педагогічної діяльності.

Особистісні якості інженера-педагога впливають на результати його праці, що міняються залежно від спеціальних і педагогічних здатностей інженера-педагога й творчого їхнього використання.

Однак варто звернути увагу на те, що праця інженера-педагога не є загальпедагогічним. У його структурі укладені компоненти професійно-педагогічної діяльності, які обумовлюють коло його обов'язків, особистісні якості, стиль мислення, внутріколективні відносини й психологічний клімат у навчальних закладах.

Досягнення високої педагогічної майстерності в діяльності інженера педагога багато в чому залежить від широти й глибини його професійно-педагогічної підготовки.

Разом з тим немаловажну, а мабуть, і вирішальну роль грають здатності тих, хто обрав для себе цю професію.

Студент, що вибрав професію інженера-педагога повинен мати такі функції:

– конструктивної (відбір навчально-виховної інформації, необхідної для розвитку пізнавальної діяльності учнів, а також відбір форм і методів її передачі).

– організаторської (реалізація відібраної інформації за допомогою різних педагогічних засобів).

– комунікативної функціями – обеспечивающей організацію взаємин між інженером-педагогом і учнями, тобто встановлення контакту, що виражається у взаєморозумінні взаємоповазі, довірі друг до друга.