Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций ВДФ руск.яз.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Форма й силует.

Костюм створюється на конкретний рухливий об'єкт (фігуру людини) із заданими розмірами, тому форма костюма створює це перше зорове враження від одягу. Уже з першого погляду можна визначити, яка це одяг - широк, вузька, довга або коротка, підходить вона чи людині ні. Форма костюма залежить від:

  1. чіткості силуету;

  2. точності пропорційних відносин частин костюма;

  3. ясності ритмічного ладу деталей;

  4. відповідності колірного ладу костюма його призначенню.

Форму костюма характеризує його силует.

Силует – французьке слово, що позначає зовнішній обрис будь-якого предмета, його «Тінь».

Не випадково протягом століть прихід нової моди характеризувався зміною силуетів.

Силует костюма залежить від характеру ліній плеча й становий частини виробу, голівки рукава, висоти рівня лінії талії й загальної довжини костюма. Вся своєрідність і неповторність силуетів можна «вписати» в одну із простих геометричних фігур, близьких по висоті й ширині до пропорцій людської фігури: - прямокутник, трапецію, трикутник, овал. Співвідносячись силует з якою-небудь геометричною фігурою, мають на увазі не буквальна подоба, а тільки саме загальне враження, створюване костюмом.

Прямий силует – найбільш універсальний його можна рекомендувати для всіх віків і фігур так само, як і трапеція. Значне розширення одягу до низу або, навпаки, у плечах створює враження трикутника. Такий костюм краще смотрится на високих фігурах. Прямий силует з округлим плечем і злегка зауженный донизу нагадує букву - ПРО, такий же зауженный, але із плечем більше чітким - букву - У. Приталенный силует можна вподібнити двом зустрічним трапеціям або трикутникам, він має інтерес у тому випадку, якщо є контраст між тонкою талією й легенями вільними формами верху й низу виробу. Цей силует може нагадувати букву - Х. Він може мати вузький або вільний ліф, розширену або зауженную спідницю.

Напівприлягаючий силует - злегка підкреслює форму фігури. Ступінь приталивания, а також довжина костюма залежать від індивідуальних особливостей фігури. Цей силует є силует помірної моди.

Розширений силует – (трапеція) – це силует, у якому форма розширюється від лінії плеча або пройми. Розширення може бути невеликим або значним.

Крім строгих визначень, силуетні рішення часто одержують образні назви: штани - «банани», «сигарети», спідниця - «тюльпан» і т.д. Силует костюма обмежений силуетними лініями. Усередині силуету розташовуються інші лінії різного призначення - (конструктивні) з їхньою допомогою створюються об'ємна форма моделі й правильна посадка костюма на фігурі. До таких ліній відносять сполучні шви, рельєфи, підрізи, вытачки й т.д. Якщо ці лінії оформлені декоративно (рядок, вишивка, шнур, кант), те їх називають конструктивно-декоративними. Існують і чисто декоративні лінії, які служать для прикраси, особливого виділення найбільш важливих для зорового сприйняття частин костюма (кокетки, кишені, складки, драпірування, оборки й т.д.). Лінії в костюмі повинні розташовуватися не хаотично, а узгоджено один з одним і з індивідуальними особливостями фігури людини. Побудова таких «скоординованих» ліній - це ціла наука. Внутрішні лінії мають властивість змінювати зорове сприйняття фігури в костюмі. У моді спостерігається періодичне захоплення тією або іншою лінією, перевага її в композиції.

Вертикальна лінія – виражає строгість, лаконічність. Нею визначають масштаби одягу, пропорційне членування відрізків. Вертикаль сприяє зоровому подовженню фігури (бічні шви, рельєфні шви, вытачки, середній шов спинки й т.д.).

Горизонтальна лінія - визначає стійкість, статичність. Вона сприяє зоровому зменшенню фігури по вертикалі, тобто зрительно розширює силует (оборки, лінії кокеток, лінія відрізу ліфа й спідниці, горизонтальні підрізи й т.д.).

Діагональна лінія - виражає рух. Динаміку. Вона характерна для побудови ассиметрических фасонів одягу.

Плавна крива – відрізняється м'якістю, плинністю й характерна для драпірувань, ліній круглих кокеток, басок і т.д.

Головними складеними лініями силуету є лінія талії, плеча й низу.

Лінія талії - основна й самій істотна в композиції, вона формує силует. Підкреслення цієї лінії в конструкції виявляє пропорційну будову фігури.

Лінія пройми умовно приймається за лінію грудей і також є однієї з головних ліній силуету й форми. По цій лінії формується обсяг як усього в цілому, так і окремих частин конструкції. Обсяг виробу визначається збільшенням на вільне облягання, що може бути щільним, середнім, вільним і дуже вільним.

Більшу роль у композиції одягу, у створенні силуету грає довжина виробу, положення лінії низу. Нерідко нові тенденції в моді пов'язані зі зміною довжини одягу, тому що залежно від того, наскільки відкриті ноги, весь силует здобуває той або інший вид. Співвідношення відкритим і схованим одягом частин тіла - важливий фактор у досягненні гармонійних пропорцій.

Лінія плеча – одна з визначальних рис моди. У певні періоди має природне нахилене положення або стає штучно прямою.

Залежно від того , який ідеал краси в те або інший час, лінії й пропорції в одязі допомагають зрительно змінити людську фігуру. Не можна також забувати про значення зачіски й висоти каблука взуття в загальному композиційному рішенні костюма.