Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPUR_vsi_ptannya.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
192.57 Кб
Скачать

26) Класифікація ризику.Абсолютні та відносні міри ризику.

Абсолютні міри ризику:

- ранг;

- середнє абсолютне відхилення;

- дисперсія, середньоквадратичне відхилення;

- напівдисперсія.

Ранг значень випадкової величини R вимірює загальну мінливість в можливих значеннях випадкової величини і

визначається як різниця між найбільшим і найменшим значеннями випадкової величини.

Якщо Rg — ранг випадкової величини R, то:

Для того, щоб перейти до розгляду інших абсолютних мір ризику, введемо поняття сподіваного значення випадкової величини.

Сподіване значення (математичне сподівання) випадкової величини R є мірою ризику, який очікується в середньому:

де Ri — значення випадкової величини R;

pi — імовірність того, що випадкова величина R набуде значення Ri.

Дисперсією дискретної випадкової величини, яка позначається як s2, називається математичне сподівання квадрата відхилень значень випадкової величини Rі від її математичного сподівання — .

Середньоквадратичне відхилення позначається літерою s і дорівнює:

Середнім абсолютним відхиленням дискретної випадкової величини R — MAD — називається математичне сподівання модуля відхилення значень випадкової величини від її математичного сподівання, тобто:

Напівдисперсія — SV — випадкової величини R — це математичне сподівання квадрата відхилень значень випадкової величини, нижчої за середню, від її математичного сподівання, тобто:

де j — номер індексу значень випадкової величини R, нижчої за її математичне сподівання;

К — кількість значень випадкової величини нижчої від середньої.

У відносному вимірюванні міра ризику вимірюється коефіцієнтом варіації n випадкової величини R:

27) Класифікація управл.Рішень

Управл.рішення – результат вибору керівником одного з можливих варіантів, або альтернативних напрямків дій в процесі виконання обов’язків, що обумовлені посадою яку він займає.

Класифікація:

1)За напрямом впливу:

- внутр. – вся область проблем пов’язана з обсягом вир-тва, розміром продаж, особливостями збутової системи, іншими складовими, що можуть прийматись і вирішуватись силами самого під-тва в межах компетенції її працівників і менеджерів

- зовн. – рішення, що змінюють поведінку під-тва на ринку в конкретному просторі та пов’язані із завоюванням нових ринків, пошуком нових механізмів і товарів, агресивністю рекламних компаній, зміною цінових стратегій і стратегічних диверсифікацій

2) За тривалістю вирішення:

- стратегічні рішення мають важливе значення для майбут­нього розвитку організації. Вони визначають напрямки спеціалі­зації, обсяги виробництва, кадрову і технічну політику, перспек­тиви економічного і соціального розвитку трудового колекти­ву, встановлюють взаємодію підрозділів та ін. Ці рішення приймаються вищим керівництвом організації після всебічного аналізу відповідної інформації.

- тактичні рішення пов´язані з конкретною розстановкою сил і ресурсів у кожному періоді (рік, сезон, технологічний процес тощо). Ці рішення приймаються у структурних підрозділах ме­неджерами у межах своїх повноважень. Вище керівництво тільки здійснює консультування і контроль, надає необхідну допомо­гу.

- оперативні рішення мають короткостроковий характер. Вони носять регулюючу направленість і виникають у тих випад­ках, коли порушується хід виробничого процесу через будь-які непередбачені внутрішні або зовнішні обставини. Ситуація, в якій виникає необхідність прийняття оперативного рішення вимагає негайних енергійних дій менеджера. Розробка і вико­нання тактичних і оперативних рішень займають основну час­тину робочого часу менеджера.

3. За способом розробки і прийняття всі управлінські рішен­ня поділяться на:

- колективні рішення приймаються загальними зборами ак­ціонерів, зборами учасників товариства, президією, правлінням, ревізійною комісією, спостережною радою та іншими вищими та виконавчими органами управління організації.

- одноосібні рішення питань віднесених до колективних органів управління вважається незаконним і недійсним.

4. За масштабом впливу:

- вплив на зміну діяльності під-тва(пов’язані з необхідністю підключення до виконання всіх стратегічних підрозділів під-тва).є загальним.

- вплив на зміну діяльності окремих підрозділів(може бути реалізовано окремим відділом чи менеджером під-тва)

5. За джерелом виникнення:

- планові

- проблемні

6. За ступенем повноти і достовірності інформації:

- структуровані(детерміновані)

- ймовірності(стохастичні)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]