Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPUR_vsi_ptannya.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
192.57 Кб
Скачать

28) Концепція вартості грошей у часі

Одна з головних проблем при визначені ефективності вир-тва є порівняння та аналіз грошових потоків, що здійснються в різні періоди часу. Бо однакові за величинами виплати, що здійснюються врізні періоди часу економічно нерівносильними.

Концепція вартості грошей у часі полягає в тому, що грошові кошти мають вартість, яка визначається часовим фактором, тобто ресурси, якими ми володіємо на даний момент, коштують більше, ніж ресурси, які будуть отримані через деякий (суттєвий) проміжок часу.

Порівнючи вартість грошей використовують 2 часи:

1) Теперішня вартість грошей — сьогоднішня (або на певний момент часу) оцінка суми грошей, яку очікується отримати (регулярно отримувати) в майбутньому.

2) Майбутня вартість грошей — оцінка сьогоднішньої суми грошей на певний момент часу у майбутньому (звичайно, на кінець фінансово-кредитної угоди), як правило, з урахуванням інфляції.

29) Концепція формування інвестиційних рішень

Серед проблем управління інвест.діяльністю особливе місце належить питанням визначення ефективності інвест.рішень. Інвест.менеджмент – являє собою комплексну програмну діяльність направлену на формування вироб-ек рішень, що відповідають реальним інтересам потенціалу інвестора. Він торкається двох аспектів:

1)Повязані з діяльністю об’єкта у розвитку ринку товарів і послуг, вивчаючи і прогнозуючи споживчий попит він моделює способи його задоволення за допомогою товарної продукції.

2) Повязані з діяльністю на інвестиційному ринку, споживче середовище скл з сукупності під-тв, асоціацій, різних установ, які спроможні інвестувати реалізацію інвестиційного рішення, що моделюється.

Взаємодія цих 2-х аспектів вимагає погодження інцест.можливостей бізнес-субєкта і потреб у інцест.розробках, що обумовлені інтересами потенційних інвесторів і кінцевих споживачів. Потреба інвесторів знаходиться у залежності від ступеня задоволення споживчого попиту на товар і послуги, вир-тво яких передбачається здійснити по завершеню реалізації інцест.розробок. Інвест.менеджмент охоплює 2 етапи:

1)Менеджмент на товарному ринку

2) Менеджмент на інвестиційному ринку

Створення основи, прийняття управл.рішень передбачають створення системи цілей інцест.менеджменту. стосовно до інвест.діяльністі системний підхід дозволяє запобігти однобічності процесу управління та досягти необхідної погодженості і збалансованості.

30) Маржинальний прибуток та його сутність

Маржинальний прибуток (без урахування податку) – це сума, отримана у вигляді різниці між ціною продажу товарів та ціною їх придбання, розрахованих за звичайними цінами.

Маржинальний прибуток (іноді його називають покриттям або внеском у прибуток) обчислюється за формулою

ПМ = В – СЗ ,

де ПМ — величина маржинального прибутку за певний період;

В — виручка від продажу продукції;

СЗ — змінні витрати за цей же період.

Отже, маржинальний прибуток дорівнює постійним витратам та операційному прибутку, тобто прибутку від продажу продукції:

ПМ = СП + П,

де П — операційний прибуток.

Відповідно, операційний прибуток, або просто прибуток, є різницею

П = ПМ – СП.

Маржинальний прибуток є верхньою межею прибутку за зміни величини постійних витрат СП, а саме: коли постійні витрати прямують до нуля (СП → 0), прибуток прямує до маржинального прибутку (П → ПМ).

Ці закономірності цінні для аналізу впливу динаміки обсягу виробництва на прибуток. Коли змінюється обсяг виробництва, постійні витрати залишаються на попередньому рівні, тому прибуток змінюється на величину маржинального прибутку.

Співвідношення між маржинальним прибутком та обсягом виробництва зручно аналізувати за допомогою відносного показника — коефіцієнта маржинального прибутку (kПМ):

.

За даних цін і норм змінних витрат коефіцієнт маржинального прибутку — величина постійна. Тому приріст (зменшення) прибутку можна визначити так:

∆П = ∆ВkПМ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]