Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPUR_vsi_ptannya.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
192.57 Кб
Скачать

34) Метод періоду окупності при обгрунтувані доцільності інвестування. Переваги та недоліки

Період окупності - Це період, починаючи з якого первісні внески та інші витрати, пов’язані з інвестиційним проектом, покриваються сумарними результатами його здійснення.

Результат і витрати пов’язані із здійсненням проекту можна розраховувати як з дисконтуванням так і без нього(дисконтова ний і недисконтований термін окупності). Якщо інвестиційні розрахунки здійснюються більше ніж на 1 рік, то рекомендовано термін окупності визначати з дисконтуванням. Визначити термін продовж якого чиста теперішня вартість (ЧТВ) перетворюється з негативної в позитивну. Такі розрахунки дають можливість знайти точку беззбитковості будь-якого інвестиційного проекту

Ао – первісні інвестиції

PF PVA n,I - інцест проект з позитивними щорічними надходженнями впродовж свього життєвого циклу.

n- років,буде мати позитивне значення лише тоді,коли його період окупності буде меншим за %-ий фактор теперішньої вартості ануїтету.

Перевага: простота і легкість розуміння

Недоліки: не враховують очікувані прибутки за період окупності, не розрізняють проекти з різними первинними інвестиціями

35) Метод чистої теперешньої вартості інвестиційного проекту. Переваги та недоліки

Чиста теперішня вартість (net present value) інвестиційного проекту — це різниця між сумою теперішніх вартостей грошових потоків від інвестицій в кожен період часу і теперішньою вартістю самих інвестицій.

Якщо ЧТВ проекту визначимо як NPV, то отримаємо:

де A0 – теперішня вартість первинних інвестицій у проект;

St — грошовий потік у період t;

k — необхідна ставка прибутковості інвестицій;

t — період часу;

n — тривалість інвестиційного проекту.

Якщо є намір вкладати інвестиції в проект не всі відразу в період 0, а й в інші періоди, то формула перетворюється в таку:

де At — грошові інвестиційні потоки в період t.

Якщо ЧТВ > 0, то це означає, що норма прибутковості проекту перевищує необхідну ставку прибутковості інвестицій (ставку дисконту). Якщо ЧТВ = 0, то норма прибутковості проекту точно дорівнює необхідній ставці, якщо ж ЧТВ < 0, то прибутковість проекту очікується меншою за необхідну ставку. Тож за критерієм ЧТВ можуть бути вибрані лише ті проекти, що мають ЧТВ >= 0.

Крім того, при позитивному значенні суми ЧТВ проект збільшує на цю суму ринкову вартість інвестуючої фірми.

головною проблемою моделі ЧТВ є визначення необхідної ставки прибутковості проекту для дисконтування його грошових потоків. Корисним підходом, що дозволяє полегшити вибір даної ставки, є побудова графіка ЧТВ проекту.

Графік ЧТВ являє собою функцію ЧТВ від величини необхідної ставки прибутковості. Графік ЧТВ показує, до якої величини необхідної ставки (ставки дисконту) проект може бути привабливим для фірми.

А-ставка дисконту = 0

С – ЧТВ = 0 – точка беззбитковості

Ставка дисконту в т.С в якій графік перетинає горизонт вісь відповідає значенню ЧТВ рівному 0, називається внутр ставкою прибковості

На деякі елементи графіка ЧТВ слід звернути увагу.

- Графік має негативний нахил. Це притаманно графікам інвестиційних проектів, які мають один або більше грошових інвестиційних потоків на початку функціонування проекту, за яким іде безперервний грошовий потік надхо-

джень від інвестицій до кінця терміну існування проекту.

- Графік ЧТВ перетинає вертикальну вісь у точці А, де сума грошового потоку недисконтована, оскільки k = 0. Точка В є проміжною точкою, в якій певній величині ставки дисконту відповідає величина ЧТВ. У точці С графік перетинає горизонтальну вісь, у якої ЧТВ = 0. Ставка дисконту, відповідна точці С, називається внутрішньою ставкою прибутковості (ВСП) проекту.

Але крім традиційних інвестиційних грошових потоків існують також грошові потоки позикового типу (loan-type flows), тобто такі, коли за позитивними з погляду позичальника з’являються негативні. Графік ЧТВ грошових потоків цього типу матиме позитивний нахил, тобто зі зростанням ставки дисконту зростає і ЧТВ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]