Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій ЕкТеорія.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
635.39 Кб
Скачать

Умови існування підприємництва

1. Економічні передумови (створення в суспільстві умов для функціонування приватних, колективних, державних власників).

2. Політичні передумови (передбачають створення в країні сприятливого політичного клімату для підприємництва, зокрема гарантування всім господарюючим суб’єктам збереження їхньої власності; умови для розвитку всіх форм власності, передусім інтелектуальної, через відповідну податкову, кредитну, митну та ін. політику).

3. Правові передумови (грунтується на чинному законодавстві, нормативних актах, розроблених у країні).

4. Психологічні передумови (формувння позитивної суспільної думки щодо підприємництва).

Види підприємницької діяльності

1. Виробниче підприємництво – вид бізнесу, коли підприємець, використовуючи фактори виробництва, виготовляє продукцію, виконує роботи, надає послуги для наступного продажу споживачам.

2. Торгово-посередницьке – вид діяльності з реалізації продукції, надання посередницьких послуг.

3. Фінансове підприємництво – вид діяльності (особлива форма комерції), коли предметом купівлі-продажу виступають гроші та цінні папери.

4. Страховий бізнес – вид діяльності, який полягає в тому, що підприємець за певну винагороду гарантує особі чи організації компенсацію можливої втрати майна, цінностей, життя у вмипадку непередбаченого лиха.

5. Консультаційна діяльність (консалтинг) – надання консультацій з питаньуправління підприємством та його фінансовими потоками; добору та управління персоналом; зміни форм власності; удосконалення організації виробництва; впровадження інформаційних технологій; вивчення ринку тощо.

Суб’єктами підприємництва (підприємцями) можуть бути: громадяни України, інших держав, не обмежені законом у правоздатності або дієздатності, юридичні особи всіх форм власності.

Занаяття підприємницькою діяльністю в Україні заборонено: військовослужбовцям, службовим особам органів прокуратури, суду, державного арбітражу, державного нотаріату, органів державної влади та управління, які покликані здійснювати контроль за діяльністю підприємств; особи, що мають непогашену судимість за крадіжки, хабарництво.

Об’єкт підприємництва – це певний вид діяльності (виробництво, торгівля, інноваційна справа, посередництво, операції з цінними паперами), який матеріалізується у виробленій продукції або благах, у вигляді послуг, інформації.

Принципи здійснення підприємницької діяльності:

1. Вільний вибір підприємницької діяльності.

2. Залучення на добровільних засадах грошових коштів і майна підприємців та юридичних осіб.

3. Самостійне формування програми діяльності, вибір постачальників і споживачів, визначення ціни на товари.

4. Придбання матеріально-технічних та інших ресурсів, використання яких не заборонене чинним законодавством.

5. Вільне використання прибутку, що залишився в розпорядженні засновників після внесення обов’язкових платежів.

6. Самостійне здійснення юридичними особами чи підприємцями зовнішньоекономічної діяльності.

2. Підприємство як визначальний суб’єкт ринкової економіки

Підприємці реалізують свій підприємницький потенціал через такі організаційно-правові структури як підприємства.

Закон України „Про підприємства в Україні” визначає: „ Підприємство – це самостійний господарюючий суб’єкт, який має право юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання прибутку”.

Кожне підприємство виступає як суб’єкт господарювання і має конкретну назву.

Місією сучасного підприємства є переважно виробництво продукції (надання послуг) для задоволення потреб ринку і отримання максимально можливого прибутку.

Кожне підприємство є юридичною особою, має замкнуту систему обліку і звітності, самостійний баланс (облік доходів і видатків), розрахунковий рахунок у банку, печатку з власною еазвою, товарний знак (марку).

Підприємство діє у межах законодавства, керується Законом України „Про підприємства в Україні”, статутом підприємства, узгодженим договором трудового колективу з адміністрацією.

Статут підприємства – зведення обов’язкових правил, що регулюють його індивідуальну діяльність, взаємовідносини з іншими суб’єктами господарювання; затверджує власник чи засновники, а для державних підприємств – власник майна за участю трудового колективу.

Функції підприємства:

1. Виробничо-технічна (виробництво якісної, конкурентоспроможної продукції).

2. Соціальна (працевлаштування, турбота про людей, сплата податків).

3. Економічна (головний елемент господарства держави).

4. Зовнішньоекономічна (участь у міжнародному поділі праці).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]