Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій ЕкТеорія.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
635.39 Кб
Скачать

3. Сутність, причини і види безробіття

Безробіття визначається різницею між кількістю осіб, які входять до складу робочої сили, і чисельнісю зайнятих.

Безробіття – це така ситуація в країні, за якої частина здатних до роботи осіб бажає працювати за наймом, але не иоже знайти роботу за спеціальністю або взагалі будь-яку роботу.

Найголовніші серед причин масового безробіття:

  • спади і кризи в економіці, що ведуть до скорочення попиту на робочу силу;

  • структурна перебудова в економіці держави;

  • нерівномірне розміщенні виробництва по території країни;

  • застосування нових технологій у виробництві, що заміняють ручну працю.

Існує кілька теорій щодо причин безробіття в суспільстві.

І. Класичне безробіття.

Причина безробіття – занадто висока зарплата. Якщо зарплата вище рівня, за якого всі, хто шукає, знаходять роботу, то виникає надлишок пропозиції робочої сили над попитом. Починає діяти ринковий механізм. Безробіття знижує рівень зарплат і збільшує зайнятість.

Насправді зарплата знижується повільно з кількох причин: цьому заважають профспілки; зарплата є основним доходом родини, якщо зарплата знижується то знижується і попит на товари, а це небезпечно. Висновок економістів: якщо робітники не згодні із зниженням зарплат, значить вони обирають безробіття.

ІІ. Кейнсіанський підхід.

Класичний підхід був замінений кейнсіанським, за яким сукупний попит в суспільстві управляє обсягом виробництва, а отже і попитом на робочу силу. Таким чином, безробіття виникає через недостатній попит.

Кейнс дійшов висновку щодо неефективності державного невтручання в ринковий механізм. Він вважав, що держава повинна боротися з безробіттям за допомогою експансіоністської фінансової політики, тобто збільшуючи державні витрати або зменшуючи податки, що викличе зростання попиту на робочу силу, і відповідно, зменшення чисельності безробітних.

ІІІ. Негнучуість ринку праці – третя причина безробіття.

Пропозиція робочої сили постійно змінюється: одні знаходять роботу, інші стають безробітними і шукають її; приходить нове покоління з кращими знаннями і більшими вимогами; змінюється попит (нова техніка, нові професії, робітники старих професій стають безробітними).

Види безробіття

1. Фрикційне. Звільнення з роботи внаслідок переїзду на інше місце проживання, незадоволення попередньою роботою, зміни спеціальності, переходу на роботу з кращими умовами і вищою зарплатою.

2. Технологічне (іноді називають структурним). Внаслідок НТП відбуваєтьсч відмирання деяких професій, зявляються нові, отже змінюється структура виробничих кадрів. Має примусовий характер, часто потребує додаткового навчання.

3. Циклічне. Виникає внаслідок спаду виробництва, тобто зумовлене кризою надвиробництва, коли підприємства припиняють свою роботу, а штат скорочується. Спади змінюються піднесенням.

4. Приховане. Пов’язане з технологічним: робота працівника втрачає актуальність, підприємство забезпечує його певною роботою неповний робочий день, частково.

5. Застійне. Тривала відсутність роботи зумовлює втрату кваліфікації людини і навіть бажання працювати.

Наслідки безробіття:

  • Виробництво скорочується швидше порівняно з можливою повною зайнятістю, внаслідок цього зменшуються можливості підвищення загального добробуту людей.

  • Безробітна людина втрачає можливість вдосконалювати свої знання і навички: знижується рівень зарплати, якщо вона і знайде роботу, а роботодавці неохоче беруть на роботу людину, яка давно не працювала.

  • Погіршується здоров’я нації (психологічні проблеми).

  • Внаслідок нерівномірного розподілу доходів в суспільстві зростає соціальне напруження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]