Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій ЕкТеорія.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
635.39 Кб
Скачать
  1. Методи пізнання та функції економічної теорії

Метод пізнання – це спосіб досягнення мети. Він є робочим інструментом, засобом пізнання предмета, що вивчається.

Специфіка економічних досліджень полягає в тому, що в економіці неможливий лабораторний есперимент. Будь-яку економічну ідею можна перевірити лише на реальному виробництві або людях, а не рідко і на всьому суспільстві.

Методи пізнання економічної теорії

  1. Наукова абстракція (грунтується на звільненні інформаційного матеріалу від випадкового, неістотного і виокремленні в ньому сталого, типового. Результат – наукові поняття, економічні закони.)

  2. Метод системного аналізу (комплексне вивчення причинно-наслідкових, структурно-функціональних, ієрархічних, прямих і зворотних зв’язків).

  3. Метод аналізу і синтезу (аналіз дає можливість вивчати окремі сторони об’єкта, синтез – пізнання сутності цілого).

  4. Метод порівнянь (використовують для визначення подібності та відмінності між господарськими явищами; економічні явища пізнаються в порівнянні).

  5. Індукція і дедукція (рух думки від одиничного до загального, і навпаки).

  6. Метод аналогії (вивчення подібності та відмінності між явищами).

  7. Гіпотеза (науково обгрунтоване припущення про про причини явищ, постановка проблем, які сприяють веденню наукових пошуків).

  8. Метод моделювання (побудова моделей головних економічних показників, їх зміни і зв’язки).

  9. Графічний метод (використання схем, діаграм, графіків, які показують взаємозалежність економічних показників).

Функції економічної теорії

  1. Теоретико-пізнавальна функція полягає в тому, щоб розкрити зміст економічних законів і категорій, істотні причинно-наслідкові зв’язки економічних процесів, форми їхнього вияву, об’єктивні внутрішні суперечності, подолання яких забезпечує поступальний розвиток суспільства.

  2. Практична функція полягає в обгрунтуванні практичного застосування економічних законів для вирішення господарських завдань.

  3. Пргностична функція – це передбачення напрямків розвитку економічних процесів для запобігання економічним втратам, прогнозування дій, які сприятимуть подоланню економічних криз, зменшенню інфляції, скороченню безробіття тощо.

  4. Методолгічна функція – використання економічних знань для здійснення дослідження у галузі не тільки економіки, а й соціології. Вона спрямована на формування сучасного економічного мислення людей, дає змогу обєктивно оцінювати економічну політику держави, економічні програми різних політичних партій і рухів.

Запитання для самоконтролю:

1. Що вивчає економічна теорія ?

2. Що досліджує економічна теорія ?

3. Який незаперечний факт лежить в основі економічної науки ?

4. Які методи і прийоми застосовують в економічній науці ?

5. В чому необхідність аналізу кількісних величин ?

Література

1. Економіка: навч. посібник для 10-11 класів шкіл з поглибленим вивченням економіки / З.Г. Ватаманюк, С.М. Панчишин, П.І. Островерх та ін.- Вид. 2-ге, стереотип.- К.: Либідь, 2002, ст. 9-14, 21-26.

2. Мочерний С.В. Економічна теорія. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів.- К.: Видавничий центр „Академія”, 2005, ст. 9-18, 35-50.

3. Канченко Т.В., Панченко М.П. Основи економіки: Підручник / За заг. ред. О.А.Шаніна. – К.: Вища освіта, 2003, ст.5-10.

4. Основи економічних знань: Навч.посіб./ А.С.Гальчинський, П.С. Єщенко, Ю.І.Палкін.- 2-ге вид., перероб.і допов.- К.: Вища шк., 2002.-ст.18-38.

5. Основи економічної теорії: політ економічний аспект: Підручник/ Відп.ред. Г.Н. Климко.-4-те вид., перероб. І доп.- К.: Знання-Прес, 2002, ст. 221-25.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]