Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біла книга.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
5.97 Mб
Скачать

На­ціо­наль­на все­ук­ра­їн­ська му­зич­на спіл­ка

12.05.2008 № 99

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни В. І. ПОЛОХАЛУ

 

Ді­я­чі ук­ра­їн­ської му­зич­ної куль­ту­ри, яких об’єд­нує На­ціо­наль­на все­ук­ра­їн­ська му­зич­на спіл­ка, ні­ко­ли не сто­я­ли ос­то­ронь бо­лей і проб­лем рід­ної кра­ї­ни, зав­ж­ди ви­сту­па­ли іні­ці­а­то­ра­ми про­гре­сив­них пе­ре­тво­рень у дер­жаві. Схва­лю­ю­чи і під­три­му­ю­чи рі­шен­ня ке­ро­ва­но­го Ва­ми Ко­мі­те­ту від­ 15.04.2008 р. що­до ді­є­вих зру­шень у проб­лем­но­му пи­тан­ні «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні», яке кон­с­та­тує пер­шо­чер­го­вість як­най­ш­вид­шо­го по­до­лан­ня не­га­тив­них явищ у сфе­рі куль­ту­ри й розв’язан­ня проб­лем куль­тур­но­го роз­вит­ку та спря­мо­ва­не на ви­роб­лен­ня на­ціо­наль­но-орі­єн­то­ва­ної куль­тур­ної по­лі­ти­ки, на­ша Спіл­ка спо­ді­ва­ється, що Ко­мі­тет й на­да­лі до­кла­да­ти­ме мак­си­мум зу­силь зад­ля спри­ян­ня ак­ти­ві­за­ції вті­лен­ня в жит­тя сис­те­ми за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, ав­тор­ських та су­між­них прав, ви­зна­чен­ня ме­ха­ніз­мів ре­а­лі­за­ції За­ко­ну Украї­ни «Про ав­тор­ське пра­во і су­між­ні пра­ва».

На­жаль, су­час­ні дер­жав­ні за­ко­но­дав­чі ак­ти з охо­ро­ни цієї га­лу­зі та сьо­год­ніш­ня дер­жав­на струк­ту­ра управ­лін­ня не за­без­пе­чу­ють за­хис­ту мит­ців. Спіл­ча­ни зав­ж­ди від­кри­то ви­слов­лю­ва­ли в сво­їх рі­шен­нях та спе­ці­аль­них за­явах своє став­лен­ня до тих чи ін­ших по­дій в су­спіль­но­му жит­ті кра­ї­ни. То­му на­ша ор­га­ні­за­ція не бу­де сто­я­ти ос­то­ронь ви­крит­тя пра­во­по­ру­шень та сва­віл­ля, яке від­бу­ва­ється під ке­рів­ниц­т­вом ДП «Укра­їн­ське агент­ст­во з ав­тор­ських і су­між­них прав» та Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті з при­во­ду зник­нен­ня у 2007 р. ав­тор­ської ви­на­го­ро­ди в роз­мі­рі 14 міль­йо­нів гри­вень. Ці дер­жав­ні уста­но­ви своєю без­ді­яль­ніс­тю та не­ква­лі­фі­ко­ва­ніс­тю вже дав­но до­ве­ли влас­ну не­спро­мож­ність на­ла­го­ди­ти в кра­ї­ні ефек­тив­ний про­цес збо­ру, роз­по­ді­лу і ви­пла­ти ав­тор­ської ви­на­го­ро­ди. На яких же мо­раль­них під­ва­ли­нах пра­цю­ва­ти­меться лю­дям твор­чої пра­ці, як­що гу­ма­ні­тар­ні спра­ви ви­рі­шу­ються та­ки­ми га­неб­ни­ми ме­то­да­ми? Чо­му пи­тан­ня ефек­тив­нос­ті за­ко­нів до сьо­год­ні за­ли­ша­ється ак­ту­аль­ним?

Ді­яль­ність твор­чих спі­лок Украї­ни під­твер­джує те­зу про те, що об­лич­чя су­час­но­го мис­тецтва ви­зна­чає твор­чість від­омих ав­то­ри­тет­них май­ст­рів, а та­кож мо­ло­дої про­гре­сив­ної ге­не­ра­ції мит­ців. Твор­чі спіл­ки, ху­дож­ня ін­те­лі­ген­ція й май­ст­ри мис­тецтв є знач­ною су­спіль­ною си­лою бу­дів­ництва роз­ви­не­ної ук­ра­їн­ської дер­жави, на­дій­ною опо­рою гла­ви дер­жави, її уря­ду й пар­ла­мен­ту. Му­зи­кан­там, пись­мен­ни­кам, ху­дож­ни­кам, ін­шим мит­цям до­во­диться пра­цю­ва­ти у над­зви­чай­но склад­них умо­вах, з усіх сил від­сто­ю­ва­ти свої пра­ва. Дер­жав­ні ор­га­ни вла­ди по­вин­ні ста­ти на їх за­хист та спри­я­ти роз­вит­ко­ві їх твор­чос­ті. А, як ре­зуль­тат — ми змо­же­мо роз­ви­ва­ти в Укра­ї­ні на ви­со­ко­му рів­ні куль­тур­ну ін­дус­т­рію та під­три­му­ва­ти віт­чиз­ня­ний куль­тур­ний про­дукт, за­охо­чу­ю­чи йо­го твор­ців до­стой­ни­ми умо­ва­ми та по­ці­ну­ван­ням їх пра­ці, тим са­мим збе­рі­га­ю­чи та­ла­но­ви­ті мис­тець­кі кад­ри в Укра­ї­ні.

 

З по­ва­гою

Го­ло­ва Спіл­ки, Ге­рой Украї­ни, на­род­ний ар­тист Украї­ни, ла­у­ре­ат На­ціо­наль­ної пре­мії Украї­ни іме­ні Та­ра­са Шев­чен­ка, ака­де­мік, про­фе­сор

А. Т. АВДІЄВСЬКИЙ

2.20