Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біла книга.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
5.97 Mб
Скачать

Заступник Голови Комітету о. Буджерак

 

 

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

СПЕЦІАЛЬНА КОНТРОЛЬНА КОМІСІЯ З ПИТАНЬ ПРИВАТИЗАЦІЇ

27.03.2008 № 04-38/7-213

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

ПО­ЛО­ХА­ЛУ В. І.

У Спе­ці­аль­ній кон­т­роль­ній ко­мі­сії Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань при­ва­ти­за­ції на Ваш лист від­ 17 бе­рез­ня 2008 р. № 04-22/13-384 роз­гля­ну­то про­ект рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти, при­йня­тий за ос­но­ву 11 бе­рез­ня 2008 ро­ку, і про­по­ну­ється внес­ти до ньо­го та­кі змі­ни.

До­пов­ни­ти пункт під­пункт 3 пун­к­ту 3 рі­шен­ня аб­за­цом та­ко­го зміс­ту: — за­без­пе­чи­ти за­ко­но­дав­че вре­гу­лю­ван­ня особ­ли­вос­тей при­ва­ти­за­ції об’єк­тів на­уко­во-тех­ніч­ної сфе­ри як це пе­ред­ба­че­но час­ти­ною дру­гою стат­ті 2 За­ко­ну Украї­ни «Про при­ва­ти­за­цію дер­жав­но­го май­на».

З по­ва­гою

Го­ло­ва Ко­мі­сії Є. МАР­МА­ЗОВ

 

 

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ

28.03.2008 № 04-17/7-290

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

ПО­ЛО­ХА­ЛУ В. І.

Ко­мі­тет з пи­тань еко­но­міч­ної по­лі­ти­ки під­три­мує рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні», при­йня­те за ос­но­ву на за­сі­дан­ні Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти 11 бе­рез­ня 2008 р.

У той час ко­ли Укра­ї­на стає пов­но­прав­ним чле­ном СОТ, вдос­ко­на­лен­ня фінан­су­ван­ня дер­жав­ної сис­те­ми охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті є на­ча­сі. Тре­ба при­ско­ри­ти ре­а­лі­за­цію ви­зна­че­них у рі­шен­ні за­хо­дів, на­прав­ле­них на вдос­ко­на­лен­ня дер­жав­но­го управ­лін­ня у сфе­рі ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті, зо­кре­ма, що­до уник­нен­ня дуб­лю­ван­ня ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди, які впро­ваджу­ють ін­но­ва­цій­ну по­лі­ти­ку.

На­галь­ним є за­про­ваджен­ня еко­но­міч­них сти­му­лів (по­дат­ко­вих, кре­дит­них то­що) для суб’єк­тів ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті та при­ско­рен­ня ко­мер­ці­а­лі­за­ції об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, від­нов­лен­ня ді­яль­нос­ті тех­но­ло­гіч­них пар­ків.

 

З по­ва­гою Го­ло­ва Ко­мі­те­ту О. ТКА­ЧЕН­КО

 

 

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЗАКОНОДАВЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВООХОРОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

28.03.2008 № 04-19/8-692

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

ПО­ЛО­ХА­ЛУ В. І.

У Ко­мі­те­ті з пи­тань за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня пра­во­о­хо­рон­ної ді­яль­нос­ті роз­гля­ну­то про­ект рі­шен­ня Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні».

Проб­ле­ма­ти­ка на­леж­но­го пра­во­во­го за­без­пе­чен­ня ре­а­лі­за­ції прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні по­стає до­сить гос­т­ро, то­му Ко­мі­тет ві­тає і під­три­мує Ва­ші зу­сил­ля на цьо­му на­пря­му.

У трав­ні 2007 ро­ку до ста­тей Кри­мі­наль­но­го ко­дек­су Украї­ни, які вста­нов­лю­ють від­по­ві­даль­ність за не­за­кон­ні дії у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті (ст.ст. 176, 177), бу­ли вне­се­ні ос­тан­ні змі­ни, і сьо­год­ні Ко­мі­тет здій­с­нює ана­ліз ефек­тив­нос­ті за­сто­су­ван­ня цих норм у но­вій ре­дак­ції.

Про­по­ну­є­мо до­да­ти до про­ек­ту рі­шен­ня оцін­ку фа­хів­ця­ми якос­ті вка­за­них по­ло­жень Кри­мі­наль­но­го ко­дек­су Украї­ни. Інших за­ува­жень та про­по­зи­цій до про­ек­ту рі­шен­ня не ма­є­мо.

Спо­ді­ва­є­мо­ся, що ух­ва­ле­не Ко­мі­те­том з пи­тань на­уки і ос­ві­ти рі­шен­ня ма­ти­ме ви­ключ­но по­зи­тив­ні на­слід­ки як в за­ко­но­твор­чій, так і в пра­во­зас­то­сов­чій сфе­рах.

 

З повагою

Голова Комітету В. ШВЕЦЬ

 

 

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ КУЛЬТУРИ І ДУХОВНОСТІ

28.03.2008 № 04-21/10-212

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

ПО­ЛО­ХА­ЛУ В. І.

У Ко­мі­тет з пи­тань куль­ту­ри і ду­хов­нос­ті роз­гля­нув про­ект рі­шен­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» і під­три­мує йо­го схва­лен­ня без за­ува­жень.

 

З по­ва­гою

Го­ло­ва Ко­мі­те­ту В. ЯВОРІВСЬКИЙ

 

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЗАКОНОДАВЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВООХОРОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

31.03.2008 № 04-36/16-95

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

ПО­ЛО­ХА­ЛУ В. І.

На лист Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти за № 04-22/13-384 від­ 17 бе­рез­ня 2008 р. на­да­є­мо про­по­зи­ції що­до про­ек­ту рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні»:

— за­хо­ди що­до удос­ко­на­лен­ня дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні по­вин­ні ба­зу­ва­ти­ся на Кон­цеп­ції роз­вит­ку на­ціо­наль­ної ін­но­ва­цій­ної сис­те­ми Украї­ни, як її скла­до­ві, то­му, на на­шу дум­ку, у про­ек­ті рі­шен­ня, на пер­шо­му міс­ці по­вин­но сто­я­ти за­вдан­ня, що­до роз­роб­ки Кон­цеп­ції роз­вит­ку на­ціо­наль­ної ін­но­ва­цій­ної сис­те­ми.

— од­нією з при­чин низь­кої ефек­тив­нос­ті фор­му­ван­ня та за­без­пе­чен­ня ре­а­лі­за­ції дер­жав­ної ін­но­ва­цій­ної по­лі­ти­ки є роз­по­ро­шен­ня і дуб­лю­ван­ня управ­лін­ських фун­к­цій між кіль­ко­ма цен­т­раль­ни­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди. То­му до­ціль­но ство­ри­ти єди­ний ор­ган ви­ко­нав­чої вла­ди, що­до ор­га­ні­за­ції ре­а­лі­за­ції дер­жав­ної по­лі­ти­ки у сфе­рі ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті.

 

З по­ва­гою

Го­ло­ва Ко­мі­те­ту В. КО­ЗА­К

 

 

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ПРОМИСЛОВОЇ І РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

09.04.2008 № 04-31/7-213/73057

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

ПО­ЛО­ХА­ЛУ В. І.

На лист Ва­шо­го ко­мі­те­ту від­ 17 бе­рез­ня ц. р. сто­сов­но за­ува­жень і про­по­зи­цій до про­ек­ту рі­шен­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» по­ві­дом­ля­є­мо на­ступ­не.

Оскіль­ки по­годже­ні з Мі­ніс­тер­ст­вом про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни за­ува­жен­ня і про­по­зи­ції у про­ек­ті за­зна­че­но­го рі­шен­ня вра­хо­ва­но Ко­мі­тет їх під­три­мує і до­дат­ко­вих про­по­зи­ції по да­ній те­ма­ти­ці не­має.

 

З по­ва­гою

Голова Комітету Н. Ю. КОРОЛЕВСЬКА

 

 

 

 

 

 

1.6

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ

18.04.2008 № 461/288-08

Пер­шо­му ві­це-прем’єр-мі­ніс­т­ру Украї­ни

ТУР­ЧИ­НО­ВУ О. В.

Вер­хов­на Ра­да Украї­ни не­од­но­ра­зо­во роз­гля­да­ла пи­тан­ня що­до під­ви­щен­ня ефек­тив­нос­ті фун­к­ці­о­ну­ван­ня сис­те­ми дер­жав­но­го управ­лін­ня в на­уко­во-тех­ніч­ній та ін­но­ва­цій­ній сфе­рах. В ми­ну­ло­му ро­ці від­бу­ли­ся пар­ла­мент­ські слу­хан­ня з пи­тань «За­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні: проб­ле­ми за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня та пра­во­зас­то­су­ван­ня» (21 бе­рез­ня 2007 р.) та «На­ціо­наль­на ін­но­ва­цій­на сис­те­ма Украї­ни: проб­ле­ми фор­му­ван­ня та ре­а­лі­за­ції» (20 чер­в­ня 2007 р.,). Це свід­чить про стур­бо­ва­ність на­род­них де­пу­та­тів ста­ном справ у цих сфе­рах.

За ре­зуль­та­та­ми роз­гля­ду на Ко­мі­те­ті Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти пи­тан­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» бу­ло ре­ко­мен­до­ва­но Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни роз­гля­ну­ти пи­тан­ня що­до ство­рен­ня єди­но­го цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди у сфе­рі на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті з ме­тою здійс­нен­ня єди­ної на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної по­лі­ти­ки, ефек­тив­ної дер­жав­ної під­трим­ки і ви­ко­рис­тан­ня бю­джет­них кош­тів для ре­а­лі­за­ції пер­с­пек­тив­них ін­но­ва­цій­них про­ек­тів і про­грам.

Ство­ре­на в Укра­ї­ні за­ко­но­дав­ча ба­за у сфе­рі на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті ма­ла б від­кри­ти пев­ні пер­с­пек­ти­ви на шля­ху фор­му­ван­ня ін­но­ва­цій­ної мо­де­лі роз­вит­ку еко­но­мі­ки Украї­ни. Про­те до цьо­го ча­су від­чут­них по­зи­тив­них зру­шень не від­бу­ло­ся. У струк­ту­рі еко­но­мі­ки на сьо­год­ні пе­ре­ва­жа­ють низь­ко тех­но­ло­гіч­ні та енер­ге­тич­но ви­трат­ні ви­роб­ництва, а ВВП кра­ї­ни про­дов­жує фор­му­ва­ти­ся, го­лов­ним чи­ном, за ра­ху­нок си­ро­вин­них га­лу­зей.

При­чи­ни галь­му­ван­ня ін­но­ва­цій­них пе­ре­тво­рень по­ля­га­ють в знач­ній мі­рі у від­сут­нос­ті сис­тем­но­го та по­слі­дов­но­го під­хо­ду до дер­жав­но­го управ­лін­ня ци­ми сфе­ра­ми.

Для ус­піш­но­го ви­рі­шен­ня ок­рес­ле­них проб­лем не­об­хід­но змі­ни­ти іс­ну­ю­чу сис­те­му дер­жав­но­го управ­лін­ня на­уко­во-тех­ніч­ною та ін­но­ва­цій­ною ді­яль­ніс­тю.

Вва­жаю, що управ­лін­ня на­уко­во-тех­ніч­ною та ін­но­ва­цій­ною ді­яль­ніс­тю має за­без­пе­чу­ва­ти по­слі­дов­ність цьо­го про­це­су на всіх ета­пах від­ роз­роб­ки і впро­ва­джен­ня ін­но­ва­цій­ної по­лі­ти­ки на мак­ро­рів­ні до про­ве­ден­ня по­стій­ної ро­бо­ти на рів­ні на­уко­вих уста­нов, ін­вес­то­рів та під­при­ємств.

Галь­му­ван­ня про­це­су ство­рен­ня ці­ліс­ної ді­є­вої сис­те­ми управ­лін­ня на­уко­во-тех­но­ло­гіч­ним та ін­но­ва­цій­ним роз­вит­ком пов’яза­не го­лов­ним чи­ном з по­стій­ни­ми змі­на­ми у фун­к­ці­о­наль­них пов­но­ва­жен­нях, роз­по­ро­шен­ні від­по­ві­даль­нос­ті цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди за про­ве­ден­ня по­лі­ти­ки в ок­ре­мих сфе­рах та по­слаб­лен­ням цен­т­раль­но­го ор­га­ну, від­по­ві­даль­но­го за фор­му­ван­ня та впро­ва­джен­ня дер­жав­ної по­лі­ти­ки у сфе­рі ос­ві­ти, на­уко­вої, на­уко­во-тех­ніч­ної, ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті та ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

На сьо­год­ні фун­к­ція го­лов­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди у сис­те­мі цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди із за­без­пе­чен­ня ре­а­лі­за­ції дер­жав­ної по­лі­ти­ки у сфе­рі ос­ві­ти, на­уко­вої, на­уко­во-тех­ніч­ної, ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті та ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті за­кріп­ле­на згід­но із По­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів від­ 19.12.2006 р. № 1757 за Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки Украї­ни. Від­по­від­но до стат­ті 28 За­ко­ну Украї­ни «Про на­уко­ву і на­уко­во-тех­ніч­ну ді­яль­ність» від­ 13.12.1991 р. № 1977 «ор­га­ні­за­ція та ко­ор­ди­на­ція ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті» по­кла­да­ється на «цен­т­раль­ний ор­ган ви­ко­нав­чої вла­ди у сфе­рі на­уко­вої, на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті» тоб­то на це ж мі­ніс­тер­ст­во.

Згід­но з чин­ни­ми нор­ма­тив­но-пра­во­ви­ми ак­та­ми пе­ре­важ­на біль­шість фун­к­цій управ­лін­ня в сфе­рі на­уко­вої і на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті та­кож зо­се­редже­на в Мі­ніс­тер­ст­ві ос­ві­ти і на­уки Украї­ни.

Зо­се­реджен­ня у цен­т­раль­но­му ор­га­ні ви­ко­нав­чої вла­ди з пи­тань ос­ві­ти і на­уки ос­нов­них фун­к­цій, що пов’яза­ні з на­уко­вою і на­уко­во-тех­ніч­ною та ін­но­ва­цій­ною ді­яль­ніс­тю, є ви­прав­да­ним ос­кіль­ки ці сфе­ри тіс­но взає­мо­пов’яза­ні між со­бою.

По­єд­нан­ня в од­но­му цен­т­раль­но­му ор­га­ні ви­ко­нав­чої вла­ди, який від­по­ві­дає за ос­ві­тян­ську, на­уко­ву та на­уко­во-тех­ніч­ну ді­яль­ність ко­ор­ди­ну­ю­чих фун­к­цій в ін­но­ва­цій­ній сфе­рі від­по­ві­дає сві­то­во­му дос­ві­ду.

Вва­жаю, що і Укра­ї­на має вра­хо­ву­ва­ти прак­тич­ний дос­від кра­їн, що до­сяг­ли ви­со­ко­го рів­ня кон­ку­ренто­спро­мож­но­сті еко­но­мі­ки, і фун­к­ції з роз­роб­ки дер­жав­ної по­лі­ти­ки у сфе­рі на­уки, на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті та ко­ор­ди­на­цію цієї ді­яль­нос­ті не­об­хід­но по­клас­ти на цен­т­раль­ний ор­ган ви­ко­нав­чої вла­ди в сфе­рі ос­ві­ти і на­уки — Мі­ніс­тер­ст­во ос­ві­ти і на­уки Украї­ни. З ме­тою йо­го по­си­лен­ня вва­жаю, що са­ме че­рез це мі­ніс­тер­ст­во має спря­мо­ву­ва­ти­ся ді­яль­ність Дер­жав­но­го агент­ст­ва Украї­ни з пи­тань ін­но­ва­цій та ін­вес­ти­цій.

Всі ін­ші ор­га­ни дер­жав­но­го управ­лін­ня ма­ють за­без­пе­чу­ва­ти ок­ре­мий сег­мент фун­к­цій, що пов’яза­ний з їх за­вдан­ня­ми.

Роз­по­ряджен­ням Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 28.11.2007 р. № 1064-р утво­ре­на ко­мі­сія з роз­роб­лен­ня про­по­зи­цій що­до удос­ко­на­лен­ня сис­те­ми дер­жав­но­го управ­лін­ня в ін­но­ва­цій­ній сфе­рі.

Комісія в своєму рішенні, надісланому Кабінету Міністрів України на виконання Вашого доручення, пропонує:

визначити Міністерство освіти і науки України центральним орга­ном виконавчої влади, який забезпечує координацію діяль­ності інших цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди у сфе­рі на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті та здій­с­ню­ва­ти­ме за­хо­ди що­до роз­роб­ки єди­ної на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної по­лі­ти­ки.

по­клас­ти на Дер­жав­не агент­ст­во Украї­ни з ін­вес­ти­цій та ін­но­ва­цій фун­к­ції із за­без­пе­чен­ня прак­тич­но­го впро­ва­джен­ня кон­к­рет­них за­хо­дів ін­но­ва­цій­ної по­лі­ти­ки, що пов’яза­ні з без­по­се­ред­ньою ре­а­лі­за­цією ін­но­ва­цій­них про­ек­тів, за­лу­чен­ням ін­вес­ти­цій в ін­но­ва­цій­ну сфе­ру, спів­працею на рів­ні під­при­ємств, ін­вес­то­рів, ді­яль­ність яко­го спря­мо­ву­ва­ти­меться та ко­ор­ди­ну­ва­ти­меться Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки Украї­ни.

Рі­шен­ня ко­мі­сії по­годже­но без за­ува­жень пе­ре­важ­ною біль­шіс­тю її чле­нів, в то­му чис­лі пред­став­ни­ка­ми Мі­ніс­тер­ст­ва еко­но­мі­ки та Мі­ніс­тер­ст­ва фінан­сів.

Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки Украї­ни на ви­ко­нан­ня рі­шен­ня ко­мі­сії під­го­ту­ва­ло та внес­ло в уста­нов­ле­но­му по­ряд­ку на роз­гляд Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни про­ект по­ста­но­ви «Про вне­сен­ня змін до де­яких по­ста­нов Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни», в яко­му зо­кре­ма вра­хо­ва­но всі про­по­зи­ції Мін­еко­но­мі­ки та Мін­фі­ну. І Мі­ніс­т­ром еко­но­мі­ки про­ект бу­ло по­годже­но без за­ува­жень.

Однак, Мі­ністр еко­но­мі­ки від­кли­кав лис­та, яким бу­ло на­ді­сла­но по­годже­ний про­ект на ад­ре­су Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Украї­ни. На­то­мість че­рез два тиж­ні ним бу­ло на­да­но про­по­зи­цію до про­ек­ту по­ста­но­ви, згід­но із якою про­по­ну­ється спря­мо­ву­ва­ти та ко­ор­ди­ну­ва­ти Дер­жав­не агент­ст­во Украї­ни з ін­вес­ти­цій та ін­но­ва­цій че­рез Мі­ніс­т­ра еко­но­мі­ки.

Мі­ністр фінан­сів та­кож про­іг­но­ру­вав рі­шен­ня ко­мі­сії, що по­годже­не йо­го пред­став­ни­ком в ко­мі­сії, і на­дав та­кі ж за­ува­жен­ня, що і Мін­еко­но­мі­ки.

Ша­нов­ний Олек­сан­д­ре Ва­лен­ти­но­ви­чу, про­шу Ва­шо­го осо­бис­то­го втру­чан­ня у ви­рі­шен­ні важ­ли­во­го стра­те­гіч­но­го пи­тан­ня що­до по­даль­шо­го роз­вит­ку еко­но­мі­ки Украї­ни ін­но­ва­цій­ним шля­хом та звер­та­ю­ся з про­хан­ням не до­пус­ти­ти по­даль­шо­го по­гір­шен­ня управ­лін­ня ін­но­ва­цій­ною ді­яль­ніс­тю і про­по­ную під­три­ма­ти про­ект по­ста­но­ви роз­роб­ле­ний Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки Украї­ни з ура­ху­ван­ням про­по­зи­цій фа­хів­ців ви­ще­заз­на­че­ної ко­мі­сії, що до­зво­лить об’єд­на­ти у єди­но­му лан­цю­гу на­уко­ві до­сліджен­ня, на­уко­во-тех­ніч­ні роз­роб­ки та ін­но­ва­ції.

З по­ва­гою

На­род­ний де­пу­тат Украї­ни В. ПАВ­ЛОВ­СЬКИЙ

 

 

 

 

1.7

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

23.05.2008 № 04-22/12-648

Го­ло­ві Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни

ЯЦЕНЮКУ А. П.

 

У зв’яз­ку з Ва­шим до­ру­чен­ням від­ 19.05.2008 р. (до вхід. № 99185 від­ 16.05.2008 р.) та Ва­шою зго­дою сто­сов­но ви­мог до ке­рів­ни­ків кра­ї­ни, який міс­титься у звер­нен­ні гро­мад­ськос­ті що­до не­від­клад­но­го ре­фор­му­ван­ня сис­те­ми охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні про­си­мо Вас:

під­три­ма­ти ство­рен­ня в Укра­ї­ні цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди з пи­тань пра­во­вої охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті. Від­по­від­ні про­по­зи­ції Ко­мі­те­том вне­се­но до Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни. Во­ни узгоджені з МОН Украї­ни, Мін­еко­но­мі­ки Украї­ни, Мін’юстом Украї­ни, НАН Украї­ни, під­три­ма­ні твор­чи­ми спіл­ка­ми та гро­мад­ськи­ми ор­га­ні­за­ці­я­ми (до­да­ються);

по­ру­ши­ти пи­тан­ня про ство­рен­ня тим­ча­со­вої слід­чої ко­мі­сії з пе­ре­вір­ки ді­яль­нос­ті Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, дер­жав­них під­при­ємств, що зби­ра­ють ав­тор­ську ви­на­го­ро­ду та фінан­су­ються за ра­ху­нок па­тен­т­них збо­рів, а та­кож Фон­ду дер­жав­но­го май­на Украї­ни сто­сов­но вра­ху­ван­ня ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті при при­ва­ти­за­ції під­при­ємств;

звер­ну­ти­ся до пра­во­о­хо­рон­них ор­га­нів що­до пе­ре­вір­ки ві­домос­тей про злов­жи­ван­ня з бо­ку ке­рів­ництва Дер­жав­но­го під­при­єм­ст­ва «Укра­їн­ське агент­ст­во з ав­тор­ських і су­між­них прав» при здій­с­нен­ні ді­яль­нос­ті, пов’яза­ної зі збо­ром та роз­по­ді­лом ав­тор­ської ви­на­го­ро­ди.

 

З по­ва­гою

Го­ло­ва Ко­мі­те­ту В. І. ПО­ЛО­ХА­ЛО

 

 

 

1.8

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ

04.06.2008 № 22/06

В. о. Го­ло­ви Служ­би без­пе­ки Украї­ни НА­ЛИ­ВАЙ­ЧЕН­КУ В. О.

 

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ сто­сов­но сут­тє­вих по­ру­шень у ді­яль­нос­ті ор­га­ні­за­цій ко­лек­тив­но­го управ­лін­ня пра­ва­ми, сис­те­мі збо­ру та ви­пла­ти ви­на­го­ро­ди ав­то­рам, ви­ко­нав­цям, ви­роб­ни­кам фо­но­грам

Ко­мі­тет з пи­тань на­уки і ос­ві­ти роз­гля­нув на сво­є­му за­сі­дан­ні 16.04.2008 р. пи­тан­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні». У при­йня­то­му рі­шен­ні, зо­кре­ма, за­зна­ча­ється, що в Укра­ї­ні не ство­ре­но ефек­тив­ної сис­те­ми збо­ру та ви­пла­ти ви­на­го­ро­ди ав­то­рам, ви­ко­нав­цям, ви­роб­ни­кам фо­но­грам, що сут­тє­во спот­во­рює роз­ви­ток ци­ві­лі­зо­ва­но­го рин­ку ав­тор­сько­го пра­ва та су­між­них прав. Вна­слі­док не­до­ско­на­ло­го за­ко­но­дав­ст­ва та від­сут­нос­ті на­леж­но­го кон­т­ро­лю з бо­ку ви­ко­нав­чої вла­ди та пра­во­о­хо­рон­них ор­га­нів ма­ють міс­це сут­тє­ві по­ру­шен­ня у ді­яль­нос­ті ор­га­ні­за­цій ко­лек­тив­но­го управ­лін­ня, які по­вин­ні від­іг­ра­ва­ти ви­зна­чаль­ну роль в охо­ро­ні ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав. За да­ни­ми Ра­хун­ко­вої па­ла­ти Украї­ни в дер­жаві що­ро­ку зби­ра­ється ли­ше близь­ко 30 млн грн ви­на­го­ро­ди, що за оцін­ка­ми екс­пер­тів скла­дає тіль­ки 3 % по­тен­цій­ної су­ми над­ходжень. До бю­джету не над­хо­дить знач­на час­ти­на по­дат­ків, що ма­ють спла­чу­ва­ти гас­т­ро­лю­ю­чі ви­ко­нав­ські ко­лек­ти­ви й ок­ре­мі ви­ко­нав­ці. Не­хту­ються нор­ми за­ко­ну, зух­ва­ло зне­ва­жа­ють ін­те­ре­си віт­чиз­ня­ної куль­ту­ри і ав­то­рів діл­ки ті­ньо­вої ін­дус­т­рії з чис­лен­них ка­зи­но, ніч­них клу­бів, сту­дій зву­ко­за­пи­су. Остан­ні фак­тич­но пе­ре­бу­ва­ють по­за пра­во­вим по­лем від­но­син з ав­то­ра­ми, дер­жав­ни­ми ін­с­ти­ту­ці­я­ми, що ви­кли­кає спра­вед­ли­ві на­рі­кан­ня з бо­ку ав­то­рів і ви­ко­нав­ців, твор­чих спі­лок та твор­чої ін­те­лі­ген­ції.

25 квіт­ня 2008 р. Ко­мі­тет з пи­тань на­уки і ос­ві­ти на ви­мо­гу гро­мад­ськос­ті звер­нув­ся до ке­рів­ництва Ге­не­раль­ної про­ку­ра­ту­ри Украї­ни, Мі­ніс­тер­ст­ва внут­ріш­ніх справ Украї­ни, Служ­би без­пе­ки Украї­ни, Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Украї­ни з цих пи­тань та про пе­ре­вір­ку ін­фор­ма­ції, опри­люд­не­ної Ін­тер­фак­сом, про те, що но­ве ке­рів­ниц­т­во Укра­їн­сько­го агент­ст­ва з ав­тор­ських і су­між­них прав, під­по­ряд­ко­ва­но­го Дер­жав­но­му де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Украї­ни пе­ре­ра­ху­ва­ло кош­ти у су­мі по­над 2,5 млн до­ла­рів США ав­тор­ської ви­на­го­ро­ди, зіб­ра­ної в Укра­ї­ні для ав­то­рів і пра­вов­лас­ни­ків в од­ну з фі­лій Євро­пей­сько­го бан­ку роз­вит­ку і за­ощаджень, який по­тім став бан­к­ру­том, а гро­ші зник­ли. Ана­ло­гіч­на си­ту­а­ція вже ма­ла міс­це у 2000 ро­ці, то­ді зник­ло по­над 500 тис. до­ла­рів США ав­тор­ської ви­на­го­ро­ди.

Від­по­ві­ді одер­жа­ні від­ Ге­не­раль­ної про­ку­ра­ту­ри Украї­ни, Мі­ніс­тер­ст­ва внут­ріш­ніх справ Украї­ни, Служ­би без­пе­ки Украї­ни, Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Украї­ни свід­чать про фор­маль­но-бю­рок­ра­тич­ний, по­вер­хо­вий під­хід до за­зна­че­них проб­лем, не да­ють від­по­ві­ді на пи­тан­ня що­до вин­них осіб, при­тяг­нен­ня їх до від­по­ві­даль­нос­ті та сро­ків по­вер­нен­ня кош­тів. Ці фак­ти не ста­ли пред­ме­том об­го­во­рен­ня на ко­ле­гії Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Украї­ни.

Про­шу здій­с­ни­ти пе­ре­вір­ку за­зна­че­них фак­тів та вжи­ти за­хо­дів що­до при­тяг­нен­ня вин­них осіб до від­по­ві­даль­нос­ті.

 

На­род­ний де­пу­тат Украї­ни В. І. ПО­ЛО­ХА­ЛО

 

 

 

1.9

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ

Сер­пень, 2008 р.

Прем’єр-мі­ніс­т­ру Украї­ни Ю. В. ТИ­МО­ШЕН­КО

Про утво­рен­ня Дер­жав­но­го ко­мі­те­ту (агент­ст­ва) Украї­ни з пи­тань ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті

По­даль­ша ево­лю­ція сві­то­вої еко­но­мі­ки тіс­но пов’яза­на з ши­ро­ким ви­ко­рис­тан­ням ін­те­лек­ту­аль­но­го ре­сур­су, у яко­му ін­те­лек­ту­аль­на влас­ність та ін­те­лек­ту­аль­ний ка­пі­тал у ни­ніш­ньо­му ти­ся­чо­літ­ті бу­де ос­нов­ною ру­шій­ною си­лою.

Укра­ї­на од­на з не­ба­га­тьох кра­їн у сві­ті, де до­сі не сфор­мо­ва­на єди­на ці­ліс­на дер­жав­на по­лі­ти­ка у сфе­рі охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, а сис­те­ма управ­лін­ня, що скла­ла­ся у цій ца­ри­ні, не­спро­мож­на адек­ват­но ре­а­гу­ва­ти на ви­кли­ки ча­су і ви­ро­би­ти ком­п­лекс на­галь­них ін­с­ти­ту­цій­них, пра­во­вих та еко­но­міч­них за­хо­дів що­до роз­вит­ку ци­ві­лі­зо­ва­но­го рин­ку ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті. Вна­слі­док цьо­го віт­чиз­ня­на еко­но­мі­ка не мо­же бу­ти ін­но­ва­цій­ною та кон­ку­рен­тос­п­ро­мож­ною. Зро­би­ти це мож­на за до­по­мо­гою ва­го­мо­го ре­зер­ву — ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, яка ни­ні пе­ре­бу­ває на за­двір­ках віт­чиз­ня­ної еко­но­мі­ки.

З ог­ля­ду на зрос­тан­ня зна­чу­щос­ті ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, во­на не мо­же на­да­лі роз­ви­ва­ти­ся ок­ре­мо, са­ма по со­бі. Що біль­шо­го зна­чен­ня во­на на­бу­ває для еко­но­міч­но­го роз­вит­ку і ство­рен­ня ма­те­рі­аль­них благ, то на­галь­ні­ше по­стає проб­ле­ма ство­рен­ня по­туж­ної сис­те­ми управ­лін­ня ін­те­лек­ту­аль­ною влас­ніс­тю, яка б спри­я­ла со­ці­аль­но-еко­но­міч­но­му роз­вит­ку кра­ї­ни.

Інте­лек­ту­аль­на влас­ність зна­хо­диться на сти­ку ба­га­тьох на­ук, а са­ме: юри­дич­ної, тех­ніч­ної, еко­но­міч­ної, без­по­се­ред­ньо від­но­ситься до сфе­ри ди­зай­ну, лі­те­ра­ту­ри, мис­тецтва то­що — тоб­то сто­су­ється усіх сфер знань, що на­бу­ло люд­ст­во. Отже ін­те­лек­ту­аль­на влас­ність є до­сить ши­ро­кою га­луз­зю, во­на по­тре­бує ко­ор­ди­на­ції зу­силь ін­ших ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди. Са­ме це об­умов­лює не­до­ціль­ність фун­к­ці­о­ну­ван­ня ор­га­ну, що опі­ку­ється пи­тан­ня­ми ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, у скла­ді яко­гось од­но­го мі­ніс­тер­ст­ва.

Чис­лен­ні ор­га­ні­за­ції об’єд­нань, твор­ців, під­при­ємств та то­ва­ро­ви­роб­ни­ків, на­уко­ві ін­с­ти­ту­ції вва­жа­ють, що в Укра­ї­ні сис­те­ма управ­лін­ня у сфе­рі охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті є хиб­ною, су­пе­ре­чить дос­ві­ду про­від­них єв­ро­пей­ських кра­їн, пе­ре­шкоджає ін­но­ва­цій­но­му роз­вит­ку, фор­му­ван­ню ци­ві­лі­зо­ва­но­го рин­ку ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

Не­гай­них сут­тє­вих змін в сис­те­мі управ­лін­ня ін­те­лек­ту­аль­ною влас­ніс­тю в Укра­ї­ні ви­ма­га­ють ви­на­хід­ни­ки, ра­ці­о­на­лі­за­то­ри, на­уков­ці.

Си­ту­а­ція, що скла­ла­ся у сис­те­мі пра­во­вої охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні по­тре­бує не­від­клад­них за­хо­дів що­до під­ви­щен­ня ефек­тив­нос­ті її ді­яль­нос­ті та ре­фор­му­ван­ня. Це вип­ли­ває та­кож з ре­ко­мен­да­цій пар­ла­мент­ських слу­хань «За­хист прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні: проб­ле­ми за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня та пра­во­зас­то­су­ван­ня» (21 бе­рез­ня 2007 p.), «На­ціо­наль­на ін­но­ва­цій­на сис­те­ма Украї­ни: проб­ле­ми фор­му­ван­ня та ре­а­лі­за­ції» (20 чер­в­ня 2007 p.), під­твер­джу­ється рі­шен­ням Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти від­ 16 квіт­ня 2008 ро­ку «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні», рі­шен­ня­ми ін­ших Ко­мі­те­тів Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни, екс­пер­т­ною оцін­кою На­ціо­наль­ної ака­де­мії на­ук Украї­ни, чис­лен­ни­ми звер­нен­ня­ми ке­рів­ни­ків твор­чих спі­лок Украї­ни за учас­тю за­ці­кав­ле­них гро­мад­ських та дер­жав­них ор­га­ні­за­цій, що над­хо­дять до Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни та Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни.

Дер­жав­ний де­пар­та­мент ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, що діє у скла­ді Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Украї­ни, ви­ко­нує по­кла­де­ні на ньо­го фун­к­ції та обов’яз­ки вкрай не­ефек­тив­но, йо­го ке­рів­ниц­т­ву ви­слов­ле­на не­до­ві­ра з бо­ку твор­чих спі­лок, гро­мад­ських та дер­жав­них ор­га­ні­за­цій Украї­ни.

Крім то­го, дер­жав­ні під­при­єм­ст­ва — Укра­їн­ський ін­с­ти­тут про­мис­ло­вої влас­нос­ті, Укра­їн­ське агент­ст­во з ав­тор­ських та су­між­них прав та Інтел­за­хист, які є ін­ст­ру­мен­том що­до офор­м­лен­ня прав на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, під­по­ряд­ко­ва­ні без­по­се­ред­ньо МОН Украї­ни, що знач­но ус­к­лад­нює взає­мо­дію з Дер­жав­ним де­пар­та­мен­том ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ро­бить ме­ха­нізм фун­к­ці­о­ну­ван­ня сис­те­ми управ­лін­ня у цій сфе­рі не­зла­годже­ним і ха­о­тич­ним, ство­рює умо­ви для ті­ні­за­ції еко­но­мі­ки у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, ко­руп­цій­них схем та злов­жи­вань з бо­ку ке­рів­ництва Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті. (Про це свід­чать, зо­кре­ма, Звіт Ра­хун­ко­вої Па­ла­ти Украї­ни про ре­зуль­та­ти ауди­ту ефек­тив­нос­ті ді­яль­нос­ті Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Украї­ни з охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, а та­кож ре­зуль­та­ти ре­ві­зії, яка бу­ла про­ве­де­на Го­лов­ним кон­т­роль­но-ре­ві­зій­ним управ­лін­ням Украї­ни).

Не­об­хід­ність ство­рен­ня ефек­тив­ної струк­ту­ри управ­лін­ня і фун­к­ці­о­ну­ван­ня дер­жав­ної сис­те­ми пра­во­вої охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті шля­хом утво­рен­ня Дер­жав­но­го ко­мі­те­ту Украї­ни з пи­тань ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті як ор­га­ну цен­т­раль­ної ви­ко­нав­чої вла­ди, під­по­ряд­ко­ва­но­го Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни на ба­зі Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, що діє у скла­ді Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Украї­ни, по­ді­ля­ють і дер­жав­ні ін­с­ти­ту­ції.

Мі­ністр ос­ві­ти і на­уки Ва­кар­чук І. О. лис­том до Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 05.05.2008 № 1/10-1076 по­ві­до­мив, що Мі­ніс­тер­ст­во ос­ві­ти і на­уки Украї­ни під­три­мує здійс­нен­ня за­хо­дів, ске­ро­ва­них на під­ви­щен­ня іміджу дер­жав­ної сис­те­ми пра­во­вої охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, зо­кре­ма, під­ви­щен­ня ста­ту­су Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, який є струк­тур­ним під­роз­ді­лом цьо­го мі­ніс­тер­ст­ва, шля­хом утво­рен­ня на йо­го ба­зі цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди, під­по­ряд­ко­ва­но­го Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни.

Мі­ністр еко­но­мі­ки Да­ни­ли­шин Б. М. лис­том від­ 08.05.2008 № 57-24/149 по­ві­дом­ляє про те, що з ме­тою ви­рі­шен­ня на­яв­них проб­лем ін­с­ти­ту­цій­но­го ха­рак­те­ру у сфе­рі за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, Мін­еко­но­мі­ки під­три­мує про­по­зи­цію Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти сто­сов­но ство­рен­ня на ба­зі Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Украї­ни єди­но­го цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди з пи­тань пра­во­вої охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

Мі­ніс­тер­ст­во еко­но­мі­ки Украї­ни на­го­ло­шує що обов’яз­ко­вою умо­вою всту­пу на­шої кра­ї­ни до ЄС є удос­ко­на­лен­ня, гар­мо­ні­за­ція пра­во­вих норм, що ре­гу­лю­ють від­но­си­ни що­до ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, з ме­тою їх при­ве­ден­ня у від­по­від­ність до по­ло­жень за­ко­но­дав­ст­ва Євро­пей­сько­го Со­ю­зу. Во­но за­не­по­ко­є­не спро­мож­ніс­тю Держ­де­пар­та­мен­том ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті МОН Украї­ни за­без­пе­чи­ти ви­ко­нан­ня За­ко­ну Украї­ни від­ 19.04.2007 № 962-V «Про ор­га­ні­за­цію та про­ве­ден­ня фі­наль­ної час­ти­ни чем­пі­о­на­ту Євро­пи 2012 ро­ку з фут­бо­лу в Укра­ї­ні» у час­ти­ні ефек­тив­но­го за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті УЄФА.

Пре­зи­дент На­ціо­наль­ної ака­де­мія на­ук Украї­ни Па­тон Б. Є. лис­том від­ 15.05.2008 № 58/984-1 за­зна­чає, що утво­рен­ня ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди у сфе­рі пра­во­вої охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті до­зво­лить при­ско­ри­ти ви­рі­шен­ня на­галь­них по­треб у цій сфе­рі, від­по­ві­да­ти­ме дос­ві­ду про­від­них єв­ро­пей­ських кра­їн, а та­кож на­дасть змо­гу при­вес­ти сис­те­му дер­жав­но­го управ­лін­ня у від­по­від­ність до за­ко­нів Украї­ни про охо­ро­ну ви­на­хо­дів, ко­рис­них мо­де­лей, про­мис­ло­вих зраз­ків, ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав, за яки­ми зо­бов’язан­ня з ре­а­лі­за­ції дер­жав­ної по­лі­ти­ки у сфе­рі охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті по­кла­де­но на цен­т­раль­ний ор­ган ви­ко­нав­чої вла­ди з пи­тань пра­во­вої охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

Ми пе­ре­ко­на­ні, що ство­рен­ня ко­мі­те­ту дасть змо­гу за­без­пе­чи­ти на­бут­тя, здійс­нен­ня та за­хист прав у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в пов­ній мі­рі, ос­кіль­ки ко­мі­тет опі­ку­ва­ти­меться всі­ма об’єк­та­ми пра­ва про­мис­ло­вої влас­нос­ті: ви­на­хо­да­ми, ко­рис­ни­ми мо­де­ля­ми, про­мис­ло­ви­ми зраз­ка­ми, тор­го­вель­ни­ми мар­ка­ми то­що; об’єк­та­ми ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав: лі­те­ра­тур­ни­ми та ху­дож­ні­ми тво­ра­ми, ком­п’ютер­­ни­ми про­гра­ма­ми, ба­за­ми да­них то­що.

Ухва­лен­ня від­по­від­ної По­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни з цьо­го пи­тан­ня ста­не важ­ли­вим кро­ком для роз­роб­ки і ре­а­лі­за­ції єди­ної дер­жав­ної по­лі­ти­ки у сфе­рі охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, ви­роб­лен­ня ком­п­лек­су на­зрі­лих ін­с­ти­ту­цій­них, пра­во­вих та еко­но­міч­них за­хо­дів що­до роз­вит­ку ци­ві­лі­зо­ва­но­го рин­ку ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті від­по­від­но до на­ціо­наль­них ці­лей та про­гра­ми «Укра­їн­ський про­рив», а та­кож ви­рі­шаль­ною мі­рою під­ви­щить від­по­ві­даль­ність за стан справ у за­зна­че­ній сфе­рі, по­си­ли­ть тех­но­ло­гіч­ну та еко­но­міч­ну без­пе­ку кра­ї­ни та при­ско­рить єв­ро ін­тег­ра­цій­ні про­це­си Украї­ни.

До­да­ток: До­від­ка про ста­тус та струк­тур­ну під­по­ряд­ко­ва­ність ін­с­ти­ту­цій — які зай­ма­ються пра­во­вою охо­ро­ною ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті у за­ру­біж­них кра­ї­нах.

З по­ва­гою

 

Го­ло­ва Ко­мі­те­ту Сек­ре­тар Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти з пи­тань фінан­сів Во­ло­ди­мир ПО­ЛО­ХА­ЛО та бан­ків­ської ді­яль­нос­ті Юрій ПО­ЛУ­НЄ­ЄВ

 

 

 

Додаток

 

Статус та структурна підпорядкованість інституцій, які займаються правовою охороною інтелектуальної власності у зарубіжних країнах

Країна

Назва інституції

Статус та урядова структура, до якої належить відомство

Росія*

Федеральна служба з інтелектуальної власності, патентам і товарним знакам (Роспатент)

Підпорядковується безпосередньо уряду

Чехія, Швейцарія

Федеральне відомство інтелектуальної власності

Підпорядковується безпосередньо уряду

Угорщина

Національне відомство з винаходів

Підпорядковується безпосередньо уряду

Румунія

Державне відомство з винаходів і торгових знаків

Підпорядковується безпосередньо уряду

Німеччина

Патентне відомство

Підпорядковується безпосередньо уряду

Туреччина, Фінляндія

Національний інститут промислової власності

Підпорядковується безпосередньо уряду

Норвегія, Польща

Патентне відомство

Підпорядковується безпосередньо уряду

Швеція

Відомство з патентів і реєстрації

Підпорядковується безпосередньо уряду

Японія

Патентне управління

Підпорядковується Міністерству міжнародної торгівлі і промисловості

Бельгія, Болгарія, Бразилія, Велика Британія

Патентне відомство

Підпорядковується Управлінню торгівлі і промисловості

Франція

Національний інститут промислової власності

Підпорядковується Міністерству промисловості

Австралія

Відомство з патентів, торгових знаків і промислових зразків

Підпорядковується Управлінню промисловості, технології і торгівлі

Словаччина, Словенія, США

Відомство з патентів і торгових знаків

Підпорядковується Міністерству торгівлі

Данія Іспанія Ізраїль

Відомство з патентів, промислових зразків і торгових знаків

Підпорядковується Міністерству юстиції

Австрія

Австрійське патентне відомство

Підпорядковується Федеральному міністерству економіки

Нідерланди

Бюро промислової власності

Підпорядковується Міністерству економіки

Р о з д і л ІІ

 

Документи

наукових і громадських

організацій

2.1

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

22.08.2007 № 58/1488-1

Пер­шо­му ві­це-прем’єр-мі­ніс­т­ру — мі­ніс­т­ру фінан­сів Украї­ни М. Я. АЗА­РО­ВУ

 

На­ціо­наль­на ака­де­мія на­ук Украї­ни ви­слов­лює стур­бо­ва­ність збіль­шен­ням в 18–27 ра­зів ста­вок збо­рів за па­тен­ту­ван­ня та під­три­ман­ня у си­лі ви­на­хо­дів, що пе­ред­ба­ча­ється про­ек­том по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни «Про вне­сен­ня змін до По­ряд­ку спла­ти збо­рів за дії, пов’яза­ні з охо­ро­ною прав на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті».

Най­більш знач­ні ви­на­хо­ди, що скла­да­ють пе­ре­до­ві тех­но­ло­гії в Укра­ї­ні, а та­кож за­без­пе­чу­ють обо­ро­ноз­дат­ність дер­жави, бу­ло ство­ре­но за ра­ху­нок бю­джет­но­го фінан­су­ван­ня. Пра­ва на них на­ле­жать дер­жаві в осо­бі ви­щих на­вчаль­них за­кла­дів, на­уко­вих уста­нов НАН Украї­ни, дер­жав­них ака­де­мій на­ук, цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди. Слід очі­ку­ва­ти втра­ти па­ке­та ви­на­хо­дів, що на­ле­жать дер­жаві та які під­три­му­ються у си­лі бю­джет­ни­ми уста­но­ва­ми, а та­кож при­зу­пи­нен­ня по­дан­ня за­явок на ви­на­хо­ди. Вка­за­не при­зве­де до упо­віль­нен­ня тех­но­ло­гіч­но­го роз­вит­ку дер­жави та без­по­се­ред­ньо не­га­тив­но впли­не на за­без­пе­чен­ня її тех­но­ло­гіч­ної та еко­но­міч­ної без­пе­ки.

При під­го­тов­ці про­ек­ту по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни не вра­хо­ву­вав­ся дос­від за­хис­ту на­ціо­наль­них ін­те­ре­сів ін­ших дер­жав СНД — чле­нів СОТ. Не роз­гля­да­ли­ся аль­тер­на­тив­ні спо­со­би ви­рі­шен­ня проб­ле­ми. Від­сут­ні роз­ра­хун­ки ви­трат бю­джету на спла­ту збо­рів уста­но­ва­ми бю­джет­ної сфе­ри, впли­ву но­вих ста­вок на ви­на­хід­ниць­ку ді­яль­ність у бю­джет­ній сфе­рі. Да­ні про змен­шен­ня кіль­кос­ті за­явок та рі­вень збо­рів не­до­стат­ньо об­ґрунто­ва­ні. Не роз­гля­да­ло­ся пи­тан­ня що­до ско­ро­чен­ня ви­трат, що здій­с­ню­ються за ра­ху­нок збо­рів. Про­ект не об­го­во­рю­вав­ся з за­лу­чен­ням га­лу­зе­вих мі­ніс­терств, НАН Украї­ни та дер­жав­них ака­де­мій на­ук.

Так, у Мол­до­ві, що ста­ла чле­ном СОТ 26 лип­ня 2001 p., іс­ну­ва­ло дві шка­ли спла­ти збо­рів для на­ціо­наль­но­го та іно­зем­но­го. При цьо­му став­ки збо­рів для на­ціо­наль­но­го за­яв­ни­ка бу­ли в 68 ра­зів мен­ші, ніж для іно­зем­но­го. До од­нієї шка­ли збо­рів Мол­до­ва пе­рей­ш­ла ли­ше в 2006 р. че­рез 5 ро­ків піс­ля всту­пу до СОТ. У Кир­гиз­с­та­ні та Мол­до­ві на­уко­во-до­слід­ні ор­га­ні­за­ції та ви­щі на­вчаль­ні за­кла­ди спла­чу­ють 10 % від­ став­ки збо­рів, а та­кож звіль­не­ні від­ спла­ти збо­рів за під­три­ман­ня охо­рон­них до­ку­мен­тів у си­лі про­тя­гом 5 ро­ків.

За­про­по­но­ва­ні став­ки збо­рів за па­тен­ту­ван­ня ви­на­хо­дів в Укра­ї­ні в 3,7 ра­за біль­ші, ніж у Вір­ме­нії (член СОТ з 5.02.2003), 2,1 ра­за — ніж в Кир­гиз­с­та­ні (член СОТ з 20.12.1998), в 1,5 ра­за ви­щі, ніж у Мол­до­ві. Но­ві став­ки збо­рів в Укра­ї­ні в 7,7 ра­за пе­ре­ви­щу­ють се­ред­ню за­ро­біт­ну пла­ту. Від­по­від­ні збо­ри в Ні­меч­чи­ні, Фран­ції, Ве­ли­коб­ри­та­нії, Іспа­нії ста­нов­лять 15–39 %, в США — 60 % се­ред­ньої за­ро­біт­ної пла­ти.

За­зна­чи­мо, що про­ек­том по­ста­но­ви та­кож пе­ред­ба­ча­ється ввес­ти піль­го­ві став­ки збо­рів для фі­зич­них осіб ра­зом з ви­со­ки­ми став­ка­ми для бю­джет­них уста­нов. Вка­за­не при­зве­де до отри­ман­ня па­тен­тів на ви­на­хо­ди, ство­ре­них за дер­жав­ні кош­ти, фі­зич­ни­ми осо­ба­ми та не­об­хід­нос­ті дер­жаві у май­бут­ньо­му за­ку­па­ти у фі­зич­них осіб лі­цен­зії на ви­ко­рис­тан­ня за­зна­че­них ви­на­хо­дів.

Слід під­крес­ли­ти, що при­йнят­тя по­ста­но­ви з за­зна­че­ни­ми став­ка­ми су­пе­ре­чить Уго­ді СОТ — ТРІПС, яка пе­ред­ба­чає, що вар­тість про­це­дур за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті «не по­вин­на бу­ти ви­со­кою або су­проводжу­ва­ти­ся знач­ни­ми ма­те­рі­аль­ни­ми за­тра­та­ми». Крім то­го ме­та ТРІПС, які і ін­ших угод СОТ, за­без­пе­чи­ти на­ціо­наль­ний ре­жим для іно­зем­них за­яв­ни­ків. В Укра­ї­ні за­мість цьо­го про­по­ну­ється роз­пов­сю­ди­ти іно­зем­ний ре­жим з ви­со­ки­ми став­ка­ми збо­рів на на­ціо­наль­но­го за­яв­ни­ка.

З ура­ху­ван­ням на­ве­де­но­го На­ціо­наль­на ака­де­мія на­ук Украї­ни про­по­нує:

1. Сфор­му­ва­ти при Ка­бі­не­ті Мініст­рів Украї­ни ро­бо­чу гру­пу з пред­став­ни­ків Мі­но­бо­ро­ни, СБУ, МОЗ, Мін­пром­по­лі­ти­ки, Держ­ін­вес­ти­цій, НАН Украї­ни, дер­жав­них ака­де­мій на­ук, ін­ших за­ці­кав­ле­них мі­ніс­терств з ви­роб­лен­ня узгоджено­го рі­шен­ня, що пов­ною мі­рою від­по­ві­да­ло б ін­те­ре­сам ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку Украї­ни.

2. Ви­зна­чи­ти, що по­ста­но­ва Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни що­до но­вих ста­вок збо­рів на­би­рає чин­нос­ті че­рез 5 ро­ків піс­ля всту­пу Украї­ни до Сві­то­вої ор­га­ні­за­ції тор­гів­лі.

3. Вста­но­ви­ти для не­при­бут­ко­вих ор­га­ні­за­цій (вклю­ча­ю­чи уста­но­ви на­уки, ос­ві­ти, охо­ро­ни здо­ров’я то­що) піль­ги при спла­ті збо­рів за дії, пов’яза­ні з охо­ро­ною прав на ви­на­хо­ди та ко­рис­ні мо­де­лі, у роз­мі­рі 10 від­сот­ків від­ ста­вок, що про­по­ну­ються.

При цьо­му слід вра­ху­ва­ти, що збіль­шен­ня ви­трат на за­ро­біт­ну пла­ту в уста­но­вах бю­джет­ної сфе­ри з груд­ня 2004 р. (строк за­твер­джен­ня ді­ю­чих ста­вок) по ли­пень 2007 р. ста­но­ви­ло 86 %. Фі­нан­су­ван­ня на­уко­вих та на­уко­во-тех­ніч­них ро­біт за ра­ху­нок кош­тів Дер­жав­но­го бю­джету Украї­ни у 2006 р. збіль­ши­ло­ся по­рів­ня­но з 2004 р. на 36,3 %. При спла­ті збо­рів із піль­гою 10 від­сот­ків збіль­шен­ня ви­трат на па­тен­ту­ван­ня ви­на­хо­дів у бю­джет­них уста­но­вах бу­де ста­но­ви­ти 1,84 ра­за, на під­три­ман­ня охо­рон­них до­ку­мен­тів — 2,7 ра­за (ви­на­хо­ди), 2,2 ра­за (ко­рис­ні мо­де­лі).

4. Про­вес­ти ана­ліз ви­трат на роз­ви­ток та фун­к­ці­о­ну­ван­ня сис­те­ми охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, що здій­с­ню­ються за ра­ху­нок збо­рів, з ме­тою їх оп­ти­мі­за­ції та ско­ро­чен­ня. Для цьо­го сфор­му­ва­ти від­по­від­ну ко­мі­сію з за­лу­чен­ням га­лу­зе­вих мі­ніс­терств, дер­жав­них ака­де­мій на­ук.

5. Ви­рі­ши­ти пи­тан­ня про за­ра­ху­ван­ня збо­рів за дії, пов’яза­ні з охо­ро­ною прав на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, до дер­жав­но­го бю­джету з вста­нов­лен­ням ста­вок збо­рів, ре­аль­них для спла­ти на­ціо­наль­ним за­яв­ни­ком та єди­них для не­ре­зи­ден­тів та ре­зи­ден­тів.

 

З по­ва­гою,

Т. в. о. пре­зи­ден­та На­ціо­наль­ної ака­де­мії на­ук Украї­ни ака­де­мік НАН Украї­ни В. Д. ПО­ХО­ДЕН­КО

 

 

2.2

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УКРАЇНИ

«КИЇВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ»

14.08.2007 № 56/201

Пер­шо­му ві­це-прем’єр-мі­ніс­т­ру, Мі­ніс­т­ру фінан­сів Украї­ни М. Я. АЗАРОВУ

 

В да­ний час в Укра­ї­ні роз­гля­да­ється про­ект По­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни «Про вне­сен­ня змін до По­ряд­ку спла­ти збо­рів за дії, пов’яза­ні з охо­ро­ною прав на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті». Не­об­хід­ність її вве­ден­ня об­умов­ле­на всту­пом Украї­ни до СОТ, гар­мо­ні­за­цією від­по­від­них до­ку­мен­тів, в т. ч. і в га­лу­зі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

Ви­зна­ю­чи до­ціль­ність при­ве­ден­ня віт­чиз­ня­ної нор­ма­тив­ної ба­зи до ви­мог сві­то­вої спіль­но­ти, не­об­хід­но збе­рег­ти на­ціо­наль­ні ін­те­ре­си Украї­ни. Так, за­про­по­но­ва­ні про­ек­том По­ста­но­ви став­ки спла­ти збо­рів сут­тє­во від­різ­ня­ються від­ ни­ні ді­ю­чих. На­при­клад, для най­більш роз­пов­сюдже­них в Укра­ї­ні охо­рон­них до­ку­мен­тів на об’єк­ти пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті — па­тен­ти на ви­на­хо­ди і на ко­рис­ні мо­де­лі спла­та збо­рів тіль­ки за отри­ман­ня та­ких па­тен­тів зрос­те, від­по­від­но, у 14,8 та у 14,1 ра­зи (і це без вра­ху­ван­ня ще до­дат­ко­вих кош­тів на їх що­річ­не під­три­ман­ня).

Та­кий різ­кий пе­ре­хід на но­ві та­ри­фи сут­тє­во змен­шить кіль­кість охо­рон­них до­ку­мен­тів на об’єк­ти пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті ук­ра­їн­ських ви­на­хід­ни­ків, зни­зить тем­пи пе­ре­хо­ду Украї­ни на ін­но­ва­цій­ний шлях роз­вит­ку, при­зу­пи­нить про­цес транс­фе­ру віт­чиз­ня­них тех­но­ло­гій та внут­ріш­ній та сві­то­вий рин­ки.

Вра­хо­ву­ю­чи сут­тє­ві не­га­тив­ні на­слід­ки у ра­зі при­йнят­тя в да­ний час за­зна­че­но­го про­ек­ту По­ста­но­ви в йо­го іс­ну­ю­чо­му ви­гля­ді, про­по­ну­є­мо:

1. Від­пра­ви­ти за­зна­че­ний ви­ще про­ект По­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни на до­оп­ра­цю­ван­ня Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки Украї­ни з ме­тою за­без­пе­чен­ня мак­си­маль­но­го за­хис­ту ін­те­ре­сів на­шої дер­жави при пе­ре­хо­ді еко­но­мі­ки на ін­но­ва­цій­ний шлях роз­вит­ку.

2. З ме­тою по­сту­по­во­го за­без­пе­чен­ня ви­ко­нан­ня зо­бов’язань Украї­ни згід­но з між­на­род­ни­ми до­го­во­ра­ми у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті за при­кла­дом де­яких ін­ших кра­їн ви­рі­ши­ти в уста­нов­ле­но­му по­ряд­ку пи­тан­ня сто­сов­но ста­вок збо­рів за дії, пов’яза­ні з охо­ро­ною об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, уп­ро­довж п’яти­річ­но­го тер­мі­ну піс­ля входжен­ня Украї­ни до СОТ.

3. При оп­ра­цю­ван­ні змін до іс­ну­ю­чих ста­вок збо­рів вра­хо­ву­ва­ти сві­то­вий дос­від, згід­но з яким збір за по­дан­ня за­яв­ки на ви­на­хід вста­нов­лю­ється у змен­ше­но­му роз­мі­рі для за­яв­ни­ків, що про­жи­ва­ють у дер­жавах, де на­ціо­наль­ний до­ход на ду­шу на­се­лен­ня ниж­че 3000 дол. США. До ре­чі, на цей час став­ки збо­рів для кра­їн з та­ким до­хо­дом роз­пов­сюджу­ються на 110 кра­їн.

4. Вста­но­ви­ти на рів­ні на­ціо­наль­но­го за­ко­но­дав­ст­ва Украї­ни роз­мі­ри змен­ше­них ста­вок збо­рів для бю­джет­них не­при­бут­ко­вих уста­нов, на­при­клад, на рів­ні 10 % вста­нов­ле­но­го роз­мі­ру.

 

З гли­бо­кою по­ва­гою,

Рек­тор, Пре­зи­дент На­уко­во­го пар­ку «Ки­їв­ська по­лі­тех­ні­ка» М. З. ЗГУРОВСЬКИЙ

 

 

2.3