Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біла книга.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
5.97 Mб
Скачать

Прес-ре­ліз

 

Старт інтелектуальному рейдерству: Україна зустрічає день винахідника збільшенням зборів за патентування винаходів у 20 разів1[1]

 

В об­мін на член­ст­во у Сві­то­вій ор­га­ні­за­ції тор­гів­лі Уряд жер­т­вує ін­те­лек­ту­аль­ним над­бан­ням під­при­ємств Украї­ни — кос­міч­ної, авіа­бу­дів­ної, ма­ши­но­бу­дів­ної га­лу­зей про­мис­ло­вос­ті.

Не роз­гля­да­ли­ся аль­тер­на­тив­ні про­по­зи­ції ви­рі­шен­ня проб­ле­ми, що про­по­ну­ва­ли­ся Мін­пром­по­лі­ти­ки, На­ціо­наль­ною ака­де­мією на­ук Украї­ни, ви­щи­ми на­вчаль­ни­ми за­кла­да­ми, на­уко­ви­ми уста­но­ва­ми.

21 ве­рес­ня від­зна­ча­ти­меться День ви­на­хід­ни­ка та ра­ці­о­на­лі­за­то­ра.

10 ве­рес­ня на за­сі­дан­ні Уря­до­во­го ко­мі­те­ту з пи­тань еко­но­міч­ної по­лі­ти­ки та єв­ро­пей­ської ін­тег­ра­ції Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни бу­ло схва­ле­но вне­се­ний Мін­еко­но­мі­ки та Мін­ос­ві­ти і на­уки Украї­ни про­ект по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни «Про вне­сен­ня змін до По­ряд­ку спла­ти збо­рів за дії, пов’яза­ні з охо­ро­ною прав на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті». По­ста­но­ва при­йма­ється «зад­ля» при­єд­нан­ня Украї­ни до СОТ та з ме­тою ство­рен­ня рів­них умов спла­ти збо­рів на­ціо­наль­ни­ми та іно­зем­ни­ми за­яв­ни­ка­ми.

Згід­но з тек­с­том по­ста­но­ви вар­тість ви­трат ук­ра­їн­ських під­при­ємств на отри­ман­ня па­тен­тів на ви­на­хо­ди збіль­шу­ється у 20 ра­зів та за під­три­ман­ня їх у си­лі — у 20–35 ра­зів. За отри­ман­ня па­тен­тів та під­три­ман­ня їх у си­лі пер­ші п’ять ро­ків під­при­єм­ст­ва ма­ють спла­чу­ва­ти не 496 грн, як ра­ні­ше, а 9100 грн. В об­ґрунту­ван­ні про­ек­ту за­зна­ча­ється, що іно­зем­ні плат­ни­ки збо­рів бу­дуть пла­ти­ти на 2,3 млн грн мен­ше. Та­ким чи­ном, весь тя­гар всту­пу до СОТ у сфе­рі охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті пе­ре­кла­да­ється на ук­ра­їн­сько­го за­яв­ни­ка.

Вка­за­не при­зве­де до втра­ти па­ке­тів ви­на­хо­дів під­при­єм­ст­ва­ми Украї­ни, мо­но­по­лі­за­ції рин­ку Украї­ни іно­зем­ни­ми па­тен­тов­лас­ни­ка­ми, пе­ре­то­ку ви­на­хо­дів до фі­зич­них осіб, для яких вста­нов­ле­ні піль­ги. На­слі­док — галь­му­ван­ня тех­но­ло­гіч­но­го роз­вит­ку дер­жави, по­слаб­лен­ня її тех­но­ло­гіч­ної та еко­но­міч­ної без­пе­ки. Від­бу­деться пе­ре­роз­по­діл ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

Не­зва­жа­ю­чи на лис­ти до Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ Мін­пром­по­лі­ти­ки, На­ціо­наль­ної ака­де­мії на­ук Украї­ни, Ра­ди на­ціо­наль­них асо­ці­а­цій то­ва­ро­ви­роб­ни­ків, Ака­де­мії ме­дич­них на­ук Украї­ни, Укра­їн­ської ака­де­мії аг­рар­них на­ук, НТУУ «Ки­їв­ський по­лі­тех­ніч­ний ін­с­ти­тут» та ін­ших ор­га­ні­за­цій, а та­кож всу­пе­реч Рег­ла­мен­ту Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни про­ект по­ста­но­ви не прой­шов гро­мад­ське об­го­во­рен­ня як акт, що має важ­ли­ве су­спіль­не зна­чен­ня і сто­су­ється прав та обов’яз­ків гро­ма­дян. Аль­тер­на­тив­ні про­по­зи­ції ви­рі­шен­ня проб­ле­ми не роз­гля­да­ли­ся.

За­про­по­но­ва­ні став­ки збо­рів за па­тен­ту­ван­ня ви­на­хо­дів в Укра­ї­ні в 3,7 ра­за біль­ші, ніж у Вір­ме­нії (член СОТ з 2003), 2,1 ра­за — ніж в Кир­гиз­с­та­ні (член СОТ з 1998), в 1,5 ра­за — ніж у Мол­до­ві (член СОТ з 2001 р.). Но­ві став­ки збо­рів у 7,7 ра­за пе­ре­ви­щу­ють се­ред­ню за­ро­біт­ну пла­ту в Укра­ї­ні. Від­по­від­ні збо­ри в Ні­меч­чи­ні, Фран­ції, Ве­ли­коб­ри­та­нії, Іспа­нії ста­нов­лять ли­ше 15–39 %, в США — 60 % се­ред­ньої за­ро­біт­ної пла­ти.

В об­ґрунту­ван­ні про­ек­ту по­ста­но­ви від­сут­ні роз­ра­хун­ки за­галь­но­го рів­ня збо­рів та їх ок­ре­мих ви­дів, а та­кож до­дат­ко­вих ви­трат бю­джету на спла­ту збо­рів уста­но­ва­ми бю­джет­ної сфе­ри.

Слід під­крес­ли­ти, що при­йнят­тя по­ста­но­ви з за­зна­че­ни­ми став­ка­ми су­пе­ре­чить Уго­ді СОТ «Про тор­го­вель­ні ас­пек­ти прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті» (ТРІПС), яка пе­ред­ба­чає, що вар­тість про­це­дур за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті «не по­вин­на бу­ти ви­со­кою або су­проводжу­ва­ти­ся знач­ни­ми ма­те­рі­аль­ни­ми за­тра­та­ми». Крім то­го, ме­та ТРІПС, які і ін­ших угод СОТ, за­без­пе­чи­ти на­ціо­наль­ний ре­жим для іно­зем­них за­яв­ни­ків. В Укра­ї­ні за­мість цьо­го про­по­ну­ється по­ши­ри­ти ви­со­кі став­ки збо­рів іно­зем­них за­яв­ни­ків на на­ціо­наль­но­го за­яв­ни­ка.

Аль­тер­на­тив­ні ва­рі­анти ви­рі­шен­ня проб­ле­ми: