Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біла книга.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
5.97 Mб
Скачать

17. Що­до за­без­пе­чен­ня про­ве­ден­ня ін­вен­та­ри­за­ції ви­на­хо­дів ко­лиш­ньо­го срср (пп. 2.11 п. 2 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

На ви­ко­нан­ня аб­за­цу оди­над­ця­то­го пун­к­ту 4 Ре­ко­мен­да­цій пар­ла­мент­ських слу­хань «За­хист прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні: проб­ле­ми за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня та пра­во­зас­то­су­ван­ня» (пункт 8 до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 20.07.2007 ро­ку № 30458/2/ 1-07 до по­ста­но­ви Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни від­ 27.06.2007 ро­ку № 1243-V «Про ре­ко­мен­да­ції пар­ла­мент­ських слу­хань «За­хист прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні: проб­ле­ми за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня та пра­во­зас­то­су­ван­ня») МОН оп­ра­цю­ва­ло пи­тан­ня що­до мож­ли­вос­ті та по­ряд­ку про­ве­ден­ня ін­вен­та­ри­за­ції ви­на­хо­дів ко­лиш­ньо­го СРСР, що на­ле­жать ук­ра­їн­ським за­яв­ни­кам та ма­ють гри­фи «Для служ­бо­во­го ко­рис­ту­ван­ня», «Та­єм­но», «Ціл­ком та­єм­но», а та­кож що­до по­ряд­ку знят­тя з та­ких ви­на­хо­дів від­по­від­них гри­фів та свої про­по­зи­ції сто­сов­но ви­рі­шен­ня по­ру­ше­но­го пи­тан­ня на­пра­ви­ло Служ­бі без­пе­ки Украї­ни.

Пи­тан­ня про­ве­ден­ня ін­вен­та­ри­за­ції ви­на­хо­дів ко­лиш­ньо­го СРСР, що на­ле­жать ук­ра­їн­ським за­яв­ни­кам та ма­ють ви­ще­заз­на­че­ні гри­фи, а та­кож що­до по­ряд­ку знят­тя з та­ких ви­на­хо­дів гри­фів, за ви­снов­ка­ми Служ­би без­пе­ки Украї­ни, вре­гу­льо­ва­но на­ціо­наль­ним за­ко­но­дав­ст­вом.

 

 

 

 

 

 

4.6

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

05.05.2008 № 1/10-1076

Ка­бі­нет Мініст­рів Украї­ни

Що­до утво­рен­ня на ба­зі ДДІВ цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди — Дер­жав­но­го від­ом­ст­ва з пи­тань охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті

Роз­гля­нув­ши на ви­ко­нан­ня до­ру­чен­ня Прем’єр-мі­ніс­т­ра Украї­ни від­ 22.04.2008 № 22884/1/1-08 про­ект по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни про утво­рен­ня на ба­зі Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті МОН Украї­ни (ДДІВ) цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди — Дер­жав­но­го від­ом­ст­ва з пи­тань охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, під­по­ряд­ко­ва­но­го Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни, мі­ніс­тер­ст­во по­ві­дом­ляє.

Пи­тан­ня ре­а­лі­за­ції дер­жав­ної по­лі­ти­ки у сфе­рі охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті (ІВ) в Укра­ї­ні сьо­год­ні є над­зви­чай­но ак­ту­аль­ним і по­тре­бує ба­га­то­век­тор­но­го ви­вчен­ня та ре­тель­но­го ана­лі­зу і на рів­ні ви­ко­нав­чої вла­ди, і на рів­ні за­ко­но­дав­чої вла­ди, і на рів­ні гро­мад­ськос­ті. Ви­ко­нан­ня зо­бов’язань, взя­тих Укра­ї­ною пе­ред між­на­род­ною спіль­но­тою у кон­тек­с­ті всту­пу до СОТ та про­ве­ден­ня за­хо­дів що­до фі­наль­ної час­ти­ни чем­пі­о­на­ту Євро-2012, по­тре­бує ста­біль­но­го та зла­годже­но­го ме­ха­ніз­му фун­к­ці­о­ну­ван­ня дер­жав­ної сис­те­ми пра­во­вої охо­ро­ни ІВ.

МОН Украї­ни під­три­мує здійс­нен­ня за­хо­дів, ске­ро­ва­них на під­ви­щен­ня іміджу дер­жав­ної сис­те­ми пра­во­вої охо­ро­ни IB, зо­кре­ма, під­ви­щен­ня ста­ту­су ДДІВ шля­хом утво­рен­ня на йо­го ба­зі Дер­жав­но­го від­ом­ст­ва з пи­тань охо­ро­ни IB як цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди, під­по­ряд­ко­ва­но­го Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни.

 

Мі­ністр І. О. ВА­КАР­ЧУК

 

 

 

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

08.05.2008 57-24/149

Мі­ніс­тер­ст­во юс­ти­ції Украї­ни

Що­до утво­рен­ня Дер­жав­но­го па­тен­т­но­го від­ом­ст­ва Украї­ни на ба­зі Де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Украї­ни

На ви­ко­нан­ня до­ру­чен­ня Прем’єр-мі­ніс­т­ра Украї­ни Ю. В. Ти­мо­шен­ко від 22.04.2008 № 22884/1/1-08 до лис­та Го­ло­ви Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти В, І. По­ло­ха­ло від­ 17.04.2008 № 04-22/ 6-519 Мін­еко­но­мі­ки по­ві­дом­ляє.

На сьо­год­ні од­ним з на­прям­ків стра­те­гіч­но­го кур­су роз­вит­ку на­ціо­наль­ної еко­но­мі­ки Украї­ни є ре­а­лі­за­ція дер­жав­ної по­лі­ти­ки у сфе­рі єв­ро­пей­ської і єв­ро­ат­лантич­ної ін­тег­ра­ції, за­без­пе­чен­ня все­біч­но­го вхо­джен­ня Украї­ни у єв­ро­пей­ський по­лі­тич­ний, еко­но­міч­ний і пра­во­вий прос­­тір та ство­рен­ня пе­ред­умов для на­бут­тя Укра­ї­ною член­ст­ва у Євро­­пей­сько­му Со­ю­зі.

Обов’яз­ко­вою умо­вою всту­пу на­шої кра­ї­ни до ЄС с удос­ко­на­лен­ня, гар­­мо­ні­за­ція пра­во­вих норм, що ре­гу­лю­ють від­но­си­ни що­до на­бут­тя, здійс­­нен­ня та за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, з ме­тою їх при­ве­ден­­ня у від­по­від­ність до по­ло­жень за­ко­но­дав­ст­ва Євро­пей­сько­го Со­ю­зу.

Слід та­кож за­зна­чи­ти, що ви­ко­нан­ня зо­бов’язань взя­тих Укра­ї­ною пе­ред між­на­род­ною спіль­но­тою у кон­тек­с­ті всту­пу до ЄС по­тре­бує ста­біль­но­го та зла­годже­но­го ме­ха­ніз­му фун­к­ці­о­ну­ван­ня дер­жав­ної сис­те­ми пра­во­вої охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

Не менш важ­ли­вим є пи­тан­ня ор­га­ні­за­ції та про­ве­ден­ня фі­наль­ної час­ти­ни чем­пі­о­на­ту Євро­пи 2012 ро­ку з фут­бо­лу в Укра­ї­ні.

Згід­но з За­ко­ном Украї­ни від­ 19.04.2007 № 962-V «Про ор­га­ні­за­цію та про­ве­ден­ня фі­наль­ної час­ти­ни чем­пі­о­на­ту Євро­пи 2012 ро­ку з фут­бо­лу в Укра­ї­ні» Уряд Украї­ни під час про­ве­ден­ня чем­пі­о­на­ту зо­бов’яза­ний за­без­пе­чи­ти за­хист прав Інте­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті УЄФА шля­хом;

— про­ве­ден­ня екс­пер­ти­зи за­явок на ін­те­лек­ту­аль­ну влас­ність УЄФА спе­ці­а­лі­зо­ва­ною гру­пою екс­пер­тів не­від­клад­но та ефек­тив­но, з тим щоб дер­жав­на реєст­рація цієї влас­нос­ті здій­с­ню­ва­ла­ся про­тя­гом шес­ти мі­ся­ців з дня над­ходжен­ня від­по­від­ної за­яв­ки;

— швид­ке ви­яв­лен­ня за­явок, що су­пе­ре­чать будь-якій за­яв­ці або реєст­рації УЄФА, роз­гляд спе­ці­а­лі­зо­ва­ною гру­пою екс­пер­тів у тер­мі­но­во­му по­ряд­ку за­пе­ре­чень про­ти за­зна­че­них за­явок та не­від­клад­не при­йнят­тя в уста­нов­ле­но­му за­ко­ном по­ряд­ку від­по­від­них рі­шень.

Ви­ко­нан­ня за­зна­че­них за­хо­дів не ли­ше спри­я­ти­ме дотри­ман­ню ви­мог при­ве­ден­ня чем­пі­о­на­ту, але й за­без­пе­чить по­даль­шій роз­ви­ток дер­жав­ної по­лі­ти­ки в сфе­рі Інте­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, зо­кре­ма, що­до на­дан­ня ін­фор­ма­цій­ної під­трим­ки у ство­рен­ні рин­ку ін­те­лек­ту­аль­ної про­дук­ції.

Вра­хо­ву­ю­чи ви­ще­вик­ла­де­не та з ме­тою ви­рі­шен­ня на­яв­них проб­лем ін­с­ти­ту­цій­но­го ха­рак­те­ру в сфе­рі за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, Мін­еко­но­мі­ки під­три­мує про­по­зи­цію Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти сто­сов­но ство­рен­ня на ба­зі Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Украї­ни Дер­жав­но­го па­тен­т­но­го від­ом­ст­ва Украї­ни як єди­но­го цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди з пи­тань пра­во­вої охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, та по­ві­дом­ляє, що візь­ме участь у роз­гля­ді на­ді­сла­но­го в уста­нов­ле­но­му по­ряд­ку про­ек­ту нор­ма­тив­но-пра­во­во­го ак­та.

 

За­ступ­ник Мі­ніс­т­ра еко­но­мі­ки Украї­ни В. І. МУН­ТІ­ЯН

 

 

 

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

12.05.2008 № 2967-0-4-08-19

Прем’єр-мі­ніс­т­ро­ві Украї­ни

Ю. В. ТИ­МО­ШЕН­КО

Що­до ре­фор­му­ван­ня сис­те­ми дер­жав­но­го управ­лін­ня, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні

На ви­ко­нан­ня Ва­шо­го до­ру­чен­ня від­ 22 квіт­ня 2008 ро­ку № 22884/ 1/1-08 Мі­ніс­тер­ст­вом юс­ти­ції за учас­ті Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки та Мі­ніс­тер­ст­ва еко­но­мі­ки роз­гля­ну­то лис­та Го­ло­ви Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань ос­ві­ти і на­уки В. І. По­ло­ха­ла від­ 17 квіт­ня 2008 ро­ку № 04-22/6-519 сто­сов­но ре­фор­му­ван­ня сис­те­ми дер­жав­но­го управ­лін­ня, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні та ство­рен­ня на ба­зі Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Дер­жав­но­го па­тен­т­но­го від­ом­ст­ва Украї­ни як цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди та по­ві­дом­ля­ється про та­ке.

На сьо­год­ні фун­к­ції у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті ви­ко­нує Дер­жав­ний де­пар­та­мент ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, який є уря­до­вим ор­га­ном дер­жав­но­го управ­лін­ня, що діє у скла­ді Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки і йо­му під­по­ряд­ко­ву­ється (пункт 1 По­ло­жен­ня про Дер­жав­ний де­пар­та­мент ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, за­твер­дже­но­го по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 20 чер­в­ня 2000 ро­ку № 997).

Так, дій­с­но За­кон Украї­ни «Про Ка­бі­нет Мініст­рів Украї­ни» не на­ді­ляє Уряд пов­но­ва­жен­ням що­до утво­рен­ня уря­до­вих ор­га­нів дер­жав­но­го управ­лін­ня. На­то­мість, пун­к­та­ми 5 та 6 час­ти­ни пер­шої стат­ті 47 За­ко­ну Украї­ни «Про Ка­бі­нет Мініст­рів Украї­ни» до ком­пе­тен­ції мі­ніс­т­ра від­не­се­но ви­рі­шен­ня пи­тан­ня що­до утво­рен­ня, ре­ор­га­ні­за­ції, лік­ві­да­ції служб, ін­с­пек­цій, агентств у скла­ді мі­ніс­тер­ст­ва, за­твер­джен­ня по­ло­жень про ці ор­га­ни.

Отже, на сьо­год­ні є по­тре­ба ре­ор­га­ні­за­ції уря­до­вих ор­га­нів дер­жав­но­го управ­лін­ня, що ді­ють у скла­ді різ­них мі­ніс­терств, в служ­би, ін­с­пек­ції, агент­ст­ва у скла­ді та­ких мі­ніс­терств.

Однак, по­даль­ше пра­во­ве ре­гу­лю­ван­ня ді­яль­нос­ті служб, ін­с­пек­цій, агентств має знай­ти своє від­об­ра­жен­ня у За­ко­ні Украї­ни «Про цен­т­раль­ні ор­га­ни ви­ко­нав­чої вла­ди».

Ра­зом з тим, по­ві­дом­ля­є­мо, що про­ек­том За­ко­ну Украї­ни «Про Ка­бі­нет Мініст­рів Украї­ни» (но­ва ре­дак­ція) (вне­се­но Пре­зи­ден­том Украї­ни за ре­єстр. № 1312 від­ 10.01.2008 p.), під­го­тов­ле­ним до дру­го­го чи­тан­ня, пе­ред­ба­ча­ється від­но­ви­ти пов­но­ва­жен­ня Уря­ду що­до утво­рен­ня уря­до­вих ор­га­нів, за­твер­джен­ня по­ло­жень про них.

Мі­ніс­тер­ст­во юс­ти­ції по­ді­ляє по­зи­цію Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки (лист від­ 7 трав­ня 2008 ро­ку № 16-06/2544) в тій час­ти­ні, що при ви­рі­шен­ні пи­тан­ня про ство­рен­ня цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди на ба­зі Держ­де­пар­та­мен­ту слід вра­хо­ву­ва­ти, що на сьо­год­ні іс­нує на­галь­на не­об­хід­ність у за­без­пе­чен­ні без­пе­ре­бій­ної ро­бо­ти цьо­го ор­га­ну з ог­ля­ду на най­важ­ли­ві­ші стра­те­гіч­ні за­вдан­ня по­точ­но­го пе­рі­о­ду на­шої дер­жави: за­вер­шаль­ний етап всту­пу Украї­ни до Сві­то­вої ор­га­ні­за­ції тор­гів­лі; при­ве­ден­ня за­ко­но­дав­ст­ва Украї­ни в сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті до норм Євро­пей­сько­го Со­ю­зу; ви­ко­нан­ня за­хо­дів Дер­жав­ної ці­льо­вої про­гра­ми під­го­тов­ки та про­ве­ден­ня в Укра­ї­ні фі­наль­ної час­ти­ни чем­пі­о­на­ту Євро­пи 2012 ро­ку з фут­бо­лу в час­ти­ні за­без­пе­чен­ня прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті УЄФА. Ви­рі­шен­ня на­ве­де­них ви­ще за­вдань по­кла­де­но на Держ­де­пар­та­мент. З ог­ля­ду на це, вва­жа­є­мо, що на да­но­му ета­пі по­да­ні на роз­гляд Прем’єр-мі­ніс­т­ру Украї­ни про­по­зи­ції Го­ло­ви Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти В. І. По­ло­ха­ла про лік­ві­да­цію Держ­де­пар­та­мен­ту мо­жуть бу­ти оці­не­ні як не­своє­час­ні і, як на­слі­док, мо­жуть ма­ти пев­ні не­га­тив­ні ре­зуль­та­ти, в час­ти­ні зри­ву ви­ко­нан­ня ви­щев­ка­за­них за­вдань.

Крім то­го, від­по­від­но до час­ти­ни пер­шої стат­ті 418 Ци­віль­но­го ко­дек­су Украї­ни пра­во ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті — це пра­во осо­би на ре­зуль­тат ін­те­лек­ту­аль­ної, твор­чої ді­яль­нос­ті або на ін­ший об’єкт пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, ви­зна­че­ний цим Ко­дек­сом та ін­шим за­ко­ном.

Вра­хо­ву­ю­чи по­ло­жен­ня стат­ті 420 цьо­го Ко­дек­су до об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, зо­кре­ма, на­ле­жать: лі­те­ра­тур­ні та ху­дож­ні тво­ри; комп’ютер­ні про­гра­ми; ком­пі­ля­ції да­них (ба­зи да­них); ви­ко­нан­ня; фо­но­гра­ми, ві­део­гра­ми, пе­ре­да­чі (про­гра­ми) ор­га­ні­за­цій мов­лен­ня; на­уко­ві від­крит­тя; ви­на­хо­ди, ко­рис­ні мо­де­лі, про­мис­ло­ві зраз­ки; ком­по­ну­ван­ня (то­пог­ра­фії) ін­тег­раль­них мік­рос­хем; ра­ці­о­на­лі­за­тор­ські про­по­зи­ції; сор­ти рос­лин, по­ро­ди тва­рин; ко­мер­цій­ні (фір­мо­ві) най­ме­ну­ван­ня, тор­го­вель­ні мар­ки (зна­ки для то­ва­рів і по­слуг), гео­гра­фіч­ні за­зна­чен­ня; ко­мер­цій­ні та­єм­ни­ці.

Об’єк­ти пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті умов­но по­ді­ля­ються на дві ок­ре­мі гру­пи: 1) об’єк­ти ав­тор­сько­го пра­ва та су­між­них прав (гла­ви 36, 37 Ко­дек­су) та 2) об’єк­ти пра­ва про­мис­ло­вої влас­нос­ті.

Про­те, ство­рен­ня Дер­жав­но­го па­тен­т­но­го від­ом­ст­ва Украї­ни як цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди не змо­же за­без­пе­чи­ти в ці­ло­му за­без­пе­чен­ня ре­а­лі­за­ції дер­жав­ної по­лі­ти­ки в сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в пов­ні мі­рі, ос­кіль­ки сто­су­ва­ти­меться ли­ше час­ти­ни об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, зо­кре­ма, ли­ше об’єк­тів пра­ва про­мис­ло­вої влас­нос­ті. За­зна­че­не та­кож ма­ти­ме сво­їм

на­слід­ком не­за­без­пе­чен­ня фун­к­цій сто­сов­но дер­жав­ної реєст­рації ав­тор­сько­го пра­ва, дер­жав­ної реєст­рації та ве­ден­ня об­лі­ку об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, про­ваджен­ня реєст­рації до­го­во­рів про пе­ре­да­чу прав на ви­ко­рис­тан­ня об’єк­тів ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, що охо­ро­ня­ються на те­ри­то­рії Украї­ни, транс­фе­ру тех­но­ло­гій то­що.

Вар­то та­кож за­зна­чи­ти, що цен­т­раль­ний ор­ган ви­ко­нав­чої вла­ди — це ор­ган ви­ко­нав­чої вла­ди, який бе­ре участь у фор­му­ван­ні і за­без­пе­чує про­ве­ден­ня дер­жав­ної по­лі­ти­ки у від­по­від­них сфе­рах су­спіль­но­го та дер­жав­но­го жит­тя.

Мі­ніс­тер­ст­во є го­лов­ним ор­га­ном у сис­те­мі цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди з фор­му­ван­ня та за­без­пе­чен­ня про­ве­ден­ня дер­жав­ної по­лі­ти­ки у від­по­від­ній сфе­рі, спря­мо­ва­ної пе­ред­усім на ви­ко­нан­ня Про­гра­ми ді­яль­нос­ті Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни.

Про­гра­мою ді­яль­нос­ті Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни «Укра­їн­ський про­рив: для лю­дей, а не по­лі­ти­ків», за­твер­дже­ною по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 16 січ­ня 2008 ро­ку № 14, (аб­за­ци три­над­ця­тий — шіс­т­над­ця­тий під­роз­ді­лу 2.2 роз­ді­лу II) пе­ред­ба­че­но, що ре­фор­му­ван­ня мі­ніс­терств та ін­ших цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди має бу­ти спря­мо­ва­не на удос­ко­на­лен­ня сис­те­ми цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди шля­хом пе­ре­гля­ду їх ста­ту­су та кіль­кіс­но­го скла­ду, уточ­нен­ня фун­к­цій цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди, за­без­пе­чен­ня про­від­ної ро­лі мі­ніс­терств як го­лов­них суб’єк­тів фор­му­ван­ня по­лі­ти­ки у від­по­від­них сфе­рах дер­жав­но­го управ­лін­ня, під­ви­щен­ня ро­лі мі­ніс­т­рів як по­лі­ти­ків.

При цьо­му, Мі­ніс­тер­ст­во як цен­т­раль­ний ор­ган ви­ко­нав­чої вла­ди, ут­во­рю­ється для ор­га­ні­за­ції та здійс­нен­ня дер­жав­но­го управ­лін­ня у най­важ­ли­ві­ших сфе­рах су­спіль­но­го та дер­жав­но­го жит­тя.

Крім то­го, слід вра­хо­ву­ва­ти, що ін­те­лек­ту­аль­на влас­ність є до­сить вузь­кою га­луз­зю, то­му ство­рен­ня ок­ре­мо­го цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди у за­зна­че­ній сфе­рі дер­жав­но­го управ­лін­ня має бу­ти більш вмо­ти­во­ва­ним.

Та­ким чи­ном, на на­шу дум­ку, ство­рен­ня Дер­жав­но­го па­тен­т­но­го від­ом­ст­ва Украї­ни як цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті по­тре­бує до­дат­ко­во­го об­ґрунту­ван­ня.

 

З по­ва­гою

Мі­ністр М. В. ОНІ­ЩУК

 

 

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

19.05.2008 № 1/12-2229

Міністерство юстиції України Копія: Кабінет міністрів України

Щодо утворення на базі Державного департаменту інтелектуальної власності центрального органу виконавчої влади — Державного відомства з питань охорони інтелектуальної власності

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 16.05.2008 № 22884/9/1-08 до звернення голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти В. І. Полохала повідомляємо.

Позиція МОН України з порушеного питання чітко висловлена в листі Міністра освіти і науки І. О. Вакарчука до Кабінету Міністрів України, де зазначено, що МОН України підтримує здійснення заходів, скерованих на підвищення іміджу державної системи правової охорони інтелектуальної власності, зокрема, підвищення статусу Державного департаменту інтелектуальної власності шляхом утворення на його базі Державного відомства з питань охорони інтелектуальної власності як центрального органу виконавчої влади, підпорядкованого Кабінету Міністрів України

Копія листа Міністра освіти і науки І. О. Вакарчука до Кабінету Міністрів України направлена до Мін’юсту 13.05.2008 № 1/12-2117.

 

Заступник Міністра М. В. СТРІХА

 

 

 

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

20.05.2008 № 3880-0-4-08-19

Ка­бі­нет Мініст­рів Украї­ни

Що­до ре­фор­му­ван­ня сис­те­ми дер­жав­но­го управ­лін­ня, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні

У зв’яз­ку з лис­та­ми за­ступ­ни­ка Мі­ніс­т­ра Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни В. П. Пав­лен­ка від­ 16 трав­ня 2008 ро­ку № 22884/9/1-08 та № 25928/ 1/1-08 що­до звер­нень Го­ло­ви Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань ос­ві­ти і на­уки В. І. По­ло­ха­ла від­ 15 трав­ня 2008 ро­ку № 04-22/ 6-600 та на­род­но­го де­пу­та­та Украї­ни Ю. В. По­лу­нє­є­ва від­ 15 трав­ня 2008 ро­ку № 04-37/20 сто­сов­но ре­фор­му­ван­ня сис­те­ми дер­жав­но­го управ­лін­ня, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні та ство­рен­ня на ба­зі Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Дер­жав­но­го па­тен­т­но­го від­ом­ст­ва Украї­ни і На­ціо­наль­но­го агент­ст­ва з охо­ро­ни ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав як цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди Мі­ніс­тер­ст­во юс­ти­ції по­ві­дом­ляє.

Від­по­від­но до при­йня­то­го 16 трав­ня 2008 ро­ку За­ко­ну Украї­ни «Про Ка­бі­нет Мініст­рів Украї­ни» (вне­се­ний Пре­зи­ден­том Украї­ни за ре­єстр. № 1312 від­ 10.01.2008 р.), до пов­но­ва­жень Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни на­ле­жить як ство­рен­ня цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди (стат­тя 20), так і уря­до­вих ор­га­нів (стат­тя 22 За­ко­ну).

Так, від­по­від­но до пун­к­ту 6 час­ти­ни пер­шої стат­ті 20 цьо­го За­ко­ну Ка­бі­нет Мініст­рів Украї­ни ут­во­рює, ре­ор­га­ні­зо­вує та лік­ві­дує мі­ніс­тер­ст­ва та ін­ші цен­т­раль­ні ор­га­ни ви­ко­нав­чої вла­ди від­по­від­но до за­ко­ну в ме­жах кош­тів, пе­ред­ба­че­них у Дер­жав­но­му бю­джеті Украї­ни на утри­ман­ня ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди, за­твер­джує по­ло­жен­ня про за­зна­че­ні ор­га­ни та при­зна­чає ке­рів­ни­ків цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди та їх за­ступ­ни­ків.

Згід­но з час­ти­на­ми п’ятою та шос­тою стат­ті 22 цьо­го За­ко­ну Ка­бі­нет Мініст­рів Украї­ни ут­во­рює у сис­те­мі мі­ніс­терств уря­до­ві ор­га­ни, за­твер­джує по­ло­жен­ня про них, при­зна­чає та звіль­няє їх ке­рів­ни­ків.

Урядові органи відповідальні перед Кабінетом Міністрів України, підзвітні та підконтрольні міністру, у системі міністерства якого вони створені та функціонують.

Вирішення питання доцільності створення окремих центральних органів виконавчої влади у сфері інтелектуальної власності виходить за межі ком­пе­тен­ції Мі­ніс­тер­ст­ва юс­ти­ції, яке діє від­по­від­но до По­ло­жен­ня про ньо­го, за­твер­дже­но­го по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 14 лис­то­па­да 2006 ро­ку № 1577.

До­дат­ко­во по­ві­дом­ля­є­мо, що як вба­ча­ється з лис­та пер­шо­го за­ступ­ни­ка Сек­ре­та­ря Ра­ди на­ціо­наль­ної без­пе­ки і обо­ро­ни Украї­ни С. Б. Гав­ри­ша від­ 17 квіт­ня 2008 ро­ку № 8/4-1479-6-11, на ви­ко­нан­ня до­ру­чен­ня Пре­зи­ден­та Украї­ни від­ 11 бе­рез­ня 2008 ро­ку № 02/16149-1 апа­ра­том Ра­ди на­ціо­наль­ної без­пе­ки і обо­ро­ни Украї­ни здій­с­ню­ється під­го­тов­ка до роз­гля­ду на за­сі­дан­ні Ра­ди на­ціо­наль­ної без­пе­ки і обо­ро­ни Украї­ни пи­тан­ня що­до удос­ко­на­лен­ня сис­те­ми управ­лін­ня ін­те­лек­ту­аль­ною влас­ніс­тю в Укра­ї­ні.

Вра­хо­ву­ю­чи на­ве­де­не, про­по­ну­є­мо ос­та­точ­но ви­зна­чи­ти­ся що­до до­ціль­нос­ті ство­рен­ня цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті піс­ля роз­гля­ду цьо­го пи­тан­ня на за­сі­дан­ні Ра­ди на­ціо­наль­ної без­пе­ки і обо­ро­ни Украї­ни.

 

Мі­ністр М. В. ОНІ­ЩУК

Р о з д і л V