Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біла книга.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
5.97 Mб
Скачать

Офіційні документи центральних та місцевих органів виконавчої влади

СЕКРЕТАРІАТ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

4.1

24.12.2007 № 8183/0/2-07

Ко­мі­тет Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

 

Згід­но з пун­к­том 2 по­ста­но­ви Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни від­ 27 чер­в­ня 2007 р. № 1244-V «Про Ре­ко­мен­да­ції пар­ла­мент­ських слу­хань на те­му «На­ціо­наль­на ін­но­ва­цій­на сис­те­ма Украї­ни: проб­ле­ми фор­му­ван­ня та ре­а­лі­за­ції» (далі — Ре­ко­мен­да­ції) Ка­бі­нет Мініст­рів ін­фор­мує про їх ви­ко­нан­ня.

Від­по­від­но до до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів від­ 18 лип­ня 2007 р. № 30457/2/1-07 цен­т­раль­ні та міс­це­ві ор­га­ни ви­ко­нав­чої вла­ди, до ком­пе­тен­ції яких на­ле­жать пи­тан­ня, по­ру­ше­ні у Ре­ко­мен­да­ці­ях, по­ін­фор­му­ва­ли про та­ке.

1. На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 1 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій та під­пун­к­ту «а» пун­к­ту 1 стат­ті 2 Ука­зу Пре­зи­ден­та Украї­ни від­ 11 лип­ня 2006 р. № 606 «Про рі­шен­ня Ра­ди на­ціо­наль­ної без­пе­ки і обо­ро­ни Украї­ни від­ 6 квіт­ня 2006 ро­ку «Про стан на­уко­во-тех­но­ло­гіч­ної сфе­ри та за­хо­ди що­до за­без­пе­чен­ня ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку Украї­ни» Дер­жав­ним агент­ст­вом Украї­ни з ін­вес­ти­цій та ін­но­ва­цій ра­зом з ін­ши­ми за­ін­те­ре­со­ва­ни­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди за учас­тю на­уков­ців і гро­мад­ських ор­га­ні­за­цій роз­роб­ле­но про­ект Кон­цеп­ції роз­вит­ку на­ціо­наль­ної ін­но­ва­цій­ної сис­те­ми та вне­се­но на роз­гляд Ка­бі­не­ту Мініст­рів.

На цей час, у зв’яз­ку із змі­ною скла­ду Уря­ду, про­ект Кон­цеп­ції по­вер­ну­то для йо­го по­годжен­ня но­во­при­зна­че­ни­ми ке­рів­ни­ка­ми за­ін­те­ре­со­ва­них цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди.

2. На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 2 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій Мі­ніс­тер­ст­во еко­но­мі­ки ра­зом з Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки від­по­від­но до до­ру­чень Ка­бі­не­ту Мініст­рів оп­ра­цю­ва­ли пи­тан­ня що­до роз­роб­лен­ня та за­про­ваджен­ня ме­ха­ніз­мів фор­му­ван­ня і ре­а­лі­за­ції ін­но­ва­цій­них про­грам та дій­ш­ли ви­снов­ку про мож­ли­вість ви­зна­чи­ти ме­ха­нізм фор­му­ван­ня ін­но­ва­цій­них про­грам на за­ко­но­дав­чо­му рів­ні. Мі­ніс­тер­ст­вом еко­но­мі­ки під­го­тов­ле­но за­ко­но­про­ект сто­сов­но за­по­чат­ку­ван­ня єди­них під­хо­дів, комп­лек­с­нос­ті та ці­ліс­нос­ті в сис­те­мі про­гноз­но-про­грам­них до­ку­мен­тів, який про­хо­дить в уста­нов­ле­но­му по­ряд­ку по­годжу­валь­ну про­це­ду­ру.

Пи­тан­ня роз­роб­лен­ня та за­про­ваджен­ня ме­ха­ніз­му фор­му­ван­ня і ре­а­лі­за­ції дер­жав­но­го за­мов­лен­ня за ін­но­ва­цій­ни­ми прі­о­ри­те­та­ми ви­вче­но Мі­ніс­тер­ст­вом еко­но­мі­ки та ви­зна­но не­до­ціль­ним за­про­ваджен­ня та­ко­го ме­ха­ніз­му, ос­кіль­ки ре­а­лі­за­ція роз­ро­бок за ін­но­ва­цій­ни­ми прі­о­ри­те­та­ми не від­но­ситься до прі­о­ри­тет­них на­пря­мів фор­му­ван­ня дер­жав­но­го за­мов­лен­ня. Крім то­го, у під­го­тов­ле­но­му та по­да­но­му Ка­бі­не­том Мініст­рів до Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни V скли­кан­ня за­ко­но­про­ек­ті «Про вне­сен­ня змін до За­ко­ну Украї­ни «Про прі­о­ри­тет­ні на­пря­ми ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті» (ре­єстр. но­мер 3388) пе­ред­ба­че­но ре­а­лі­за­цію ін­но­ва­цій­них прі­о­ри­те­тів здій­с­ню­ва­ти шля­хом ви­ко­нан­ня від­по­від­них дер­жав­них ці­льо­вих ін­но­ва­цій­них про­грам та ок­ре­мих ін­но­ва­цій­них про­ек­тів.

З ме­тою роз­роб­лен­ня та за­про­ваджен­ня ме­ха­ніз­мів про­ве­ден­ня про­гноз­них до­сліджень у сфе­рі на­уко­вої і на­уко­во-тех­ніч­ної ді­яль­нос­ті Ка­бі­не­том Мініст­рів за­твер­дже­но по­ста­но­вою від­ 11.09.2007 № 1118 Дер­жав­ну про­гра­му про­гно­зу­ван­ня на­уко­во-тех­но­ло­гіч­но­го роз­вит­ку на 2008–2012 ро­ки.

3. На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 3 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій Мі­ніс­тер­ст­вом про­­мис­ло­вої по­лі­ти­ки ра­зом з ін­ши­ми за­ін­те­ре­со­ва­ни­ми цен­т­раль­ни­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди оп­ра­цю­ва­ло пи­тан­ня сто­сов­но під­го­тов­ки та вне­сен­ня до Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни за­ко­но­про­ек­тів що­до роз­вит­ку пер­с­пек­тив­них га­лу­зей ви­роб­ництва, зо­кре­ма від­роджен­ня та роз­вит­ку елект­рон­ної про­мис­ло­вос­ті в Укра­ї­ні.

За ре­зуль­та­та­ми оп­ра­цю­ван­ня зроб­ле­но ви­сно­вок про не­до­ціль­ність під­го­тов­ки ок­ре­мо­го за­ко­но­про­ек­ту що­до від­роджен­ня та роз­вит­ку цих га­лу­зей, ос­кіль­ки ство­ре­на на сьо­год­ні за­ко­но­дав­ча ба­за дає всі не­об­хід­ні пра­во­ві ме­ха­ніз­ми для цьо­го.

З ме­тою роз­вит­ку елект­рон­ної про­мис­ло­вос­ті, роз­роб­ле­но і за­твер­дже­но Уря­дом де­кіль­ка дер­жав­них ці­льо­вих про­грам, зо­кре­ма, Дер­жав­ну ці­льо­ву на­уко­во-тех­ніч­ну про­гра­му роз­роб­лен­ня і ство­рен­ня сен­сор­них на­уко­єм­них про­дук­тів на 2008–2012 ро­ки, Дер­жав­ну ці­льо­ву на­уко­во-тех­ніч­ну про­гра­му «Роз­роб­ка і ос­во­єн­ня мік­ро­елект­рон­них тех­но­ло­гій, ор­га­ні­за­ція се­рій­но­го ви­пус­ку при­ла­дів і сис­тем на їх ос­но­ві» на 2008–2012 ро­ки.

Крім то­го, роз­по­ряджен­ням Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 14 лю­то­го 2007 р. № 42 по­годже­но пе­ре­лік на­уко­во-тех­ніч­них про­ек­тів, що під­ля­га­ють ре­а­лі­за­ції від­по­від­но до між­ві­дом­чої на­уко­во-тех­ніч­ної про­гра­ми «На­но­фі­зи­ка та на­но­елект­роні­ка» у 2007–2008 ро­ках, про­дов­жу­ється ре­а­лі­за­ція За­галь­но­дер­жав­ної комп­лек­с­ної про­гра­ми роз­вит­ку ви­со­ких на­уко­єм­них тех­но­ло­гій.

Вод­но­час пи­тан­ня від­роджен­ня та роз­вит­ку пер­с­пек­тив­них га­лу­зей ви­роб­ництва бу­дуть вра­хо­ва­ні під час під­го­тов­ки про­ек­ту За­ко­ну Украї­ни «Про За­галь­но­дер­жав­ну про­гра­му роз­вит­ку про­мис­ло­вос­ті Украї­ни на пе­рі­од до 2017 ро­ку».

4. На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 4 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій Уря­дом при роз­роб­ці про­ек­ту За­ко­ну Украї­ни про Дер­жав­ний бю­джет Украї­ни на 2008 рік пе­ред­ба­че­но зрос­тан­ня ви­дат­ків дер­жав­но­го бю­джету на роз­ви­ток на­уко­вої, на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної сфер.

У про­ек­ті Дер­жав­но­го бю­джету Украї­ни на 2008 рік, по­да­но­го для роз­гля­ду до Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни (реєст­рацій­ний но­мер 1000 від­ 28 лис­то­па­да 2007 p.), ви­дат­ки на на­уку в ці­ло­му із за­галь­но­го і спе­ці­аль­но­го фон­ду пе­ред­ба­ча­ються у су­мі 4120,4 млн гри­вень, з них ви­дат­ки за­галь­но­го фон­ду ста­но­ви­ти­муть З456,9 млн гри­вень. Про­ти 2007 ро­ку ви­дат­ки збіль­ше­но у ці­ло­му на 847,2 млн гри­вень, або на 25,9 від­сот­ка, в то­му чис­лі ви­дат­ки за­галь­но­го фон­ду — на 745,8 млн гри­вень, або на 27,5 від­сот­ка.

У 2008 ро­ці пе­ред­ба­ча­ється сут­тє­во збіль­ши­ти об­ся­ги ви­дат­ків за­галь­но­го фон­ду дер­жав­но­го бю­джету на роз­ви­ток ма­те­рі­аль­но-тех­ніч­ної ба­зи на­уко­вих уста­нов. На за­зна­че­ні ці­лі пе­ред­ба­че­но спря­му­ва­ти 271,8 млн гри­вень, що пе­ре­ви­щує об­сяг ви­дат­ків цьо­го ро­ку на 18,0 від­сот­ків.

Бю­джет­на по­лі­ти­ка в на­уко­вій та на­уко­во-тех­ніч­ній сфе­рах спря­мо­ва­на на пе­ре­ве­ден­ня фінан­су­ван­ня на­уко­вої та на­уко­во-тех­ніч­ної ді­яль­нос­ті на кон­кур­с­ні за­са­ди, під­ви­щен­ня ефек­тив­нос­ті на­уко­вих до­сліджень і роз­ро­бок шля­хом ши­ро­ко­го впро­ва­джен­ня їх ре­зуль­та­тів у ви­роб­ниц­т­во.

Так, у дер­жав­но­му бю­джеті на цей рік впер­ше до­сяг­ну­то при­зу­пи­нен­ня тен­ден­ції зрос­тан­ня пи­то­мої ва­ги ви­дат­ків на фун­да­мен­таль­ні до­сліджен­ня у за­галь­них ви­дат­ках на на­уку. Цей по­каз­ник у 2007 ро­ці ста­но­вив 52,5 від­сот­ка, що від­по­ві­дає рів­ню 2006 ро­ку, а на 2008 рік про­гно­зу­ється на рів­ні 52,1 від­сот­ка. У по­даль­шо­му пе­ред­ба­ча­ється по­сту­по­ве зрос­тан­ня у за­галь­них ви­дат­ках пи­то­мої ва­ги ви­дат­ків на про­грам­но-ці­льо­ве фінан­су­ван­ня на­уки з ме­тою ви­ко­нан­ня при­клад­них на­уко­вих і на­уко­во-тех­ніч­них роз­ро­бок, ро­біт за дер­жав­ни­ми ці­льо­ви­ми про­гра­ма­ми та дер­жав­ним за­мов­лен­ням, що спри­я­ти­ме більш пов­но­му за­без­пе­чен­ню по­тре­би в них еко­но­мі­ки кра­ї­ни.

З ме­тою ре­а­лі­за­ції про­ек­тів з роз­роб­лен­ня на­уко­єм­них тех­но­ло­гій та впро­ва­джен­ня та­ких тех­но­ло­гій на під­при­єм­ст­вах ба­зо­вих га­лу­зей про­мис­ло­вос­ті за прі­о­ри­тет­ни­ми на­пря­ма­ми ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті від­по­від­но до За­галь­но­дер­жав­ної комп­лек­с­ної про­гра­ми роз­вит­ку ви­со­ких на­уко­єм­них тех­но­ло­гій, про­ек­том дер­жав­но­го бю­джету на 2008 рік пе­ред­ба­че­но об­сяг ви­дат­ків на рів­ні цьо­го ро­ку у су­мі 3,0 млн гри­вень.

На під­трим­ку ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті пе­ред­ба­че­ні ви­дат­ки за бю­джет­ни­ми про­гра­ма­ми:

«На­дан­ня кре­ди­тів на ре­а­лі­за­цію ін­но­ва­цій­них та ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів у га­лу­зях еко­но­мі­ки, у пер­шу чер­гу з впро­ва­джен­ня пе­ре­до­вих енерго­­збе­рі­га­ю­чих тех­но­ло­гій та тех­но­ло­гій з ви­роб­ництва аль­тер­на­тив­них дже­рел па­ли­ва» у су­мі 784,9 млн гри­вень;

«Фі­нан­со­ва під­трим­ка ін­но­ва­цій­них та ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів, у пер­шу чер­гу з впро­ва­джен­ня пе­ре­до­вих тех­но­ло­гій, які ре­а­лі­зу­ються в га­лу­зях еко­но­мі­ки, че­рез ме­ха­нізм зде­шев­лен­ня кре­ди­тів» у су­мі 167,0 млн гри­вень.

Крім то­го, у про­ек­ті За­ко­ну Украї­ни «Про Дер­жав­ний бю­джет Украї­ни на 2008 рік» з ме­тою під­трим­ки роз­вит­ку ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри пе­ред­ба­ча­ється бю­джет­на про­гра­ма «Утри­ман­ня регіо­наль­них цен­т­рів ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку» з об­ся­гом ви­дат­ків 16,7 млн гри­вень.

Ви­ко­нан­ня про­гноз­но-ана­лі­тич­них до­сліджень пер­с­пек­тив­них на­пря­мів на­уко­во-тех­ніч­ної ді­яль­нос­ті є од­ним з ос­нов­них за­вдань Дер­жав­ної про­гра­ми про­гно­зу­ван­ня на­уко­во-тех­но­ло­гіч­но­го роз­вит­ку на 2008–2012 ро­ки, за­твер­дже­ної по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 11 ве­рес­ня 2007 № 1118. З ме­тою ви­ко­нан­ня пе­ред­ба­че­них про­гра­мою за­хо­дів при фор­му­ван­ні про­ек­ту дер­жав­но­го бю­джету Мі­ніс­тер­ст­ву ос­ві­ти і на­уки пе­ред­ба­че­ні кош­ти у су­мі 1,76 млн гри­вень.

5. На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 5 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій та пун­к­ту 2 роз­по­ряджен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 18 лип­ня 2007 р. № 548-р «Про схва­лен­ня Кон­цеп­ції Дер­жав­ної ці­льо­вої про­гра­ми «На­ука в уні­вер­си­те­тах» на 2008–2012 ро­ки» Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки ра­зом з ін­ши­ми за­ін­те­ре­со­ва­ни­ми цен­т­раль­ни­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди, На­ціо­наль­ною та га­лу­зе­ви­ми ака­де­мі­я­ми на­ук роз­роб­ле­но Дер­жав­ну ці­льо­ву на­уко­во-тех­ніч­ну та со­ці­аль­ну про­гра­му «На­ука в уні­вер­си­те­тах» на 2008–2012 ро­ки, яку за­твер­дже­но по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 19 ве­рес­ня 2007 р. № 1155.

6. З ура­ху­ван­ням аб­за­ців дру­го­го та тре­тьо­го пун­к­ту 6 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій під час під­го­тов­ки про­ек­ту По­дат­ко­во­го ко­дек­су, який по­да­но на роз­гляд Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни (реєст­рацій­ний но­мер 4099 від­ 30 жов­т­ня 2007 р.), до ньо­го вклю­че­но ком­п­лекс ме­ха­ніз­мів сти­му­лю­ван­ня ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті, зо­кре­ма:

  на­дан­ня суб’єк­там гос­по­да­рю­ван­ня, які ре­а­лі­зу­ють ін­вес­ти­цій­ні (ін­но­ва­цій­ні) про­ек­ти, ін­вес­ти­цій­но-ін­но­ва­цій­но­го по­дат­ко­во­го кре­ди­ту з по­дат­ку на при­бу­ток під­при­ємств на строк до 3 ро­ків (пункт 5.13 стат­ті 5 роз­ді­лу III);

  вра­ху­ван­ня при ви­зна­чен­ні опо­дат­ко­ву­ва­но­го при­бут­ку ви­трат пов’яза­них з на­уко­во-тех­ніч­ним за­без­пе­чен­ням гос­по­дар­ської ді­яль­нос­ті, ви­трат на ви­на­хід­ниц­т­во і ра­ці­о­на­лі­за­цію гос­по­дар­ських про­це­сів, про­ве­ден­ня до­слід­но-екс­пе­ри­мен­таль­них та кон­ст­рук­тор­ських ро­біт, ви­го­тов­лен­ня та до­сліджен­ня мо­де­лей і зраз­ків, пов’яза­них з ос­нов­ною ді­яль­ніс­тю плат­ни­ка по­дат­ку, ви­трат з на­ра­ху­ван­ня ро­ял­ті та при­дбан­ня не­ма­те­рі­аль­них ак­ти­вів то­що (під­пункт 7.14.2 пун­к­ту 7.14 стат­ті 7 роз­ді­лу III);

  звіль­нен­ня від­ опо­дат­ку­ван­ня по­дат­ком на до­да­ну вар­тість опе­ра­цій з оплати вар­тос­ті фун­да­мен­таль­них на­уко­вих до­сліджень, при­клад­них на­уко­вих до­сліджень та на­уко­во-тех­ніч­них (екс­пе­ри­мен­таль­них) роз­ро­бок за ра­ху­нок бю­джет­них кош­тів, опе­ра­цій з по­ста­чан­ня про­дук­тів на­уко­во-до­слід­них ро­біт та ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, за­реє­с­т­ро­ва­них в за­ко­но­дав­чо­му по­ряд­ку (пункт 19.6 стат­ті 19 роз­ді­лу V);

  за­сто­су­ван­ня до 1 січ­ня 2010 ро­ку суб’єк­та­ми кос­міч­ної ді­яль­нос­ті, тех­но­ло­гіч­них пар­ків (їх учас­ни­ка­ми та спіль­ни­ми під­при­єм­ст­ва­ми, що ви­ко­ну­ють про­ек­ти тех­но­пар­ків), ви­роб­ни­ка­ми ви­со­ко­тех­но­ло­гіч­ної про­дук­ції та ін­но­ва­цій­ни­ми під­при­єм­ст­ва­ми що­річ­ної 25-від­сот­ко­вої нор­ми амор­ти­за­ції ок­ре­мих груп ос­нов­них фон­дів (під­пункт 8.5.5 пун­к­ту 8.5 стат­ті 8 роз­ді­лу III);

  пра­во ви­да­чі по­дат­ко­во­го век­се­ля на су­му по­дат­ко­во­го зо­бов’язан­ня з по­дат­ку на до­да­ну вар­тість з тер­мі­ном по­га­шен­ня на 360-й день (під­пункт 9.9.6 пун­к­ту 9 стат­ті 9 роз­ді­лу V), зо­кре­ма: — для суб’єк­тів ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті у ра­зі вве­зен­ня на мит­ну те­ри­то­рію Украї­ни об­лад­нан­ня та устат­ку­ван­ня (за пе­ре­лі­ком, вста­нов­ле­ним Ка­бі­не­том Мініст­рів Украї­ни) для впро­ва­джен­ня ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті; — для суб’єк­тів гос­по­да­рю­ван­ня при вве­зен­ні на мит­ну те­ри­то­рію Украї­ни ос­нов­них за­со­бів, що є внес­ком до ста­тут­но­го фон­ду; — для суб’єк­тів гос­по­да­рю­ван­ня у ра­зі вве­зен­ня на мит­ну те­ри­то­рію Украї­ни но­вих устат­ку­ван­ня та ком­п­лек­ту­валь­них ви­ро­бів до ньо­го, що не ви­роб­ля­ються в Укра­ї­ні, ви­ключ­но для ви­ко­нан­ня ін­вес­ти­цій­них про­грам ви­роб­ництва ви­со­ко­тех­но­ло­гіч­ної про­дук­ції від­по­від­но до ви­мог За­ко­ну Украї­ни «Про сти­му­лю­ван­ня ви­роб­ництва ви­со­ко­тех­но­ло­гіч­ної про­дук­ції в Укра­ї­ні».

По­ряд з цим, у про­ек­ті По­дат­ко­во­го ко­дек­су пе­ред­ба­че­но збе­ре­жен­ня іс­ну­ю­чо­го спе­ці­аль­но­го ре­жи­му опо­дат­ку­ван­ня тех­но­ло­гіч­них пар­ків, їх учас­ни­ків та спіль­них під­при­ємств (під­роз­діл 6 роз­ді­лу XVII). Так суб’єк­там тех­но­ло­гіч­них пар­ків під час ре­а­лі­за­ції про­ек­тів тех­но­пар­ків, на пе­рі­од до п’яти ро­ків, на­да­ва­ти­муться ці­льо­ві суб­си­дії у ви­гля­ді:

  за­сто­су­ван­ня по­дат­ко­во­го век­се­ля зі спла­ти по­дат­ку на до­да­ну вар­тість при ім­пор­ті но­вих устат­ку­ван­ня, об­лад­нан­ня та ком­п­лек­ту­валь­них до ньо­го, а та­кож ма­те­рі­а­лів, які не ви­роб­ля­ються в Укра­ї­ні, зі стро­ком по­га­шен­ня від­по­від­но 720 та 180 ка­лен­дар­них днів;

  за­ра­ху­ван­ня су­ми по­дат­ку на при­бу­ток під­при­ємств на спе­ці­аль­ні ра­хун­ки з по­даль­шим ці­льо­вим ви­ко­рис­тан­ням.

7. З ме­тою ре­а­лі­за­ції дер­жав­ної під­трим­ки ін­но­ва­цій­них про­ек­тів че­рез ме­ха­нізм зде­шев­лен­ня кре­ди­тів (аб­зац чет­вер­тий пун­к­ту 6 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій) у Дер­жав­но­му бю­джеті Украї­ни на 2007 рік пе­ред­ба­че­ні кош­ти за про­гра­мою «Фі­нан­со­ва під­трим­ка ін­но­ва­цій­них та ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів, у пер­шу чер­гу з впро­ва­джен­ня пе­ре­до­вих тех­но­ло­гій, що ре­а­лі­зу­ються в га­лу­зях про­мис­ло­вос­ті, у то­му чис­лі тех­но­ло­гіч­ни­ми пар­ка­ми, че­рез ме­ха­нізм зде­шев­лен­ня кре­ди­тів» у су­мі 144,5 млн гри­вень.

По­ря­док ви­ко­рис­тан­ня цих кош­тів за­твер­дже­ний по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів від­ 1 бе­рез­ня 2007 р. № 329. Згід­но з По­ряд­ком ком­пен­са­ція на­да­ється за фак­тич­но спла­че­ні від­сот­ки за ко­рис­ту­ван­ня кре­ди­та­ми і не мо­же пе­ре­ви­щу­ва­ти по­двій­ну об­лі­ко­ву став­ку На­ціо­наль­но­го бан­ку Украї­ни; пра­во на ком­пен­са­цію суб’єк­там гос­по­да­рю­ван­ня, які за­лу­чи­ли кре­ди­ти, на­да­ється на кон­кур­с­них за­са­дах.

Кон­кур­с­ний від­бір про­ек­тів здій­с­нює кон­кур­с­на ко­мі­сія з пред­став­ни­ків Дер­жав­но­го агент­ст­ва з ін­вес­ти­цій та ін­но­ва­цій, Мі­ніс­тер­ст­ва фінан­сів, Мі­ніс­тер­ст­ва еко­но­мі­ки, Мі­ніс­тер­ст­ва про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки, На­ціо­наль­но­го агент­ст­ва з пи­тань за­без­пе­чен­ня ефек­тив­но­го ви­ко­рис­тан­ня енер­ге­тич­них ре­сур­сів, Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки, На­ціо­наль­ної ака­де­мії на­ук Украї­ни та Дер­жав­ної ін­но­ва­цій­ної фінан­со­во-кре­дит­ної уста­но­ви у по­ряд­ку, за­твер­дже­но­му на­ка­зом Держ­ін­вес­ти­цій від­ 24 квіт­ня 2007 р. № 26.

Оста­точ­не рі­шен­ня що­до ви­пла­ти ком­пен­са­ції з ви­зна­чен­ням у цьо­му рі­шен­ні пе­ре­лі­ку про­ек­тів — пе­ре­мож­ців кон­кур­су та роз­мі­ру ком­пен­са­ції що­до кож­но­го з цих про­ек­тів при­йма­ється кон­кур­с­ною ко­мі­сією з ура­ху­ван­ням ре­ко­мен­да­цій Між­ві­дом­чої ра­ди з пи­тань ін­вес­ти­цій та ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку, утво­ре­ної по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів від­ 7 бе­рез­ня 2007 р. № 424, що­до до­ціль­нос­ті ви­ді­лен­ня бю­джет­них кош­тів на ви­пла­ту ком­пен­са­ції.

Пун­к­том 1 про­то­коль­но­го рі­шен­ня Між­ві­дом­чої ра­ди від­ 12.07.2007 ро­ку № 1 цен­т­раль­ним ор­га­нам ви­ко­нав­чої вла­ди, на­уко­вим уста­но­вам бу­ло до­ру­че­но, в ме­жах своєї ком­пе­тен­ції, вжи­ти ви­чер­п­них за­хо­дів що­до ско­ро­чен­ня про­це­ду­ри про­ве­ден­ня екс­пер­ти­зи ін­но­ва­цій­них та ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів на всіх її ета­пах з ме­тою при­ско­рен­ня про­це­ду­ри на­дан­ня дер­жав­ної до­по­мо­ги для ви­ко­нан­ня за­зна­че­них про­ек­тів шля­хом зде­шев­лен­ня бан­ків­ських кре­ди­тів.

З цією ме­тою до по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів від­ 1 бе­рез­ня 2007 ро­ку № 329 та По­ряд­ку ви­ко­рис­тан­ня у 2007 ро­ці кош­тів, пе­ред­ба­че­них у дер­жав­но­му бю­джеті для фінан­со­вої під­трим­ки ін­но­ва­цій­них та ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів вне­се­но змі­ни, які за­твер­дже­но по­ста­но­ва­ми Ка­бі­нет Мініст­рів від­ 1 сер­п­ня 2007 № 988, від­ 5 ве­рес­ня 2007 р. № 1093 та від­ 10 жов­т­ня 2007 р. № 1219.

8. На ви­ко­нан­ня аб­за­цу п’ято­го пун­к­ту б роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій Мі­ніс­тер­ст­во про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки спіль­но з Мі­ніс­тер­ст­вом фінан­сів, Мі­ніс­тер­ст­вом еко­но­мі­ки та ін­ши­ми за­ці­кав­ле­ни­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди оп­ра­цю­ва­ло пи­тан­ня що­до ство­рен­ня Дер­жав­но­го фон­ду про­мис­ло­вих ін­но­ва­цій.

Мі­ніс­тер­ст­во фінан­сів не під­три­мує ство­рен­ня ок­ре­мо­го фон­ду про­мис­ло­вих ін­но­ва­цій у скла­ді дер­жав­но­го бю­джету, ос­кіль­ки фінан­со­ву під­трим­ку ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті мож­на ре­а­лі­зу­ва­ти че­рез від­по­від­ні бю­джет­ні про­гра­ми.

Про­грам­но-ці­льо­вий ме­тод, за яким скла­да­ється і ви­ко­ну­ється дер­жав­ний бю­джет до­зво­ляє спря­мо­ву­ва­ти кош­ти на пев­ні ці­лі, ви­зна­чив­ши від­по­від­ні бю­джет­ні про­гра­ми. Так, з ме­тою ство­рен­ня спри­ят­ли­вих умов для ак­ти­ві­за­ції ін­но­ва­цій­но-ін­вес­ти­цій­ної ді­яль­нос­ті в різ­них га­лу­зях еко­но­мі­ки у дер­жав­но­му бю­джеті на 2007 рік пе­ред­ба­че­ні бю­джет­ні про­гра­ми, кош­ти за яки­ми спря­мо­ва­ні на піль­го­ве кре­ди­ту­ван­ня ін­но­ва­цій­них та ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів і ком­пен­са­цію від­сот­ків за кре­ди­та­ми ко­мер­цій­них бан­ків, за­лу­че­ни­ми для ре­а­лі­за­ції та­ких про­ек­тів (КПКВК 6241050 «На­дан­ня кре­ди­тів на ре­а­лі­за­цію ін­но­ва­цій­них та ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів у га­лу­зях еко­но­мі­ки, у пер­шу чер­гу з впро­ва­джен­ня пе­ре­до­вих енерго­­збе­рі­га­ю­чих тех­но­ло­гій та тех­но­ло­гій з ви­роб­ництва аль­тер­на­тив­них дже­рел па­ли­ва» у су­мі 767,4 млн гри­вень та КПКВК 6241060 «Фі­нан­со­ва під­трим­ка ін­но­ва­цій­них та ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів, у пер­шу чер­гу з впро­ва­джен­ня пе­ре­до­вих тех­но­ло­гій, що ре­а­лі­зу­ються в га­лу­зях про­мис­ло­вос­ті, у то­му чис­лі тех­но­ло­гіч­ни­ми пар­ка­ми, че­рез ме­ха­нізм зде­шев­лен­ня кре­ди­тів» у су­мі 144,5 млн гри­вень).

Крім то­го, на сьо­год­ні фун­к­ці­о­нує Дер­жав­на ін­но­ва­цій­на фінан­со­во-кре­дит­на уста­но­ва, яка є на­ступ­ни­ком май­но­вих прав і обов’яз­ків Дер­жав­но­го ін­но­ва­цій­но­го фон­ду та йо­го регіо­наль­них від­ді­лень. Одним з ос­нов­них її за­вдань є здійс­нен­ня фінан­со­вої під­трим­ки ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті суб’єк­тів гос­по­да­рю­ван­ня різ­них форм влас­нос­ті.

Вра­хо­ву­ю­чи ви­ще­заз­на­че­не, Мі­ніс­тер­ст­во про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки дій­ш­ло ви­снов­ку про не­до­ціль­ність ство­рен­ня Дер­жав­но­го фон­ду про­мис­ло­вих ін­но­ва­цій. Пи­тан­ня роз­вит­ку ін­ф­ра­струк­ту­ри фінан­со­во­го за­без­пе­чен­ня ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті бу­де ви­рі­шу­ва­ти­ся в ме­жах ре­а­лі­за­ції Дер­жав­ної ці­льо­вої еко­но­міч­ної про­гра­ми «Ство­рен­ня в Укра­ї­ні ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри на 2008–2012 ро­ки» піс­ля її за­твер­джен­ня Ка­бі­не­том Мініст­рів.

9. На ви­ко­нан­ня аб­за­цу шос­то­го пун­к­ту 6 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій Мі­ніс­тер­ст­вом еко­но­мі­ки ра­зом із за­ін­те­ре­со­ва­ни­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди та на­ціо­наль­ною і га­лу­зе­ви­ми ака­де­мі­я­ми на­ук ви­вче­но пи­тан­ня спів­фінан­су­ван­ня ре­а­лі­за­ції про­ек­тів, що ре­а­лі­зу­ються на ви­ко­нан­ня дер­жав­них ці­льо­вих на­уко­вих і на­уко­во-тех­ніч­них про­грам.

З ме­тою за­ці­кав­лен­ня май­бут­ніх спо­жи­ва­чів ре­зуль­та­тів ви­ко­нан­ня за­зна­че­них про­ек­тів до спів­фінан­су­ван­ня їх ре­а­лі­за­ції за­про­по­но­ва­но пе­ред­усім уста­но­ви­ти спів­від­но­шен­ня від­сот­ків бю­джет­но­го та по­за­бю­джет­но­го фінан­су­ван­ня ре­а­лі­за­ції про­ек­тів 50 на 50. Від­по­від­но до до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Мі­ніс­тер­ст­во еко­но­мі­ки про­дов­жує ро­бо­ту з цьо­го пи­тан­ня та по­шу­ку ін­ших ме­ха­ніз­мів обов’яз­ко­во­го спів­фінан­су­ван­ня про­ек­тів май­бут­ні­ми спо­жи­ва­ча­ми ре­зуль­та­тів ви­ко­нан­ня цих про­ек­тів.

10. На ви­ко­нан­ня аб­за­цу сьо­мо­го пун­к­ту 6 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій з ме­тою за­про­ваджен­ня ефек­тив­но­го ме­ха­ніз­му фор­му­ван­ня дер­жав­но­го за­мов­лен­ня на під­го­тов­ку фа­хів­ців з ін­но­ва­цій­но­го ме­недж­мен­ту з ура­ху­ван­ням за­галь­но­дер­жав­них і регіо­наль­них по­треб за до­ру­чен­ням Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни Мін­еко­но­мі­ки роз­роб­ляє про­ект По­ряд­ку фор­му­ван­ня і роз­мі­щен­ня дер­жав­но­го за­мов­лен­ня на під­го­тов­ку фа­хів­ців, на­уко­во-пе­да­го­гіч­них та ро­біт­ни­чих кад­рів, під­ви­щен­ня ква­лі­фі­ка­ції та пе­ре­під­го­тов­ку кад­рів (піс­ля­дип­лом­на ос­ві­та) для дер­жав­них по­треб і кон­т­ро­лю за йо­го ви­ко­нан­ням. В за­зна­че­но­му про­ек­ті пе­ред­ба­че­но особ­ли­вос­ті фор­му­ван­ня дер­жав­но­го за­мов­лен­ня на під­го­тов­ку фа­хів­ців з ін­но­ва­цій­но­го ме­недж­мен­ту.

11. Від­по­від­но до аб­за­цу вось­мо­го пун­к­ту 6 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій оп­ра­цьо­ва­но пи­тан­ня за­про­ваджен­ня по­дат­ко­вих сти­му­лів при на­дан­ні суб’єк­та­ми гос­по­да­рю­ван­ня на­уко­вим уста­но­вам та ви­щим на­вчаль­ним за­кла­дам спон­сор­ської до­по­мо­ги для здійс­нен­ня ни­ми на­уко­вої та на­уко­во-тех­ніч­ної ді­яль­нос­ті. З’ясо­ва­но, що чин­ним за­ко­но­дав­ст­вом пе­ред­ба­че­но до­стат­ній пе­ре­лік норм що­до по­дат­ко­во­го сти­му­лю­ван­ня за­зна­че­ної ді­яль­нос­ті. Так, при на­дан­ні суб’єк­та­ми гос­по­да­рю­ван­ня спон­сор­ської до­по­мо­ги на­уко­вим уста­но­вам та ви­щим на­вчаль­ним за­кла­дам чин­ним за­ко­но­дав­ст­вом Украї­ни пе­ред­ба­че­ні по­дат­ко­ві сти­му­ли у ви­гля­ді мож­ли­вос­ті від­не­сен­ня до скла­ду ва­ло­вих ви­трат су­ми кош­тів, які доб­ро­віль­но пе­ре­ра­хо­ва­ні (пе­ре­да­ні), зо­кре­ма, не­при­бут­ко­вим ор­га­ні­за­ці­ям з ура­ху­ван­ням об­ме­жен­ня, вста­нов­ле­но­го під­пун­к­том 5.2.2 пун­к­ту 5.2 стат­ті 5 За­ко­ну Украї­ни «Про опо­дат­ку­ван­ня при­бут­ку під­при­ємств».

Згід­но з під­пун­к­том 7.11.1 пун­к­ту 7.11 стат­ті 7 за­зна­че­но­го за­ко­ну від­ опо­дат­ку­ван­ня звіль­ня­ються до­хо­ди на­уко­во-до­слід­них уста­нов та ви­щих на­вчаль­них за­кла­дів III–IV рів­нів ак­ре­ди­та­ції, які вне­се­ні до Дер­жав­но­го реє­с­т­ру на­уко­вих уста­нов, отри­ма­ні у ви­гля­ді кош­тів, або май­на, які над­хо­дять без­по­се­ред­ньо у ви­гля­ді без­по­во­рот­ної фінан­со­вої до­по­мо­ги, чи доб­ро­віль­них по­жер­т­ву­вань.

12. Від­по­від­но до аб­за­цу дру­го­го пун­к­ту 7 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій пе­ред­ба­че­но по­чи­на­ю­чи з 2008/09 на­вчаль­но­го ро­ку, за­без­пе­чи­ти онов­лен­ня струк­ту­ри і зміс­ту ви­щої ос­ві­ти, зо­кре­ма що­до ви­вчен­ня пи­тань ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті (стра­те­гіч­но­го ме­недж­мен­ту, мар­ке­тин­гу, тех­но­ло­гіч­но­го ауди­ту, фінан­сів, ко­мер­ці­а­лі­за­ції), уп­ро­ваджен­ня но­вих ос­віт­ніх про­грам і по­слуг, під­ви­щен­ня їхньої якос­ті й кон­ку­ренто­спро­мож­но­сті на ос­но­ві но­вих ін­фор­ма­цій­них тех­но­ло­гій.

13. Від­по­від­но до аб­за­цу тре­тьо­го пун­к­ту 7 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій на­ка­зом Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки від­ 30 лис­то­па­да 2007 р. № 1059 за­твер­дже­но За­хо­ди що­до роз­вит­ку на­уко­во-до­слід­ної ді­яль­нос­ті ака­де­міч­ної та ву­зів­ської на­уки, орі­єн­то­ва­ної на проб­ле­ми на­ціо­наль­ної ін­но­ва­цій­ної сис­те­ми і під­го­тов­ку мо­ло­дих уче­них у цій га­лу­зі, на 2008–2009 ро­ки.

14. Для ак­ти­ві­за­ції на­уко­вої ді­яль­нос­ті уні­вер­си­те­тів та по­глиб­лен­ня її взає­мо­дії з на­вчаль­ним про­це­сом з ме­тою під­го­тов­ки но­во­го по­ко­лін­ня ви­со­ко­ква­лі­фі­ко­ва­них фа­хів­ців для на­уко­єм­них га­лу­зей на­ціо­наль­ної еко­но­мі­ки і ви­ко­нан­ня кон­ку­рен­тос­п­ро­мож­них на­уко­вих роз­ро­бок, про­ваджен­ня ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в рин­ко­вих умо­вах з ура­ху­ван­ням ці­лей та за­вдань роз­вит­ку на­ціо­наль­ної ін­но­ва­цій­ної сис­те­ми (аб­зац чет­вер­тий пун­к­ту 7 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій) Уря­дом у ве­рес­ні цьо­го ро­ку за­твер­дже­но Дер­жав­ну ці­льо­ву на­уко­во-тех­ніч­ну та со­ці­аль­ну про­гра­му «На­ука в уні­вер­си­те­тах» на 2008–2012 ро­ки.

Ви­ко­нан­ня Про­гра­ми дасть змо­гу:

  ак­ти­ві­зу­ва­ти на­уко­ву ді­яль­ність в уні­вер­си­те­тах;

  по­ліп­ши­ти якість під­го­тов­ки фа­хів­ців на за­са­дах взає­мо­дії на­уки та ос­ві­ти, роз­ши­ри­ти фор­ми спів­пра­ці уні­вер­си­те­тів з на­уко­ви­ми уста­но­ва­ми На­ціо­наль­ної та га­лу­зе­вих ака­де­мій на­ук, на­уко­ви­ми уста­но­ва­ми ін­ших мі­ніс­терств;

  ут­во­ри­ти п’ять уні­вер­си­те­тів до­слід­ниць­ко­го ти­пу;

  за­без­пе­чи­ти участь сту­ден­тів у на­уко­вих до­сліджен­нях в уні­вер­си­те­тах та їх ста­жу­ван­ня у про­від­них на­уко­вих уста­но­вах На­ціо­наль­ної та га­лу­зе­вих ака­де­мій на­ук, Мі­ніс­тер­ст­ві ос­ві­ти і на­уки та ін­ших мі­ніс­терств, до сфе­ри управ­лін­ня яких на­ле­жать ви­щі на­вчаль­ні за­кла­ди III–IV рів­ня ак­ре­ди­та­ції.

З ме­тою фор­му­ван­ня єди­но­го на­уко­во­го та на­вчаль­но-ме­то­дич­но­го ме­ха­ніз­му під­го­тов­ки кад­рів для ін­но­ва­цій­ної сфе­ри роз­роб­ле­но­му у про­ек­ті Дер­жав­ної ці­льо­вої еко­но­міч­ної Про­гра­ми «Ство­рен­ня в Укра­ї­ні ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри на 2008–2012 ро­ки» пе­ред­ба­че­ні за­хо­ди що­до за­без­пе­чен­ня сис­те­ма­тич­но­го на­вчан­ня та під­ви­щен­ня ква­лі­фі­ка­ції у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, транс­фе­ру тех­но­ло­гій та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті, зо­кре­ма, про­ве­ден­ня до­сліджен­ня сто­сов­но по­тре­би регіо­наль­них ор­га­ні­за­цій у ква­лі­фі­ко­ва­них кад­рах в сфе­рі управ­лін­ня ін­но­ва­цій­ною ді­яль­ніс­тю, ство­рен­ня спе­ці­а­лі­зо­ва­них кур­сів для різ­них ка­те­го­рій слу­ха­чів та спе­ці­а­лі­зо­ва­них цен­т­рів під­ви­щен­ня ква­лі­фі­ка­ції при ви­щих на­вчаль­них за­кла­дах.

Крім то­го, Мі­ніс­тер­ст­во ос­ві­ти і на­уки до­пов­ни­ло Пе­ре­лік на­пря­мів та спе­ці­аль­нос­тей, за яки­ми здій­с­ню­ється під­го­тов­ка фа­хів­ців у ви­щих на­вчаль­них за­кла­дах за від­по­від­ни­ми ос­віт­ньо-ква­лі­фі­ка­цій­ни­ми рів­ня­ми, за­твер­дже­но­го по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів від­ 24 трав­ня 1997 р. № 507, но­ви­ми спе­ці­аль­нос­тя­ми:

  «Ме­недж­мент ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті» ос­віт­ньо-ква­лі­фі­ка­цій­них рів­нів «спе­ці­а­ліст» і «ма­гістр»;

  «Управ­лін­ня ін­но­ва­цій­ною ді­яль­ніс­тю» ос­віт­ньо-ква­лі­фі­ка­цій­но­го рів­ня «ма­гістр».

За­зна­че­ні спе­ці­аль­нос­ті вве­де­ні в дію з 2007/2008 на­вчаль­но­го ро­ку.

15. З ме­тою по­си­лен­ня ро­лі ву­зів, як цен­т­рів рос­ту ін­но­ва­цій­ної ак­тив­нос­ті (аб­зац п’ятий пун­к­ту 7 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цію, Мі­ніс­тер­ст­во ос­ві­ти і на­уки ра­зом з На­ціо­наль­ною ака­де­мією на­ук про­во­дить по­стій­ну ро­бо­ту що­до ство­рен­ня за учас­тю на­уко­вих уста­нов та ви­щих на­вчаль­них за­кла­дів на­уко­во-ос­віт­ньо-ін­но­ва­цій­них ком­п­лек­сів, що по­єд­на­ють на­вчаль­ний про­цес і на­уко­ві до­сліджен­ня з роз­ви­ну­тою ме­ре­жею ін­но­ва­цій­них струк­тур. Зок­ре­ма, ство­ре­ні та ус­піш­но фун­к­ці­о­ну­ють на­уко­во-на­вчаль­но-ви­роб­ни­чі ком­п­лек­си на ба­зі Іва­но-Фран­ків­сько­го на­ціо­наль­но­го тех­ніч­но­го уні­вер­си­те­ту наф­ти і га­зу, Хмель­ницько­го на­ціо­наль­но­го уні­вер­си­те­ту, Кі­ро­воград­сько­го на­ціо­наль­но­го тех­ніч­но­го уні­вер­си­те­ту, До­нець­ко­го на­ціо­наль­но­го тех­ніч­но­го уні­вер­си­те­ту. За учас­тю Укра­їн­сько­го дер­жав­но­го хі­мі­ко-тех­но­ло­гіч­но­го уні­вер­си­те­ту фун­к­ці­о­ну­ють 12 на­вчаль­но-на­уко­во-ви­роб­ни­чих ком­п­лек­сів.

У 2007 р. утво­ре­но кор­по­ра­цію «На­уко­вий парк «Ки­їв­ська по­лі­тех­ні­ка». Ді­яль­ність кор­по­ра­ції, від­по­від­но до За­ко­ну Украї­ни «Про на­уко­вий парк «Ки­їв­ська по­лі­тех­ні­ка», бу­де спря­мо­ва­на на ін­тен­си­фі­ка­цію про­це­сів роз­роб­лен­ня, ви­роб­ництва, впро­ва­джен­ня ви­со­ко­тех­но­ло­гіч­ної про­дук­ції на внут­ріш­ньо­му та зов­ніш­ньо­му рин­ках, під­ви­щен­ня над­ходжень до дер­жав­но­го та міс­це­вих бю­джетів шля­хом по­єд­нан­ня ос­ві­ти, на­уки і ви­роб­ництва з ме­тою при­ско­рен­ня ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку еко­но­мі­ки Украї­ни. Утво­рен­ня кор­по­ра­ції дасть мож­ли­вість ство­рю­ва­ти ви­со­ко­ін­те­лек­ту­аль­ну про­дук­цію, здій­с­ню­ва­ти на­уко­вий і кад­ро­вий суп­ро­від її про­мис­ло­во­го ви­пус­ку та ви­ве­ден­ня на рин­ки. За­снов­ни­ка­ми кор­по­ра­ції ста­ли На­ціо­наль­ний тех­ніч­ний уні­вер­си­тет Украї­ни «Ки­їв­ський по­лі­тех­ніч­ний ін­с­ти­тут» та дер­жав­не під­при­єм­ст­во «На­ціо­наль­ний центр впро­ва­джен­ня га­лу­зе­вих ін­но­ва­цій­них про­грам».

З ме­тою роз­вит­ку ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри в Укра­ї­ні роз­роб­ле­но про­ект по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни «Про за­твер­джен­ня Дер­жав­ної ці­льо­вої еко­но­міч­ної про­гра­ми «Ство­рен­ня в Укра­ї­ні ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри» на 2008–2012 ро­ки». Про­ек­том про­гра­ми пе­ред­ба­че­но ство­рен­ня ці­ліс­ної ін­но­ва­цій­ної струк­ту­ри, в то­му чис­лі, на ба­зі на­уко­вих уста­нов та ви­щих на­вчаль­них за­кла­дів Украї­ни: біз­нес-ін­ку­ба­то­рів при тех­ніч­них уні­вер­си­те­тах, на­уко­во-ви­роб­ни­чо-ін­но­ва­цій­но-ін­вес­ти­цій­них ком­п­лек­сів на ба­зі ви­щих на­вчаль­них за­кла­дів, ін­ших об’єк­тів ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри, що за­без­пе­чу­ва­ти­муть роз­ви­ток ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті при на­уко­вих уста­но­вах та ви­щих на­вчаль­них за­кла­дах Украї­ни.

16. На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 8 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки роз­роб­ле­на Дер­жав­на про­гра­ма про­гно­зу­ван­ня на­уко­во — тех­но­ло­гіч­но­го роз­вит­ку на 2008–2012 ро­ки, яка за­твер­дже­на по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 11 ве­рес­ня 2007 р. № 1118.

Ме­тою Про­гра­ми є ство­рен­ня єди­ної сис­те­ми про­гноз­но-ана­лі­тич­них та стра­те­гіч­них мар­ке­тин­го­вих до­сліджень на­уко­во-тех­но­ло­гіч­но­го роз­вит­ку для під­ви­щен­ня ефек­тив­нос­ті дер­жав­ної по­лі­ти­ки у сфе­рі на­уко­вої і на­уко­во-тех­ніч­ної ді­яль­нос­ті, за­до­во­лен­ня по­треб дер­жав­но­го та при­ват­но­го сек­то­ру еко­но­мі­ки в об’єк­тив­них і комп­лек­с­них про­гно­зах що­до на­уко­во-тех­но­ло­гіч­но­го роз­вит­ку, фор­му­ван­ня кон­ку­рен­тос­п­ро­мож­но­го віт­чиз­ня­но­го сек­то­ру на­уко­вих до­сліджень та роз­ро­бок.

17. По­чи­на­ю­чи з 2006 ро­ку, Дер­жав­ний ко­мі­тет ста­тис­ти­ки здій­с­нює ком­п­лекс ро­біт з удос­ко­на­лен­ня ме­то­до­ло­гії ста­тис­тич­но­го спо­сте­ре­жен­ня ін­но­ва­цій з ме­тою гар­мо­ні­за­ції йо­го з між­на­род­ни­ми ста­тис­тич­ни­ми стан­дар­та­ми (Ін­ст­рук­ція Осло, 2005 p., ви­дан­ня ОЕСР і Єврос­та­ту) та роз­роб­лен­ня ор­га­ні­за­цій­но-ме­то­до­ло­гіч­них за­сад пі­лот­но­го об­сте­жен­ня ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті на ос­но­ві ре­ко­мен­да­цій, ви­кла­де­них у за­зна­че­но­му по­сіб­ни­ку та у по­ста­но­вах Ко­мі­сії ЄС зі ста­тис­ти­ки ін­но­ва­цій (аб­зац дру­гий пун­к­ту 9 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій).

Ре­зуль­та­том цієї ро­бо­ти є фор­ми дер­жав­но­го ста­тис­тич­но­го спо­сте­ре­жен­ня «Анке­та об­сте­жен­ня ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті ор­га­ні­за­ції за пе­рі­од 2004–2006 pp.» та по­ря­док по­дан­ня за­пов­не­них ан­кет, за­твер­дже­ні на­ка­зом Держ­ком­с­та­ту від­ 23 лип­ня 2007 р. № 245.

Крім то­го, від­по­від­но до ме­то­до­ло­гії Єврос­та­ту, знач­но роз­ши­ре­но пе­ре­лік ви­дів еко­но­міч­ної ді­яль­нос­ті, за яки­ми бу­де здій­с­ню­ва­тись ста­тис­тич­не спо­сте­ре­жен­ня ін­но­ва­цій, а са­ме:

  до­був­на про­мис­ло­вість;

  пе­ре­роб­на про­мис­ло­вість;

  ви­роб­ниц­т­во та роз­по­ді­лен­ня елек­т­ро­енер­гії, га­зу та во­ди;

  тор­гів­ля; ді­яль­ність транс­пор­ту та зв’яз­ку;

  фінан­со­ва ді­яль­ність;

  опе­ра­ції з не­ру­хо­мим май­ном, орен­да ін­жи­ні­ринг, на­дан­ня по­слуг під­при­єм­цям.

Держ­ком­с­тат за­зна­чає, що сис­те­ма по­каз­ни­ків об­сте­жен­ня до­зво­лить отри­ма­ти ін­фор­ма­цію не ли­ше про ін­но­ва­цію про­дук­ту та ін­но­ва­цію про­це­су, а й про мар­ке­тин­го­ві і ор­га­ні­за­цій­ні ін­но­ва­ції та до­дат­ко­ві да­ні для якіс­ної оцін­ки ін­но­ва­цій.

Крім то­го, Держ­ком­с­та­том пе­ре­гля­ну­то ор­га­ні­за­цій­но-ме­то­до­ло­гіч­ні за­са­ди і за­твер­дже­но но­ву річ­ну фор­му дер­жав­но­го ста­тис­тич­но­го спо­сте­ре­жен­ня ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті про­мис­ло­вих під­при­ємств (на­каз Держ­ком­с­та­ту від­ 20 лип­ня 2007 р. № 234) та ін­ст­рук­цію що­до її за­пов­нен­ня (на­каз Держ­ком­с­та­ту від­ 20 сер­п­ня 2007 р. № 306, за­реє­с­т­ро­ва­ний в Мін’юс­ті 6 ве­рес­ня 2007 р. за № 1037/14304).

18. У під­го­тов­ле­но­му та по­да­но­му до Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни V скли­­кан­ня за­ко­но­про­ек­ті «Про вне­сен­ня змін до За­ко­ну Украї­ни «Про на­уко­во-тех­ніч­ну ін­фор­ма­цію» (аб­зац тре­тій пун­к­ту 9 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій) пе­ред­ба­че­но нор­ми, що ство­рю­ють ін­с­ти­ту­ці­о­наль­ні ос­но­ви та умо­ви для роз­вит­ку на­ціо­наль­ної сис­те­ми на­уко­во-тех­ніч­ної ін­фор­ма­ції, а та­кож за­без­пе­чу­ють пра­во­ві під­ста­ви для фор­му­ван­ня на­ціо­наль­но­го ін­фор­ма­цій­но­го фон­ду як ос­но­ви для ана­лі­тич­ної і про­гноз­ної ро­бо­ти у сфе­рі на­уко­во-тех­но­ло­гіч­но­го роз­вит­ку, ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті та транс­фе­ру тех­но­ло­гій.

Крім то­го, Мі­ніс­тер­ст­во ос­ві­ти і на­уки роз­ро­би­ло та на­пра­ви­ло на узгоджен­ня до цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди Кон­цеп­цію дер­жав­ної ці­льо­вої на­уко­во-тех­ніч­ної про­гра­ми «Роз­ви­ток на­ціо­наль­ної сис­те­ми ін­фор­ма­ції на 2008–2012 ро­ки».

19. На ви­ко­нан­ня аб­за­цу чет­вер­то­го пун­к­ту 9 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій На­ціо­наль­ною та дер­жав­ни­ми га­лу­зе­ви­ми ака­де­мі­я­ми на­ук вжи­то за­хо­дів що­до за­про­ваджен­ня об’єк­тив­ної сис­те­ми оці­ню­ван­ня ре­зуль­та­тів фун­да­мен­таль­них на­уко­вих до­сліджень, що ви­ко­ну­ються за ра­ху­нок бю­джет­них кош­тів. Екс­пер­т­ною ра­дою при НАН Украї­ни про­ве­де­но оцін­ку те­ма­ти­ки фун­да­мен­таль­них до­сліджень го­лов­них роз­по­ряд­ни­ків бю­джет­них кош­тів, яким у бю­джеті на­ступ­но­го ро­ку пе­ред­ба­ча­ються ви­дат­ки на про­ве­ден­ня та­ких до­сліджень. Бу­ло роз­гля­ну­то по­над 500 тем, з яких близь­ко 150 ви­зна­но за сво­їм зміс­том при­клад­ни­ми і ре­ко­мен­до­ва­но до фінан­су­ван­ня за стат­тя­ми ви­дат­ків, що пе­ред­ба­че­ні для при­клад­них роз­ро­бок.

На­ціо­наль­ною та дер­жав­ни­ми га­лу­зе­ви­ми ака­де­мі­я­ми на­ук про­во­ди­ла­ся ро­бо­та що­до під­ви­щен­ня на­уко­во­го рів­ня фун­да­мен­таль­них до­сліджень, за­без­пе­чен­ня отри­ман­ня за ни­ми ва­го­мих ре­зуль­та­тів. Важ­ли­ву роль в цьо­му від­іг­ра­ють від­ом­чі по­ряд­ки пла­ну­ван­ня на­уко­вих до­сліджень, згід­но з яки­ми від­бу­ва­ється від­крит­тя но­вої те­ма­ти­ки, при­йман­ня за­вер­ше­них ро­біт і оцін­ка отри­ма­них ре­зуль­та­тів. Ци­ми по­ряд­ка­ми пе­ред­ба­ча­ється про­ве­ден­ня ба­га­то­рів­не­вої внут­ріш­ньої та зов­ніш­ньої екс­пер­ти­зи те­ма­ти­ки до­сліджень як на ста­дії пла­ну­ван­ня, так і при оці­ню­ван­ні отри­ма­них ре­зуль­та­тів по їх за­вер­шен­ню. Слід за­зна­чи­ти, що у 2007 ро­ці в На­ціо­наль­ній ака­де­мії на­ук за та­ки­ми про­це­ду­ра­ми роз­гля­ну­то під­сум­ки ви­ко­нан­ня по­над ти­ся­чу тем фун­да­мен­таль­них до­сліджень. Оці­ню­ван­ня ре­зуль­та­тів здій­с­ню­ва­ли вче­ні ра­ди уста­нов, в яких ви­ко­ну­ва­лись до­сліджен­ня, не­за­леж­ні екс­пер­ти-ре­цен­зен­ти та від­ді­лен­ня Ака­де­мії. Основ­ни­ми кри­те­рі­я­ми при цьо­му бу­ли: отри­ман­ня прин­ци­по­во но­вих ре­зуль­та­тів, які ма­ють важ­ли­ве зна­чен­ня для по­даль­шо­го роз­вит­ку ок­ре­мих га­лу­зей на­уки та на­уко­вих на­пря­мів, на­яв­ність ре­зуль­та­тів, що да­ють ва­го­мі під­ста­ви для про­ве­ден­ня ак­ту­аль­них при­клад­них до­сліджень і роз­ро­бок, об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, ство­ре­них під час ви­ко­нан­ня те­ми на­уко­вих до­сліджень, кіль­кість і якість пуб­лі­ка­цій, на­уко­вих об­го­во­рень на кон­фе­рен­ці­ях то­що.

Важ­ли­ве зна­чен­ня для під­ви­щен­ня ре­зуль­та­тив­нос­ті фун­да­мен­таль­них ро­біт ма­ло роз­ши­рен­ня за­сто­су­ван­ня про­грам­но-ці­льо­во­го ме­то­ду ор­га­ні­за­ції та­ких ро­біт. У 2007 ро­ці в НАН Украї­ни бу­ло сфор­мо­ва­но 14 про­грам фун­да­мен­таль­них до­сліджень та дві про­гра­ми комп­лек­с­них фун­да­мен­таль­них до­сліджень. Фор­му­ван­ня те­ма­ти­ки за ци­ми про­гра­ма­ми здій­с­ню­ється на кон­кур­с­них за­са­дах, які пе­ред­ба­ча­ли її екс­пер­т­не оці­ню­ван­ня та вста­нов­лен­ня пер­с­пек­тив­нос­ті до­сліджень.

20. На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 10 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій під­го­тов­ле­но про­ект За­ко­ну Украї­ни «Про вне­сен­ня змін до де­яких за­ко­нів Украї­ни що­до сти­му­лю­ван­ня ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті», спря­мо­ва­но­го, зо­кре­ма, на роз­ме­жу­ван­ня та уник­нен­ня дуб­лю­ван­ня фун­к­цій цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди у сфе­рі на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті.

Про­ект За­ко­ну роз­гля­ну­то на за­сі­дан­ні Уря­до­во­го ко­мі­те­ту з пи­тань еко­но­міч­ної по­лі­ти­ки та єв­ро­пей­ської ін­тег­ра­ції та ви­зна­но за до­ціль­не ви­рі­ши­ти за­зна­че­ні пи­тан­ня шля­хом вне­сен­ня змін до від­по­від­них ак­тів Ка­бі­не­ту Мініст­рів. З цією ме­тою за­ін­те­ре­со­ва­ним цен­т­раль­ним ор­га­нам ви­ко­нав­чої вла­ди до­ру­че­но роз­ро­би­ти та по­да­ти в уста­нов­ле­но­му по­ряд­ку про­ект рі­шен­ня Уря­ду про вне­сен­ня змін до по­ло­жень про Дер­жав­не агент­ст­во з ін­вес­ти­цій та ін­но­ва­цій та Мі­ніс­тер­ст­во ос­ві­ти і на­уки сто­сов­но роз­ме­жу­ван­ня пов­но­ва­жень у сфе­рі ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті. Одно­час­но роз­по­ряджен­ням Ка­бі­не­ту Мініст­рів від­ 28 лис­то­па­да 2007 р. № 1064 утво­ре­но ко­мі­сію з роз­роб­лен­ня про­по­зи­цій що­до удос­ко­на­лен­ня сис­те­ми дер­жав­но­го управ­лін­ня в ін­но­ва­цій­ній сфе­рі. За ре­зуль­та­та­ми ро­бо­ти за­зна­че­ної ко­мі­сії бу­дуть при­йня­ті від­по­від­ні рі­шен­ня що­до удос­ко­на­лен­ня струк­ту­ри дер­жав­но­го управ­лін­ня у сфе­рі на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті.

21. На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 11 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій Мі­ніс­тер­ст­во ос­ві­ти і на­уки, Дер­жав­не агент­ст­во з ін­вес­ти­цій та ін­но­ва­цій, Дер­жав­ний ко­мі­тет з пи­тань ре­гу­ля­тор­ної по­лі­ти­ки та під­при­єм­ництва ра­зом з ін­ши­ми за­ін­те­ре­со­ва­ни­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди оп­ра­цю­ва­ли пи­тан­ня що­до ство­рен­ня Фон­ду спри­ян­ня роз­вит­ку ма­лих під­при­ємств у на­уко­во-тех­ніч­ній сфе­рі.

На сьо­год­ні в Укра­ї­ні фун­к­ці­о­ну­ють струк­ту­ри, на яких по­кла­де­но за­вдан­ня фінан­со­вої під­трим­ки суб’єк­тів гос­по­да­рю­ван­ня, зо­кре­ма у сфе­рі ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті. Це Укра­їн­ський фонд під­трим­ки під­при­єм­ництва та Дер­жав­на ін­но­ва­цій­на фінан­со­во-кре­дит­на уста­но­ва. Основ­ни­ми їх за­вдан­ня­ми є здійс­нен­ня за­хо­дів ор­га­ні­за­цій­но­го, фінан­со­во­го, еко­но­міч­но­го і пра­во­во­го ха­рак­те­ру з ме­тою роз­вит­ку під­при­єм­ництва, під­трим­ки ма­ло­го та се­ред­ньо­го біз­не­су в на­уко­во-тех­ніч­ній та ін­но­ва­цій­ній ді­яль­нос­ті. Ре­а­лі­за­ція за­вдань за­без­пе­чу­ється че­рез їх роз­га­лу­же­ну струк­ту­ру.

Крім то­го, під­трим­ка ма­лих під­при­ємств у на­уко­во-тех­ніч­ній сфе­рі бу­де за­без­пе­чу­ва­тись че­рез ме­ре­жу регіо­наль­них цен­т­рів ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку, ство­рен­ня якої за рі­шен­ням Уря­ду роз­по­ча­ло­ся у 2007 ро­ці.

Для розв’язан­ня проб­ле­ми від­сут­нос­ті ді­є­во­го впли­ву суб’єк­тів іс­ну­ю­чої ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри на зрос­тан­ня кон­ку­ренто­спро­мож­но­сті суб’єк­тів гос­по­да­рю­ван­ня роз­роб­ле­но про­ект по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни «Про за­твер­джен­ня Дер­жав­ної ці­льо­вої еко­но­міч­ної про­гра­ми «Ство­рен­ня в Укра­ї­ні ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри» на 2008–2012 ро­ки». Про­ек­том пе­ред­ба­че­но ство­рен­ня фон­дів під­трим­ки ін­но­ва­цій­но­го під­при­єм­ництва за учас­тю регіо­наль­них цен­т­рів ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку Держ­ін­вес­ти­цій, ін­но­ва­цій­но-ін­вес­ти­цій­них та вен­чур­но­го фон­дів.

Та­ким чи­ном, на дум­ку цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди ство­рен­ня Фон­ду спри­ян­ня роз­вит­ку ма­лих під­при­ємств у на­уко­во-тех­ніч­ний сфе­рі при­зве­де до дуб­лю­ван­ня фун­к­цій та роз­по­ро­шу­ван­ня бю­джет­них кош­тів.

22. Ана­ліз, про­ве­де­ний Мі­ніс­тер­ст­вом еко­но­мі­ки ра­зом із за­ін­те­ре­со­ва­ни­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди (пункт 12 роз­ді­лу І Ре­ко­мен­да­цій), свід­чить, що на сьо­год­ні в Укра­ї­ні є на­леж­на за­ко­но­дав­ча ос­но­ва для утво­рен­ня ін­но­ва­цій­но орі­єн­то­ва­них кон­сор­ці­у­мів. Пи­тан­ня їх утво­рен­ня ле­жить у до­го­вір­но-пра­во­вій пло­щи­ні від­но­син суб’єк­тів гос­по­да­рю­ван­ня. Для утво­рен­ня кон­сор­ці­у­мів не­об­хід­ні об’єк­тив­ні еко­но­міч­ні пе­ред­умо­ви та мож­ли­вос­ті отри­ман­ня кон­ку­рен­т­них пе­ре­ваг суб’єк­та­ми гос­по­да­рю­ван­ня.

На дум­ку Мін­еко­но­мі­ки для утво­рен­ня та­ких кон­сор­ці­у­мів не­об­хід­но на дер­жав­но­му рів­ні ви­зна­чи­ти стра­те­гіч­ні ін­но­ва­цій­ні про­ек­ти, в ре­зуль­та­ті ре­а­лі­за­ції яких має бу­ти отри­ма­но кон­к­рет­ний про­дукт, тех­но­ло­гію то­що, і які по­тре­бу­ють об’єд­нан­ня зу­силь уні­вер­си­тет­ських, на­уко­вих уста­нов, під­при­ємств, фінан­со­вих уста­нов з ура­ху­ван­ням про­грам вже ді­ю­чих і та­ких, що ство­рю­ють вер­ти­каль­но-ін­тег­ро­ва­ні струк­ту­ри.

Зва­жа­ю­чи на на­яв­ний по­тен­ці­ал і од­но­час­ну від­сут­ність прак­тич­них кро­ків з бо­ку за­ін­те­ре­со­ва­них суб’єк­тів гос­по­да­рю­ван­ня що­до утво­рен­ня та­ких ор­га­ні­за­цій­но-пра­во­вих форм Мін­еко­но­мі­ки, за до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів, сфор­мо­ва­но ро­бо­чу гру­пу за учас­тю пред­став­ни­ків Мін­пром­по­лі­ти­ки, МОН, Держ­ін­вес­ти­цій та На­ціо­наль­ної ака­де­мії на­ук (на­каз від­ 14 груд­ня 2007 р. № 432) з ме­тою ви­вчен­ня іс­ну­ю­чих умов утво­рен­ня ін­но­ва­цій­но орі­єн­то­ва­них кон­сор­ці­у­мів та стри­му­ю­чих чин­ни­ків. За ре­зуль­та­та­ми її ро­бо­ти бу­дуть роз­роб­ле­ні про­по­зи­ції сто­сов­но ре­а­лі­за­ції у пер­шо­му пів­річ­чі 2008 р. пі­лот­них про­ек­тів що­до утво­рен­ня ін­но­ва­цій­но орі­єн­то­ва­них кон­сор­ці­у­мів.

 

За­ступ­ник Мі­ніс­т­ра Ка­бі­не­ту Мініст­рів Во­ло­ди­мир ПАВЛЕНКО

СЕКРЕТАРІАТ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

19.12 2007 № 8038/0/2-07

Ко­мі­тет Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

 

Згід­но з пун­к­том 2 по­ста­но­ви Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни від­ 27 чер­в­ня 2007 р. № 1243-V «Про Ре­ко­мен­да­ції пар­ла­мент­ських слу­хань «За­хист прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні: проб­ле­ми за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня та пра­во­зас­то­су­ван­ня» (далі — Ре­ко­мен­да­ції) Ка­бі­нет Мініст­рів ін­фор­мує про їх ви­ко­нан­ня.

Від­по­від­но до до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів від­ 20 чер­в­ня 2007 р. № 30458/2/1-07 цен­т­раль­ні та міс­це­ві ор­га­ни ви­ко­нав­чої вла­ди, до ком­­пе­тен­ції яких на­ле­жить ре­а­лі­за­ція сфор­мо­ва­них за під­сум­ка­ми пар­ла­мент­ських слу­хань Ре­ко­мен­да­цій, по­ін­фор­му­ва­ли про та­ке.

1. На ви­ко­нан­ня аб­за­цу чет­вер­то­го пун­к­ту 1 та аб­за­цу вось­мо­го пун­к­ту 2 Ре­ко­мен­да­цій, а та­кож пун­к­ту 62 роз­по­ряджен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів від­ 26 квіт­ня 2007 р. № 238-р «Про за­твер­джен­ня за­хо­дів що­до ви­ко­нан­ня у 2007 ро­ці Пла­ну дій Укра­ї­на — ЄС» та від­по­від­но до по­ло­жень За­ко­ну Украї­ни «Про За­галь­но­дер­жав­ну про­гра­му адап­та­ції за­ко­но­дав­ст­ва Украї­ни до за­ко­но­дав­ст­ва Євро­пей­сько­го Со­ю­зу» Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки під­го­тов­ле­но для пред­став­лен­ня на об­го­во­рен­ня гро­мад­ськос­ті від­по­від­ні про­ек­ти за­ко­нів Украї­ни. Піс­ля про­ходжен­ня у вста­нов­ле­но­му по­ряд­ку по­годжу­валь­них про­це­дур за­зна­че­ні за­ко­но­про­ек­ти бу­де вне­се­но на роз­гляд Ка­бі­не­ту Мініст­рів.

2. На ви­ко­нан­ня аб­за­цу п’ято­го пун­к­ту 1 Ре­ко­мен­да­цій Мі­ніс­тер­ст­вом юс­ти­ції, Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки ра­зом із за­ці­кав­ле­ни­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди ви­вче­но пи­тан­ня що­до при­єд­нан­ня Украї­ни до ря­ду між­на­род­них кон­вен­цій та до­го­во­рів у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, зо­кре­ма Ло­карн­ської уго­ди 1968 р. про за­сну­ван­ня Між­на­род­ної кла­си­фі­ка­ції про­мис­ло­вих зраз­ків (зі змі­на­ми 1979 ро­ку), Страс­бурзь­кої уго­ди 1971 р. про Між­на­род­ну па­тен­т­ну кла­си­фі­ка­цію (зі змі­на­ми 1979 ро­ку), Від­ен­ської уго­ди 1973 р. про Між­на­род­ну кла­си­фі­ка­цію зоб­ра­жу­валь­них еле­мен­тів зна­ків (зі змі­на­ми 1985 ро­ку), Сін­га­пур­сько­го до­го­во­ру 2006 р. про пра­во з тор­го­вель­них ма­рок.

За ре­зуль­та­та­ми оп­ра­цю­ван­ня ви­зна­но за не­до­ціль­не при­єд­нан­ня Украї­ни до До­го­во­ру 1989 р. про між­на­род­ну реєст­рацію аудіо­ві­зу­аль­них тво­рів (FRT) та Брюс­сель­­ської кон­вен­ції 1974 р. про роз­пов­сюджен­ня сиг­на­лів, що не­суть про­гра­ми, які пе­ре­да­ються че­рез су­пут­ни­ки.

Одно­час­но від­мі­че­но, що до Най­роб­сько­го до­го­во­ру про охо­ро­ну Олім­пій­сько­го сим­во­лу Укра­ї­на при­єд­на­ла­ся від­по­від­но до Ука­зу Пре­зи­ден­та Украї­ни від­ 13 бе­рез­ня 1998 р. № 192/98.

На ви­ко­нан­ня аб­за­ців дев’ято­го, де­ся­то­го та оди­над­ця­то­го пун­к­ту 2 Ре­ко­мен­да­цій Мі­ніс­тер­ст­во ос­ві­ти і на­уки вва­жає за до­ціль­не вста­но­ви­ти на за­ко­но­дав­чо­му рів­ні та­кі пра­во­ві нор­ми:

  за­про­ва­ди­ти пев­ні об­ме­жен­ня що­до вне­сен­ня на­ціо­наль­ним за­яв­ни­ком на роз­гляд упов­но­ва­же­но­му екс­пер­т­но­му ор­га­ну Украї­ни за­яв­ки на ви­на­хід у ра­зі по­ру­шен­ня ним ви­мог що­до по­дан­ня та­кої за­яв­ки у пер­шу чер­гу до цьо­го ор­га­ну. Ана­ло­гіч­ні нор­ми ви­зна­че­ні за­ко­но­дав­ст­вом іно­зем­них кра­їн. Зок­ре­ма, за­ко­но­дав­ст­вом США вста­нов­ле­но, що за за­яв­кою на ви­на­хід, по­да­ною в іно­зем­ну кра­ї­ну без на­дан­ня на­ціо­наль­ним па­тен­т­ним від­ом­ст­вом від­по­від­но­го до­зво­лу, не ви­да­ється па­тент США, а у ра­зі ви­да­чі па­тен­ту з по­ру­шен­ням за­зна­че­ної ви­мо­ги він вва­жа­ється не­дій­с­ним. Та­кий по­ря­док по­дан­ня за­явок бу­де ви­зна­че­но за­ко­но­про­ек­том про вне­сен­ня змін до За­ко­ну Украї­ни «Про охо­ро­ну прав на ви­на­хо­ди і ко­рис­ні мо­де­лі»;

  за­без­пе­чи­ти пра­во­ву охо­ро­ну ко­мер­цій­ної та­єм­ни­ці (про­ек­том пла­ну за­ко­но­про­ек­т­ної ро­бо­ти на 2008 р. від­по­від­ний за­ко­но­про­ект пе­ред­ба­че­но внес­ти на роз­гляд Уря­ду у чер­в­ні). Роз­роб­ля­ти ок­ре­мий за­ко­но­про­ект, спря­мо­ва­ний на вре­гу­лю­ван­ня пи­тань що­до пра­во­вої охо­ро­ни «ноу-хау», за ви­снов­ка­ми Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки не­до­ціль­но, ос­кіль­ки за­ко­но­дав­ст­во Украї­ни не пе­ред­ба­чає пра­во­вої охо­ро­ни та­ко­го об’єк­та. Крім то­го, за сво­їм пра­во­вим та еко­но­міч­ним зміс­тов­ним на­ван­та­жен­ням «ноу-хау» під­па­дає під по­нят­тя «ко­мер­цій­на та­єм­ни­ця», пра­во­від­но­си­ни що­до якої вже вре­гу­льо­ва­но по­ло­жен­ня­ми ста­тей 505–508 Ци­віль­но­го ко­дек­су Украї­ни. До то­го ж, Уго­дою про тор­го­вель­ні ас­пек­ти прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті (Уго­да TRIPS) та­кож не пе­ред­ба­че­но пра­во­вої охо­ро­ни «ноу-хау»;

  за­без­пе­чи­ти пра­во­ву охо­ро­ну в Укра­ї­ні но­вих по­рід тва­рин (про­ект від­по­від­но­го за­ко­ну за ін­фор­ма­цією Мі­ніс­тер­ст­ва аг­рар­ної по­лі­ти­ки бу­де роз­роб­ле­но до лип­ня 2008 ро­ку);

  вре­гу­лю­ва­ти пра­во­ву охо­ро­ну зміс­ту баз да­них в рам­ках за­ко­но­дав­ст­ва з пи­тань ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав або вста­но­ви­ти від­по­від­ні пра­во­ві нор­ми ок­ре­мим ак­том за­ко­но­дав­ст­ва (за ін­фор­ма­цією Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки від­по­від­ний за­ко­но­про­ект в уста­нов­ле­но­му по­ряд­ку про­хо­дить по­годжу­валь­ні про­це­ду­ри).

Мі­ніс­тер­ст­во ос­ві­ти і на­уки вва­жає, що вре­гу­лю­ва­ти пи­тан­ня сто­сов­но за­без­пе­чен­ня пра­во­вої охо­ро­ни ра­ці­о­на­лі­за­тор­ських про­по­зи­цій ок­ре­мим за­ко­но­дав­чим ак­том мож­ли­во ли­ше піс­ля ре­тель­но­го ви­вчен­ня по­ло­жень між­на­род­них пра­во­вих ак­тів у сфе­рі пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та про­ве­ден­ня більш гли­бо­ко­го ана­лі­зу по­ряд­ку їх пра­во­вої охо­ро­ни в іно­зем­них кра­ї­нах. Піс­ля ви­ко­нан­ня за­зна­че­них про­це­дур бу­де при­йня­те ос­та­точ­не рі­шен­ня що­до роз­роб­лен­ня від­по­від­но­го за­ко­но­про­ек­ту згід­но з по­ло­жен­ня­ми За­галь­но­дер­жав­ної про­гра­ми адап­та­ції за­ко­но­дав­ст­ва Украї­ни до за­ко­но­дав­ст­ва Євро­пей­сько­го Со­ю­зу та Ци­віль­но­го ко­дек­су Украї­ни.

3. На ви­ко­нан­ня аб­за­цу тре­тьо­го пун­к­ту 4 Ре­ко­мен­да­цій Мі­ніс­тер­ст­во фінан­сів та Мі­ніс­тер­ст­во юс­ти­ції ви­сло­ви­ли свою не­га­тив­ну по­зи­цію що­до до­ціль­нос­ті утво­рен­ня при Ка­бі­не­ті Мініст­рів Ко­ор­ди­на­цій­ної ра­ди з пи­тань за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ана­ло­гіч­них до­рад­чих ор­га­нів при міс­це­вих ор­га­нах ви­ко­нав­чої вла­ди, ді­яль­ність яких, на їх дум­ку, є не­ефек­тив­ною.

Мі­ніс­тер­ст­во ос­ві­ти і на­уки, яке є го­лов­ним роз­роб­ни­ком від­по­від­но­го про­ек­ту рі­шен­ня Уря­ду, по­го­ди­лось з та­кою по­зи­цією за­зна­че­них мі­ніс­терств, вна­слі­док чо­го при­йня­то рі­шен­ня про ко­ор­ди­на­цію ро­бо­ти що­до за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті ком­пе­тен­т­ни­ми цен­т­раль­ни­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди від­по­від­но до пов­но­ва­жень, вста­нов­ле­них для них за­ко­но­дав­ст­вом Украї­ни.

4. На ви­ко­нан­ня аб­за­цу чет­вер­то­го пун­к­ту 4 Ре­ко­мен­да­цій по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів від­ 1 сер­п­ня 2007 р. № 995 «Де­які пи­тан­ня ре­а­лі­за­ції За­ко­ну Украї­ни «Про дер­жав­не ре­гу­лю­ван­ня ді­яль­нос­ті у сфе­рі транс­фе­ру тех­но­ло­гій» за­твер­дже­но Ти­по­ве по­ло­жен­ня про під­роз­діл з пи­тань транс­фе­ру тех­но­ло­гій, ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті та ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди, На­ціо­наль­ної та га­лу­зе­вих ака­де­мій на­ук, вне­се­но змі­ни до Ти­по­во­го по­ло­жен­ня про Го­лов­не управ­лін­ня ос­ві­ти і на­уки Ки­їв­ської мі­ської дер­жав­ної адмі­ні­ст­ра­ції, управ­лін­ня ос­ві­ти і на­уки об­лас­ної, Се­вас­то­поль­­ської мі­ської дер­жав­ної адмі­ні­ст­ра­ції, за­твер­дже­но­го по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 22 сер­п­ня 2000 р. № 1326.

На да­ний мо­мент про утво­рен­ня за­зна­че­них під­роз­ді­лів по­ін­фор­му­ва­ли дев’ят­над­цять цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди, На­ціо­наль­на та га­лу­зе­ві ака­де­мії на­ук.

Прак­тич­но у всіх об­лас­них, Ки­їв­ській та Се­вас­то­поль­­ській мі­ській дер­жав­них адмі­ні­ст­ра­ці­ях для ви­ко­нан­ня фун­к­цій, ви­зна­че­них змі­на­ми до Ти­по­во­го по­ло­жен­ня про Го­лов­не управ­лін­ня ос­ві­ти і на­уки Ки­їв­ської мі­ської дер­жав­ної адмі­ні­ст­ра­ції, управ­лін­ня ос­ві­ти і на­уки об­лас­ної, Се­вас­то­поль­­ської мі­ської дер­жав­ної адмі­ні­ст­ра­ції, при­зна­че­но від­по­від­них фа­хів­ців цих управ­лінь.

Двад­цять цен­т­раль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди по­ін­фор­му­ва­ли про те, що ви­зна­че­ні Ти­по­вим по­ло­жен­ням фун­к­ції не на­ле­жать до їх ком­пе­тен­ції.

5. На ви­ко­нан­ня аб­за­цу п’ято­го пун­к­ту 4 Ре­ко­мен­да­цій що­до за­про­ваджен­ня ді­яль­нос­ті дер­жав­них ін­с­пек­то­рів з пи­тань ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки в усіх ре­гі­о­нах Украї­ни та ви­рі­шен­ня пи­тан­ня що­до від­по­від­но­го їх штат­но­го за­без­пе­чен­ня, згід­но з до­ру­чен­ням Ка­бі­не­ту Мініст­рів від­ 28 груд­ня 2006 р. № 53740/2/1-06 до стат­ті 87 За­ко­ну Украї­ни «Про Дер­жав­ний бю­джет Украї­ни на 2007 рік» що­до упо­ряд­ку­ван­ня цен­т­раль­них та міс­це­вих ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди та оп­ти­мі­за­ції чи­сель­нос­ті їх пра­ців­ни­ків Го­лов­ним управ­лін­ням дер­жав­ної служ­би, від­по­від­ни­ми цен­т­раль­ни­ми та міс­це­ви­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди про­ве­де­но фун­к­ці­о­наль­не об­сте­жен­ня ді­яль­нос­ті за­зна­че­них ін­с­пек­то­рів і вста­нов­ле­но, що рі­шен­ня про збіль­шен­ня їх чи­сель­нос­ті мож­ли­ве тіль­ки у ра­зі ви­рі­шен­ня пи­тан­ня про утво­рен­ня регіо­наль­них пред­став­ництв Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки та на­дан­ня Ра­дою мі­ніс­т­рів Авто­ном­ної Рес­пуб­лі­ки Крим, об­лас­ни­ми, Ки­їв­ською та Се­вас­то­поль­­ською мі­ськи­ми дер­жав­ни­ми адмі­ні­ст­ра­ці­я­ми від­по­від­них узгоджених про­по­зи­цій що­до за­без­пе­чен­ня ді­яль­нос­ті в ре­гі­о­нах та­ких ін­с­пек­то­рів.

6. На ви­ко­нан­ня аб­за­ців шос­то­го і сьо­мо­го пун­к­ту 4 Ре­ко­мен­да­цій Дер­жав­ною мит­ною служ­бою (далі — Держ­мит­с­луж­ба) з ура­ху­ван­ням по­ло­жень стат­ті 87 За­ко­ну Украї­ни «Про Дер­жав­ний бю­джет Украї­ни на 2007 рік» що­до упо­ряд­ку­ван­ня цен­т­раль­них та міс­це­вих ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди та оп­ти­мі­за­ції чи­сель­нос­ті їх пра­ців­ни­ків вжи­то за­хо­дів для удос­ко­на­лен­ня ор­га­ні­за­цій­ної струк­ту­ри мит­них ор­га­нів з ме­тою за­без­пе­чен­ня ви­ко­нан­ня но­вих за­вдань, пов’яза­них із за­без­пе­чен­ням за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті на мит­но­му кор­до­ні Украї­ни.

Так, у 27 мит­ни­цях утво­ре­но спе­ці­а­лі­зо­ва­ні під­роз­ді­ли з пи­тань за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

З ме­тою по­даль­шо­го удос­ко­на­лен­ня умов для за­без­пе­чен­ня за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в про­це­сі зов­ніш­ньо­еко­но­міч­ної ді­яль­нос­ті, ство­ре­но та вве­де­но в екс­плу­а­та­цію про­грам­но-ін­фор­ма­цій­ний ком­п­лекс «Мит­ний ре­єстр об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті», який до­зво­ляє ін­с­пек­то­рам з пи­тань за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті мит­тє­во отри­му­ва­ти ін­фор­ма­цію про за­реє­с­т­ро­ва­ні Держ­мит­с­луж­бою об’єк­ти, в то­му чис­лі їх гра­фіч­не ко­льо­ро­ве зоб­ра­жен­ня, що за­без­пе­чу­ва­ти­ме ефек­тив­ний кон­т­роль під час пе­ре­мі­щен­ня то­ва­рів че­рез мит­ний кор­дон Украї­ни.

7. На ви­ко­нан­ня аб­за­ців вось­мо­го — де­ся­то­го пун­к­ту 4 Ре­ко­мен­да­цій Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки на­да­но ін­фор­ма­цію, що Цен­т­ра­ми на­уко­во-тех­ніч­ної та еко­но­міч­ної ін­фор­ма­ції (далі — ЦНТЕІ) по­стій­но на­да­ються по­слу­ги з ін­фор­ма­цій­но­го за­без­пе­чен­ня суб’єк­тів транс­фе­ру тех­но­ло­гій, здій­с­ню­ється ком­п­лек­ту­ван­ня те­ри­то­рі­аль­них ЦНТЕІ на­ціо­наль­ною па­тен­т­ною до­ку­мен­та­цією на па­пе­ро­вих та елект­рон­них но­сі­ях, за­без­пе­чу­ється до­ступ за­ці­кав­ле­них осіб до за­ру­біж­ної па­тен­т­ної ін­фор­ма­ції че­рез ме­ре­жу Ін­тер­нет (до де­ся­ти баз да­них, які міс­тять ві­домос­ті про об’єк­ти про­мис­ло­вої влас­нос­ті, до дев’яти з них — на без­оп­лат­ній ос­но­ві), а та­кож до 8 ін­фор­ма­цій­но-до­від­ко­вих сис­тем, зо­кре­ма до п’яти — у пе­ре­кла­ді на ук­ра­їн­ську мо­ву.

Ра­зом з тим, за по­ві­дом­лен­ням низ­ки регіо­наль­них ЦНТЕІ їх ін­фор­ма­цій­ні фон­ди ра­зом з при­мі­щен­ня­ми цен­т­рів пе­ре­да­но до скла­ду біб­ліо­тек ви­щих на­вчаль­них за­кла­дів, що об­ме­жує ви­ко­нан­ня за­хо­дів, спря­мо­ва­них на удос­ко­на­лен­ня на­ціо­наль­ної сис­те­ми на­уко­во-тех­ніч­ної та еко­но­міч­ної ін­фор­ма­ції та до­ступ до дже­рел за­зна­че­ної ін­фор­ма­ції за­ці­кав­ле­них осіб.

За ін­фор­ма­цією Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Укра­їн­ський ін­с­ти­тут на­уко­во-тех­ніч­ної та еко­но­міч­ної ін­фор­ма­ції ра­зом з регіо­наль­ни­ми ЦНТЕІ у 2007 ро­ці за­по­чат­ку­вав про­ве­ден­ня у ре­гі­о­нах Украї­ни се­мі­на­рів з пи­тань пра­во­вої охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, що сприяє під­ви­щен­ню на міс­це­во­му рів­ні ква­лі­фі­ка­ції спе­ці­а­ліс­тів у різ­них сфе­рах еко­но­мі­ки.

Про­дов­жу­ється ро­бо­та що­до ви­рі­шен­ня пи­тан­ня сто­сов­но ви­зна­чен­ня ви­дат­ків з Дер­жав­но­го бю­джету на від­по­від­ний рік, не­об­хід­них для за­без­пе­чен­ня фун­к­ці­о­ну­ван­ня Дер­жав­ної па­тен­т­ної біб­ліо­те­ки та її регіо­наль­них фі­лій і по­пов­нен­ня їх фон­дів па­тен­т­ної ін­фор­ма­ції. Від­по­від­ні про­по­зи­ції вне­се­но для вклю­чен­ня до про­ек­ту За­ко­ну Украї­ни «Про дер­жав­ний бю­джет на 2008 рік».

З 1 чер­в­ня 2007 р. фі­зич­ним і юри­дич­ним осо­бам, за­ін­те­ре­со­ва­ним у ви­ко­рис­тан­ні об’єк­тів про­мис­ло­вої влас­нос­ті, на без­оп­лат­ній ос­но­ві у пов­но­му об­ся­зі на­да­ється до­ступ до баз да­них «Ви­на­хо­ди (ко­рис­ні мо­де­лі) в Укра­ї­ні» та «Про­мис­ло­ві зраз­ки, за­реє­с­т­ро­ва­ні в Укра­ї­ні».

8. На ви­ко­нан­ня аб­за­цу оди­над­ця­то­го пун­к­ту 4 Ре­ко­мен­да­цій Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки ра­зом із за­ін­те­ре­со­ва­ни­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди оп­ра­цьо­ва­но пи­тан­ня що­до мож­ли­вос­ті та по­ряд­ку про­ве­ден­ня ін­вен­та­ри­за­ції ви­на­хо­дів ко­лиш­ньо­го СРСР, що на­ле­жать ук­ра­їн­ським за­яв­ни­кам та ма­ють гри­фи «Для служ­бо­во­го ко­рис­ту­ван­ня», «Та­єм­но», «Ціл­ком та­єм­но», а та­кож що­до по­ряд­ку знят­тя з та­ких ви­на­хо­дів від­по­від­них гри­фів. Вста­нов­ле­но, що строк охо­ро­ни прав на за­зна­че­ні ви­на­хо­ди фак­тич­но вже ми­нув, ос­кіль­ки строк дії ав­тор­ських сві­доцтв ко­лиш­ньо­го СРСР ста­но­вить 15 ро­ків.

Пи­тан­ня про­ве­ден­ня ін­вен­та­ри­за­ції ви­на­хо­дів ко­лиш­ньо­го СРСР, що на­ле­жать ук­ра­їн­ським за­яв­ни­кам та ма­ють ви­ще­заз­на­че­ні гри­фи, а та­кож що­до по­ряд­ку знят­тя з та­ких ви­на­хо­дів від­по­від­них гри­фів за ви­снов­ка­ми Служ­би без­пе­ки Украї­ни вре­гу­льо­ва­но на­ціо­наль­ним за­ко­но­дав­ст­вом.

Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки за­про­по­но­ва­но Служ­бі без­пе­ки Украї­ни при­йня­ти спіль­ний на­каз для ви­рі­шен­ня пи­тан­ня що­до по­ряд­ку про­ве­ден­ня у ра­зі по­тре­би ін­вен­та­ри­за­ції за­зна­че­них ви­на­хо­дів.

9. На ви­ко­нан­ня аб­за­цу два­над­ця­то­го пун­к­ту 4 Ре­ко­мен­да­цій Дер­жав­ним ко­мі­те­том ста­тис­ти­ки (далі — Держ­ком­с­тат) по­ін­фор­мо­ва­но, що ме­то­ди­ка про­ве­ден­ня дер­жав­но­го спо­сте­ре­жен­ня сто­сов­но на­бут­тя пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ви­ко­рис­тан­ня об’єк­тів за­зна­че­но­го пра­ва (фор­ма звіт­нос­ті № 4-нт), яку за­про­вадже­но ще у ра­дян­ські ча­си, від­по­ві­дає по­тре­бам ко­рис­ту­ва­чів різ­них рів­нів.

Дер­жав­не ста­тис­тич­не спо­сте­ре­жен­ня за фор­мою № 7-нт (лі­цен­зії) та­кож до­зво­ляє до­сить ефек­тив­но отри­му­ва­ти не­об­хід­ну ін­фор­ма­цію що­до роз­по­ряджен­ня май­но­ви­ми пра­ва­ми ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

За ре­зуль­та­та­ми гло­баль­ної оцін­ки Держ­ком­с­та­том сис­те­ми ста­тис­тич­ної звіт­нос­ті про ви­ко­рис­тан­ня об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті вста­нов­ле­но, що на­ціо­наль­на сис­те­ма по­каз­ни­ків у цій сфе­рі в ці­ло­му від­по­ві­дає між­на­род­ним стан­дар­там.

По­ряд з цим, при­ве­ден­ня на­ціо­наль­них форм ста­тис­тич­ної звіт­нос­ті у від­по­від­ність із су­час­ни­ми між­на­род­ни­ми стан­дар­та­ми, а та­кож за­про­ваджен­ня ста­тис­тич­ної звіт­нос­ті у ра­зі ви­ко­рис­тан­ня об’єк­тів ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав по­тре­бує, на­сам­пе­ред, більш гли­бо­ко­го ви­вчен­ня між­на­род­но­го дос­ві­ду у цій сфе­рі та роз­роб­лен­ня ра­зом з Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки та ін­ши­ми за­ці­кав­ле­ни­ми цен­т­раль­ни­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди ін­ст­ру­мен­та­рію за­про­ваджен­ня та­кої звіт­нос­ті, а та­кож від­по­від­них нор­ма­тив­но-пра­во­вих ак­тів між­на­род­них ор­га­ні­за­цій.

У зв’яз­ку з ви­ще­заз­на­че­ним, Держ­ком­с­тат по­ін­фор­му­вав, що ін­ст­ру­мен­та­рій дер­жав­них ста­тис­тич­них спо­сте­ре­жень по­стій­но удос­ко­на­лю­ється від­по­від­но до за­ко­но­дав­ст­ва Украї­ни у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, нор­ми яко­го по­стій­но при­во­дяться у від­по­від­ність до між­на­род­них ви­мог, зо­кре­ма до ви­мог Уго­ди TRIPS та єв­ро­пей­сько­го за­ко­но­дав­ст­ва.

10. На ви­ко­нан­ня аб­за­цу тре­тьо­го пун­к­ту 5 що­до еко­но­міч­но­го сти­му­лю­ван­ня ко­мер­ці­а­лі­за­ції об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті з ме­тою фор­му­ван­ня на­ціо­наль­но­го рин­ку за­зна­че­них об’єк­тів до Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни вне­се­но на роз­гляд про­ек­ти від­по­від­них за­ко­нів, які до­зво­ля­ють ви­зна­чи­ти по­ря­док на­бут­тя май­но­вих прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті на ін­те­лек­ту­аль­ну про­дук­цію, ство­ре­ну за ра­ху­нок ви­дат­ків з Дер­жав­но­го бю­джету на від­по­від­ний рік.

Крім то­го, пи­тан­ня сти­му­лю­ван­ня ав­то­рів тех­но­ло­гій та суб’єк­тів їх транс­фе­ру ви­рі­шу­ється в рам­ках по­ло­жень За­ко­ну Украї­ни «Про дер­жав­не ре­гу­лю­ван­ня ді­яль­нос­ті у сфе­рі транс­фе­ру тех­но­ло­гій», ок­ре­мі по­ло­жен­ня яко­го од­но­час­но спря­мо­ва­ні на за­хист за­зна­че­них ав­то­рів і суб’єк­тів, ін­те­ре­сів дер­жави, а та­кож на ство­рен­ня ци­ві­лі­зо­ва­но­го рин­ку су­час­них тех­но­ло­гій.

11. На ви­ко­нан­ня аб­за­цу чет­вер­то­го пун­к­ту 5 Ре­ко­мен­да­цій Фон­дом дер­жав­но­го май­на Украї­ни роз­роб­ле­но На­ціо­наль­ний стан­дарт № 4 «Оцін­ка май­но­вих прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті», який за­твер­дже­но по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів від­ 3 жов­т­ня 2007 р. № 1185.

Цим стан­дар­том вста­нов­ле­но єди­ні під­хо­ди що­до про­ве­ден­ня оцін­ки май­но­вих прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, в то­му чис­лі і у ра­зі їх по­ру­шен­ня суб’єк­та­ми гос­по­да­рю­ван­ня. Зок­ре­ма, пун­к­том 26 На­ціо­наль­но­го стан­дар­ту ви­зна­че­но по­ря­док роз­ра­хун­ку роз­мі­ру збит­ків за не­пра­во­мір­не ви­ко­рис­тан­ня за­зна­че­них прав.

12. На ви­ко­нан­ня аб­за­цу п’ято­го пун­к­ту 5 Ре­ко­мен­да­цій Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки по­ін­фор­му­ва­ло, що під час до­оп­ра­цю­ван­ня про­ек­ту За­ко­ну Украї­ни «Про дер­жав­ний бю­джет Украї­ни на 2008 рік» у ра­зі мож­ли­вос­ті бу­де збіль­ше­но до­хід­ну час­ти­ну дер­жав­но­го бю­джету згід­но з по­ло­жен­ня­ми стат­ті 6 За­ко­ну Украї­ни «Про дер­жав­не ре­гу­лю­ван­ня ді­яль­нос­ті у сфе­рі транс­фе­ру тех­но­ло­гій» з ме­тою здійс­нен­ня за­хо­дів для за­без­пе­чен­ня фінан­су­ван­ня за­кор­дон­но­го па­тен­ту­ван­ня ви­на­хо­дів (про­мис­ло­вих зраз­ків).

13. На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 6 Ре­ко­мен­да­цій Мі­ніс­тер­ст­во ос­ві­ти і на­уки внес­ло Дер­жав­но­му ко­мі­те­ту те­ле­ба­чен­ня і ра­діо­мов­лен­ня Украї­ни (да­лі Держ­ком­те­ле­ра­діо) про­по­зи­ції до пла­ну про­ве­ден­ня у за­со­бах ма­со­вої ін­фор­ма­ції за­хо­дів, спря­мо­ва­них на фор­му­ван­ня у на­се­лен­ня Украї­ни пра­во­вої куль­ту­ри, по­ва­ги до прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті суб’єк­тів за­зна­че­них прав, одер­жан­ня ба­зо­вих знань що­до пра­во­вої охо­ро­ни ре­зуль­та­тів ін­те­лек­ту­аль­ної ді­яль­нос­ті, а та­кож на ре­а­лі­за­цію за­зна­че­них пла­нів. Від­по­від­но до за­зна­че­них про­по­зи­цій пе­ред­ба­че­но мож­ли­вість ко­ри­гу­ван­ня Держ­ком­те­ле­ра­діо своєї ін­фор­ма­цій­ної по­лі­ти­ки.

На­ціо­наль­на те­ле­ком­па­нія Украї­ни, На­ціо­наль­на ра­ді­о­ком­па­нія Украї­ни, об­лас­ні дер­жав­ні те­ле- і ра­ді­о­ком­па­нії по­стій­но за­без­пе­чу­ють ви­світ­лен­ня та­ких ін­фор­ма­цій­них за­хо­дів, як прес-кон­фе­рен­ції, бри­фін­ги та ви­сту­пи ке­рів­ни­ків ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди з пи­тань ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

Зок­ре­ма, Рів­нен­ська та Він­ниць­ка об­лас­ні дер­жав­ні те­ле­ра­ді­о­ком­па­нії особ­ли­ву ува­гу при­ді­ля­ють пи­тан­ням пра­во­мір­но­го ви­ко­рис­тан­ня об’єк­тів ав­тор­сько­го пра­ва та су­між­них прав під час транс­ля­ції влас­них те­ле- та ра­ді­оп­рог­рам, а та­кож здій­с­ню­ють ін­фор­му­ван­ня не­дер­жав­них мов­ни­ків, зо­кре­ма ка­бель­них опе­ра­то­рів що­до не­об­хід­нос­ті дотри­ман­ня ав­тор­ських прав під час рет­ран­с­ля­ції про­грам ефір­но­го мов­лен­ня.

Чер­ні­вець­ка об­лас­на дер­жав­на те­ле­ра­ді­о­ком­па­нія ор­га­ні­зу­ва­ла цикл те­ма­тич­них те­ле- і ра­діо­пе­ре­дач на те­му «Охо­ро­на та ви­ко­рис­тан­ня прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті».

У дру­ко­ва­них ви­дан­нях Дніп­ро­пет­ров­ської об­лас­ті «Віс­ті При­дніп­ров’я», «Зо­ря», «На­ше міс­то», «Днепр ве­чер­ний», «Ком­со­моль­с­кая прав­да — Днепр» за­по­чат­ко­ва­ні від­по­від­ні те­ма­тич­ні руб­ри­ки що­до пра­во­вої охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, дру­ку­ються роз­ши­ре­ні ін­терв’ю з фа­хів­ця­ми у цій сфе­рі.

У цик­лі те­ле­прог­рам Львів­ської дер­жав­ної те­ле­ра­ді­о­ком­па­нії «Влас­на спра­ва», «Се­местр», у руб­ри­ці не­діль­ної ра­ді­оп­рог­ра­ми «Світ­ли­ця» та ін­фор­ма­цій­них про­гра­мах «Но­ви­ни» про­во­диться про­світ­ниць­ка ро­бо­та що­до не­га­тив­но­го став­лен­ня до ви­роб­ни­ків та роз­пов­сюджу­ва­чів кон­т­ра­фак­т­ної про­дук­ції.

Дер­жав­на те­ле­ра­ді­о­ком­па­нія «Крим» про­во­дить ін­фор­му­ван­ня гро­мад­ськос­ті про охо­ро­ну і ви­ко­рис­тан­ня прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті у про­гра­мах: «12 ми­нут но­вос­тей», «Пра­во­вой ка­нал», «Акту­аль­ная те­ма». В те­ле­пе­ре­да­чах «Те­ле­ві­зій­ні но­ви­ни Він­нич­чи­ни», «По­ко­лін­ня Next», «Ві­део­ма­нія», «По­не­ді­лок — день важ­кий», «По­зи­ція» на­се­лен­ню роз’яс­ню­ються ок­ре­мі по­ло­жен­ня між­на­род­них зо­бов’язань Украї­ни що­до за­без­пе­чен­ня за­хис­ту ав­тор­ських і су­між­них прав як не­об­хід­ної пе­ред­умо­ви сто­сов­но її входжен­ня до Сві­то­вої ор­га­ні­за­ції тор­гів­лі та Євро­пей­сько­го Со­ю­зу.

Від­по­від­но до час­ти­ни пер­шої стат­ті 3 За­ко­ну Украї­ни «Про дер­жав­ну під­трим­ку за­со­бів ма­со­вої ін­фор­ма­ції та со­ці­аль­ний за­хист жур­на­ліс­тів» дер­жав­на ад­рес­на під­трим­ка на­да­ється ви­ключ­но за­со­бам ма­со­вої ін­фор­ма­ції для ді­тей та юнацтва, для ін­ва­лі­дів, спе­ці­а­лі­зо­ва­ним на­уко­вим ви­дан­ням, що ви­да­ються на­уко­ви­ми уста­но­ва­ми та на­вчаль­ни­ми за­кла­да­ми не ниж­че тре­тьо­го рів­ня ак­ре­ди­та­ції і за­со­бам ма­со­вої ін­фор­ма­ції, які ці­лес­п­ря­мо­ва­но спри­яють роз­вит­ку мов та куль­тур на­ціо­наль­них мен­шин Украї­ни, а та­кож періо­дич­ним ви­дан­ням лі­те­ра­тур­но-ху­дож­ньо­го на­прям­ку.

Ме­ха­нізм ви­ко­рис­тан­ня у 2007 ро­ці кош­тів дер­жав­но­го бю­джету за про­гра­мою «Фі­нан­со­ва під­трим­ка пре­си» ви­зна­че­но по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів від­ 21 бе­рез­ня 2007 р. № 535 «Про за­твер­джен­ня по­ряд­ку ви­ко­рис­тан­ня у 2007 ро­ці кош­тів, пе­ред­ба­че­них у дер­жав­но­му бю­джеті для фінан­со­вої під­трим­ки пре­си». Від­по­від­но до цієї по­ста­но­ви для одер­жан­ня ви­ще­заз­на­че­них кош­тів ре­дак­ції періо­дич­них дру­ко­ва­них ви­дань по­вин­ні по­да­ти в уста­нов­ле­но­му по­ряд­ку до Держ­ком­те­ле­ра­діо від­по­від­ні до­ку­мен­ти. Однак, за ви­снов­ка­ми Держ­ком­те­ле­ра­діо, роз­мір кош­тів, пе­ред­ба­че­них на фінан­со­ву під­трим­ку пре­си, є не­до­стат­нім для за­до­во­лен­ня за­пи­тів ре­дак­цій періо­дич­них ви­дань що­до на­дан­ня їм дер­жав­ної під­трим­ки. Зок­ре­ма, у 2007 ро­ці на за­зна­че­ну про­гра­му пе­ред­ба­че­не бю­джет­не фінан­су­ван­ня в роз­мі­рі 400 тис. грн, при цьо­му спо­сте­рі­га­ється стій­ка тен­ден­ція до змен­шен­ня роз­мі­рів фінан­су­ван­ня цієї бю­джет­ної про­гра­ми (так, у 2004 ро­ці бу­ло ви­зна­че­но ви­дат­ки з Дер­жав­но­го бю­джету на ви­ко­нан­ня за­зна­че­ної про­гра­ми в роз­мі­рі 1035,7 тис. грн, у 2005 ро­ці — 500 тис. грн, у 2006 ро­ці — 500 тис. грн).

Ра­зом з тим, пи­тан­ня що­до фінан­со­вої під­трим­ки періо­дич­них ви­дань, пе­ре­лі­че­них у пун­к­ті 6 Ре­ко­мен­да­цій, бу­де роз­гля­ну­то по су­ті у 2008 ро­ці у ра­зі над­ходжен­ня від­ цих ви­дань в уста­нов­ле­но­му по­ряд­ку від­по­від­них за­пи­тів.

Та­кож, в рам­ках ви­ко­нан­ня за­вдан­ня що­до ін­фор­ма­цій­но­го за­без­пе­чен­ня по­треб гро­мад­ськос­ті сто­сов­но ово­ло­дін­ня знан­ня­ми та ро­зу­мін­ня проб­лем у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки про­тя­гом ро­ку про­ве­де­но ро­бо­ту, спря­мо­ва­ну на фор­му­ван­ня у на­се­лен­ня Украї­ни по­ва­ги до прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті. Зок­ре­ма, з цією ме­тою здій­с­не­но низ­ку пуб­лі­ка­цій, під­го­тов­ле­них по­са­до­ви­ми осо­ба­ми, фа­хів­ця­ми цієї сфе­ри та на­да­но прак­тич­ні ко­мен­та­рі що­до за­без­пе­чен­ня пра­во­вої охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

Ви­хо­дя­чи з на­ве­де­но­го ви­ще, Ка­бі­нет Мініст­рів від­по­від­но до за­вдань, ви­зна­че­них Вер­хов­ною Ра­дою Украї­ни за під­сум­ка­ми пар­ла­мент­ських слу­хань що­до проб­лем за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні за­без­пе­чив ви­ко­нан­ня сут­тє­вої час­ти­ни Ре­ко­мен­да­цій та ство­рив не­об­хід­ні умо­ви для їх ос­та­точ­но­го ви­ко­нан­ня про­тя­гом на­ступ­но­го ро­ку.

За­ступ­ник Мі­ніс­т­ра Ка­бі­не­ту Мініст­рів В. ПАВЛЕНКО

 

 

 

 

 

 

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

15.05.2008 № 10-18-6939

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни

ПО­ЛО­ХА­ЛУ В. І.

 

Від­по­від­но до лис­та Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти від­ 23.04.2008 № 04-22/19-558 Фонд дер­жав­но­го май­на Украї­ни по­ві­дом­ляє, що на ви­ко­нан­ня до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 26.04.2008 № 23093/1/1-08 (ко­пія до­да­ється) Фонд го­тує за­хо­ди що­до ре­а­лі­за­ції рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти від­ 16.04.2008 (про­то­кол № 14) «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні». Про хід ви­ко­нан­ня ок­ре­мо кож­но­го пун­к­ту до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни до за­зна­че­но­го рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Фонд ін­фор­му­ва­ти­ме Мі­ніс­тер­ст­во ос­ві­ти та на­уки Украї­ни що­мі­ся­ця.

З по­ва­гою

Го­ло­ва Фон­ду В. СЕ­МЕ­НЮК-САМ­СО­НЕН­КО

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

19.12..2007 № 57-24/322

Міністерство освіти і науки України

Мі­ніс­тер­ст­во еко­но­мі­ки, роз­гля­нув­ши пи­тан­ня що­до спла­ти збо­рів за дії, пов’яза­ні з охо­ро­ною прав на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, по­ві­дом­ляє.

На сьо­год­ні роз­мір збо­рів за дії, пов’яза­ні з охо­ро­ною прав на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, за­твер­дже­ний по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 23.12.2004 № 1716. Остан­ні змі­ни, які бу­ли вне­се­ні Ка­бі­не­том Мініст­рів Украї­ни до цієї по­ста­но­ви 19.09.2007, усу­ну­ли по­двій­ну шка­лу роз­мі­рів збо­рів за­леж­но від­ кра­ї­ни, з якої по­хо­дить за­яв­ник, що в свою чер­гу ста­но­ви­ло по­ру­шен­ня прин­ци­пів Сві­то­вої ор­га­ні­за­ції тор­гів­лі. Так, за­яв­ни­ки (фі­зич­ні і юри­дич­ні осо­би) з кра­їн, де ВВП на ду­шу на­се­лен­ня ста­но­вить по­над 3000 до­ла­рів США, ма­ли спла­чу­ва­ти знач­но ви­щі рів­ні збо­рів, ніж за­яв­ни­ки з тих дер­жав, де ВВП на ду­шу на­се­лен­ня не до­ся­гає цьо­го рів­ня. Від­по­від­но до стат­ті 3 («На­ціо­наль­ний ре­жим») Уго­ди СОТ про тор­го­вель­ні ас­пек­ти прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті «ко­жен Член по­ви­нен на­да­ти під­да­ним ін­ших Чле­нів ре­жим не менш спри­ят­ли­вий, ніж той, який він на­дає сво­їм під­да­ним що­до охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті». Крім то­го, у стат­ті 4 («Ре­жим на­ції, яка ко­рис­ту­ється най­біль­ши­ми пе­ре­ва­га­ми») вка­за­но, що «сто­сов­но охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті будь-яка пе­ре­ва­га, спри­ян­ня, піль­га або іму­ні­тет, що на­да­ється Чле­ном під­да­ним будь-якої ін­шої кра­ї­ни, по­вин­ні бу­ти не­гай­но і без­умов­но на­да­ні під­да­ним усіх ін­ших Чле­нів». При чо­му під «охо­ро­ною» ма­ються на ува­зі пи­тан­ня, що впли­ва­ють на на­яв­ність, отри­ман­ня, сфе­ру дії, збе­ре­жен­ня та кон­т­роль за ви­ко­нан­ням прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті. Та­ким чи­ном, ди­фе­рен­ці­а­ція у роз­мі­рах збо­рів ста­но­вить по­ру­шен­ня ос­но­во­по­лож­них ви­мог ста­тей 3 та 4 Уго­ди ТРІПС. Отже, здій­с­не­не вне­сен­ня змін до по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів бу­ло вчас­ним та ви­прав­да­ним.

По­си­лан­ня в тек­с­ті лис­та Іва­но-Фран­ків­ської об­лас­ної ор­га­ні­за­ції То­ва­рис­т­ва ви­на­хід­ни­ків і ра­ці­о­на­лі­за­то­рів Украї­ни на по­ло­жен­ня Уго­ди ТРІПС, яке «пе­ред­ба­чає, що вар­тість про­це­дур за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті «не по­вин­на бу­ти ви­со­кою або су­проводжу­ва­ти­ся знач­ни­ми ма­те­рі­аль­ни­ми за­тра­та­ми», є не­до­реч­ним. Да­не по­ло­жен­ня не сто­су­ється вар­тос­ті отри­ман­ня охо­рон­них до­ку­мен­тів, а від­но­ситься до про­це­дур за­хис­ту, вклю­ча­ю­чи за­хист в су­до­во­му по­ряд­ку то­що. Уго­да ТРІПС жод­ним чи­ном не ре­гу­лює влас­не роз­мір збо­рів, а ви­зна­чає рів­ні прин­ци­пи їх стяг­нен­ня. Крім то­го, не за­бо­ро­ня­ється вста­нов­лен­ня пільг для пев­них ка­те­го­рій ви­на­хід­ни­ків. Але ці піль­ги ма­ють роз­пов­сюджу­ва­ти­ся на всіх ви­на­хід­ни­ків-піль­го­ви­ків без по­ру­шен­ня на­ціо­наль­но­го ре­жи­му та ре­жи­му най­біль­шо­го спри­ян­ня. Ма­ється на ува­зі, що піль­ги, вста­нов­ле­ні, на­при­клад, для фі­зич­них осіб ма­ють без­умов­но роз­пов­сюджу­ва­ти­ся на всіх фі­зич­них осіб, як на ре­зи­ден­тів Украї­ни, так і на не­ре­зи­ден­тів.

Що сто­су­ється за­про­по­но­ва­но­го п’яти­річ­но­го-від­стро­чен­ня всту­пу при­йня­тих змін в си­лу, то Уго­да ТРІПС має ви­ко­ну­ва­тись в пов­но­му об­ся­зі з мо­мен­ту всту­пу кра­ї­ни до СОТ. Та­ким чи­ном, по­ста­но­ва, що вре­гу­льо­вує дотри­ман­ня ос­но­во­по­лож­них прин­ци­пів СОТ, та­ких як на­ціо­наль­ний ре­жим та ре­жим най­біль­шо­го спри­ян­ня, має всту­пи­ти в си­лу не піз­ні­ше ніж з да­ти всту­пу до СОТ. Для дотри­ман­ня ви­мог Уго­ди ТРІПС не­об­хід­но вста­но­ви­ти єди­ну шка­лу збо­рів, їх роз­мі­ри мо­жуть з ча­сом змі­ню­ва­тись ви­хо­дя­чи з внут­ріш­ньої не­об­хід­нос­ті.

Що­до не об­го­во­рен­ня про­ек­ту змін до за­зна­че­ної по­ста­но­ви, то, на на­шу дум­ку, об­го­во­рен­ня про­ек­ту здій­с­ню­ва­лось у пов­ній від­по­від­нос­ті з ви­мо­га­ми За­ко­ну Украї­ни «Про за­са­ди дер­жав­ної ре­гу­ля­тор­ної по­лі­ти­ки у сфе­рі гос­по­дар­ської ді­яль­нос­ті».

 

Пер­ший за­ступ­ник Мі­ніс­т­ра еко­но­мі­ки Украї­ни С. A. РО­МА­НЮК

 

 

 

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР

(До лис­та На­ціо­наль­ної спіл­ки кі­не­ма­тог­ра­фіс­тів Украї­ни від­ 10.01.08 № 4)

Мін­фін (ПИН­ЗЕ­НИ­КУ В. М.) — скли­кан­ня Держ­ком­ге­ле­ра­діо (ПРУТ­НІ­КУ Е. А.) MKT (ВОВ­КУ­НУ В. В.)

Про­шу від­по­від­но до ком­пе­тен­ції оп­ра­цю­ва­ти пи­тан­ня що­до мож­ли­вос­ті вне­сен­ня до Дер­жав­но­го бю­джету на 2008 рік за­про­по­но­ва­них змін.

Про ре­зуль­та­ти по­ін­фор­му­ва­ти за­яв­ни­ка та Ка­бі­нет Мініст­рів.

Держ­ком­те­ле­ра­діо (ПРУТ­НІ­КУ Е. А.) Держ­мит­с­луж­ба (ХО­РОШ­КОВ­СЬКО­МУ В. І.) ДПА (БУ­РЯ­КУ C. B.) МВС (ЛУ­ЦЕН­КУ Ю. В.) MKT (ВОВ­КУ­НУ В. В.) МОН (ВА­КАР­ЧУ­КУ І. O.) На­ціо­наль­на ра­да з пи­тань те­ле­ба­чен­ня та ра­діо­мов­лен­ня Украї­ни (ШЕВ­ЧЕН­КУ В. Ф.)

Про­шу в ме­жах ви­зна­че­них за­ко­но­дав­ст­вом пов­но­ва­жень вжи­ти ді­є­вих за­хо­дів що­до по­си­лен­ня за­хис­ту еко­но­міч­них ін­те­ре­сів суб’єк­тів ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав, за­без­пе­чи­ти взає­мо­дію при ви­рі­шен­ні за­зна­че­ної проб­ле­ми, а та­кож по­стій­ний кон­т­роль за дотри­ман­ням дер­жав­ни­ми, ко­му­наль­ни­ми, при­ват­ни­ми та гро­мад­ськи­ми те­ле­ра­ді­оор­га­ні­за­ці­я­ми, суб’єк­та­ми гос­по­да­рю­ван­ня, що роз­пов­сюджу­ють та де­мон­ст­ру­ють аудіо­ві­зу­аль­ні тво­ри, ви­мог за­ко­но­дав­ст­ва Украї­ни у сфе­рі ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав, те­ле­ра­ді­о­мов­лен­ня та кі­не­ма­тог­ра­фії.

Про ре­зуль­та­ти ін­фор­му­ва­ти Ка­бі­нет Мініст­рів.

На­ціо­наль­на спіл­ка кі­не­ма­тог­ра­фіс­тів Украї­ни (САВ­ЧЕН­КУ Б. І.)

Редь­ку В. В., Дніп­ро­ву О. С., Дніп­рен­ко Н. К. (від­по­від­но до ком­пе­тен­ції)

 

Іван ВАСЮНИК

 

 

 

МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

15.02.2008 4/2-4-38

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни, На­род­но­му де­пу­та­ту Украї­ни

ПО­ЛО­ХА­ЛУ В. І.

що­до ви­ко­нан­ня ре­ко­мен­да­цій пар­ла­мент­ських слу­хань

Мі­ніс­тер­ст­во про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни роз­гля­ну­ло Ва­ше звер­нен­ня від­ 06.02.08 № 04-22/8-162 сто­сов­но ви­ко­нан­ня ре­ко­мен­да­цій пар­ла­мент­ських слу­хань на те­му: «За­хист прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті: проб­ле­ми за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня та пра­во­зас­то­су­ван­ня» та «На­ціо­наль­на ін­но­ва­цій­на сис­те­ма Украї­ни: проб­ле­ми фор­му­ван­ня та ре­а­лі­за­ції» і на­дає ін­фор­ма­цію згід­но до­дат­ка.

До­да­ток: ін­фор­ма­ція Мі­ніс­тер­ст­ва про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни про ви­ко­нан­ня Ре­ко­мен­да­цій, схва­ле­них по­ста­но­вою Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни від­ 27.06.07 № 1244-V «Про Ре­ко­мен­да­ції пар­ла­мент­ських слу­хань на те­му: «На­ціо­наль­на ін­но­ва­цій­на сис­те­ма Украї­ни: проб­ле­ми фор­му­ван­ня та ре­а­лі­за­ції» та по­ста­но­вою Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни від­ 27.06.07 № 1243-V «Про Ре­ко­мен­да­ції пар­ла­мент­ських слу­хань «За­хист прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті: проб­ле­ми за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня та пра­во­зас­то­су­ван­ня» на 6 арк. в 1 прим.

 

З повагою

Міністр B. C. НО­ВИЦЬ­КИЙ

 

 

До­да­ток

до лис­та Мін­пром­по­лі­ти­ки Украї­ни

15.02.2008 № 4/2-4-38

 

ІНФОР­МА­ЦІЯ Мі­ніс­тер­ст­ва про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни про ви­ко­нан­ня Ре­ко­мен­да­цій, схва­ле­них по­ста­но­вою Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни від­ 27.06.07 № 1244-V «Про Ре­ко­мен­да­ції пар­ла­мент­ських слу­хань на те­му: «На­ціо­наль­на ін­но­ва­цій­на сис­те­ма Украї­ни: проб­ле­ми фор­му­ван­ня та ре­а­лі­за­ції» та по­ста­но­вою Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни від­ 27.06.07 № 1243-V «Про Ре­ко­мен­да­ції пар­ла­мент­ських слу­хань «За­хист прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті»

Мі­ніс­тер­ст­во про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни бра­ло участь у ви­ко­нан­ні пун­к­тів 3 та 8 до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 20.07.07 № 30458/2/1-07 до по­ста­но­ви Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни від­ 27.06.07 № 1243-V «Про Ре­ко­мен­да­ції пар­ла­мент­ських слу­хань «За­хист прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті: проб­ле­ми за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня та пра­во­зас­то­су­ван­ня».

На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 3 до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 20.07.07 № 30458/2/1-07 що­до:

1. При­єд­нан­ня Украї­ни до між­на­род­них кон­вен­цій і до­го­во­рів у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті;

2. За­про­ваджен­ня від­по­ві­даль­нос­ті за по­дан­ня за­явок в іно­зем­ні кра­ї­ни без по­пе­ред­ньо­го по­дан­ня та роз­гля­ду та­ких за­явок в Укра­ї­ні;

3. Роз­роб­лен­ня про­ек­тів за­ко­нів про пра­во­ву охо­ро­ну по­рід тва­рин, «ноу-хау», ра­ці­о­на­лі­за­тор­ських про­по­зи­цій та зміс­ту баз да­них.

Мін­пром­по­лі­ти­ки Украї­ни лис­том від­ 01.10.07 № 13/2-4-3122 на­пра­ви­ло про­по­зи­ції до Мі­ніс­тер­ст­ва юс­ти­ції Украї­ни. У за­зна­че­но­му лис­ті, зо­кре­ма, за­зна­ча­лось, що су­час­не за­ко­но­дав­ст­во Украї­ни у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті ре­гу­лює пра­во­від­но­си­ни що­до ра­ці­о­на­лі­за­тор­ських про­по­зи­цій, але іс­нує де­кіль­ка проб­лем, що по­тре­бу­ють ви­рі­шен­ня на рів­ні за­ко­нів Украї­ни.

1. При­ве­ден­ня у від­по­від­ність з по­ло­жен­ня­ми стат­ті 92 Кон­с­ти­ту­ції Украї­ни нор­ми стат­ті 483 Ци­віль­но­го ко­дек­су Украї­ни що­до суб’єк­тів пра­ва влас­нос­ті май­но­вих прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті на ра­ці­о­на­лі­за­тор­ську про­по­зи­цію (Стат­тя 92 Кон­с­ти­ту­ції Украї­ни ви­зна­чає, що пи­тан­ня влас­нос­ті ре­гу­лю­ються за­ко­но­дав­ст­вом. Стат­тею 483 Ци­віль­но­го ко­дек­су Украї­ни ви­зна­че­но, що суб’єк­том пра­ва влас­нос­ті на ра­ці­о­на­лі­за­тор­ську про­по­зи­цію є її ав­тор та юри­дич­на осо­ба, якій про­по­зи­цію по­да­но. Але Ци­віль­ним ко­дек­сом Украї­ни та Тим­ча­со­вим по­ло­жен­ням про пра­во­ву охо­ро­ну об’єк­тів про­мис­ло­вої влас­нос­ті та ра­ці­о­на­лі­за­тор­ських про­по­зи­цій в Укра­ї­ні не ви­зна­че­но, у яко­му по­ряд­ку та об­ся­зі на­леж­ні ав­то­ро­ві май­но­ві пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті пе­ре­хо­дять від­ фі­зич­ної до юри­дич­ної осо­би).

2. По­нят­тя та зміст доб­ро­со­віс­но­го за­охо­чен­ня, на яке ав­тор має пра­во від­по­від­но до стат­ті 484 Ци­віль­но­го ко­дек­су Украї­ни, по­тріб­но за­ко­но­дав­чо трак­ту­ва­ти.

Зва­жа­ю­чи на те, що Тим­ча­со­ве по­ло­жен­ня про пра­во­ву охо­ро­ну об’єк­тів про­мис­ло­вої влас­нос­ті та ра­ці­о­на­лі­за­тор­ських про­по­зи­цій в Укра­ї­ні, яке за­твер­дже­но Ука­зом Пре­зи­ден­та Украї­ни від­ 18 ве­рес­ня 1992 р. № 479/92 втра­ти­ло чин­ність (крім пун­к­тів 54,59,60,61,62,68 і 70) та для за­без­пе­чен­ня дотри­ман­ня прав на ра­ці­о­на­лі­за­тор­ську про­по­зи­цію та сти­му­лю­ван­ня ви­на­хід­ниць­кої ді­яль­нос­ті Мі­ніс­тер­ст­во про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни вва­жає до­ціль­ним роз­роб­лен­ня про­ек­ту За­ко­ну Украї­ни «Про пра­во­ву охо­ро­ну ра­ці­о­на­лі­за­тор­ських про­по­зи­цій в Укра­ї­ні».

Що­до за­про­ваджен­ня від­по­ві­даль­нос­ті за по­дан­ня за­явок в іно­зем­ні кра­ї­ни без по­пе­ред­ньо­го по­дан­ня та роз­гля­ду та­ких за­явок в Укра­ї­ні Мі­ніс­тер­ст­во про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни за­зна­чає.

Зва­жа­ю­чи на той факт, що по­дан­ня за­явок в іно­зем­ні кра­ї­ни без по­пе­ред­ньо­го по­дан­ня та роз­гля­ду в Укра­ї­ні не­се за­гро­зи на­ціо­наль­ній без­пе­ці кра­ї­ни та мо­же за­вда­ти знач­ний еко­но­міч­ний зби­ток кра­ї­ні, по­тріб­но внес­ти змі­ни до Кри­мі­наль­но­го ко­дек­су Украї­ни та Ко­дек­су Украї­ни про адмі­ні­ст­ра­тив­ні пра­во­по­ру­шен­ня що­до за­про­ваджен­ня від­по­ві­даль­нос­ті у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 8 до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 20.07.07 № 30458/2/1-07 що­до мож­ли­вос­ті та по­ряд­ку про­ве­ден­ня ін­вен­та­ри­за­ції ви­на­хо­дів ко­лиш­ньо­го СРСР, що на­ле­жать ук­ра­їн­ським за­яв­ни­кам та ма­ють гри­фи «Для служ­бо­во­го ко­рис­ту­ван­ня», «Та­єм­но», «Ціл­ком та­єм­но», а та­кож що­до по­ряд­ку знят­тя з та­ких ви­на­хо­дів від­по­від­них гри­фів

Мін­пром­по­лі­ти­ки Украї­ни лис­том від­ 16.08.07 № 14/2-4-1479 на­пра­ви­ло про­по­зи­ції до Служ­би без­пе­ки Украї­ни.

У за­зна­че­но­му лис­ті, зо­кре­ма, за­зна­ча­лось, що знач­на час­ти­на чин­них охо­рон­них до­ку­мен­тів (ав­тор­ських сві­доцтв) на ви­на­хо­ди ко­лиш­ньо­го СРСР зна­хо­диться в Ро­сії, Мін­пром­по­лі­ти­ки Украї­ни не має мож­ли­вос­ті са­мо­стій­но про­вес­ти ін­вен­та­ри­за­цію ви­на­хо­дів ко­лиш­ньо­го СРСР, що на­ле­жать ук­ра­їн­ським за­яв­ни­кам та ма­ють гри­фи «Для служ­бо­во­го ко­рис­ту­ван­ня», «Та­єм­но», «Ціл­ком та­єм­но».

Міністерство промислової політики України брало участь у вико­нанні пунктів 3, 6–8, 13, 17, 19–21 доручення Кабінету Міністрів Украї­ни від 18.07.2007 № 30457/2/1-07 до постанови Верховної Ради Украї­ни від 27.06.07 № 1244-V «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Національна інноваційна система України: проблеми форму­ван­ня та реалізації».

На виконання пункту 3 доручення Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 № 30457/2/1-07 про внесення до Верховної Ради України законопроектів стосовно розвитку перспективних галузей виробництва, у тому числі щодо відродження та розвитку електронної промисловості в Україні, створення і впровадження високих наукоємних, екологічно чис­тих, ресурсозберігаючих технологій, Міністерство промислової полі­ти­ки України розробило проект Закону України «Про державну під­тримку галузевої науки». Однак законопроект не знайшов підтримку в Мінфіні та Мінекономіки, тому на прохання Мінпромполітики листом від 21.01.08 № 9/2-4-45 рі­шен­ням Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 30.01.08 № 3816/1/1-08 йо­го бу­ло зня­то з кон­т­ро­лю.

На ви­ко­нан­ня п. 1 до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 20.03.07 № 25104/266/1-06, роз­роб­ле­но та за­твер­дже­но на­ка­зом Мін­пром­по­лі­ти­ки від­ 08.02.08 № 80 Ме­то­ди­ку іден­ти­фі­ка­ції ук­ра­їн­ських ви­со­ко­тех­но­ло­гіч­них про­мис­ло­вих під­при­ємств. Ця ме­то­ди­ка ста­не ін­ст­ру­мен­том для ви­зна­чен­ня ви­со­ко­тех­но­ло­гіч­них під­при­ємств в Укра­ї­ні з ме­тою ці­лес­п­ря­мо­ва­но­го спри­ян­ня їх ді­яль­нос­ті, до­зво­лить ви­зна­чи­ти стан ви­со­ко­тех­но­ло­гіч­них сек­то­рів про­мис­ло­вос­ті Украї­ни.

Мін­пром­по­лі­ти­ки та­кож бра­ло участь, як спів­ви­ко­на­вець, в оп­ра­цю­ван­ні про­ек­тів за­ко­нів Украї­ни «Про ін­дус­т­рі­аль­ні (про­мис­ло­ві) пар­ки» і «Про сти­му­лю­ван­ня ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті та ство­рен­ня ви­со­ко­тех­но­ло­гіч­ної про­дук­ції в Укра­ї­ні».

На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 6 до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 18.07.2007 № 30457/2/1-07 Мі­ніс­тер­ст­во про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни оп­ра­цю­ва­ло пи­тан­ня що­до вжит­тя за­хо­дів, спря­мо­ва­них на за­без­пе­чен­ня кре­дит­ної під­трим­ки роз­вит­ку га­лу­зей ре­аль­но­го сек­то­ру еко­но­мі­ки і лис­та­ми від­ 18.07.2007 № 13/5-1-2018, від­ 07.08.2007 № 13/2-4-2508 та від­ 30.10.2007 № 13/5-1-3404 по­ін­фор­мо­ва­но Мі­ніс­тер­ст­во еко­но­мі­ки Украї­ни.

Мін­пром­по­лі­ти­ки Украї­ни про­во­дить ак­тив­ну та по­слі­дов­ну ро­бо­ту із за­лу­чен­ня ін­вес­ти­цій в про­мис­ло­вість Украї­ни.

Від­по­від­но до п. 2 по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 14.02.2007 № 226 «Про за­твер­джен­ня По­ряд­ку ви­ко­рис­тан­ня у 2007 ро­ці кош­тів, пе­ред­ба­че­них у дер­жав­но­му бю­джеті для під­трим­ки лі­та­ко­бу­ду­ван­ня та кос­міч­ної га­лу­зі, спря­мо­ва­ної на ство­рен­ня та впро­ва­джен­ня у ви­роб­ниц­т­во су­час­ної тех­ні­ки, шля­хом зде­шев­лен­ня кре­ди­тів» Мі­ніс­тер­ст­вом про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни бу­ло роз­роб­ле­но По­ря­док кон­кур­с­но­го від­бо­ру ін­но­ва­цій­них та ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів, спря­мо­ва­них на ство­рен­ня та впро­ва­джен­ня у ви­роб­ниц­т­во су­час­ної тех­ні­ки у сфе­рі лі­та­ко­бу­ду­ван­ня та кос­міч­ної га­лу­зі (на­каз МППУ від­ 15.03.2007 № 103, за­реє­с­т­ро­ва­ний в Мі­ніс­тер­ст­ві юс­ти­ції Украї­ни 20.03.2007 за № 242/13509), від­по­від­но до яко­го 13 ве­рес­ня 2007 ро­ку, за під­сум­ка­ми роз­гля­ду та оці­ню­ван­ня ін­но­ва­цій­них та ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів, Між­ві­дом­ча кон­кур­с­на ко­мі­сія ви­зна­чи­ла під­при­єм­ст­ва, про­ек­ти яких прой­ш­ли кон­кур­с­ний від­бір, та про­гноз­ну су­му від­шко­ду­ван­ня за від­сот­ка­ми в ме­жах ви­дат­ків Дер­жав­но­го бю­джету Украї­ни на 2007 рік за ко­дом про­грам­ної кла­си­фі­ка­ції ви­дат­ків 2601320 «Дер­жав­на під­трим­ка лі­та­ко­бу­ду­ван­ня та кос­міч­ної га­лу­зі на ство­рен­ня та впро­ва­джен­ня у ви­роб­ниц­т­во су­час­ної тех­ні­ки че­рез ме­ха­нізм зде­шев­лен­ня кре­ди­тів» а са­ме: ДП «Хар­ків­ський ма­ши­но­бу­дів­ний за­вод «ФЕД», ВАТ «Вов­чан­ський аг­ре­гат­ний за­вод», ВАТ «Мо­тор Січ».

Та­кож, на ви­ко­нан­ня п. 2 по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 14.02.2007 № 221 «Про за­твер­джен­ня По­ряд­ку ви­ко­рис­тан­ня у 2007 ро­ці кош­тів, пе­ред­ба­че­них у дер­жав­но­му бю­джеті для під­трим­ки під­при­ємств суд­но­бу­дів­ної про­мис­ло­вос­ті шля­хом зде­шев­лен­ня кре­ди­тів», Мін­пром­по­лі­ти­ки бу­ло роз­роб­ле­но По­ря­док кон­кур­с­но­го від­бо­ру ін­но­ва­цій­них та ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів під­при­ємств суд­но­бу­дів­ної про­мис­ло­вос­ті (на­каз МІШУ від­ 15.03.2007 № 104, за­реє­с­т­ро­ва­ний в Мі­ніс­тер­ст­ві юс­ти­ції Украї­ни 20.03.2007 за № 241/13508 та на­каз МППУ від­ 03.10.2007 № 558, за­реє­с­т­ро­ва­ний в Мі­ніс­тер­ст­ві юс­ти­ції Украї­ни 11.10.2007 за № 1161/14428), від­по­від­но до яко­го 12 лис­то­па­да 2007 ро­ку за під­сум­ка­ми роз­гля­ду та оці­ню­ван­ня ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів та біз­нес-про­ек­тів Між­ві­дом­ча кон­кур­с­на ко­мі­сія ви­зна­чи­ла під­при­єм­ст­ва, про­ек­ти яких прой­ш­ли кон­кур­с­ний від­бір, та бу­дуть про­фінан­со­ва­ні в ме­жах ви­дат­ків Дер­жав­но­го бю­джету Украї­ни на 2007 рік за ко­дом про­грам­ної кла­си­фі­ка­ції ви­дат­ків 2601310 «Дер­жав­на під­трим­ка під­при­ємств суд­но­бу­дів­ної про­мис­ло­вос­ті че­рез ме­ха­нізм зде­шев­лен­ня кре­ди­тів» а са­ме: ВАТ «Хер­сон­ський суд­но­бу­дів­ний за­вод».

На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 7 до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 18.07.2007 № 30457/2/1-07 що­до оп­ра­цю­ван­ня пи­тан­ня до­ціль­нос­ті ство­рен­ня Дер­жав­но­го фон­ду про­мис­ло­вих ін­но­ва­цій Мін­пром­по­лі­ти­ки Украї­ни спіль­но з ін­ши­ми цен­т­раль­ни­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди оп­ра­цю­ва­ло за­зна­че­не пи­тан­ня.

По­годжу­ю­чись із про­по­зи­ці­я­ми Мін­фі­ну та Мін­еко­но­мі­ки Украї­ни, Мін­пром­по­лі­ти­ки при­йш­ло до ос­та­точ­но­го ви­снов­ку про не­до­ціль­ність ство­рен­ня Дер­жав­но­го фон­ду про­мис­ло­вих ін­но­ва­цій і лис­том від­ 26.11.2007 № 9/2-4-1391 за­про­по­ну­ва­ло пи­тан­ня ство­рен­ня ін­ф­ра­струк­ту­ри фінан­со­во­го за­без­пе­чен­ня ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті (не­бан­ків­ських ін­но­ва­цій­них фінан­со­во-кре­дит­них уста­нов, вен­чур­них фон­дів, дер­жав­них ін­но­ва­цій­но-ін­вес­ти­цій­них фон­дів і т. ін.) роз­гля­ну­ти при ви­ко­нан­ні Дер­жав­ної ці­льо­вої еко­но­міч­ної про­гра­ми «Ство­рен­ня в Укра­ї­ні ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри на 2008-2012 ро­ки» піс­ля її за­твер­джен­ня Ка­бі­не­том Мініст­рів Украї­ни.

На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 8 до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 18.07.2007 № 30457/2/1-07 що­до оп­ра­цю­ван­ня пи­тан­ня за­про­ваджен­ня ме­ха­ніз­му обов’яз­ко­во­го спів­фінан­су­ван­ня про­ек­тів, які ре­а­лі­зу­ються на ви­ко­нан­ня дер­жав­них ці­льо­вих на­уко­во-тех­ніч­них про­грам, Мін­пром­по­лі­ти­ки лис­том від­ 29.08.2007 р. № 13/2-4-2774 ін­фор­му­ва­ло Мін­еко­но­мі­ки про ви­ко­нан­ня Мі­ніс­тер­ст­вом За­галь­но­дер­жав­ної комп­лек­с­ної про­гра­ми роз­вит­ку ви­со­ких на­уко­єм­них тех­но­ло­гій, на ви­ко­нан­ня про­ек­тів за якою пе­ред­ба­че­но за­лу­чен­ня по­за­бю­джет­них кош­тів (влас­них кош­тів ви­ко­нав­ців чи кош­тів ін­вес­то­рів) в об­ся­зі не мен­ше 70 % за­галь­ної вар­тос­ті про­ек­ту. Це є обов’яз­ко­вою умо­вою бю­джет­но­го фінан­су­ван­ня про­ек­ту в об­ся­гах 30 %.

По за­вер­шен­ню кож­но­го ета­пу ро­бо­ти ви­ко­нав­ці на­да­ють фінан­со­ві зві­ти про ви­ко­рис­тан­ня бю­джет­них та по­за­бю­джет­них кош­тів.

Лис­том від­ 21.08.2007 № 13/2-4-2676 на ад­ре­су Мін­еко­но­мі­ки Украї­ни, Мін­пром­по­лі­ти­ки за­про­по­ну­ва­ло зро­би­ти час­т­ку по­за­бю­джет­но­го фінан­су­ван­ня не біль­ше 50 %, ос­кіль­ки спів­від­но­шен­ня від­сот­ків бю­джет­­но­го та по­за­бю­джет­но­го фінан­су­ван­ня (від­по­від­но 30 % та 70 %) для пе­ре­важ­ної біль­шос­ті віт­чиз­ня­них на­уко­вих уста­нов та ор­га­ні­за­цій є не­по­силь­ним і це об­ме­жує кіль­кість ви­ко­ну­ва­них пер­с­пек­тив­них, на­уко­єм­них та кон­ку­рен­тос­п­ро­мож­них ро­біт, у ви­ко­нан­ні яких є на­галь­на по­тре­ба.

На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 13 до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 18.08.07 № 30457/2/1-07 що­до удос­ко­на­лен­ня форм по­єд­нан­ня на­уки, ос­ві­ти і ви­роб­ництва, роз­вит­ку об’єк­тів ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри в сис­те­мі на­уки та ос­ві­ти і ство­рен­ня но­вих ін­но­ва­цій­них струк­тур для фор­му­ван­ня єди­но­го на­уко­во­го та на­вчаль­но-ме­то­дич­но­го ме­ха­ніз­му під­го­тов­ки кад­рів для ін­но­ва­цій­ної сфе­ри Мі­ніс­тер­ст­во про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни лис­том від­ 12.11.2007 № 13/2-4-3538 ін­фор­му­ва­ло МОН про на­ступ­не.

Удос­ко­на­лю­ється пра­во­ве по­ле ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті, ос­но­вою яко­го є За­ко­ни Украї­ни «Про на­уко­ву та на­уко­во-тех­ніч­ну ді­яль­ність», «Про ін­но­ва­цій­ну ді­яль­ність», «Про прі­о­ри­тет­ні на­пря­ми ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті», «Про прі­о­ри­тет­ні на­пря­ми роз­вит­ку на­уки і тех­ні­ки», «Про спе­ці­аль­ний ре­жим ін­вес­ти­цій­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті тех­но­ло­гіч­них пар­ків», «Про дер­жав­ні ці­льо­ві про­гра­ми» та ін­ші.

Ін­но­ва­цій­ний шлях роз­вит­ку еко­но­мі­ки ви­ма­гає роз­роб­ки но­вої кон­цеп­ції під­го­тов­ки кад­рів (на сьо­год­ні в Укра­ї­ні 16 ви­щих на­вчаль­них за­кла­дів го­ту­ють фа­хів­ців (спе­ці­а­ліс­тів та ма­гіс­т­рів) з пи­тань ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті). Не­об­хід­но під­ви­щи­ти ефек­тив­ність ву­зів­ських під­роз­ді­лів з пи­тань ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, які ма­ють ста­ти тією лан­кою в лан­цю­гу, що спо­лу­чає на­уку та ри­нок.

З ме­тою по­ліп­шен­ня ро­бо­ти із за­зна­че­но­го пи­тан­ня на під­при­єм­ст­вах Мі­ніс­тер­ст­во про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни роз­ро­би­ло При­мір­не По­ло­жен­ня про струк­тур­ний під­роз­діл з пи­тань транс­фе­ру тех­но­ло­гій, ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті та ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті про­мис­ло­во­го під­при­єм­ст­ва, уста­но­ви та ор­га­ні­за­ції, яке за­твер­дже­но на­ка­зом Мін­пром­по­лі­ти­ки Украї­ни від­ 27.09.07 № 548.

На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 17 до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 18.07.2007 № 30457/2/1-07 що­до оп­ра­цю­ван­ня пи­тан­ня спри­ян­ня роз­гля­ду у Вер­хов­ній Ра­ді Украї­ни про­ек­ту За­ко­ну Украї­ни «Про вне­сен­ня змін до За­ко­ну Украї­ни «Про на­уко­во-тех­ніч­ну ін­фор­ма­цію» Мі­ніс­тер­ст­во про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни лис­том від­ 20.08.2007 № 13/2-4-2648 ін­фор­му­ва­ло МОН про свою го­тов­ність до об­го­во­рен­ня за­зна­че­но­го за­ко­но­про­ек­ту на за­сі­дан­ні від­по­від­но­го Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни.

На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 19 до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 18.07.2007 № 30457/2/1-07 що­до оп­ра­цю­ван­ня пи­тан­ня під­го­тов­ки про­по­зи­цій з удос­ко­на­лен­ня струк­ту­ри дер­жав­но­го управ­лін­ня у сфе­рі на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті Мі­ніс­тер­ст­во про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни лис­том від­ 27.08.2007 № 13/2-4-2714 ін­фор­му­ва­ло Мін­еко­но­мі­ки про на­ступ­не.

На ви­ко­нан­ня до­ру­чень Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 01.11.2006 р. № 33375/5/1-06, від­ 16.11.2006 р. № 25104/79/1-06, від­ 16.02.2007 р. № 25104/253/1-06 та від­ 06.04.2007 р. № 25104/287/1-06 Мін­пром­по­лі­ти­ки Украї­ни під­три­ма­ло не­об­хід­ність удос­ко­на­лен­ня струк­ту­ри дер­жав­но­го управ­лін­ня у сфе­рі на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті і по­го­ди­ло без за­ува­жень про­ект по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни «Про утво­рен­ня Дер­жав­но­го ко­мі­те­ту Украї­ни з пи­тань на­уки і тех­ні­ки», який бу­ло по­да­но до Мін­еко­но­мі­ки Украї­ни лис­том від­ 12.03.2007 р. № 13/2-4-619 та по­втор­но лис­том від­ 12.03.2007 р. № 13/2-4-619.

Мін­пром­по­лі­ти­ки Украї­ни вва­жає, що утво­рен­ня Дер­жав­но­го ко­мі­те­ту Украї­ни з пи­тань на­уки і тех­ні­ки спри­я­ти­ме до­сяг­нен­ню ос­нов­ної ме­ти на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті — впро­ваджен­ню ре­зуль­та­тів на­уко­вих до­сліджень та на­уко­во-тех­ніч­них роз­ро­бок у ви­роб­ниц­т­во.

На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 20 до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 18.07.2007 № 30457/2/1-07 що­до оп­ра­цю­ван­ня пи­тан­ня не­об­хід­нос­ті ство­рен­ня Фон­ду спри­ян­ня роз­вит­ку ма­лих під­при­ємств у на­уко­во-тех­ніч­ній сфе­рі Мі­ніс­тер­ст­во про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни лис­том від­ 23.08.2007 № 13/2-4-2696 ін­фор­му­ва­ло МОН про на­ступ­не.

Ана­ліз ста­ну на­уко­во-тех­ніч­ної ді­яль­нос­ті ма­ло­чи­сель­них під­при­ємств в на­уко­во-тех­ніч­ній сфе­рі, який про­во­див­ся в Мін­пром­по­лі­ти­ки Украї­ни ос­тан­ні де­сять ро­ків, по­ка­зує, що ді­яль­ність ма­лих під­при­ємств в на­уко­во-тех­ніч­ній сфе­рі є не­ефек­тив­ною. Ство­рен­ня но­вої кон­ку­рен­тос­п­ро­мож­ної ви­со­ко­тех­но­ло­гіч­ної про­дук­ції не­мож­ли­ве без су­час­ної на­уко­во-тех­но­ло­гіч­ної ба­зи та від­по­від­но­го об­лад­нан­ня і ви­со­ко­ква­лі­фі­ко­ва­них кад­рів для ство­рен­ня екс­пе­ри­мен­таль­них та до­слід­них зраз­ків но­вої про­дук­ції та впро­ва­джен­ня її у ви­роб­ниц­т­во, чо­го, як пра­ви­ло, не ма­ють ма­лі під­при­єм­ст­ва. Ба­га­то­річ­ний дос­від Мін­пром­по­лі­ти­ки Украї­ни під­твер­джує, що роз­роб­ка та впро­ва­джен­ня у ви­роб­ниц­т­во склад­ної кон­ку­рен­тос­п­ро­мож­ної ви­со­ко­тех­но­ло­гіч­ної про­дук­ції під си­лу ли­ше чи­сель­ним на­уко­во-ви­роб­ни­чим об’єд­нан­ням, які ма­ють в сво­є­му скла­ді на­уко­ві під­роз­ді­ли, чи уста­но­ви, та від­по­від­ну на­уко­во-тех­но­ло­гіч­ну і ви­роб­ни­чу ба­зу.

Ура­хо­ву­ю­чи за­зна­че­не, Мін­пром­по­лі­ти­ки Украї­ни ос­тан­нім ча­сом про­во­дить ре­ор­га­ні­за­цію ма­ло­чи­сель­них під­при­ємств в на­уко­во-тех­ніч­ній сфе­рі шля­хом їх лік­ві­да­ції, при­єд­нан­ня до більш ве­ли­ких під­при­ємств, ство­рен­ня кор­по­ра­цій, на­уко­во-ви­роб­ни­чих об’єд­нань то­що.

На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 21 до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 18.07.2007 № 30457/2/1-07 Мін­пром­по­лі­ти­ки Украї­ни оп­ра­цю­ва­ло пи­тан­ня сто­сов­но ство­рен­ня ін­но­ва­цій­но-орі­єн­то­ва­них кон­сор­ці­у­мів і лис­том від­ 31.10.2007 № 13/2-4-3411 ін­фор­му­ва­ло Мін­еко­но­мі­ки.

На ство­рен­ня та роз­ви­ток но­вих ін­но­ва­цій­них струк­тур спря­мо­ва­но про­ект Дер­жав­ної ці­льо­вої еко­но­міч­ної Про­гра­ми «Ство­рен­ня в Укра­ї­ні ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри на 2008-2012 ро­ки».

Лис­том до Мі­ніс­тер­ст­ва еко­но­мі­ки від­ 28.01.08 № 13/2-4-261, Мін­пром­по­лі­ти­ки Украї­ни за­про­по­ну­ва­ло в рам­ках за­зна­че­ної Про­гра­ми ви­ко­на­ти пі­лот­ний про­ект зі ство­рен­ня кон­сор­ці­у­ма за умо­ви пе­ред­ба­чен­ня на ці ці­лі бю­джет­но­го фінан­су­ван­ня.

 

Ди­рек­тор де­пар­та­мен­ту на­уко­во-тех­ніч­но­го та ін­но­ва­цій­но-ін­вес­ти­цій­но­го за­без­пе­чен­ня О. В. НО­ГО­ВІ­ЦИН

 

 

 

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

06.02.2008 № 04-22/8-162

Верховна Рада України Комітет з питань науки і освіти

Про виконання окремих заходів за результатами парламентських слухань

Міністерство фінансів на звернення Комітету з питань освіти і науки Вер­ховної Ради України щодо надання інформації про виконання окре­мих заходів, передбачених Рекомендаціями парламентських слухань «Захист права інтелектуальної власності в Україні: проблеми законо­дав­чого забезпечення та правозастосування» за якими Міністерство фінансів визначено відповідальним виконавцем, зокрема у частині вжит­тя заходів для удосконалення діяльності структурних підрозділів мит­них органів з питань захисту прав інтелектуальної власності на мит­­ному кордоні і повідомляє.

У 2006 році з метою приведення положень Митного кодексу України в частині захисту прав інтелектуальної власності до вимог угоди ТРІПС Держ­митслужбою розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України» (щодо сприяння захисту права інте­лек­туальної власності при переміщенні товарів через митний кордон України), який прийнято Верховною Радою України 16.11.2006 № 359-V.

Створено та введено в експлуатацію програмно-інформаційний ком­п­­лекс «Митний реєстр об’єктів права інтелектуальної власності», який дозволяє отримувати інформацію про зареєстровані Держмит­служ­бою об’єкти, в тому числі їх графічне кольорове зображення, що забез­печу­ватиме здійснення контролю під час переміщення товарів через мит­ний кордон України.

На виконання статі 256 Митного кодексу України Держмитслужбою вжито заходів щодо оприлюднення переліку об’єктів права інтелек­туаль­ної власності, включених до митного реєстру.

З метою забезпечення виконання вимог статей 257, 257-1 Митного кодексу України та пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2007 № 622, Держмитслужбою виданий наказ від 20.06.2007 № 520 «Про затвердження Порядку надання застави або еквівалентної гаран­тії з відшкодування витрат, пов’язаних із діями митних органів України щодо сприяння захисту прав інтелектуальної власності». Зазна­ченим наказом затверджується порядок надання застави або еквіва­лент­ної гарантії з відшкодування витрат, пов’язаних із діями митних органів України щодо сприяння захисту прав інтелектуальної влас­ності, визначено види гарантій, розмір гарантійних сум, порядок уне­­сен­ня та повернення грошової застави та ведення обліку руху кош­тів грошової застави, та порядок надання фінансової гарантії банку.

Водночас, вжито ряд заходів з удосконалення організаційної струк­тури митних органів для забезпечення виконання нових завдань із захисту прав інтелектуальної власності при переміщенні товарів через митний кордон України.

Так у 26 митницях створено спеціалізовані сектори з питань захисту прав інтелектуальної власності, а у Південній регіональній митниці -- від­діл з питань захисту прав інтелектуальної власності.

 

Заступник Міністра В. МАТВІЙЧУК

 

 

 

ЗАСТУПНИК СЕКРЕТАРЯ РАДИ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ УКРАЇНИ

4.2

16.04.08 № 8/3-1445-6-10

Голові Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти ПОЛОХАЛУ В. І.

 

На звернення Комітету Верховної Ради України з питань освіти і нау­ки від 04.04.2008 № 04-22, 8-472 щодо проекту рішення «Про стан дер­­жав­ного регулювання і управління у сфері розвитку правової охо­рони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності в Україн­і» інформуємо.

За своїм змістом проект документу комплексно охоплює сферу управ­­­ління інтелектуальною власністю та інноваційної діяльності, в тому числі враховує рішення Ради національної безпеки і оборони Украї­­ни від 6 квітня 2006 року «Про стан науково-технологічної сфери та заходи щодо забезпечення інноваційного розвитку України», уведе­ного в дію Указом Президента України від 11.07.2006 № 606, та рішен­ня Міжвідомчої комісії з питань науково-технологічної безпеки про РНБОУ від 14.11.2007.

Вдячний Вам за співпрацю у вирішенні окреслених проблем.

 

З повагою

С ПАРАШИН

 

 

 

СЕКРЕТАРІАТ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

18.04.2008 № 47-02/65

Голові Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

В. І. ПОЛОХАЛУ

 

Дякуємо за надісланий проект рішення «Про стан державного регу­лю­вання і управління у сфері розвитку, правової охорони і захисту інте­лек­туальної власності та інноваційної діяльності в Україні» та інфор­мацію про запланований його розгляд на засіданні Комітету з питань нау­ки і освіти.

Підтримуємо Вашу позицію щодо необхідності комплексного роз­гля­ду питання регулювання у сфері інтелектуальної власності та інно­ва­ційної діяльності.

Секретаріатом Президента України опрацьовується зазначений проект рішення, після чого найближчим часом пропозиції в робочому порядку будуть надіслані до Вашого Комітету.

Просимо завчасно повідомити про дату проведення засідання Комі­тету, на якому відбудеться обговорення і остаточне ухвалення проекту рішен­ня, для того, щоб представники Секретаріату Президента України змогли взяти у ньому участь у разі Вашої згоди.

 

З повагою

Заступник Глави Секретаріату Президента України — Представник Президента України у Верховній Раді України О. СЛЮСАРЕНКО

 

 

МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

11.04.2008 № 5/2-4-81

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни, На­род­но­му де­пу­та­ту Украї­ни ПО­ЛО­ХА­ЛУ В. І.

Щодо рішення Комітету «Про стан державного регулювання і управління у сфері розвитку, правової охорони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності в Україні»

Міністерство промислової політики України розглянуло Ваше звер­нення від 04.04.2008 № 04-22/8-472 стосовно проекту рішення Коміте­ту з питань науки і освіти Верховної Ради України «Про стан держав­ного регулювання і управління у сфері розвитку, правової охорони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності в Україні (в контексті парламентських слухань «Захист прав інтелектуальної влас­ності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правоза­стосування», слухань у Комітеті з питань науки і освіти «Інноваційна діяльність в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення», парламентсь­ких слухань «Національна інноваційна система України: проблеми форму­вання та реалізації») та повідомляє.

Про стан виконання Рекомендацій, схвалених постановою Верховної Ради України від 27.06.07 № 1244-V «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Національна інноваційна система України: проблеми формування та реалізації» та постановою Верховної Ради України від 27.06.2007 № 1243-V «Про Рекомендації парламентських слухань «За­хист прав інтелектуальної власності: проблеми законодавчого забезпе­чен­ня та правозастосування», Мінпромполітики України інформувало Вас листом від 15.02.08 № 4/2-4-38.

Мінпромполітики України підтримує запропонований на розгляд проект рішення Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти «Про стан державного регулювання і управління у сфері роз­витку, правової охорони і захисту інтелектуальної власності та іннова­ційної діяльності в Україні».

 

З повагою

Міністр В. С. НОВИЦЬКИЙ

 

 

 

 

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

11.04.2008 № 37-18-3-4/5512

Верховна Рада України Комітет з питань науки і освіти

 

Міністерство аграрної політики України розглянуло проект Рішення Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти «Про стан державного регулювання і управління у сфері розвитку, правової охо­рони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності в Україні» та погоджує його без зауважень.

 

Заступник Міністра Я. М. ГАДЗАЛО

 

 

 

 

ДЕРЖАВНА СУДОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

14.04.2008 № 11-2370/08

Верховна Рада України Комітет з питань науки та освіти

 

Державною судовою адміністрацію України опрацьовано проект рішен­ня Комітету Верховної Ради з питань освіти «Про стан держав­но­го регулювання і управління у сфері розвитку, правової охорони і захис­ту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності в Україні» і повідомляється про відсутність зауважень та пропозицій з питань, відне­сених статтями 119, 126 Закону України «Про судоустрій України» до компетенції державної судової адміністрації.

 

Голова І. І. БАЛАКЛИЦЬКИЙ

МІНІСТЕРСТВО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ТА БУДІВНИЦТВА УКРАЇНИ

14.04.2008 № 48/1-19

Комітету з питань науки і освіти Верховній раді України

 

Міністерство регіонального розвитку та будівництва України роз­гля­нуло лист Комітету з питань науки і освіти Верховної ради України від 04.04.208 № 04-22/8-472 щодо проекту рішення Комітету «Про стан державного регулювання і управління у сфері розвитку, правової охо­ро­ни і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності в Україні (в контексті парламентських слухань «Захист прав інтелек­туаль­ної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування» (21 березня 2007 р.) слухань у Комітеті з питань науки і освіти «Інноваційна діяльність в Україні: проблеми та шляхи їх вирі­шен­ня» (29 листопада 2006 р.), парламентських слухань «Націо­наль­на інноваційна система України: проблеми формування та реаліза­ції» (20 червня 2007 р.))» та повідомляє, що пропозицій до зазначеного проекту рішення не має.

 

З повагою

Заступник Міністра А. Ф. ТКАЧУК

 

 

 

 

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

14.04.2008 № 6532/Лу

Верховна Рада України Голові Комітету з питань науки і освіти ПОЛОХАЛУ В. І.

Про опрацювання проекту рішення

У Міністерстві внутрішніх справ України опрацьовано проект рішен­ня Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти «Про стан дер­жавного регулювання і управління у сфері розвитку, правової охо­рони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності в Україні».

Зауважень та пропозицій до зазначеного проекту рішення не маємо.

 

З повагою

Міністр Ю. В. ЛУЦЕНКО

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

14.04.2008 № 3247

Верховна Рада України Голові Комітету з питань науки і освіти

ПОЛОХАЛУ В. І.

 

Дер­жав­ний ко­мі­тет Украї­ни з пи­тань ре­гу­ля­тор­ної по­лі­ти­ки та під­при­єм­ництва роз­гля­нув про­ект рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» (в кон­тек­с­ті пар­ла­мент­ських слу­хань «За­хист пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні: проб­ле­ми за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня та пра­во­зас­то­су­ван­ня» (21 бе­рез­ня 2007 р.), слу­хань у Ко­мі­те­ті з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Ін­но­ва­цій­на ді­яль­ність в Укра­ї­ні: проб­ле­ми та шля­хи їх ви­рі­шен­ня (29 лис­то­па­да 2006 p.), пар­ла­мент­ських слу­хань «На­ціо­наль­на ін­но­ва­цій­на сис­те­ма Украї­ни: проб­ле­ми фор­му­ван­ня та ре­а­лі­за­ції» (20 чер­в­ня 2007 р.)), на­да­не лис­том від­ 04.04.2008 № 04-22/8-472 та по­ві­дом­ляє, у ме­жах ком­пе­тен­ції, на­ступ­не.

У рам­ках ре­а­лі­за­ції бю­джет­ної про­гра­ми час­т­ко­во­го від­шко­ду­ван­ня від­сот­ко­вих ста­вок за кре­ди­та­ми, що на­да­ються суб’єк­там ма­ло­го та се­ред­ньо­го біз­не­су для ре­а­лі­за­ції ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів, од­ним з пріо­ри­тет­них на­прям­ків що­до на­дан­ня та­ко­го від­шко­ду­ван­ня мог­ла б ста­ти са­ме ін­но­ва­цій­на спря­мо­ва­ність ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів суб’єк­тів ма­ло­го та се­ред­ньо­го біз­не­су. Тоб­то се­ред пріо­ри­тет­них ма­ють бу­ти са­ме ті під­при­єм­ниць­кі про­ек­ти, які від­різ­ня­ються на­сам­пе­ред своєю ін­но­ва­цій­ною скла­до­вою.

Окрім цьо­го, на наш по­гляд, до­ціль­но бу­ло б у сфе­рі до­звіль­ної сис­те­ми всі­ля­ко спри­я­ти в ме­жах чин­но­го за­ко­но­дав­ст­ва в отри­ман­ні від­по­від­них до­ку­мен­тів до­звіль­но­го ха­рак­те­ру тим суб’єк­там гос­по­дар­ської ді­яль­нос­ті, які ре­а­лі­зу­ють ін­вес­ти­цій­ні про­ек­ти са­ме ін­но­ва­цій­но­го спря­му­ван­ня.

З повагою

Голова К. ВАЩЕНКО

 

 

 

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

14.04.2008 № 57-21/1827-03

Ко­мі­тет з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни

Що­до про­ек­ту Рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні»

Мін­еко­но­мі­ки, роз­гля­нув­ши про­ект Рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні», на­прав­ляє на­ступ­ні за­ува­жен­ня та про­по­зи­ції.

До пун­к­ту 3 (що­до сфе­ри дер­жав­но­го управ­лін­ня, за­ко­но­дав­чо­го ре­гу­лю­ван­ня ство­рен­ня та ви­ко­рис­тан­ня об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, за­без­пе­чен­ня їх ко­мер­ці­а­лі­за­ції):

З ме­тою узгоджен­ня із за­хо­да­ми Про­гра­ми ді­яль­нос­ті Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни «Укра­їн­ський про­рив: для лю­дей, а не по­лі­ти­ків» про­по­ну­є­мо під­пункт 3.1. піс­ля слів «у від­по­від­ність до Ци­віль­но­го ко­дек­су» до­пов­ни­ти сло­ва­ми «та Гос­по­дар­сько­го ко­дек­су».

Під­пункт 3.14. до­пов­ни­ти аб­за­цем на­ступ­но­го зміс­ту:

«ство­рен­ня та ви­ко­рис­тан­ня (впро­ва­джен­ня та прак­тич­но­го ви­ко­рис­тан­ня) отри­ма­них ре­зуль­та­тів на­уко­вих до­сліджень та роз­ро­бок, що ви­ко­ну­ва­ли­ся з ви­ко­рис­тан­ням кош­тів дер­жав­но­го бю­джету;».

До пун­к­ту 4 (що­до ство­рен­ня ефек­тив­них ме­ха­ніз­мів роз­вит­ку ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті та ін­с­ти­ту­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті):

До­пов­ни­ти під­пун­к­та­ми, ви­клав­ши їх в та­кій ре­дак­ції:

«Роз­гля­ну­ти та при­ско­ри­ти при­йнят­тя про­ек­ту уря­до­во­го рі­шен­ня про утво­рен­ня Дер­жав­но­го ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і тех­ні­ки як цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди, ді­яль­ність яко­го ко­ор­ди­ну­ва­ти­меться і спря­мо­ву­ва­ти­меться Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки Украї­ни;

Під­го­ту­ва­ти та внес­ти на роз­гляд Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни змі­ни до За­ко­ну Украї­ни «Про пріо­ри­тет­ні на­пря­ми роз­вит­ку на­уки і тех­ні­ки» сто­сов­но пе­ре­гля­ду та ви­зна­чен­ня стра­те­гіч­них пріо­ри­тет­них на­пря­мів роз­вит­ку на­уки і тех­ні­ки в Укра­ї­ні на пе­рі­од до 2016 ро­ку та їх ре­а­лі­за­ції в Укра­ї­ні;

Внес­ти змі­ни до по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 25 сер­п­ня 2004 ро­ку № 1084 «Про за­твер­джен­ня По­ряд­ку фор­му­ван­ня і ви­ко­нан­ня за­мов­лен­ня на про­ве­ден­ня на­уко­вих до­сліджень і роз­ро­бок, про­ек­т­них та кон­ст­рук­тор­ських ро­біт за ра­ху­нок кош­тів дер­жав­но­го бю­джету» що­до ви­зна­чен­ня пов­но­ва­жень, фун­к­цій та від­по­ві­даль­нос­ті дер­жав­них за­мов­ни­ків, ви­ко­нав­ців, кон­т­ро­лю­ю­чо­го ор­га­ну;

Роз­ро­би­ти та за­твер­ди­ти По­ря­док кон­т­ро­лю за до­ве­ден­ням отри­ма­них ре­зуль­та­тів на­уко­вих до­сліджень та роз­ро­бок, про­ек­т­них та кон­ст­рук­тор­ських ро­біт, що ви­ко­ну­ва­ли­ся з ви­ко­рис­тан­ням кош­тів дер­жав­но­го бю­джету, до впро­ва­джен­ня та їх прак­тич­но­го ви­ко­рис­тан­ня з ме­тою по­си­лен­ня від­по­ві­даль­нос­ті дер­жав­них за­мов­ни­ків;».

При­ско­ри­ти роз­роб­ку та за­твер­джен­ня Дер­жав­ної ці­льо­вої еко­но­міч­ної про­гра­ми «Ство­рен­ня в Укра­ї­ні ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри на 2008-2012 ро­ки» та Дер­жав­ної про­гра­ми роз­вит­ку сис­те­ми ін­фор­ма­цій­но-ана­лі­тич­но­го за­без­пе­чен­ня ре­а­лі­за­ції дер­жав­ної ін­но­ва­цій­ної по­лі­ти­ки та мо­ні­то­рин­гу ста­ну ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку еко­но­мі­ки;

Ство­ри­ти єди­ну по­стій­но ді­ю­чу сис­те­му про­гноз­но-ана­лі­тич­них та стра­те­гіч­них мар­ке­тин­го­вих до­сліджень на­уко­во-тех­но­ло­гіч­но­го та ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку Украї­ни у рам­ках Дер­жав­ної про­гра­ми про­гно­зу­ван­ня на­уко­во-тех­но­ло­гіч­но­го роз­вит­ку на 2008-2012 ро­ки;»

При­ско­ри­ти при­йнят­тя про­ек­ту нор­ма­тив­но-пра­во­во­го ак­ту що­до ство­рен­ня при Мі­ніс­тер­ст­ві еко­но­мі­ки Украї­ни Дер­жав­но­го фон­ду фінан­су­ван­ня та впро­ва­джен­ня при­клад­них на­уко­вих до­сліджень;».

До­дат­ко­во по­ві­дом­ля­є­мо, що на­ве­де­ні ви­ще про­по­зи­ції та за­ува­жен­ня на ви­ко­нан­ня до­ру­чен­ня Ві­це-прем’єр-мі­ніс­т­ра Украї­ни І. Ва­сю­ни­ка від­ 10.04.2008 № 19929/1/1-08 що­до оп­ра­цю­ван­ня про­ек­ту рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти бу­ли на­ді­сла­ні до МОН лис­том від­ 10.04.2008 № 57-24/120.

 

Міністр економіки Б. М. ДАНИЛИШИН

 

 

 

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ ТЕЛЕБАЧЕННЯ ТА РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

16.05.2008 № 2862/20/12

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни В. І. ПО­ЛО­ХА­ЛУ

 

Дер­жав­ний ко­мі­тет те­ле­ба­чен­ня та ра­діо­мов­лен­ня Украї­ни роз­гля­нув рі­шен­ня Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» від­ 16.04.2008 р., про­то­кол № 14 та Ва­шу ок­ре­му дум­ку до цьо­го рі­шен­ня.

По­ві­дом­ля­є­мо, що Ко­мі­тет пов­ніс­тю по­годжу­ється з іс­ну­ван­ням проб­лем за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті і не­об­хід­ніс­тю вжит­тя не­від­клад­них за­хо­дів що­до шля­хів їх ви­рі­шен­ня.

Вва­жа­є­мо, що за­ко­но­дав­че вре­гу­лю­ван­ня, зо­кре­ма, вне­сен­ня на роз­гляд Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни від­по­від­них за­ко­но­про­ек­тів, а та­кож вне­сен­ня змін до іс­ну­ю­чих нор­ма­тив­но-пра­во­вих ак­тів, з ура­ху­ван­ням дос­ві­ду іно­зем­них кра­їн, по­си­лить ко­ор­ди­на­цій­ні та кон­т­ро­лю­ю­чі фун­к­ції ор­га­нів у сфе­рі на­уко­во-тех­но­ло­гіч­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті, за­без­пе­чить пра­во­ву охо­ро­ну та за­хист прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

По­ру­ше­не пи­тан­ня є ак­ту­аль­ним і для під­при­ємств та ор­га­ні­за­цій, що на­ле­жать до сфе­ри управ­лін­ня Держ­ком­те­ле­ра­діо, в час­ти­ні спла­ти ви­на­го­род ав­то­рам (ро­ял­ті) за ви­ко­рис­тан­ня аудіо­ві­зу­аль­них тво­рів у про­гра­мах дер­жав­них те­ле­ра­ді­оор­га­ні­за­цій.

Вод­но­час, вра­хо­ву­ю­чи те, що го­лов­ним ор­га­ном із за­без­пе­чен­ня ре­а­лі­за­ції дер­жав­ної по­лі­ти­ки у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті від­по­від­но до По­ло­жен­ня, за­твер­дже­но­го по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 19.12.2006 № 1757, є Мі­ніс­тер­ст­во ос­ві­ти і на­уки Украї­ни, Ко­мі­тет спів­пра­цю­ва­ти­ме з за­зна­че­ним Мі­ніс­тер­ст­вом у розв’язан­ні ви­зна­че­них проб­лем у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

 

З по­ва­гою

Го­ло­ва Ко­мі­те­ту Еду­ард ПРУТ­НІК

 

 

 

 

МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ

18.04.2008 № ВР/2-15-0833

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти ПО­ЛО­ХА­ЛУ В. І.

 

Від­по­від­но до Ва­шо­го лис­та від­ 04.04.2008 № 04-22/8-472 Мі­ніс­тер­ст­во па­ли­ва та енер­ге­ти­ки Украї­ни роз­гля­ну­ло про­ект рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» і над­си­лає про­по­зи­ції для вклю­чен­ня їх до ви­ще­заз­на­че­но­го про­ек­ту рі­шен­ня.

 

З по­ва­гою

Пер­ший за­ступ­ник Мі­ніс­т­ра О. БУ­ГАЙ­ОВ

 

ПРО­ПО­ЗИ­ЦІЇ МІН­ПА­ЛИ­ВЕНЕРГО­ УКРАЇ­НИ до про­ек­ту рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні»

У 1993 ро­ці при­йня­то За­кон Украї­ни «Про на­уко­ву і на­уко­во-тех­ніч­ну ді­яль­ність», що пе­ред­ба­чав пра­во­ві, ор­га­ні­за­цій­ні та фінан­со­ві за­са­ди фун­к­ці­о­ну­ван­ня і роз­вит­ку на­уко­во-тех­ніч­ної сфе­ри, ство­рю­ю­чи умо­ви для на­уко­вої та на­уко­во-тех­ніч­ної ді­яль­нос­ті, за­без­пе­чен­ня по­треб су­спіль­ст­ва і дер­жави у тех­но­ло­гіч­но­му роз­вит­ку.

Стат­тя 12 За­ко­ну Украї­ни «Про на­уко­ву і на­уко­во-тех­ніч­ну ді­яль­ність» пе­ред­ба­чає ство­рен­ня Дер­жав­но­го реє­с­т­ру на­уко­вих уста­нов, яким на­да­ється під­трим­ка дер­жави. Та­кий ре­єстр в Мі­ніс­тер­ст­ві ос­ві­ти і на­уки Украї­ни ство­ре­но, але дер­жав­на під­трим­ка на­уко­вим уста­но­вам не на­да­ється.

На­впа­ки, змі­ни, що ста­лись у за­ко­но­дав­ст­ві Украї­ни за ос­тан­ні чо­ти­ри ро­ки, при­ве­ли до скрут­ної фінан­со­вої си­ту­а­ції га­лу­зе­вих на­уко­вих уста­нов. Га­лу­зе­ві на­уко­ві уста­но­ви по­збав­ле­но всіх по­дат­ко­вих пільг (на зем­лю, на екс­порт ро­біт і по­слуг, на до­да­ну вар­тість). На­віть збіль­ше­но за­галь­ні по­дат­ки за ра­ху­нок від­ра­ху­ван­ня дер­жаві на­уко­ви­ми уста­но­ва­ми час­ти­ни при­бут­ку. На га­лу­зе­ві на­уко­ві уста­но­ви по­кла­де­но ви­пла­ту час­ти­ни пен­сій сво­їм на­уко­вим пра­ців­ни­кам із влас­них кош­тів. Це пря­мий шлях до бан­к­рут­ст­ва на­уко­вих уста­нов і втра­ти на­уко­во-тех­ніч­но­го по­тен­ці­а­лу Украї­ни. Ви­хід з та­ко­го скрут­но­го ста­но­ви­ща по­тре­бує при­йнят­тя по­зи­тив­них рі­шень що­до га­лу­зе­вих на­уко­вих уста­нов, під­трим­ки їх на рів­ні Уря­ду. То­му Ро­бо­чою гру­пою бу­ло вне­се­но про­по­зи­цію що­до роз­роб­лен­ня про­ек­ту За­ко­ну Украї­ни «Про під­трим­ку га­лу­зе­вої на­уки па­лив­но-енер­ге­тич­но­го ком­п­лек­су».

Сис­те­ма бю­джет­но­го фінан­су­ван­ня га­лу­зе­вих на­уко­во-до­слід­них та до­слід­но-кон­ст­рук­тор­ських ро­біт на під­ста­ві За­ко­ну Украї­ни «Про за­ку­пів­лю то­ва­рів, ро­біт і по­слуг за дер­жав­ні кош­ти» є над­то склад­ною, гро­міз­д­кою і не вра­хо­вує їх спе­ци­фі­ки. Па­ра­докс си­ту­а­ції по­ля­гає у то­му, що про­ек­ту­ван­ня вва­жа­ється ро­бо­тою, а ви­ко­нан­ня НДР і ДКР — по­слу­гою (як і транс­пор­т­не за­без­пе­чен­ня!).

Вра­хо­ву­ю­чи ви­ще­вик­ла­де­не, про­по­ну­є­мо до­пов­ни­ти під­пункт 4) У на­пря­мах ство­рен­ня ефек­тив­них ме­ха­ніз­мів роз­вит­ку ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті та ін­с­ти­ту­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті ниж­че­на­ве­де­ни­ми про­по­зи­ці­я­ми:

  звер­ну­ти ува­гу ор­га­нів за­ко­но­дав­чої вла­ди Украї­ни на не­об­хід­ність збе­ре­жен­ня та роз­вит­ку на­уко­во-тех­ніч­но­го по­тен­ці­а­лу енер­­ге­ти­ки;

  вва­жа­ти за не­об­хід­не Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни, Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань ПЕК, ядер­ної по­лі­ти­ки та ядер­ної без­пе­ки, Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти, Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань бю­джету пе­ред­ба­чи­ти у скла­ді ви­дат­ків Дер­жав­но­го бю­джету Украї­ни на 2009 і на­ступ­ні ро­ки за­про­ваджен­ня га­лу­зе­вих фон­дів роз­вит­ку на­уки, тех­ні­ки та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті у від­сот­ках (ви­зна­чи­ти від­сот­ки) від­ вар­тос­ті про­дук­ції, ро­біт і по­слуг елек­т­ро­енер­ге­тич­ної га­лу­зі, в то­му чис­лі ство­рен­ня га­лу­зе­во­го ін­но­ва­цій­но­го фон­ду Мін­па­ли­венерго­ Украї­ни;

  роз­ро­би­ти та при­йня­ти За­кон Украї­ни «Про за­галь­но­дер­жав­ні, га­лу­зе­ві та регіо­наль­ні ін­но­ва­цій­ні фон­ди в Укра­ї­ні»;

  звер­ну­тись до Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни з за­ко­но­дав­чою іні­ці­а­ти­вою що­до спро­щен­ня про­це­ду­ри за­ку­пі­вель з ви­ко­нан­ня НДДКР за дер­жав­ні кош­ти, а та­кож по­нов­лен­ня пільг для на­уко­вих уста­нов згід­но За­ко­ну Украї­ни «Про на­уко­ву та на­уко­во-тех­ніч­ну ді­яль­ність»;

  під­го­ту­ва­ти змі­ни та до­пов­нен­ня до по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 03 груд­ня 1998 р. № 2099 «Про за­хо­ди що­до за­кріп­лен­ня кад­рів в елек­т­ро­енер­ге­ти­ці».

 

Ди­рек­тор Де­пар­та­мен­ту стра­те­гіч­ної по­лі­ти­ки та пер­с­пек­тив­но­го роз­вит­ку ПЕК В. СО­КИ­РАН

 

 

 

 

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ І ТУРИЗМУ УКРАЇНИ

14.04.2008 № 589/9/10-08

Ко­мі­тет Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

 

Мі­ніс­тер­ст­во куль­ту­ри і ту­риз­му Украї­ни в ме­жах своєї ком­пе­тен­ції роз­гля­ну­ло про­ект рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» і по­годжує йо­го без за­ува­жень.

 

За­ступ­ник Мі­ніс­т­ра Т. Г. КО­ХАН

РАДА МІНІСТРІВ АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ

4.3

24.03.2008 № 070-1/325

Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни

 

Під­три­му­ю­чи про­ект рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти від­ 11 бе­рез­ня 2008 ро­ку «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні», Мі­ніс­тер­ст­во еко­но­мі­ки Авто­ном­ної Рес­пуб­лі­ки Крим вва­жає за до­ціль­не ви­сло­ви­ти свої про­по­зи­ції та за­ува­жен­ня до ньо­го, які не­об­хід­но вра­ху­ва­ти при ос­та­точ­но­му йо­го ух­ва­лен­ні на за­сі­дан­ні Ко­мі­те­ту.

Вва­жа­є­мо за до­ціль­не ство­ри­ти спе­ці­аль­но упов­но­ва­же­ний ор­ган ви­ко­нав­чої вла­ди з пи­тань ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті, ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, транс­фе­ру тех­но­ло­гій та по­даль­ше ство­рен­ня ана­ло­гіч­них струк­тур в ре­гі­о­нах.

Ре­а­ні­му­ва­ти та від­тво­ри­ти ді­яль­ність Цен­т­рів на­уко­во-тех­ніч­ної та еко­но­міч­ної ін­фор­ма­ції, які про­по­ну­є­мо під­по­ряд­ку­ва­ти спе­ці­аль­но упов­но­ва­же­но­му ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди з пи­тань ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті, ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, транс­фе­ру тех­но­ло­гій.

За ба­зо­ві під­при­єм­ст­ва для ство­рен­ня на­ціо­наль­ної ме­ре­жі ко­мер­ці­а­лі­за­ції та транс­фе­ру тех­но­ло­гій взя­ти Цен­т­ри на­уко­во-тех­ніч­ної та еко­но­міч­ної ін­фор­ма­ції або регіо­наль­ні ін­но­ва­цій­ні цен­т­ри Дер­жав­но­го агент­ст­ва Украї­ни з ін­вес­ти­цій та ін­но­ва­цій.

Вра­хо­ву­ю­чи те, що Укра­ї­на ста­ла на ін­но­ва­цій­ний шлях роз­вит­ку еко­но­мі­ки, особ­ли­во­го зна­чен­ня на­бу­ває роз­ви­ток ін­но­ва­цій­но­го ви­роб­ництва, за­сно­ва­но­го на су­час­них на­уко­во-тех­ніч­них до­сяг­нен­нях (тоб­то ко­мер­ці­а­лі­за­ція на­уко­міс­т­ких тех­но­ло­гій). Важ­ли­ве зна­чен­ня в цьо­му про­це­сі від­ве­де­но ро­лі еко­но­міс­тів, а от­же і Мі­ніс­тер­ст­ва еко­но­мі­ки Украї­ни.

У зв’яз­ку з ви­кла­де­ним, про­по­ну­є­мо вклю­чи­ти пи­тан­ня про дер­жав­не ре­гу­лю­ван­ня ді­яль­нос­ті у сфе­рі транс­фе­ру тех­но­ло­гій, ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті (зо­кре­ма, спри­ян­ня ство­рен­ню і реєст­рації ін­но­ва­цій­них струк­тур, реєст­рація ін­но­ва­цій­но-ін­вес­ти­цій­них про­ек­тів та де­які ін­ші) до ком­пе­тен­ції Мі­ніс­тер­ст­ва еко­но­мі­ки Украї­ни та, від­по­від­но, до ком­пе­тен­ції під­роз­ді­лів міс­це­вих, об­лас­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди.

 

Мі­ністр еко­но­мі­ки Авто­ном­ної Рес­пуб­лі­ки Крим С. ВЕР­БА

ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

10.04.2008 № 01-1-8-2346

Вер­хов­на Ра­да Украї­ни Ко­мі­тет з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

 

Об­лас­на дер­жав­на адмі­ні­ст­ра­ція роз­гля­ну­ла про­ект рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» (в кон­тек­с­ті пар­ла­мент­ських слу­хань «За­хист прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні: проб­ле­ми за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня та пра­во­зас­то­су­ван­ня» (21 бе­рез­ня 2007 р.), слу­хань у Ко­мі­те­ті з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Ін­но­ва­цій­на ді­яль­ність в Укра­ї­ні: проб­ле­ми та шля­хи їх ви­рі­шен­ня» (29 лис­то­па­да 2006 р.), пар­ла­мент­ських слу­хань «На­ціо­наль­на ін­но­ва­цій­на сис­те­ма Украї­ни: проб­ле­ми фор­му­ван­ня та ре­а­лі­за­ції» (20 чер­в­ня 2007 р.)), за­про­по­но­ва­ний Ко­мі­те­том Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти, та під­три­мує від­по­від­ні за­хо­ди. За­ува­жень і про­по­зи­цій не­має.

Го­ло­ва об­лас­ної дер­жав­ної адмі­ні­ст­ра­ції Олек­сандр ДОМБРОВСЬКИЙ

 

 

 

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

11.04.2008 № 2086/21/2-08

Ко­мі­тет з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни

 

На лист Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни від­ 4 квіт­ня 2008 ро­ку № 04-22/14-47 що­до про­ек­ту рі­шен­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» про­по­ну­є­мо на­ступ­не.

Роз­ро­би­ти ме­ха­ніз­ми ство­рен­ня ін­ф­ра­струк­ту­ри для за­без­пе­чен­ня ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку еко­но­мі­ки (тех­но­пар­ків, тех­но­по­лі­сів, ін­фор­ма­цій­них цен­т­рів з пи­тань ін­но­ва­цій і т. д.) та за­без­пе­чен­ня еко­но­міч­но-пра­во­вих умов фун­к­ці­о­ну­ван­ня її еле­мен­тів.

За­про­ва­ди­ти на дер­жав­но­му рів­ні до­дат­ко­вих сти­му­лів для суб’єк­тів гос­по­да­рю­ван­ня, які здій­с­ню­ють ін­но­ва­цій­ну ді­яль­ність.

За­без­пе­чи­ти впро­ва­джен­ня ефек­тив­но­го ме­ха­ніз­му ко­мер­ці­а­лі­за­ції на­уко­во-тех­ніч­них роз­ро­бок, ви­на­хо­дів та ра­ці­о­на­лі­за­тор­ських про­по­зи­цій.

Ство­ри­ти ін­тег­ро­ва­ну ін­фор­ма­цій­ну сис­те­му на­уко­во-тех­ніч­них роз­ро­бок та за­без­пе­чен­ня до­сту­пу до неї суб’єк­тів гос­по­да­рю­ван­ня, що спри­я­ти­ме під­ви­щен­ню ін­но­ва­тив­нос­ті ви­роб­ництва в кра­ї­ні.

В за­со­бах ма­со­вої ін­фор­ма­ції ак­ти­ві­зу­ва­ти роз’яс­ню­валь­ну ро­бо­ту, спря­мо­ва­ну на фор­му­ван­ня гро­мад­ської дум­ки що­до не­га­тив­но­го став­лен­ня до ви­роб­ни­ків та роз­пов­сюджу­ва­чів кон­т­ра­фак­т­ної про­дук­ції, про­па­ган­ду знань що­до об’єк­тів ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та охо­ро­ни ав­тор­ських прав за учас­тю пред­став­ни­ків пра­во­о­хо­рон­них та кон­т­ро­лю­ю­чих ор­га­нів по бо­роть­бі з не­за­кон­ним ви­роб­ниц­т­вом, роз­пов­сюджен­ням і ре­а­лі­за­цією аудіо- і ві­део­про­дук­ції, ком­пакт-дис­ків та ін­ших об’єк­тів ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

 

Го­ло­ва об­лас­ної дер­жав­ної адмі­ні­ст­ра­ції М. РОМАНЮК

 

 

 

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

17.04.2008 № ВИХ-635/0/2-08 на 04-22/14-471 04.04.2008

Го­ло­ві Ко­мі­те­то­ві Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

ПОЛОХАЛУ В. І.

Про про­ект рі­шен­ня

На Ваш лист від­ 04.04.2008 № 04-22/14-471 по­ві­дом­ляю.

З пи­тань струк­ту­ри ре­гу­лю­ван­ня пи­тань охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні, Дніп­ро­пет­ров­ською об­лас­ною ра­дою при­йня­ті: «Ре­гі­о­наль­на про­гра­ма охо­ро­ни та за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті на пе­рі­од до 2020 ро­ку» та «Ре­гі­о­наль­на про­гра­ма ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку на пе­рі­од до 2020 ро­ку», кон­т­роль за яки­ми по­кла­де­но на по­стій­ну ко­мі­сію обл­ра­ди з пи­тань на­уки, ос­ві­ти, сім’ї та мо­ло­ді.

Про­ана­лі­зу­вав­ши за­про­по­но­ва­ний Ва­ми про­ект рі­шен­ня, ура­хо­ву­ю­чи ви­снов­ки та ре­ко­мен­да­ції Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти що­до ух­ва­лен­ня рі­шен­ня в ці­ло­му, Дніп­ро­пет­ров­ська об­лас­на ра­да під­три­мує за­про­по­но­ва­ні ре­ко­мен­да­ції до про­ек­ту рі­шен­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні».

З по­ва­гою

За­ступ­ник го­ло­ви об­лас­ної ра­ди по ви­ко­нав­чо­му апа­ра­ту А. Ф. ШИПКО

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

23.04.2008 № 04-22/14-1172

Ко­мі­тет Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

Що­до про­ек­ту рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

Уваж­но оп­ра­цю­вав­ши лист Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти від­ 4 квіт­ня 2008 ро­ку № 04-22/14-471 що­до про­ек­ту рі­шен­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні», обл­держ­адмі­ні­ст­ра­ція по­ві­дом­ляє.

Дніп­ро­пет­ров­ська об­ласть бра­ла ак­тив­ну участь у пар­ла­мент­ських слу­хан­нях 21 бе­рез­ня 2007 ро­ку «За­хист прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні: проб­ле­ми за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня та пра­во­зас­то­су­ван­ня» та 20 чер­в­ня 2007 ро­ку «На­ціо­наль­на ін­но­ва­цій­на сис­те­ма Украї­ни: проб­ле­ми фор­му­ван­ня та ре­а­лі­за­ції». Вра­хо­ву­ю­чи про­по­зи­ції до­по­ві­да­чів що­до роз­вит­ку ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті, ство­рен­ня струк­ту­ри ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні, а та­кож ефек­тив­ної сис­те­ми охо­ро­ни та за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, обл­держ­адмі­ні­ст­ра­цією спіль­но з Дніп­ров­ським регіо­наль­ним цен­т­ром ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку та Дніп­ро­пет­ров­ським цен­т­ром на­уко­во-тех­ніч­ної і еко­но­міч­ної ін­фор­ма­ції бу­ло роз­роб­ле­но прин­ци­по­во но­ві про­ек­ти регіо­наль­ної про­гра­ми ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку на пе­рі­од до 2020 ро­ку і регіо­наль­ної про­гра­ми охо­ро­ни та за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті на пе­рі­од до 2020 ро­ку, ре­дак­ції яких бу­дуть роз­гля­ну­ті на чер­го­вій се­сії Дніп­ро­пет­ров­ської об­лас­ної ра­ди.

Вра­хо­ву­ю­чи ви­ще­заз­на­че­не та від­по­від­но до пун­к­ту 4.10 ви­ще­заз­на­че­но­го про­ек­ту рі­шен­ня, обл­держ­адмі­ні­ст­ра­ція про­по­нує ор­га­ні­зу­ва­ти здійс­нен­ня пі­лот­но­го про­ек­ту що­до від­пра­цю­ван­ня ор­га­ні­за­цій­но-еко­но­міч­но­го ме­ха­ніз­му ство­рен­ня регіо­наль­ної ін­но­ва­цій­ної сис­те­ми у Дніп­ро­пет­ров­сько­му ре­гі­о­ні, а та­кож спри­я­ти фор­му­ван­ню регіо­наль­них сис­тем ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку та охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті за ра­ху­нок під­трим­ки їх з дер­жав­но­го бю­джету.

 

Ви­ко­ну­ю­чий обов’яз­ки го­ло­ви обл­держ­адмі­ні­ст­ра­ції С. С. КРОЛЬ

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

11.04.2008 № 01-02696-01/01

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни

ПО­ЛО­ХА­ЛУ В. І.

Про про­ект рі­шен­ня за­сі­дан­ня Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

У від­по­відь на лист Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти від­ 04.04.2008 № 04-22/14-471 по­ві­дом­ля­є­мо, що об­лас­на дер­жав­на адмі­ні­ст­ра­ція про­ана­лі­зу­ва­ла про­ект рі­шен­ня за­сі­дан­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» та за­про­по­но­ва­ні за­хо­ди що­до під­ви­щен­ня ефек­тив­нос­ті за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та роз­вит­ку ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті.

Об­лас­на дер­жав­на адмі­ні­ст­ра­ція в ці­ло­му під­три­мує на­да­ні про­по­зи­ції, але про­по­нує в п. 3.17 піс­ля слів «на ви­ко­рис­тан­ні об’єк­тів» до­да­ти фра­зу «про­мис­ло­вої ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті,».

 

З по­ва­гою, За­ступ­ник го­ло­ви обл­держ­адмі­ні­ст­ра­ції Б. І. АДАМОВ

 

 

 

 

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

15.04.2008 № 2151-17/1-1/103

Вер­хов­на Ра­да Украї­ни Ко­мі­тет з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

Про роз­гляд про­ек­ту рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

Про­ект рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» об­лас­на дер­жав­на адмі­ні­ст­ра­ція в ці­ло­му під­три­мує.

Про­те вва­жа­є­мо за до­ціль­не:

ство­ри­ти но­ву ін­ф­ра­струк­ту­ру у сис­те­мі дер­жав­но­го управ­лін­ня у сфе­рі на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті, охо­ро­ни та за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, адек­ват­ний пе­ре­роз­по­діл управ­лін­ських фун­к­цій між ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди;

при­ско­ри­ти при­йнят­тя кон­цеп­ції роз­вит­ку на­ціо­наль­ної ін­но­ва­цій­ної сис­те­ми Украї­ни на 2008–2012 ро­ки;

ор­га­ні­зу­ва­ти по­стій­не під­ви­щен­ня ква­лі­фі­ка­ції дер­жав­них служ­бов­ців у сфе­рі ін­но­ва­цій­ної та ін­вес­ти­цій­ної ді­яль­нос­ті, охо­ро­ни прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

Го­ло­ва дер­жав­ної адмі­ні­ст­ра­ції Ю. В. ЗАБЕЛА

 

 

 

ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

10.04.2008 № 1906/06-02

Вер­хов­на Ра­да Украї­ни Ко­мі­тет з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

ПО­ЛО­ХА­ЛУ В. І.

 

Об­лас­на дер­жав­на адмі­ні­ст­ра­ція, її га­лу­зе­ві управ­лін­ня здій­с­ни­ли де­таль­не ви­вчен­ня про­ек­ту рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні». Від­зна­ча­є­мо ак­ту­аль­ність по­ру­ше­них пи­тань у роз­роб­лен­ні стра­те­гії і ме­ха­ніз­мів ре­а­лі­за­ції дер­жав­ної ін­но­ва­цій­ної по­лі­ти­ки та під­ви­щен­ня рів­ня за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні.

Про­по­ну­є­мо внес­ти до про­ек­ту рі­шен­ня та­кі до­пов­нен­ня:

ство­ри­ти ок­ре­мий цен­т­раль­ний ор­ган ви­ко­нав­чої вла­ди (Дер­жав­ний Ко­мі­тет з пи­тань на­уки і тех­ні­ки), який ви­рі­шу­вав би ком­п­лекс пи­тань на­уко­во-тех­ніч­но­го та тех­но­ло­гіч­но­го роз­вит­ку дер­жави, за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті то­що;

за­без­пе­чи­ти в пов­но­му об­ся­зі ви­зна­че­не чин­ним за­ко­но­дав­ст­вом фінан­су­ван­ня дер­жав­них на­уко­во-тех­ніч­них про­грам прі­о­ри­тет­них га­лу­зей на­род­но­го гос­по­дар­ст­ва та За­галь­но­дер­жав­ної комп­лек­с­ної про­гра­ми роз­вит­ку ви­со­ких на­уко­вих тех­но­ло­гій;

спря­мо­ву­ва­ти на фінан­со­ву під­трим­ку ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті не мен­ше 10 від­сот­ків отри­ма­них від­ при­ва­ти­за­ції дер­жав­но­го май­на кош­тів, які мог­ли б ста­ти ба­зою регіо­наль­них ін­но­ва­цій­них фінан­со­во-кре­дит­них уста­нов для фінан­су­ван­ня ін­но­ва­цій­них про­ек­тів, що ма­ють пер­шо­чер­го­ве зна­чен­ня для на­род­но­гос­по­дар­ських ком­п­лек­сів ре­гі­о­нів;

роз­ро­би­ти дер­жав­ну про­гра­му із впро­ва­джен­ня до­сяг­нень на­уки і тех­ні­ки та тех­ніч­них за­со­бів із за­хис­ту об’єк­тів ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті;

враховуючи географічне розміщення Закарпатської області (кордон з чотирма країнами Євросоюзу), включити Закарпатську область в число регіонів зі здійснення пілотного проекту щодо відпрацювання організа­ційно-економічного механізму створення регіональної інноваційної інфра­структури;

увести у структуру Державного департаменту інтелектуальної влас­ності посаду державного інспектора по Закарпатській області;

ввести у навчальні програми вищих навчальних та спеціальних закла­дів базові дисципліни, які формують знання в галузі менеджменту іннова­ційної діяльності та захисту прав інтелектуальної власності.

 

З повагою

Голова державної адміністрації О. ГАВАШІ

 

 

 

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

14.04.2008 № 2546/08-10

Ко­мі­тет Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

Про на­дан­ня про­по­зи­цій що­до про­ек­ту рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань ос­ві­ти і на­уки

На ви­ко­нан­ня лис­та го­ло­ви Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти від­ 04.04.2008 № 04-22/14-471 про на­дан­ня про­по­зи­цій що­до про­ек­ту рі­шен­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» об­лас­на дер­жав­на адмі­ні­ст­ра­ція, ре­тель­но оп­ра­цю­вав­ши про­ект рі­шен­ня Ко­мі­те­ту, по­ві­дом­ляє.

Від­по­від­но до по­ста­но­ви Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни від­ 27.06.2007 № 1244-V «Про Ре­ко­мен­да­ції пар­ла­мент­ських слу­хань на те­му: «На­ціо­наль­на ін­но­ва­цій­на сис­те­ма Украї­ни: проб­ле­ми фор­му­ван­ня та ре­а­лі­за­ції» спе­ці­а­ліс­та­ми За­по­різь­кої обл­держ­адмі­ні­ст­ра­ції спіль­но з Дніп­ров­ським регіо­наль­ним цен­т­ром ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку роз­роб­ле­но про­ект регіо­наль­ної ін­но­ва­цій­ної про­гра­ми «Ці­льо­ва еко­но­міч­на про­гра­ма роз­вит­ку ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри в За­по­різь­кій об­лас­ті на 2008-2012 ро­ки», який під­го­тов­ле­но на роз­гляд ко­ор­ди­на­цій­ної ра­ди з під­го­тов­ки про­ек­ту регіо­наль­ної ін­но­ва­цій­ної про­гра­ми та її ре­а­лі­за­ції при го­ло­ві обл­держ­адмі­ні­ст­ра­ції. За під­сум­ка­ми за­сі­дан­ня Ко­ор­ди­на­цій­ної ра­ди про­ект Про­гра­ми бу­де ви­не­се­но на роз­гляд се­сії За­по­різь­кої об­лас­ної ра­ди.

Крім ви­ще­заз­на­че­но­го, з ме­тою ре­а­лі­за­ції дер­жав­ної по­лі­ти­ки в сфе­рі за­хис­ту прав на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті роз­роб­ле­но про­ект «Де­сять не­від­клад­них за­хо­дів, спря­мо­ва­них на під­ви­щен­ня ефек­тив­нос­ті ре­а­лі­за­ції дер­жав­ної по­лі­ти­ки та управ­лін­ня в ін­те­лек­ту­аль­ній сфе­рі в За­по­різь­кій об­лас­ті». Одним з го­лов­них за­хо­дів пе­ред­ба­ча­ється в IV квар­та­лі 2008 ро­ку роз­ро­би­ти та по­да­ти на роз­гляд Між­ві­дом­чої ко­мі­сії з пи­тань за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті при го­ло­ві обл­держ­адмі­ні­ст­ра­ції про­ек­ту Ре­гі­о­наль­ної про­гра­ми за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в За­по­різь­кій об­лас­ті, з по­даль­шим за­твер­джен­ням на се­сії об­лас­ної ра­ди.

З огляду на наявну критичну чисельність штатних одиниць в струк­турі облдержадміністрації, пропонуємо рекомендувати Кабінету Мініс­т­рів України надати управлінню освіти і науки облдержадміністрації статус Головного управління освіти і науки та виділити сім штатних оди­ниць з відповідним фінансовим забезпеченням для створення в струк­турі управління окремого підрозділу з питань трансферу техно­логій, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності.

Висловлюємо підтримку та зацікавленість у невідкладній реалізації зав­дань, визначених у проекті рішення Комітету Верховної Ради Украї­ни з питань науки і освіти (особливо відзначаємо важливість реалізації п. 4.6 та 4.13) та просимо залучити Запорізьку область до реалізації пілотного проекту, передбаченого в п. 4.10 проекту рішення Комітету.

 

Тимчасово виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації В. В. ЧЕРКАСКА

 

 

 

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

14.04.2008 № 2833/1/1-08/01-025

Ко­мі­тет Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

 

На ви­ко­нан­ня лис­та ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти від­ 04 квіт­ня 2008 ро­ку № 04-22/14-471 об­лас­на дер­жав­на адмі­ні­ст­ра­ція оз­най­о­ми­ла­ся з про­ек­том рі­шен­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні».

В ці­ло­му обл­держ­адмі­ні­ст­ра­ція під­три­мує ос­нов­ні по­ло­жен­ня, ви­кла­де­ні в про­ек­ті рі­шен­ня, та ви­слов­лює та­кі про­по­зи­ції:

1. у пун­к­ті 3.14 до­ба­ви­ти аб­зац 2, ви­клав­ши йо­го в та­кій ре­дак­ції «від­но­ви­ти у фор­мі дер­жав­но­го ста­тис­тич­но­го об­сте­жен­ня № 4-нт «Звіт про на­бут­тя прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ви­ко­рис­тан­ня об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті» по­каз­ник «до­хід від­ ви­ко­рис­тан­ня об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті», який був ви­лу­че­ний на­ка­зом Держ­ком­с­та­ту Украї­ни від­ 19.07.2006 № 339».

Пе­ред цим не­об­хід­но за­без­пе­чи­ти роз­роб­ку, з ура­ху­ван­ням іс­ну­ю­чих нор­ма­тив­но-пра­во­вих ак­тів, ме­то­ди­ки ви­зна­чен­ня при­бут­ку від­ ви­ко­рис­тан­ня об’єк­тів про­мис­ло­вої влас­нос­ті. Основ­ним роз­роб­ни­ком мо­же бу­ти ви­зна­че­ний Дер­жав­ний де­пар­та­мент ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті Украї­ни.

2. Оскіль­ки, про­ект на­ка­зу Фон­ду дер­жав­но­го май­на Украї­ни «Про за­твер­джен­ня Ме­то­ди­ки оцін­ки май­но­вих прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті» вже роз­гля­ну­тий на за­сі­дан­нях сек­ції з пи­тань оці­ноч­ної ді­яль­нос­ті Гро­мад­ської ра­ди при Фон­ді дер­жав­но­го май­на Украї­ни, що від­бу­ли­ся 04.03.2008, 18.03.2008 та 21.03.2008, та роз­мі­ще­ний на офі­цій­но­му сай­ті Фон­ду, то­му про­по­ну­є­мо у пун­к­ті 3.10 ви­зна­чи­ти тер­мі­ни за­твер­джен­ня цієї Ме­то­ди­ки, на­при­клад, до 01.06.2008 ро­ку.

 

За­ступ­ник го­ло­ви обл­держ­адмі­ні­ст­ра­ції Во­ло­ди­мир ШКВА­РИ­ЛЮК

 

 

 

КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

18.04.2008 № 11-20/3

Ко­мі­тет Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

Про на­дан­ня про­по­зи­цій

Від­по­від­но до лис­та Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти від­ 4 квіт­ня 2008 ро­ку № 04-22/14-471 об­лас­на дер­жав­на адмі­ні­ст­ра­ція роз­гля­ну­ла про­ект рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» та про­по­нує ух­ва­ли­ти йо­го без змін і за­ува­жень.

Що­до при­ва­ти­за­ції об’єк­тів на­уко­во-тех­ніч­ної сфе­ри за ці­ною на де­кіль­ка по­ряд­ків ниж­чою їх но­мі­наль­ної вар­тос­ті, про що йдеться на сто­рін­ці 9 про­ек­ту рі­шен­ня, по­ві­дом­ля­є­мо, що при­ва­ти­за­цією від­кри­то­го ак­ці­о­нер­но­го то­ва­рис­т­ва «Про­ек­т­но-ви­шу­ку­валь­ний ін­с­ти­тут «Кі­ро­воградагро­п­ро­ект» зай­мав­ся Цен­т­раль­ний апа­рат Фон­ду дер­жав­но­го май­на Украї­ни.

Ви­ко­ну­ю­ча обов’яз­ки пер­шо­го за­ступ­ни­ка го­ло­ви об­лас­ної дер­жав­ної адмі­ні­ст­ра­ції С. НЕ­ГО­ДА

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

14.04.2008 № 5/9-1751

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни

ПОЛОХАЛУ В. І.

Про по­годжен­ня про­ек­ту рі­шен­ня

Об­лас­на дер­жав­на адмі­ні­ст­ра­ція роз­гля­ну­ла про­ект рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» й під­три­мує йо­го без за­ува­жень і до­пов­нень.

 

З по­ва­гою

За­ступ­ник го­ло­ви обл­держ­адмі­ні­ст­ра­ції В. В. ЗАБЛОЦЬКИЙ

 

 

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

17.04.2008 № 02-вих-796

Голові Комітету з питань науки і освіти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни

ПОЛОХАЛУ В. І.

 

На адресу Львівської обласної ради надійшов Ваш лист від 04.04.08 р. № 04-22/14-471 стосовно пропозицій до проекту рішення «Про стан державного регулювання і управління у сфері розвитку правової охорони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності в Україні».

Проект рішення скеровано на розгляд у профільну постійну комісію з питань освіти та науки. За результатами розгляду повідомляємо, що підтримуємо в цілому вищезазначений проект рішення та вважаємо його надзвичайно актуальним, оскільки інтелектуальна власність сьогодні є чи не найбільш цінним капіталом України і потребує надійної ефективної і правової охорони.

Вважаємо за необхідне:

— прискорити подання до Верховної Ради України Податкового кодексу України, в якому передбачити надання ряду фіскальних префе­рен­цій суб’єктами інноваційної діяльності;

— зобов’язати Фонд державного майна України проводити обов’яз­кову оцінку нематеріальних активів (об’єктів права інтелектуальної власності) при приватизації та продажу об’єктів державної власності, прискорити розробку та затвердження Методики вартісної оцінки прав інтелектуальної власності;

— запровадити базу даних «Перспективні винаходи» та форму державної статистичної звітності щодо використання об’єктів права нтелектуальної власності в економіці України, що особливо актуально сьогодні;

— роз­ро­би­ти, з ура­ху­ван­ням дос­ві­ду іно­зем­них кра­їн, ме­то­ди­ку оцін­­ки рів­ня пі­рат­ст­ва що­до ви­ко­рис­тан­ня різ­них об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті;

— роз­ро­би­ти та внес­ти на роз­гляд Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни Про­гра­му роз­вит­ку дер­жав­ної сис­те­ми охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні до 2012 ро­ку, за­лу­чив­ши до її роз­роб­ки від­по­від­ні мі­ніс­тер­ст­ва і від­ом­ст­ва, на­уко­ві уста­но­ви та ор­га­ні­за­ції, за­без­пе­чи­ти її об­го­во­рен­ня гро­мад­ськіс­тю;

— з ме­тою здійс­нен­ня за­хо­дів з ор­га­ні­за­ції під­ви­щен­ня ква­лі­фі­ка­ції дер­жав­них служ­бов­ців за­твер­ди­ти Кон­цеп­цію Дер­жав­ної Про­гра­ми пе­ре­під­го­тов­ки спе­ці­а­ліс­тів ор­га­нів дер­жав­ної вла­ди у сфе­рі ін­но­ва­цій­ної та ін­вес­ти­цій­ної ді­яль­нос­ті,

— роз­ро­би­ти но­ві прин­ци­пи і під­хо­ди до про­ве­ден­ня на­уко­во-тех­ніч­ної (па­тен­т­ної) екс­пер­ти­зи об’єк­тів пра­ва про­мис­ло­вої влас­нос­ті, вра­хо­ву­ю­чи прі­о­ри­тет­ні на­пря­ми роз­вит­ку на­уки і тех­ні­ки, ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті.

 

З по­ва­гою го­ло­ва об­лас­ної ра­ди Ми­ро­слав СЕ­НИК

 

 

 

МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

16.04.08 № 612/0/05-2/1-08

Ко­мі­тет з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни

 

На ви­ко­нан­ня лис­та Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни від­ 04.04.08 № 04-22/14-471 що­до про­по­зи­цій в кон­тек­с­ті про­ек­ту рі­шен­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» обл­держ­адмі­ні­ст­ра­ція по­годжує ви­ще­заз­на­че­ний про­ект рі­шен­ня без за­ува­жень.

 

Го­ло­ва обл­держ­адмі­ні­ст­ра­ції О. М. ГАР­КУ­ША

ОДЕСЬКА ОБЛАСНА РАДА

15.04.2008 № 1/Р-27-1169/1040

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

ПО­ЛО­ХА­ЛУ В. І.

 

Роз­гля­нув­ши Ваш лист від­ 04.04.08 № 04-22/14-471 що­до на­дан­ня про­по­зи­цій в кон­тек­с­ті про­ек­ту рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти (далі — Ко­мі­те­ту) «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні», по­ві­дом­ля­є­мо на­ступ­не.

Нес­фор­мо­ва­ність на­ціо­наль­ної ін­но­ва­цій­ної сис­те­ми, не­до­стат­ня ефек­тив­ність сис­те­ми охо­ро­ни та за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті пе­ре­шкоджає роз­вит­ку ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті, утво­рен­ню в Укра­ї­ні ци­ві­лі­зо­ва­но­го рин­ку ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

За­без­пе­чен­ня в Укра­ї­ні спри­ят­ли­вих умов для одер­жан­ня, ви­ко­рис­тан­ня і за­хис­ту прав на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті по­тре­бує по­даль­шо­го удос­ко­на­лен­ня нор­ма­тив­но-пра­во­вої ба­зи. Нор­ми, пов’яза­ні із за­хис­том прав на об’єк­ти на­зва­ної влас­нос­ті, не­об­хід­но внес­ти як у спе­ці­аль­не за­ко­но­дав­ст­во з цих пи­тань, вклю­ча­ю­чи мит­не, так і у за­галь­не за­ко­но­дав­ст­во (на­при­клад, у Ци­віль­ний, Ци­віль­но-про­це­су­аль­ний, Кри­мі­наль­ний, Кри­мі­наль­но-про­це­су­аль­ний, а та­кож у Ко­декс про адмі­ні­ст­ра­тив­ні пра­во­по­ру­шен­ня).

Всі за­зна­че­ні проб­ле­ми у про­ек­ті рі­шен­ня, дій­с­но по­тре­бу­ють за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті, а за­хо­ди, які пе­ред­ба­че­ні у про­ек­ті рі­шен­ня для ви­рі­шен­ня ви­ник­лих пи­тань, по­тре­бу­ють ува­ги як з бо­ку ор­га­нів за­ко­но­дав­чої та ви­ко­нав­чої вла­ди так і ор­га­нів міс­це­во­го са­мо­вря­ду­ван­ня.

Оде­ська об­лас­на ра­да в ці­ло­му по­годжу­ється з тек­с­том за­про­по­но­ва­но­го про­ек­ту рі­шен­ня Ко­мі­те­ту.

Ра­зом з тим, не зро­зу­мі­лі пун­к­ти 3.7. та 3.8. да­но­го про­ек­ту рі­шен­ня. А са­ме: не об­ґрунто­ва­на не­об­хід­ність вне­сен­ня змін до по­ста­нов Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 19 ве­рес­ня 2007 ро­ку № 1154 «Про вне­сен­ня змін до по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 19 сер­п­ня 2002 ро­ку № 1183» та від­ 19 ве­рес­ня

2007 ро­ку № 1148 «Про вне­сен­ня змін до По­ряд­ку спла­ти збо­рів за дії, пов’яза­ні з охо­ро­ною прав на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті», в час­ти­ні вста­нов­лен­ня ста­вок збо­рів для не­при­бут­ко­вих ор­га­ні­за­цій у роз­мі­рі 10 % від­ за­про­вадже­них, а та­кож у су­мі 5 % ста­вок за під­три­ман­ня чин­нос­ті па­тен­ту на сорт рос­лин та пра­ва на по­ши­рен­ня сор­ту рос­лин.

Та­кож не зро­зу­мі­лий строк на­бут­тя чин­нос­ті за­зна­че­них по­ста­нов «че­рез п’ять ро­ків піс­ля всту­пу Украї­ни до Сві­то­вої ор­га­ні­за­ції тор­гів­лі».

 

З по­ва­гою

За­ступ­ник го­ло­ви об­лас­ної ра­ди М. А. ТІН­ДЮК

 

 

 

ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

15.04.2008 № 12/2735

Голові Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

ПОЛОХАЛУ В. І.

Про проект рішення Комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки

Обласна державна адміністрація уважно розглянула проект рішення Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти «Про стан дер­жавного регулювання і управління у сфері розвитку, правової охо­рони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності в Україні» та схвалює його в цілому. Пропозицій та зауважень немає.

 

З по­ва­гою

За­ступ­ник го­ло­ви об­лас­ної дер­жав­ної адмі­ні­ст­ра­ції Н. С. МЯ­КУШ­КО

 

 

 

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

10.04.2008 № 2507/1/01-01/8

Ко­мі­тет з пи­тань на­уки і ос­ві­ти Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни

 

З ме­тою здійс­нен­ня ко­ор­ди­на­цій­них за­хо­дів із кон­т­ро­лю та ре­гу­лю­ван­ня від­но­син що­до на­бут­тя, здійс­нен­ня та за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті на об’єк­ти пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, Рів­нен­ська об­лас­на дер­жав­на адмі­ні­ст­ра­ція про­по­нує роз­гля­ну­ти Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни пи­тан­ня ство­рен­ня єди­но­го цен­т­раль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої вла­ди у сфе­рі на­уко­во-тех­ніч­ної та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті з від­по­від­ни­ми під­роз­ді­ла­ми у ре­гі­о­нах.

З ме­тою по­си­лен­ня за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та про­ти­дії ле­га­лі­за­ції кон­т­ра­фак­т­ної про­дук­ції внес­ти змі­ни до За­ко­ну Украї­ни «Про роз­пов­сюджен­ня при­мір­ни­ків аудіо­ві­зу­аль­них тво­рів, фо­но­грам, ві­део­грам, комп’ютер­них про­грам, баз да­них» що­до за­про­ваджен­ня кон­т­ро­лю зі сто­ро­ни суб’єк­тів ав­тор­сько­го і су­між­них прав за ви­да­чею кон­т­роль­них ма­рок.

Се­ред проб­лем­них пи­тань, що пе­ре­шкоджа­ють ін­но­ва­цій­ній ді­яль­нос­ті в ре­гі­о­ні, слід ви­ді­ли­ти не­до­стат­ній рі­вень ін­фор­ма­цій­ної під­трим­ки, є не­об­хід­ність по­стій­но­го онов­лен­ня і ти­ра­жу­ван­ня ін­фор­ма­ції про на­уко­во-тех­ніч­ний по­тен­ці­ал дер­жави та пер­с­пек­ти­ви спів­пра­ці з іно­зем­ни­ми пар­т­не­ра­ми в пи­тан­нях на­уко­во-тех­ніч­но­го роз­вит­ку та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті.

За­ступ­ник го­ло­ви адмі­ні­ст­ра­ції О. ТОР­КУ­НОВ

 

 

 

СУМСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

14.04.2008 № 01-14/2072

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань ос­ві­ти і на­уки

ПО­ЛО­ХА­ЛУ В. І.

 

Об­лас­на дер­жав­на адмі­ні­ст­ра­ція на­дає про­по­зи­ції до про­ек­ту рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань ос­ві­ти і на­уки «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни та за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні».

До пун­к­ту 3 «Ре­ко­мен­ду­ва­ти Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни» внес­ти до­дат­ко­вий під­пункт на­ступ­но­го зміс­ту:

«Роз­гля­ну­ти пи­тан­ня за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня від­шко­ду­ван­ня осо­бам, яким на­ле­жать май­но­ві та не­май­но­ві пра­ва на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, втра­че­ної еко­но­міч­ної ви­го­ди, на­не­се­ної ма­те­рі­аль­ної та мо­раль­ної шко­ди вна­слі­док не­сан­к­ціо­но­ва­но­го ви­ко­рис­тан­ня цих об’єк­тів, адек­ват­но­го роз­мі­рам ре­аль­них втрат від­ їх про­тип­рав­но­го ви­ко­рис­тан­ня, яке здій­с­ню­ва­ти­меться по­руш­ни­ка­ми за­зна­че­них прав від­по­від­но до норм адмі­ні­ст­ра­тив­ної, ци­віль­ної та кри­мі­наль­ної від­по­ві­даль­нос­ті».

Тим­ча­со­во ви­ко­ну­ю­чий обов’яз­ки го­ло­ви

М. ЛАВ­РИК

СУМСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

28.05.2008 № 01-16/2607

Ко­мі­тет Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

 

На ви­ко­нан­ня пун­к­ту 14 до­ру­чен­ня Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 26.04.2008 № 23093/1/1-08 до рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди з пи­тань на­уки і ос­ві­ти від­ 16.04.2008 (про­то­кол № 14) по­ві­дом­ля­є­мо на­ступ­не.

В об­лас­ті ве­деться ро­бо­та над уп­ро­ваджен­ням Дер­жав­ної ці­льо­вої еко­но­міч­ної про­гра­ми «Ство­рен­ня в Укра­ї­ні ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри на 2009-2013 ро­ки» що­до від­пра­цю­ван­ня ор­га­ні­за­цій­но-еко­но­міч­но­го ме­ха­ніз­му ство­рен­ня регіо­наль­ної ін­но­ва­цій­ної сис­те­ми, здат­ної за­без­пе­чи­ти ефек­тив­не ви­ко­рис­тан­ня регіо­наль­но­го на­уко­во-тех­ніч­но­го по­тен­ці­а­лу, під­ви­щен­ня рів­ня ін­но­ва­цій­нос­ті та кон­ку­рен­т­нос­п­ро­мож­нос­ті еко­но­мі­ки ре­гі­о­ну.

На ба­зі на­уко­вих уста­нов та ви­щих на­вчаль­них за­кла­дів ство­рю­ється ці­ліс­на ін­но­ва­цій­на ін­ф­ра­струк­ту­ра. Акти­ві­зу­ва­лась ді­яль­ність по за­без­пе­чен­ню дотри­ман­ня за­ко­но­дав­ст­ва у сфе­рі на­уки. На­уко­ві цен­т­ри, ство­ре­ні на ос­но­ві про­від­них ви­щих на­вчаль­них за­кла­дів, пра­цю­ють над розв’язан­ням на­уко­во-тех­ніч­них проб­лем ре­гі­о­ну. Про­во­дяться фун­да­мен­таль­ні до­сліджен­ня з най­важ­ли­ві­ших проб­лем при­род­ни­чих, су­спіль­них і гу­ма­ні­тар­них на­ук, де­мо­гра­фіч­ної по­лі­ти­ки, роз­вит­ку люд­сько­го по­тен­ці­а­лу та фор­му­ван­ня гро­ма­дян­сько­го су­спіль­ст­ва. До­сліджу­ються пи­тан­ня комп’ютер­них за­со­бів та тех­но­ло­гії ін­фор­ма­ти­за­ції су­спіль­ст­ва, но­віт­ні тех­но­ло­гії та ре­сур­соз­бе­рі­га­ю­чі тех­но­ло­гії в енер­ге­ти­ці, про­мис­ло­вос­ті та агро­­про­мис­ло­во­му ком­п­лек­сі. Ве­деться ро­бо­та по ство­рен­ню у ви­щих на­вчаль­них за­кла­дах III-IV рів­нів ак­ре­ди­та­ції під­роз­ді­лів з пи­тань ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті; ви­вча­ється мож­ли­вість ор­га­ні­за­ції ро­бо­ти біз­нес-ін­ку­ба­то­рів; збіль­ше­но об­сяг до­го­во­рів з під­при­єм­ст­ва­ми на ви­ко­нан­ня при­клад­них до­сліджень.

За­пла­но­ва­но ство­рен­ня об­лас­но­го гро­мад­сько­го цен­т­ру з ін­но­ва­цій­ної по­лі­ти­ки, який спро­ек­тує та ство­рить об­лас­ний ін­но­ва­цій­ний фонд. До пи­тань, що роз­гля­да­ти­муться об­лас­ним гро­мад­ським ін­но­ва­цій­ним цен­т­ром, від­не­се­но мо­ні­то­ринг про­це­сів ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку об­лас­ті; ін­фор­му­ван­ня гро­мад­ськос­ті що­до ін­но­ва­цій­но­го роз­вит­ку об­лас­ті; про­ве­ден­ня кон­кур­сів та яр­ма­рок ін­но­ва­цій­них про­ек­тів та про­дук­тів; ор­га­ні­за­ція кон­кур­су на­вчаль­них кур­сів для ви­щих на­вчаль­них за­кла­дів по ін­но­ва­цій­ним тех­но­ло­гі­ям та ін­те­лек­ту­аль­ній влас­нос­ті; спри­ян­ня екс­пор­ту (ім­пор­ту) но­вих тех­но­ло­гій че­рез між­на­род­ні про­гра­ми пар­т­нер­ст­ва.

Впро­ваджен­ня ін­но­ва­цій­них тех­но­ло­гій в ре­гі­о­ні спри­я­ти­ме роз­вит­ку ви­роб­ни­чо-тех­но­ло­гіч­ної під­сис­те­ми, що в свою чер­гу має на ме­ті ор­га­ні­за­цію ме­ре­жі но­вих еле­мен­тів ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри, в ре­зуль­та­ті чо­го з’яв­ляться но­ві ро­бо­чі міс­ця для ви­со­ко­ква­лі­фі­ко­ва­них спе­ці­а­ліс­тів.

Тим­ча­со­во ви­ко­ну­ю­чий обов’яз­ки го­ло­ви

М. А. ДЕР­КАЧ

 

 

ТЕРНОПІЛЬСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

14.04.2008 № 01-1601/27-4

Го­ло­ві Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

ПОЛОХАЛУ В. І.

Об­лас­на дер­жав­на адмі­ні­ст­ра­ція по­годжу­ється із за­про­по­но­ва­ним про­ек­том рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» і про­по­нує ви­зна­чи­ти спіль­но з цен­т­раль­ни­ми ор­га­на­ми ви­ко­нав­чої вла­ди на регіо­наль­но­му рів­ні струк­тур­ний під­роз­діл об­лас­них дер­жав­них адмі­ні­ст­ра­цій з пи­тань транс­фе­ру тех­но­ло­гій, ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті та ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

 

З по­ва­гою

Го­ло­ва об­лас­ної дер­жав­ної адмі­ні­ст­ра­ції Ю. В. ЧИЖМАРЬ

 

 

ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

04.04.2008 № 04-22/14-471

Ко­мі­тет Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

Від­по­від­но до лис­та Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти від­ 04 квіт­ня 2008 ро­ку № 04-22/14-471 що­до роз­гля­ду про­ек­ту рі­шен­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» об­лас­на дер­жав­на адмі­ні­ст­ра­ція про­по­нує ух­ва­ли­ти за­зна­че­ний про­ект рі­шен­ня без за­ува­жень та про­по­зи­цій.

Пер­ший за­ступ­ник го­ло­ви об­лас­ної дер­жав­ної адмі­ні­ст­ра­ції І. ЯКОВ­ЛЄВ

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

16.04.2008 № 55/31-13-1683/2008

Вер­хов­на Ра­да Украї­ни Ко­мі­тет з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

Про про­по­зи­ції до про­ек­ту рі­шен­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні»

На ва­ше до­ру­чен­ня від­ 04.04.08 р. № 04-22/14-471 сто­сов­но на­дан­ня про­по­зи­цій до про­ек­ту рі­шен­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні (в кон­тек­с­ті пар­ла­мент­ських слу­хань «За­хист прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні: проб­ле­ми за­ко­но­дав­чо­го за­без­пе­чен­ня та пра­во­зас­то­су­ван­ня» (21 бе­рез­ня 2007 p.), слу­хань у Ко­мі­те­ті з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Ін­но­ва­цій­на ді­яль­ність в Укра­ї­ні: проб­ле­ми та шля­хи їх ви­рі­шен­ня» (29 лис­то­па­да 2006 p.), пар­ла­мент­ських слу­хань «На­ціо­наль­на ін­но­ва­цій­на сис­те­ма Украї­ни: проб­ле­ми фор­му­ван­ня та ре­а­лі­за­ції» (20 чер­в­ня 2007 р.)» на­да­є­мо про­по­зи­ції в кон­тек­с­ті про­ек­ту рі­шен­ня:

1. Для за­без­пе­чен­ня за­вдань що­до ін­фор­ма­цій­но-кон­суль­та­тив­ної під­трим­ки ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті, здійс­нен­ня транс­фе­ру тех­но­ло­гій, ство­рен­ня пов­но­цін­ної за­галь­но­дер­жав­ної ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри і за­без­пе­чен­ня ефек­тив­но­го її фун­к­ці­о­ну­ван­ня є по­тре­ба від­тво­рен­ня ЦНТЕІ у всіх адмі­ні­ст­ра­тив­но-те­ри­то­рі­аль­них оди­ни­цях Украї­ни та ство­рен­ня регіо­наль­ної ме­ре­жі ін­но­ва­цій­ної ін­ф­ра­струк­ту­ри;

2. Про­ве­ден­ня ін­фор­ма­цій­но-ана­лі­тич­ної оцін­ки регіо­наль­но­го рин­ку ін­но­ва­цій і ін­вес­ти­цій.

3. Про­ве­ден­ня комп­лек­с­но­го ана­лі­зу ста­ну ви­роб­ни­чо­го по­тен­ці­а­лу об­лас­ті за га­лу­зе­ви­ми оз­на­ка­ми, рів­нем тех­но­ло­гіч­но­го ос­на­щен­ня, кад­ро­во­го по­тен­ці­а­лу;

4. По­нов­лен­ня по­сад дер­жав­них ін­с­пек­то­рів у струк­ту­рі дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в усіх без ви­клю­чен­ня об­лас­тях;

5. Фор­му­ван­ня бан­ку да­них ін­те­лек­ту­аль­ної про­мис­ло­вої влас­нос­ті Украї­ни для внут­ріш­ньо­го ко­рис­ту­ван­ня;

6. Ство­рен­ня регіо­наль­них по­стій­но ді­ю­чих де­мон­ст­ра­цій­них ви­ста­вок но­вих зраз­ків тех­ні­ки, тех­но­ло­гій, то­ва­рів і но­вих по­слуг, отри­ма­них при впро­ваджен­ні ін­те­лек­ту­аль­ної про­дук­ції на­уков­ців, ра­ці­о­на­лі­за­то­рів і ви­на­хід­ни­ків;

7. Про­ве­ден­ня регіо­наль­них кур­сів під­го­тов­ки (пе­ре­під­го­тов­ки) спе­ці­а­ліс­тів для про­мис­ло­во­го, юри­дич­но­го та на­уко­во­го за­без­пе­чен­ня ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті;

8. Вне­сен­ня до кла­си­фі­ка­то­ра про­фе­сій спе­ці­аль­нос­ті «тех­но­ло­гіч­ний бро­кер» та. «фа­хі­вець з транс­фе­ру тех­но­ло­гій».

 

За­ступ­ник го­ло­ви адмі­ні­ст­ра­ції М. ВАВ­РИН­ЧУК

 

 

ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

14.04.2008 № 01-9/1736

Вер­хов­на Ра­да Украї­ни Ко­мі­тет з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

На ви­ко­нан­ня ви­мог лис­та Ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти від­ 04.04.2008 № 04-22/14-471 що­до рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні» про­по­ну­є­мо роз­гля­ну­ти пи­тан­ня що­до вве­ден­ня до­дат­ко­вих штат­них оди­ниць управ­лін­ням ос­ві­ти і на­уки обл­держ­адмі­ні­ст­ра­цій та управ­лін­ням ос­ві­ти рай­держ­адмі­ні­ст­ра­цій і мі­ськ­ви­кон­ко­мів для більш опе­ра­тив­ної та якіс­ної ро­бо­ти у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

 

Т. в. о. за­ступ­ни­ка го­ло­ви дер­жав­ної адмі­ні­ст­ра­ції А. Ю. ЧА­БАН

 

 

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

15.04.2008 № 01.50-5/1808

Вер­хов­на Ра­да Украї­ни Ко­мі­тет з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

На ви­ко­нан­ня лис­та Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни від­ 04.04.08 № 04-22/ 14-471 Чер­ні­вець­ка об­лас­на дер­жав­на адмі­ні­ст­ра­ція по­ві­дом­ляє про те, що без змін по­годжує про­ект рі­шен­ня Ко­мі­те­ту ВРУ з пи­тань на­уки і ос­ві­ти «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні».

За­ступ­ник го­ло­ви обл­держ­адмі­ні­ст­ра­ції Б. БАГ­ЛЕЙ

ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

15.04.2008 № 01.07-01/002/3034

Вер­хов­на Ра­да Украї­ни Ко­мі­тет з пи­тань на­уки і ос­ві­ти

 

Про на­дан­ня про­по­зи­цій до про­ек­ту рі­шен­ня Ко­мі­те­ту з пи­тань ос­ві­ти і на­уки ВРУ На № 04-22/14-471 від­ 04.04.2008 р. на­да­є­мо про­по­зи­ції що­до Про­ек­ту рі­шен­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні».

 

За­ступ­ник го­ло­ви, ке­рів­ник апа­ра­ту об­лас­ної дер­жав­ної адмі­ні­ст­ра­ції

В. В. ПРИ­ХОДЬ­КО

 

 

ПРО­ПО­ЗИ­ЦІЇ що­до Про­ек­ту рі­шен­ня «Про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні»

 

1. Вклю­чи­ти до зміс­ту рі­шен­ня ін­фор­ма­цію що­до ство­ре­ної та фун­к­ці­о­ну­ючої сис­те­ми роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни та за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в ре­гі­о­нах, зо­кре­ма:

Ста­ном на 01 квіт­ня 2008 ро­ку в міс­це­вих ор­га­нах дер­жав­ної ви­ко­нав­чої вла­ди зна­хо­дяться на кон­т­ро­лі 2 Ука­зи Пре­зи­ден­та Украї­ни, 1 по­ста­но­ва та 6 ок­ре­мих до­ру­чень Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни, які спря­мо­ва­ні на ак­ти­ві­за­цію ді­яль­нос­ті в сфе­рі охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті і пов’яза­ні з ре­а­лі­за­цією по­лі­ти­ки єв­ро­ін­тег­ра­ції ук­ра­їн­ської дер­жави та на­слід­ка­ми всту­пу до Сві­то­вої Орга­ні­за­ції Тор­гів­лі.

Се­ред ос­нов­них пи­тань, які під­ні­ма­ються ви­щи­ми ор­га­на­ми вла­ди є:

1) здійс­нен­ня по­стій­них за­хо­дів що­до ле­га­лі­за­ції ви­ко­рис­тан­ня лі­цен­зій­но­го про­грам­но­го за­без­пе­чен­ня в ро­бо­ті ор­га­нів дер­жав­ної ви­ко­нав­чої вла­ди та міс­це­во­го са­мо­вря­ду­ван­ня, суб’єк­тів гос­по­да­рю­ван­ня ко­мер­цій­но­го сек­то­ру;

2) ор­га­ні­за­ція в ме­жах ви­зна­че­них за­ко­но­дав­ст­вом пов­но­ва­жень по­стій­них пе­ре­ві­рок (рей­дів) ко­му­наль­них рин­ків та ін­ших суб’єк­тів гос­по­да­рю­ван­ня на пред­мет при­зу­пи­нен­ня не­за­кон­ної тор­гів­лі оп­тич­ни­ми дис­ка­ми й ін­ши­ми то­ва­ра­ми, які міс­тять об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті;

3) про­ве­ден­ня на під­по­ряд­ко­ва­них те­ри­то­рі­ях ши­ро­ко­мас­ш­таб­ної роз’яс­ню­валь­ної ро­бо­ти із за­без­пе­чен­ня на­леж­но­го дотри­ман­ня та за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, сво­є­час­но­го ре­а­гу­ван­ня на звер­нен­ня суб’єк­тів ав­тор­ських і су­між­них прав.

На сьо­год­ніш­ній час в ре­гі­о­нах біль­ше 70 % від­ за­галь­ної кіль­кос­ті суб’єк­тів гос­по­да­рю­ван­ня пра­цю­ють або пов’яза­ні із сфе­рою ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті. Се­ред них ва­го­ме міс­це зай­ма­ють: ви­щі на­вчаль­ні за­кла­ди, уста­но­ви куль­ту­ри, те­ле­ра­ді­о­ком­па­нії, за­кла­ди гро­мад­сько­го хар­чу­ван­ня (ка­фе, ба­ри, рес­то­ра­ни, ніч­ні клу­би), комп’ютер­ні клу­би, рек­лам­ні агент­ст­ва, пун­к­ти про­ка­ту і про­да­жу аудіо-, ві­део­тво­рів та фо­но­грам, кон­цер­т­ні пло­щад­ки, кі­но­те­ат­ри, на­уко­во-до­слід­ні уста­но­ви та ін­с­ти­ту­ти, про­мис­ло­ві під­при­єм­ст­ва та ін.

Вті­лен­ня та за­без­пе­чен­ня ви­ко­нан­ня Ре­ко­мен­да­цій за на­слід­ка­ми пар­ла­мент­ських слу­хань від­ 21 бе­рез­ня 2007 ро­ку: «За­хист прав ін­те­лек­­ту­аль­ної власності: проблеми законодавчого забезпечення та пра­во­застосування» дало змогу протягом 2007 та на початку 2008 років зменшити кількість продажу неліцензійної продукції, забезпечити конт­роль правоохоронних органів щодо виявлення та призупинення сти­хійної торгівлі вказаним товаром. Крім зазначеного, простежується тенденція щодо легалізації використання об’єктів авторських і суміж­них прав шляхом укладення ліцензійних договорів, в порядку передба­че­ному Законом України «Про авторське право і суміжні права» такими суб’єк­тами господарювання, як телерадіокомпанії та заклади громадсь­кого харчування. В той же час, значна їх кількість працює без укладених дого­ворів та сплати авторської винагороди у зв’язку з низькими міра­ми юридичної відповідальності, рідкісним застосуванням судами штраф­них санкцій більше 170 грн та відсутності чітких механізмів формування до­ка­зо­вої бази щодо встановлення публічного виконання правоохо­рон­­ними та контролюючими органами. Як наслідок, почала збільшу­ватись кількість правопорушень в сфері інтелектуальної власності.

2. Визнати необхідним встановлення чіткого урядового контролю в сфері охорони інтелектуальної власності, зокрема розглянути питання:

1) щодо необхідності затвердження Кабінетом Міністрів України Типо­вого положення про Координаційні Ради з питань розвитку, пра­вової охорони та захисту інтелектуальної власності місцевих дер­жав­них адміністрацій, з чітким визначенням їх статусу.

2) щодо створення спеціальної Ради при Кабінеті Міністрів України, яка б опікувалась питання контролю за організацією діяльності вико­нання чинного законодавства в сфері охорони інтелектуальної влас­ності на всіх рівнях.

3) щодо затвердження в рамках урядової Програми боротьби із злоч­инністю на 2007–2009 роки заходів по боротьби із правопорушен­нями в сфері інтелектуальної власності, визначивши основними вико­нав­цями Міністерство внутрішніх справ України, Міністерство освіти і науки України, Державну податкову адміністрацію України, Міністер­ство культури і туризму України, Державну митну службу України. Даними заходами передбачити:

  взаємне інформування щодо виявлених правопорушень у вка­заній сфері;

  проведення спільних планових та позапланових перевірок суб’єк­тів господарювання, що працюють з об’єктами інтелектуальної влас­ності, зокрема: закладів громадського харчування, телерадіокомпаній, комп’ютерних клубів, розповсюджувачів аудіо-, відеопродукції;

  ство­рен­ня на регіо­наль­но­му рів­ні ро­бо­чих груп по бо­роть­бі із пра­во­по­ру­шен­ня­ми в сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, з вклю­чен­ням в них пред­став­ни­ків різ­них під­роз­ді­лів пра­во­о­хо­рон­них і кон­т­ро­лю­ю­чих ор­га­нів;

  за­про­ваджен­ня ок­ре­мої сис­те­ми звіт­нос­ті по вчи­не­ним в ре­гі­о­нах пра­во­по­ру­шен­ням в сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, вклю­чив­ши в неї на­ступ­ні стат­ті: 51-2, 164-9 КУпАП, 176, 177, 203-1, 229 КК Украї­ни.

  ство­рен­ня на цен­т­раль­но­му та регіо­наль­но­му рів­нях реє­с­т­рів або баз да­них всіх суб’єк­тів гос­по­да­рю­ван­ня, які пра­цю­ють в сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті або є по­стій­ни­ми ко­рис­ту­ва­ча­ми об’єк­тів ав­тор­ських і су­між­них прав.

3. Роз­гля­ну­ти пи­тан­ня що­до до­ціль­нос­ті вне­сен­ня змін та удос­ко­на­лен­ня на­ступ­них за­ко­но­дав­чих ак­тів:

1) За­ко­ну Украї­ни «Про ав­тор­ське пра­во і су­між­ні пра­ва», в час­ти­ні за­кріп­лен­ня ста­ту­су пра­во­о­хо­рон­них і кон­т­ро­лю­ю­чих ор­га­нів що­до про­ве­ден­ня пе­ре­ві­рок суб’єк­тів гос­по­да­рю­ван­ня — стат­тя 4.

2) За­ко­ну Украї­ни «Про ос­нов­ні за­са­ди дер­жав­но­го на­гля­ду (кон­т­ро­лю) у сфе­рі гос­по­дар­ської ді­яль­нос­ті», в час­ти­ні від­мі­ни йо­го дії на ви­пад­ки ви­яв­лен­ня та при­зу­пи­нен­ня пра­во­по­ру­шень в сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, в то­му чис­лі й зло­чи­нів — стат­тя 2.

3) Ко­дек­су Украї­ни про адмі­ні­ст­ра­тив­ні пра­во­по­ру­шен­ня що­до збіль­шен­ня мі­ні­маль­но­го по­ро­гу від­по­ві­даль­нос­ті по ст. 164-9 та ст. 51-2 до 40 не­опо­дат­ко­ва­них мі­ні­му­мів до­хо­дів гро­ма­дян.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

4.4

ПЕРШИЙ ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР

До рі­шен­ня Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти від­ 16.04.2008 (про­то­кол № 14) (лист Ко­мі­те­ту від­ 18.04.2008 № 04-22/6-532)

 

1. До пун­к­ту 1 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня

Мін­еко­но­мі­ки (Да­ни­ли­ши­ну Б. М.)

Про­шу вра­ху­ва­ти під час ви­ко­нан­ня ре­зо­лю­ції Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 24.04.2008 № 22452/1/1-08.

Редь­ку В. В.

2. До під­пун­к­тів 2.1, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6, 2.8, 2.9, 2.12, 2.13, 2.14, 2.16, 2.17, 2.18, 2.19, 2.20, 3.2, 3.12 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня

МОН (Ва­кар­чу­ку І. О.) — скли­кан­ня МВС (Лу­цен­ку Ю. В.) Мін­еко­но­мі­ки (Да­ни­ли­ши­ну Б. М.) Мін­куль­ту­ри (Вов­ку­ну В. В.) Мін­фін (Пин­зе­ни­ку В. М.) Го­ловКРУ (Си­вуль­­сько­му М. І.) Держ­ін­вес­ти­цій (Івчен­ку В. А.) Держ­ком­с­тат (Оса­у­лен­ку О. Г.) Держ­ком­те­ле­ра­діо (Прут­ні­ку Е. А.) Фонд дер­жав­но­го май­на Украї­ни Мін’юст (Оні­щу­ку М. В.)

Про­шу від­по­від­но до ком­пе­тен­ції роз­гля­ну­ти, вжи­ти за­хо­дів що­до вра­ху­ван­ня за­зна­че­них ре­ко­мен­да­цій в ро­бо­ті, при­йня­ти не­об­хід­ні для цьо­го рі­шен­ня, від­по­від­ні про­ек­ти ак­тів внес­ти в уста­нов­ле­но­му по­ряд­ку.

Про ви­ко­нан­ня ок­ре­мо кож­но­го під­пун­к­ту ін­фор­му­ва­ти Ко­мі­тет Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань на­уки і ос­ві­ти та Ка­бі­нет Мініст­рів що­мі­ся­ця.

НАН Украї­ни (Па­то­ну Б. Є.) УААН (Зуб­цю М. В.)

Редь­ку В. В.

3. До під­пун­к­тів 2.4, 2.7 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня

Мін­агро­­по­лі­ти­ки (Мель­ни­ку Ю. Ф.) — скли­кан­ня НАН Украї­ни (Па­то­ну Б. Є.) УААН (Зуб­цю М. В.)

Прошу разом розглянути при прийнятті відповідних рішень та поін­формувати Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Герасименку А. Д.

4. До підпункту 2.10. розділу 3 Рішення

Фонд державного майна України

Прошу забезпечити здійснення обов’язкової оцінки нематеріальних активів під час приватизації та продажу об’єктів державної власності.

Прискорити розробку та затвердження методики вартісної оцінки об’єктів права інтелектуальної власності.

Редьку В. В.

5. До підпункту 2.11 розділу 3 Рішення

СБУ (Наливайченку В. О.) — скликання МОН (Вакарчуку І. О.) Мінпромполітики (Новицькому B. C.) Міноборони (Єханурову Ю. І.) Мінпаливенерго (Продану Ю. В.)

Прошу повторно розглянути питання щодо проведення інвентари­зації винаходів колишнього СРСР із грифами «Для службового корис­тування» і таємних, що належать українським заявникам, та можливос­тей їх відкритого використання і внести узгоджені пропозиції.

В разі можливості і доцільності вирішення цього питання в рамках чинного законодавства вжити відповідних заходів.

Про результати поінформувати Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти та Кабінет Міністрів.

Редьку В. В.

6. До підпункту 2.15 розділу 3 Рішення

Держкомстат (Осауленку О. Г.) Мінекономіки (Данилишину Б. М.) МОН (Вакарчуку І. О.)

Прошу розглянути з урахуванням доручення Кабінету Міністрів Украї­ни від 04.12.2006 № 25104/203/1-06 та за результатами поінфор­му­вати Кабінет Міністрів України.

Про виконання поінформувати Комітет Верховної Ради України з пи­­тань науки і освіти та Кабінет Міністрів.

Редьку В. В.

7. До підпункту 3.1 розділу 3 Рішення

Держ­ін­вес­ти­цій (Івчен­ку В. А.) — скли­кан­ня Мін­еко­но­мі­ки (Да­ни­ли­ши­ну Б. М.) МОН (Ва­кар­чу­ку І. О.) Мін’юст (Оні­щу­ку М. В.)

Про­шу при­ско­ри­ти ви­ко­нан­ня пун­к­ту 2 до­ру­чен­ня Прем’єр-мі­ніс­т­ра Украї­ни від­ 19.07.2006 № 25104/1/1-06.

Редь­ку В. В.

8. До під­пун­к­ту 3.3 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня

МОН (Ва­кар­чу­ку І. О.) Мін­трансзв’яз­ку (Він­сько­му О. В.)

Про­шу роз­гля­ну­ти під час ви­ко­нан­ня рі­шен­ня Уря­до­во­го ко­мі­те­ту з пи­тань еко­но­міч­ної по­лі­ти­ки від­ 17.04.08 (про­то­кол № 11, пункт 2).

Редь­ку В. В.

9. До під­пун­к­ту 3.4 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня

Мін­еко­но­мі­ки (Да­ни­ли­ши­ну Б. М.) — скли­кан­ня МОН (Ва­кар­чу­ку І. О.) Мін­ре­гі­он­буд (Куй­бі­ді B. C.) Мін­фін (Пин­зе­ни­ку В. М.)

Про­шу по­да­ти про­по­зи­ції що­до шля­хів ре­а­лі­за­ції за­зна­че­них угод з ме­­тою суб­си­ді­ю­ван­ня на­уко­вої сфе­ри, ви­со­ко­тех­но­ло­гіч­них га­лу­зей, регіо­наль­но­го роз­вит­ку то­що.

Про ви­ко­нан­ня по­ін­фор­му­ва­ти Ко­мі­тет Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­­тань на­уки і ос­ві­ти та Ка­бі­нет Мініст­рів.

Редь­ку В. В., Пін­сько­му О. І.

10. До під­пун­к­тів 3.5, 3.6 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня

Мін­фін (Пин­зе­ни­ку В. М.) Мін­еко­но­мі­ки (Да­ни­ли­ши­ну Б. М.) ДПА (Бу­ря­ку С. В.)

Для вра­ху­ван­ня в ро­бо­ті.

Редь­ку В. В., Ящук В. В. (від­по­від­но до ком­пе­тен­ції)

11. До під­пун­к­ту 3.7 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня

МОН (Ва­кар­чу­ку І. О.) — скли­кан­ня Мін­еко­но­мі­ки (Да­ни­ли­ши­ну Б. М.)

Про­шу при­ско­ри­ти по­дан­ня в уста­нов­ле­но­му по­ряд­ку про­ек­ту За­ко­ну Украї­ни «Про вне­сен­ня змін до За­ко­ну Украї­ни «Про на­уко­во-тех­ніч­ну ін­фор­ма­цію».

Держінвестицій (Івченку В. А.) — скликання Мінекономіки (Данилишину Б. М.) МОН (Вакарчуку І. О.)

Прошу прискорити виконання пункту 4 доручення Прем’єр-міністра України від 19.07.2006 № 25104/1/1-06.

Мін’юст (Оніщуку М. В.)

Редьку В. В.

12. До підпункту 3.8 розділу 3 Рішення

Мінекономіки (Данилишину Б. М.) — скликання МОН (Вакарчуку І. О.)

Прошу врахувати під час виконання завдань Державної цільової про­г­рами розвитку системи інформаційно-аналітичного забезпечення реа­­лі­зації державної інноваційної політики та моніторингу стану інно­ваційного розвитку економіки.

Про результати поінформувати Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти та Кабінет Міністрів.

Редьку В. В.

13. До підпункту 3.9 розділу 3 Рішення

Головдержслужба (Мотренку Т. В.) — скликання МОН (Вакарчуку І. О.)

Прошу розглянути з урахуванням результатів виконання пункту 20 доручення Прем’єр-міністра України від 19.07.2006 № 25104/1/1-06.

Про результати розгляду поінформувати Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти та Кабінет Міністрів.

Дніпрову О. С., Редьку В. В., Євтєєву Ю. О.

14. До підпункту 3.10 розділу 3 Рішення

МОН (Вакарчуку І. О.) Мінекономіки (Данилишину Б. М.) НАН України (Патону Б. Є.) Голові Ради міністрів Автономної Республіки Крим, Головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій (за списком)

Прошу здійснити відпрацювання зазначених рекомендацій в рамках ви­ко­нання доручення Прем’єр-міністра України від 06.03.2006 р. № 9519/0/1-06.

Про результати поінформувати Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти та Кабінет Міністрів.

Редьку В. В.

15. До підпункту 3.11 розділу 3 Рішення

Мін­еко­но­мі­ки (Да­ни­ли­ши­ну Б. М.) — скли­кан­ня МОН (Ва­кар­чу­ку І. О.) Мін­фін (Пин­зе­ни­ку В. М.) Держ­ін­вес­ти­цій (Івчен­ку В. А.) Дер­жав­ний ко­мі­тет ін­фор­ма­ти­за­ції (Ру­ба­ну І. А.)

Про­шу з ура­ху­ван­ням пун­к­ту 4 про­то­коль­но­го рі­шен­ня на­ра­ди у Пер­шо­го ві­це-прем’єр-мі­ніс­т­ра від­ 16.04.08 № 21971/0/1-08 оп­ра­цю­ва­ти пи­тан­ня що­до сти­му­лю­ван­ня роз­роб­ки на­ціо­наль­них про­грам­них про­дук­тів та ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні віт­чиз­ня­них спе­ці­а­ліс­тів-про­гра­міс­тів, зо­кре­ма че­рез ство­рен­ня про­грам­них клас­те­рів та до 1 лип­ня ц. р. по­да­ти узгоджені про­по­зи­ції.

Здзе­бі І. О., Редь­ку В. В.

 

16. До під­пун­к­ту 3.13 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня

МОН (Ва­кар­чу­ку І. О.) Держ­ін­вес­ти­цій (Івчен­ку В. А.)

Про­шу вра­ху­ва­ти ре­ко­мен­да­ції під час ви­ко­нан­ня рі­шен­ня Ко­мі­сії з ор­га­ні­за­ції тех­но­ло­гіч­них пар­ків та ін­но­ва­цій­них струк­тур ін­ших ти­пів від­ 18.07.2007 (про­то­кол № 28, пункт 3).

Редь­ку В. В.

 

17. До під­пун­к­ту 3.14 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня

Мін­еко­но­мі­ки (Да­ни­ли­ши­ну Б. М.) Фонд дер­жав­но­го май­на Украї­ни Мін­пром­по­лі­ти­ки (Но­виць­ко­му B. C.) Мін­фін (Пин­зе­ни­ку В. М.) Мін’юст (Оні­щу­ку М. В.)

Для вра­ху­ван­ня в ро­бо­ті.

Стру­ку В. М.

 

Олек­сандр ТУРЧИНОВ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

4.5

20.06.08 № 1/10-1554

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти

На виконання п. 2 розділу 3 рішення Комітету з питань науки і освіти ВРУ

Надаємо інформацію щодо виконання рішення Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України «Про стан державного регулю­вання і управління у сфері розвитку, правової охорони і захисту інте­лек­туаль­ної власності та інноваційної діяльності в Україні» (протокол № 14 від 16.04.2008 року).

Додатки: Додаток № 1 — Заходи, здійснені на виконання рішення Комітету з питань науки і освіти ВРУ на 7 арк.

Додаток № 2 — Копія листа Міністерства економіки Украї­ни на 2 арк.

Заступник міністра М. В. СТРІХА

 

 

 

Додаток № 1

 

ЗА­ХО­ДИ, ЗДІЙ­С­НЕ­НІ НА ВИ­КО­НАН­НЯ РІ­ШЕН­НЯ КО­МІ­ТЕ­ТУ З ПИ­ТАНЬ НА­УКИ І ОС­ВІ­ТИ ВРУ

1. Що­до при­ве­ден­ня за­ко­но­дав­ст­ва Украї­ни у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті у від­по­від­ність до Ци­віль­но­го ко­дек­су Украї­ни та за­ко­но­дав­ст­ва ЄС (пп. 2.1, 2.2 п. 2 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

1.1. На ви­ко­нан­ня За­ко­ну Украї­ни «Про За­галь­но­дер­жав­ну про­гра­му адап­та­ції за­ко­но­дав­ст­ва Украї­ни до за­ко­но­дав­ст­ва Євро­пей­сько­го Со­ю­зу», з ме­тою при­ве­ден­ня за­ко­но­дав­ст­ва в сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті у від­по­від­ність до Ци­віль­но­го ко­дек­су Украї­ни, ди­рек­тив Євро­пей­ського Со­ю­зу та ре­а­лі­за­ції про­по­зи­цій ін­вес­то­рів та учас­ни­ків Фо­ру­му «Вла­да і біз­нес — пар­т­не­ри» що­до по­ліп­шен­ня ін­вес­ти­цій­но­го клі­ма­ту в Укра­ї­ні Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки Украї­ни (далі — МОН) роз­роб­ле­но про­ек­ти За­ко­нів Украї­ни «Про вне­сен­ня змін до де­яких за­ко­но­дав­чих ак­тів з пи­тань ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті» та «Про вне­сен­ня змін до де­яких за­ко­но­дав­чих ак­тів з пи­тань ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав».

На ви­ко­нан­ня до­мов­ле­нос­тей, до­сяг­ну­тих під час Чет­вер­то­го та П’ято­го спіль­них за­сі­дань Ро­бо­чої гру­пи з пи­тань по­кра­щен­ня за­хис­ту прав ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні, про­ект За­ко­ну Украї­ни «Про вне­сен­ня змін до де­яких за­ко­но­дав­чих ак­тів з пи­тань ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав» 11 чер­в­ня 2008 ро­ку на­прав­ле­но до Мі­ніс­тер­ст­ва еко­но­мі­ки Украї­ни для по­даль­шої пе­ре­да­чі Євро­пей­ській ко­мі­сії.

На да­ний час від­по­від­но до стат­ті 9 За­ко­ну Украї­ни «Про за­са­ди дер­жав­ної ре­гу­ля­тор­ної по­лі­ти­ки у сфе­рі гос­по­дар­ської ді­яль­нос­ті» здій­с­ню­ється під­го­тов­ка про­ек­тів За­ко­нів Украї­ни «Про вне­сен­ня змін до де­яких за­ко­но­дав­чих ак­тів з пи­тань ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті» та «Про вне­сен­ня змін до де­яких за­ко­но­дав­чих ак­тів з пи­тань ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав» до оп­ри­люд­нен­ня, з ме­тою одер­жан­ня за­ува­жень і про­по­зи­цій від­ фі­зич­них та юри­дич­них осіб, їх об’єд­нань.

1.2. Що­до роз­роб­лен­ня про­ек­тів за­ко­нів про пра­во­ву охо­ро­ну по­рід тва­рин, ко­мер­цій­ну та­єм­ни­цю, ра­ці­о­на­лі­за­тор­ську ді­яль­ність по­ві­дом­ля­є­мо на­ступ­не.

28.11.2002 Вер­хов­ною Ра­дою Украї­ни при­йня­то По­ста­но­ву № 332-IV, згід­но з якою роз­роб­ку про­ек­ту За­ко­ну Украї­ни «Про охо­ро­ну прав на по­ро­ди тва­рин» з ура­ху­ван­ням про­по­зи­цій Пре­зи­ден­та Украї­ни до­ру­че­но Ко­мі­те­ту Вер­хов­ної Ра­ди Украї­ни з пи­тань аг­рар­ної по­лі­ти­ки та зе­мель­них від­но­син.

Що­до охо­ро­ни прав на ко­мер­цій­ну та­єм­ни­цю слід за­зна­чи­ти, що від­но­си­ни сто­сов­но цьо­го об’єк­та вре­гу­льо­ва­ні стат­тя­ми 505–508 ЦКУ. Ра­зом з тим, вар­то за­зна­чи­ти, що на сьо­год­ні Дер­жав­ним де­пар­та­мен­том ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, за ре­зуль­та­та­ми ви­вчен­ня сві­то­во­го дос­ві­ду що­до охо­ро­ни прав на ко­мер­цій­ну та­єм­ни­цю, роз­роб­ле­но Кон­цеп­цію про­ек­ту За­ко­ну Украї­ни «Про охо­ро­ну прав на ко­мер­цій­ну та­єм­ни­цю» (далі — Кон­цеп­ція), яку по­годже­но із за­ін­те­ре­со­ва­ни­ми ор­га­на­ми (Мі­ніс­тер­ст­во еко­но­мі­ки Украї­ни, Мі­ніс­тер­ст­во фінан­сів Украї­ни, Мі­ніс­тер­ст­во пра­ці і про­мис­ло­вої по­лі­ти­ки Украї­ни, Дер­жав­ний ко­мі­тет Украї­ни з пи­тань ре­гу­ля­тор­ної по­лі­ти­ки та під­при­єм­ництва, Мі­ніс­тер­ст­во охо­ро­ни здо­ров’я Украї­ни, Мі­ніс­тер­ст­во аг­рар­ної по­лі­ти­ки Украї­ни та На­ціо­наль­ної Ака­де­мії На­ук Украї­ни). Кон­цеп­ція го­ту­ється до по­дан­ня у вста­нов­ле­но­му по­ряд­ку на роз­гляд Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни.

Від­но­си­ни що­до ра­ці­о­на­лі­за­тор­ських про­по­зи­цій ре­гу­лю­ються за­галь­ни­ми нор­ма­ми, що пе­ред­ба­че­ні ЦКУ. Крім то­го, МОН пла­нує роз­ро­би­ти по­ло­жен­ня з ме­тою ви­зна­чен­ня про­це­ду­ри реєст­рації ра­ці­о­на­лі­за­тор­ських про­по­зи­цій юри­дич­ни­ми осо­ба­ми.

1.3. Мі­ніс­тер­ст­вом ос­ві­ти і на­уки Украї­ни ви­вче­но пи­тан­ня що­до при­єд­нан­ня Украї­ни до та­ких між­на­род­них кон­вен­цій та до­го­во­рів, як Сін­га­пур­ський до­го­вір про пра­во з тор­го­вель­них ма­рок 2006 ро­ку, Ло­карн­ська уго­да про за­сну­ван­ня Між­на­род­ної кла­си­фі­ка­ції про­мис­ло­вих зраз­ків 1968 ро­ку (зі змі­на­ми 1979 ро­ку), Страс­бурзь­ка уго­да про Між­на­род­ну па­тен­т­ну кла­си­фі­ка­цію 1971 ро­ку (зі змі­на­ми 1979 ро­ку), Від­ен­ська уго­да про Між­на­род­ну кла­си­фі­ка­цію зоб­ра­жу­валь­них еле­мен­тів зна­ків 1973 ро­ку (зі змі­на­ми 1985 ро­ку).

До Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни вне­се­но про­по­зи­ції що­до до­ціль­нос­ті при­єд­нан­ня Украї­ни до за­зна­че­них між­на­род­них ак­тів.

На­ра­зі про­ек­ти за­ко­нів про при­єд­нан­ня до Ло­карн­ської, Страс­бурзь­кої угод го­ту­ються для по­дан­ня на роз­гляд Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни.

Про­ект за­ко­ну про при­єд­нан­ня Від­ен­ської уго­ди на­прав­ле­ний на по­годжен­ня до за­ін­те­ре­со­ва­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди. Пе­ре­клад Сін­га­пур­сько­го до­го­во­ру на­прав­ле­но до Мі­ніс­тер­ст­ва зов­ніш­ніх зв’яз­ків для на­дан­ня йо­му ста­ту­су офі­цій­но­го.

2. Що­до по­си­лен­ня від­по­ві­даль­нос­ті за по­дан­ня за­явок на ви­на­хо­ди і ко­рис­ні мо­де­лі в іно­зем­ні дер­жави без по­пе­ред­ньо­го по­дан­ня та­ких за­явок в Укра­ї­ні (пп. 2.3 п. 2 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

Пи­тан­ня за­зна­че­не в цьо­му пун­к­ті вра­хо­ва­но в про­ек­ті За­ко­ну Украї­ни «Про вне­сен­ня змін до де­яких за­ко­но­дав­чих ак­тів з пи­тань ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті», якій роз­роб­ле­но з ме­тою при­ве­ден­ня за­ко­но­дав­ст­ва в сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті у від­по­від­ність до Ци­віль­но­го ко­дек­су Украї­ни, ди­рек­тив Євро­пей­сько­го Со­ю­зу та ре­а­лі­за­ції про­по­зи­цій ін­вес­то­рів та учас­ни­ків Фо­ру­му «Вла­да і біз­нес — пар­т­не­ри» що­до по­ліп­шен­ня ін­вес­ти­цій­но­го клі­ма­ту в Укра­ї­ні.

3. Що­до вне­сен­ня змін до За­ко­ну Украї­ни «Про роз­пов­сюджен­ня при­мір­ни­ків аудіо­ві­зу­аль­них тво­рів, фо­но­грам, ві­део­грам, комп’ютер­них про­грам, баз да­них» та по­ста­но­ви КМУ від­ 13.10.2000 ро­ку № 1555 «Про за­твер­джен­ня по­ло­жень з пи­тань роз­пов­сюджен­ня при­мір­ни­ків аудіо­ві­зу­аль­них тво­рів та фо­но­грам» (пп. 2.5 п. 2 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

Держ­де­пар­та­мен­том роз­роб­ле­ний про­ект За­ко­ну Украї­ни «Про вне­сен­ня змін до За­ко­ну Украї­ни «Про роз­пов­сюджен­ня при­мір­ни­ків аудіо­ві­зу­аль­них тво­рів, фо­но­грам, ві­део­грам, комп’ютер­них про­грам, баз да­них». Від­по­від­но до ви­мог стат­ті 9 За­ко­ну Украї­ни «Про за­са­ди дер­жав­ної ре­гу­ля­тор­ної по­лі­ти­ки у сфе­рі гос­по­дар­ської ді­яль­нос­ті» 17 чер­в­ня 2008 ро­ку за­ко­но­про­ект бу­ло опри­люд­не­но на офі­цій­но­му веб-сай­ті Держ­де­пар­та­мен­ту з ме­тою йо­го гро­мад­сько­го об­го­во­рен­ня.

Змі­ни до по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 13 жов­т­ня 2000 р. № 1555 «Про за­твер­джен­ня по­ло­жень з пи­тань роз­пов­сюджен­ня при­мір­ни­ків аудіо­ві­зу­аль­них тво­рів, фо­но­грам, ві­део­грам, комп’ютер­них про­грам, баз да­них» бу­дуть вне­се­ні піс­ля при­йнят­тя ви­ще­заз­на­че­но­го про­ек­ту За­ко­ну в уста­нов­ле­но­му за­ко­но­дав­ст­вом по­ряд­ку.