Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біла книга.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
5.97 Mб
Скачать

4. Що­до вне­сен­ня змін до по­ста­но­ви кму від­ 19.08.2002 ро­ку № 1215 «Про утво­рен­ня Дер­жав­ної па­тен­т­ної біб­ліо­те­ки» (пп. 2.17 п. 2 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

Вне­сен­ня змін до по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни 19.08.2002 р. № 1215 «Про утво­рен­ня дер­жав­ної па­тен­т­ної біб­ліо­те­ки» у час­ти­ні ви­зна­чен­ня до­дат­ко­вим дже­ре­лом фінан­су­ван­ня Дер­жав­ної па­тен­т­ної біб­ліо­те­ки та її фі­лі­а­лів кош­тів від­ збо­рів за дії, пов’яза­ні з охо­ро­ною прав на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, не від­по­ві­дає нор­мам чин­но­го за­ко­но­дав­ст­ва.

Від­по­від­но до стат­ті 26 За­ко­ну Украї­ни «Про біб­ліо­те­ки і біб­ліо­теч­ну спра­ву» дже­ре­лом фінан­су­ван­ня біб­ліо­те­ки дер­жав­ної фор­ми влас­нос­ті ма­ють бу­ти кош­ти дер­жав­но­го бю­джету. Згід­но з пун­к­том 3 По­ста­но­ви Мі­ніс­тер­ст­во фінан­сів що­ро­ку за по­дан­ня­ми Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки має пе­ред­ба­ча­ти під час роз­роб­лен­ня про­ек­ту за­ко­ну про дер­жав­ний бю­джет кош­ти, не­об­хід­ні для за­без­пе­чен­ня фун­к­ці­о­ну­ван­ня та по­пов­нен­ня фон­дів па­тен­т­ної до­ку­мен­та­ції Дер­жав­ної па­тен­т­ної біб­ліо­те­ки та її фі­лі­а­лів у ме­жах кош­тів, що над­хо­дять до дер­жав­но­го бю­джету від­ ви­да­чі охо­рон­них до­ку­мен­тів на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

5. Що­до роз­роб­ки та вне­сен­ня на роз­гляд ВРУ Про­гра­ми роз­вит­ку дер­жав­ної сис­те­ми охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні до 2012 ро­ку. (пп. 3.2. п. 3 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

Роз­по­ча­ті до­сліджен­ня ста­ну нор­ма­тив­но-пра­во­во­го ре­гу­лю­ван­ня еко­но­міч­них від­но­син у сфе­рі ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні та кра­ї­нах Євро­пей­сько­го Со­ю­зу з ме­тою ви­зна­чен­ня не­об­хід­нос­ті роз­роб­ки про­по­зи­цій до Про­гра­ми роз­вит­ку дер­жав­ної сис­те­ми охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в Укра­ї­ні до 2012 ро­ку.

Ви­вча­ється дос­від кра­їн сві­ту сто­сов­но пер­с­пек­ти­ви на­бут­тя за­кла­дом екс­пер­ти­зи ста­ту­су Між­на­род­но­го по­шу­ко­во­го ор­га­ну.

6. Що­до здійс­нен­ня до­сліджен­ня впли­ву на еко­но­мі­ку Украї­ни ви­роб­ництв, що ба­зу­ються на ви­ко­рис­тан­ні об’єк­тів ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав (пп. 2.18 п. 2 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

Держ­де­пар­та­мент про­дов­жує ро­бо­ту що­до уза­галь­нен­ня ви­снов­ків за ре­зуль­та­та­ми до­сліджен­ня впли­ву на еко­но­мі­ку Украї­ни ви­роб­ництв, що ба­зу­ються на ви­ко­рис­тан­ні об’єк­тів ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав.

7. Що­до ви­ко­рис­тан­ня про­мис­ло­вої влас­нос­ті за ок­ре­ми­ми об’єк­та­ми (пп. 2.15 п. 2 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

За­галь­на кіль­кість реєст­рацій до­го­во­рів що­до роз­по­ряджан­ня май­но­ви­ми пра­ва­ми на об’єк­ти про­мис­ло­вої влас­нос­ті (далі — ОПВ) за пе­рі­од з 01.01.2008 по 01.05.2008 скла­ла 752, з них:

676 реєст­рацій сто­су­ється пе­ре­дан­ня ви­ключ­них май­но­вих прав на ОПВ, в то­му чис­лі:

— 545 на зна­ки для то­ва­рів і по­слуг;

— 86 на ви­на­хо­ди та ко­рис­ні мо­де­лі;

— 45 на про­мис­ло­ві зраз­ки.

68 реєст­рацій сто­су­ється ви­да­чі лі­цен­зій на ви­ко­рис­тан­ня ОПВ, в то­му чис­лі:

— 55 на зна­ки для то­ва­рів і по­слуг;

— 10 на ви­на­хо­ди та ко­рис­ні мо­де­лі;

— З на про­мис­ло­ві зраз­ки.

8 «від­к­ри­тих» лі­цен­зій на ви­ко­рис­тан­ня ви­на­хо­дів, ко­рис­них мо­де­лей та про­мис­ло­вих зраз­ків.

8. Що­до про­ве­ден­ня ко­мі­тет­ських слу­хань з пи­тань ефек­тив­нос­ті за­сто­су­ван­ня за­ко­но­дав­ст­ва Украї­ни у сфе­рі ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав (аб­зац 2 п. 4 Рі­шен­ня)

Держ­де­пар­та­мен­том за­про­ваджу­ються за­хо­ди що­до під­го­тов­ки до ко­мі­тет­ських слу­хань з пи­тань ефек­тив­нос­ті за­сто­су­ван­ня за­ко­но­дав­ст­ва Украї­ни в сфе­рі ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав, які від­бу­дуться у тре­тьо­му квар­та­лі 2008 ро­ці.

9. Що­до роз­роб­ки ме­то­дич­них ре­ко­мен­да­цій що­до ви­пла­ти ви­на­го­ро­ди ав­то­рам об’єк­тів про­мис­ло­вої влас­нос­ті (пп. 2.14 п. 2 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

За­хо­да­ми по ви­ко­нан­ню Рі­шен­ня ко­мі­те­ту з пи­тань на­уки і ос­ві­ти про стан дер­жав­но­го ре­гу­лю­ван­ня і управ­лін­ня у сфе­рі роз­вит­ку, пра­во­вої охо­ро­ни і за­хис­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті та ін­но­ва­цій­ної ді­яль­нос­ті в Укра­ї­ні до про­то­ко­лу № 14 від­ 16 квіт­ня 2008 ро­ку пе­ред­ба­че­но роз­гляд пи­тан­ня що­до до­ціль­нос­ті роз­роб­ки ме­то­дич­них ре­ко­мен­да­цій по ви­пла­ті ви­на­го­ро­ди ав­то­рам об’єк­тів про­мис­ло­вої влас­нос­ті.

За ре­зуль­та­та­ми ви­вчен­ня по­ру­ше­но­го пи­тан­ня бу­де вжи­то від­по­від­них за­хо­дів.

10. Що­до по­ста­нов КМУ від­ 19.09.2007 ро­ку № 1148 «Про вне­сен­ня змін до По­ряд­ку спла­ти збо­рів за дії, пов’яза­ні з охо­ро­ною прав на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті» (пп. 2.8 п. 2 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

По­ста­но­ва Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 19 ве­рес­ня 2007 ро­ку № 1148 «Про вне­сен­ня змін до По­ряд­ку спла­ти збо­рів за дії, пов’яза­ні з охо­ро­ною прав на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті» (далі — По­ста­но­ва) на­бра­ла чин­нос­ті 16 трав­ня 2008 ро­ку — з дня всту­пу Украї­ни до Сві­то­вої ор­га­ні­за­ції тор­гів­лі.

Згід­но зі стат­тею 10 За­ко­ну Украї­ни «Про за­са­ди дер­жав­ної ре­гу­ля­тор­ної по­лі­ти­ки у сфе­рі гос­по­дар­ської ді­яль­нос­ті» сто­сов­но кож­но­го ре­гу­ля­тор­но­го ак­та здій­с­ню­ється ба­зо­ве, по­втор­не та періо­дич­не від­сте­жен­ня йо­го ре­зуль­та­тив­нос­ті.

У зв’яз­ку з цим, Мі­ніс­тер­ст­во ос­ві­ти і на­уки Украї­ни вва­жає, що при­йнят­тя зва­же­но­го рі­шен­ня що­до до­ціль­нос­ті пе­ре­гля­ду По­ста­но­ви та ви­роб­лен­ня про­по­зи­цій що­до по­даль­шо­го удос­ко­на­лен­ня По­ряд­ку спла­ти збо­рів за дії, пов’яза­ні з охо­ро­ною прав на об’єк­ти ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, мож­ли­ве ли­ше за ре­зуль­та­та­ми від­сте­жен­ня ви­ще­заз­на­че­них по­каз­ни­ків ре­зуль­та­тив­нос­ті за­сто­су­ван­ня ре­гу­ля­тор­но­го ак­ту.

Про­по­зи­ція вста­но­ви­ти піль­го­вий п’яти­річ­ний тер­мін піс­ля всту­пу до СОТ, на про­тя­зі яко­го Укра­ї­на пе­рей­ш­ла б на но­ві умо­ви спла­ти збо­рів від­по­від­но до по­ста­но­ви Ка­бі­не­ту Мініст­рів Украї­ни від­ 19 ве­рес­ня 2007 ро­ку № 1148, не від­по­ві­дає стат­ті 65 Уго­ди ТРІПС, згід­но з якою кра­ї­на-член, що роз­ви­ва­ється, має пра­во від­стро­чи­ти по­ча­ток ви­ко­нан­ня Уго­ди на до­дат­ко­вий пе­рі­од в за­галь­но­му під­сум­ку на 5 ро­ків з да­ти на­бран­ня чин­нос­ті цієї Уго­ди. Вра­хо­ву­ю­чи те, що Уго­да ТРІПС на­бу­ла чин­нос­ті 1 січ­ня 1995 ро­ку, ви­ще­заз­на­че­ний п’яти­річ­ний тер­мін спли­нув 1 січ­ня 1999 ро­ку, а Уго­да ТРІПС має ви­ко­ну­ва­тись у пов­но­му об­ся­зі з мо­мен­ту всту­пу Украї­ни до СОТ. Та­ким чи­ном по­ста­но­ва, що вре­гу­льо­вує дотри­ман­ня ос­но­во­по­лож­них прин­ци­пів СОТ, та­ких як на­ціо­наль­ний ре­жим та ре­жим най­біль­шо­го спри­ян­ня, має всту­пи­ти в си­лу не піз­ні­ше ніж з да­ти всту­пу до СОТ.

Крім то­го, вар­то за­зна­чи­ти, що на чис­лен­ні звер­нен­ня що­до вра­ху­ван­ня та­кої про­по­зи­ції, Мі­ніс­тер­ст­во еко­но­мі­ки Украї­ни на­да­ва­ло від­по­від­ні офі­цій­ні роз’яс­нен­ня лис­том від­ 19.12.2007 № 57-24/322 (ко­пія лис­та до­да­ється).

Та­кож на да­ний час на­ко­пи­чу­ється ін­фор­ма­ція про по­да­ні за­яв­ки на об’єк­ти про­мис­ло­вої влас­нос­ті, кіль­кість дер­жав­них реєст­рацій та під­три­ман­ня чин­нос­ті цих реєст­рацій.

11. Що­до роз­роб­ки ме­то­ди­ки оцін­ки рів­ня пі­рат­ст­ва що­до ви­ко­рис­тан­ня різ­них об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті (пп. 2.16 п. 2 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

Ство­рен­ня ме­то­дик оцін­ки рів­ня «пі­рат­ст­ва» з на­шої точ­ки зо­ру є ак­ту­аль­ною проб­ле­мою, але їх роз­роб­ка по­тре­бує за­лу­чен­ня ши­ро­ко­го ко­ла ви­со­ко­ква­лі­фі­ко­ва­них фа­хів­ців від­по­від­но­го про­фі­лю та знач­них кош­тів. Кош­ти Дер­жав­но­го бю­джету Украї­ни на роз­роб­ку та­ких ме­то­дик в 2008 ро­ці та кош­то­рис ви­трат Держ­де­пар­та­мен­ту на 2008 рік не пе­ред­ба­че­ні. То­му, ви­рі­шен­ня цієї проб­ле­ми про­по­ну­є­мо від­тер­мі­ну­ва­ти до ви­рі­шен­ня за­зна­че­них фінан­со­вих пи­тань.

12. Що­до ство­рен­ня від­кри­тої ба­зи да­них рі­шень Апе­ля­цій­ної па­ла­ти Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті об’єк­тів ав­тор­сько­го пра­ва і су­між­них прав (пп. 2.19 п. 2 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

Роз­роб­ля­ється про­ект За­ко­ну Украї­ни «Про вне­сен­ня змін до де­яких за­ко­но­дав­чих ак­тів з пи­тань ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті» з ме­тою вре­гу­лю­ван­ня від­но­син що­до за­без­пе­чен­ня до­сту­пу до рі­шень Апе­ля­цій­ної па­ла­ти Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

Роз­роб­ля­ється про­ект про вне­сен­ня змін до рег­ла­мен­ту Апе­ля­цій­ної па­ла­ти Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті, за­твер­дже­но­го на­ка­зом Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Украї­ни від­ 15 ве­рес­ня 2003 ро­ку № 622, в яко­му пе­ред­ба­ча­ти­меться по­ря­док фор­му­ван­ня та вве­ден­ня реє­с­т­ру рі­шень Апе­ля­цій­ної па­ла­ти Дер­жав­но­го де­пар­та­мен­ту ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.

13. Що­до за­про­ваджен­ня ба­зи да­них «Пер­с­пек­тив­ні ви­на­хо­ди» та фо­ру­му дер­жав­ної ста­тис­тич­ної звіт­нос­ті сто­сов­но ви­ко­рис­тан­ня об’єк­тів пра­ва ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті в еко­но­мі­ці Украї­ни (пп. 2.13 п. 2 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

До­сліджу­ється пи­тан­ня ви­яв­лен­ня та від­бо­ру пер­с­пек­тив­них ви­на­хо­дів, а та­кож кри­те­рії від­не­сен­ня ви­на­хо­ду до ка­те­го­рії пер­с­пек­тив­них з ви­ко­рис­тан­ням дос­ві­ду Ро­сій­ської Фе­де­ра­ції.

Го­ту­ється від­по­відь Мі­ніс­тер­ст­ва ос­ві­ти і на­уки Украї­ни на лист Дер­жав­но­го ко­мі­те­ту ста­тис­ти­ки Украї­ни від­ 25.05.2008 № 05/3-5/29 що­до до­ціль­нос­ті за­про­ваджен­ня фор­ми дер­жав­но­го ста­тис­тич­но­го спо­сте­ре­жен­ня № 4-нт (пе­ре­лік).

14. Що­до роз­роб­ки но­вих прин­ци­пів і під­хо­дів до про­ве­ден­ня на­уко­во-тех­ніч­ної (па­тен­т­ної) екс­пер­ти­зи об’єк­тів пра­ва про­мис­ло­вої влас­нос­ті (пп. 3.12. п. 3 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

Ви­вча­ється сві­то­вий дос­від що­до удос­ко­на­лен­ня про­це­ду­ри про­ве­ден­ня екс­пер­ти­зи за­явок на рів­ні ви­мог Євро­пей­сько­го Со­ю­зу.

15. Що­до від­крит­тя без­кош­тов­но­го до­сту­пу до ба­зи да­них Укр­па­тен­ту «За­реє­с­т­ро­ва­ні в Укра­ї­ні зна­ки для то­ва­рів і по­слуг» (пп. 2.20 п. 2 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

Без­кош­тов­ний до­ступ до ві­домос­тей ба­зи да­них Дер­жав­но­го під­при­єм­ст­ва «Укра­їн­ський ін­с­ти­тут про­мис­ло­вої влас­нос­ті» «За­реє­с­т­ро­ва­ні в Укра­ї­ні зна­ки для то­ва­рів і по­слуг» бу­де від­кри­тий 1 лис­то­па­да 2008 ро­ку.

16. Що­до по­си­лен­ня кон­т­ро­лю за ви­ко­рис­тан­ням кош­тів на фун­к­ці­о­ну­ван­ня дер­жав­ної сис­те­ми охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті (пп. 2.6 п. 2 роз­ді­лу 3 Рі­шен­ня)

За­зна­че­не пункт сто­су­ється Мі­ніс­тер­ст­ва внут­ріш­ніх справ Украї­ни, Мі­ніс­тер­ст­ва фінан­сів Украї­ни, Мі­ніс­тер­ст­во еко­но­мі­ки Украї­ни, Мі­ніс­тер­ст­ва куль­ту­ри Украї­ни, Мі­ніс­тер­ст­ва юс­ти­ції Украї­ни, КРУ, Фон­ду дер­жав­но­го май­на Украї­ни, Держ­ін­вес­ти­цій, Держ­ком­с­та­ту, Держ­ком­телера­діо.

Ста­ном на 23.06.2008 ро­ку ли­ше Мі­ніс­тер­ст­во фінан­сів Украї­ни по­ві­до­ми­ло про го­тов­ність взя­ти участь у пе­ре­вір­ках. Інші за­зна­че­ні ор­га­ни сво­їх про­по­зи­цій що­до ви­рі­шен­ня по­ру­ше­но­го пи­тан­ня не на­да­ли.

Держ­де­пар­та­мент го­то­вий взя­ти участь у пе­ре­вір­ках ор­га­нів та уста­­нов, що вхо­дять до сис­те­ми пра­во­вої охо­ро­ни ін­те­лек­ту­аль­ної влас­нос­ті.