Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальний супровід сімей 2006 В3.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
2.97 Mб
Скачать

10. Які послуги надають центри сім'ям, які опинилися в складних життєвих обставинах?

Надання соціальних послуг особам і сім'ям, які опинилися у складних життєвих обставинах, регулюються законами України "Про соціальні послуги" (від 19.06.2003 р. № 966-ІУ), "Про соціальну роботу з дітьми та молоддю" (від 21.06.2001 р. № 2558-ІН), "Про попередження насильства у сім'ї" (від 15.11.2001 р. № 2789-ПІ), іншими нормативно-правовими документами.

Відповідно до Закону України "Про соціальні послуги", соціалі послуги - комплекс правових, економічних, психологічних, освітніх, медичних, реабілітаційних та інших заходів, спрямованих на окремі соціальні групи чи індивідів, які перебувають у складних життєвих обставинах потребують сторонньої допомоги, з метою поліпшення або відтворення життєдіяльності, соціальної адаптації та повернення до повноцінного життя.

У літературі з проблем соціальної роботи зустрічається кілька визначень соціальних послуг. Іх розглядають як комплекс дій держави, відповідних громадських і приватних організацій, спрямованих на створення і поліпшення умов життєдіяльності особистості, розширення можливостей її самореалізації; реалізації особистісних, політичних, соціальних і культурних прав [5, с. 62]; як конкретний, порівняльний продукт роботи соціальних служб, індикатор втручання та допомоги [4, с. 26]; як сукупність дій і пропозицій державних та неурядових організацій, якими можуть скористатися окремі особи чи соціальні групи з метою задоволення особистісних потреб, вирішення проблем або подолання складних життєвих обставин [4, с 141].

Надаючи соціальні послуги сім'ям, що опинилися у складних життєвих обставинах, дії соціального працівника спрямовані на попередження «винекнення таких обставин і створення умов для самостійного розв'язання жаттєвих проблем, що з'являються.

У процесі здійснення соціального супроводу сімей, що опинилися у складних життєвих обставинах, центри соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді надають:

соціально-економічні послуги: задоволення матеріальних інтересів і потреб осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, що реалізуються у формі надання натуральної чи грошової допомоги, а також допомоги у вигляді одноразових компенсацій; сприяння у залученні додаткових ресурсів для задоволення потреб сім'ї на лікування, оздоровления; інформування клієнта з питань працевлаштування та сприяння цьому, навчання; сприяння у пошуку житла; придбання засобів для заробітку (наприклад, купівля або оренда швейної машинки, обладнання для теплиці тощо); сприяння в оформленні та своєчасному отриманні батьками державних виплат на утримання дитини; вирішенні проблем житла, працевлаштування прийомних дітей, дітей-вихованців після досягнення ними повноліття чи закінчення навчання; посередництво у наданні гуманітарної допомоги з інших. джерел, залучення релігійних організацій до допомоги сім'ї;

юридичні (правові) послуги: консультування з питань застосування чинного законодавства і нормативних актів; представления і захист прав та законних інтересів сім'ї та дітей, що в них виховуються, в органах державних та недержавних організаціях; сприяння в оформленні документів, необхідних для розв'язання проблем клієнтів; здійснення правової освіти батьків та дітей, що виховуються в цих сім'ях; співпраця з різними установами та фахівцями для надання фахової юридичної допомоги;

соціально-педагогічні послуги: виявлення та сприяння розвитку різнобічних інтересів і потреб осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах. організація індивідуального навчального, виховного, колекційного процесів дозвілля, залучення до роботи різноманітних закладів; забезпечення доступності відповідних освітніх послуг для дітей з вадами розумового або фізичного розвитку шляхом індивідуального навчання; просвітницька робота щодо всебічного і гармонійного розвитку дитини; особливостей розвитку сім'ї та сімейних стосунків; навчання батьків ефективним методам виховання без покарання, мобілізаціїї власних ресурсів сім'ї для вирішення проблем у подальшому; допомога батькам у здійсненні статевого та гендерного виховання; допомога у розв'язанні конфліктних ситуацій сімейного виховання; здійснення моніторингу захисту дитини від жорстокого поводження та насильства; педагогічне консультування з питань розв'язання педагогічних проблем сім'ї та її членів; влаштування ди­тини у дитячий садок; на професійне навчання; запрошення дітей та їхніх батьків на розважальні заходи; влаштування дитини у клуб (гурток, секцію, додаткове навчання) тощо;

психологічні послуги: надання консультацій з питань психічного здоров'я та поліпшення взаємин з оточуючим середовищем, застосування психодіагностики, спрямованої на виявлення соціально-психологічних харак­теристик особистості, з метою її психологічної корекції або психологічної реабілітації; сприяння в адаптації дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, до нової сім'ї та сім'ї до дитини, у створенні на­лежного психологічного клімату, для якого характерними є повага, любов, турбота, емоційні зв'язки; сприяння в запобіганні виникненню непорозумінь та конфліктів між членами сім'ї; сприяння у формуванні у дитини почуття власної гідності, адекватної самооцінки, самосвідомості, самостійності, громадянськості позиції; мінімізація негативних наслідків попередніх травм; надання методичних порад;

соціально-медичні послуги: консультації щодо запобігання виникненню та розвитку можливих органічних розладів особи, збереження, підтримка та охорона її здоров'я, здійснення профілактичних заходів; надання необхідної інформації, настанов щодо здорового способу життя, профілактики туберкульозу, венеричних захворювань та ВІЛ/СНІДу; сприяння проходженні членами сім'ї обов'язкового медичного огляду та, у разі необ-хідності, забезпечення виконання призначень лікаря; допомога у вирішениі питань, пов'язаних з оздоровленням дітей; сприяння, у разі потреби, у госпіталізації клієнтів до лікувальних установ; придбання ліків для дитини, надання вітамінів дітям; налагодження, у разі необхідності, ефективної співпраці із закладами охорони здоров'я та іншими організаціями соціального спрямування, які надають допомогу ВІЛ-інфікованим дітям;

інформаційні послуги: інформування про ресурси громади та допомога у їх використанні на користь дитини (про дитячі навчальні заклал гуртки, спортивні школи та заняття, про діяльність дитячих, молодіжних громадських організацій, турпоходи, культурні заходи); надання довідкової інформації, необхідної для вирішення складної життєвої ситуації, надання інформації про послуги, які можна отримати в ЦСССДМ, графіки роботи закладів соціального спрямування, освіти, охорони здоров'я, центрів зайнятості, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування; розповсюдження буклетів, листівок, пам'яток, плакатів соціального спрямування.

Дещо іншу класифікацію соціальних послуг пропонує визнаний вчений у сфері соціальної педагогіки О. В. Безпалько, яка стверджує, що соціально-педагогічна робота в територіальній громаді забезпечується через надання педагогічних, психологічних, медико-оздоровчих, юридичних та іформаційно-довідкових соціальних послуг [3, с. 144].

При цьому одними з найбільш поширених видів послуг е педагогічні. Як різновид цих послуг виокремлюються освітні та розвиваючі послуги. Освітні послуги можуть надаватися у формі індивідуальних і групових занять, навчальних курсів, семінарів, відеолекторіїв, соціально-психологічних тренінгів, просвітницьких бесід, майстер-класів. Прикладом розвиваючих послуг може бути участь членів сімей у культурологічних заходах, ігротека тощо.

В організації соціального супроводу сімей, що опинилися у складних житєвих обставинах, велика питома вага припадає на психологічні послуги, які орієнтовані на формування у клієнта впевненості та мотивації по подоланню складних ситуацій, розвиток навичок самовдосконалення, зміну в свідомості людини уявлення про безвихідь її становища, відновлення психологічних сил організму. Згідно з класифікацією О. В. Безпалько, як різновид цих послуг можна виокремити діагностичні та корекційні. Психологічні послуги можуть надаватися у формі консультацій, психологічної діагностики, психологічних тренінгів, психокорекційних занять, груп взаємодопомоги, дистанційного консультування по "Телефону Довіри" тощо.

Юридичні послуги - надання консультацій з питань чинного законодавства; допомога в оформленні необхідних документів; адвокатські послуги неповнолітнім; проведения юридичних процедур при влаштуванні дитини в прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу.

Прикладами медико-оздоровчих послуг можуть бути консультації спеціалістів; оздоровчі програми для всієї сім'ї чи її членів; оздоровления дітей у санаторіях, пансіонатах, таборах відпочинку тощо. Проте, у переважній більшості, оздоровчі послуги надаються в загальноосвітніх закладах, спортивних клубах, центрах, басейнах, клубах за місцем проживання. Надання медичних послуг забезпечується в реабілітаційних центрах, медичних: установах, спеціалізованих медичних центрах тощо.

Інформаційно-довідкові послуги можуть надаватися у формі індивідуальних чи групових консультацій; дистанційного консультування по телефону, безкоштовного забезпечення рекламно-інформаційною продукцією (буклети, пам'ятки брошури, журнали), розміщення інформації в Інтернеті тощо. Сьогодні досить ефективною в плані надання інформаційно-довідкових послуг є робота ресурсних центрів, які створюються за сприянням громадських організацій та соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. У них зібрані різноманітні публікації, відеоматеріали, інформація На електронних носіях, що дає можливість задовольнити різнопланові запити користувачів.

Варто зауважити, що досить широкий спектр зазначених вище психологічних послуг пропонують сьогодні і неурядові організації (благодійні фонди, громадські організації) відповідно до запитів їх цільових труп та пріоритетних напрямів діяльності організації.

Послуги можуть надаватися: у приміщенні ЦСССДМ, ССН, за місцем проживания клієнта його сім'ї, прийомної сім'ї, в дитячих будинках сімейного типу, будинках дитини, дитячих будинках змішаного типу, у центрах соціально-психологічної допомоги, у пологових відділеннях, пологових бу­динках, жіночих консультаціях, у соціальних центрах матері та дитини, в навчальних закладах, інтернатних установах, у соціальних гуртожитках, у центрах соціальної реабілітації для дітей та молоді з функціональними обмеженнями, у денних центрах перебування ВІЛ-інфікованих дітей, у центрах ресоціалізації наркозалежної молоді, у слідчих ізоляторах, виховних і виправних колоніях, інших організаціях та установах.

Література:

1 . Звєрєва I. Д. Соціально-педагогічна робота з дітьми та молоддю в Україні: теорія і практика. Монографія. -К.: Правда Ярославичів, 1998. - 333 с.

2. Інновації у соціальних службах: Навч. - метод, посібник / Т. Семигіна, В. Покладова, I. Грига та ін. ~ К.: Пульсари, 2002. - 168 с.

3. Послуги соціальних служб для дітей, молоді, різних категорій сімей м. Києва. Інформаційно-рекламна збірка / Під ред. К. С. Шендеровського, I. Я. Ткач. - К.: КМЦССМ, 2004. - 86 с.

4. Соціальна педагогіка: теорія та технології. - К.: Центр навчальної літератури, 2006. - 316 с.

5. Шендеровський К. С. Адаптаційна модель розвитку соціальних служб для молоді. - К.: Етна, 2002. - 121 с.