Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальний супровід сімей 2006 В3.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
2.97 Mб
Скачать

9. Що таке соціальний супровід?

За визначенням Закону України "Про соціальну роботу з сім'ями, дітьми та молоддю", соціальний супровід - вид соціальної роботи, спрямований на подолання складних життєвих обставин, а також на адаптацію до нового середовища, створення у ньому оптимальних умов життя окремих категорій дітей та молоді шляхом надання комплексу соціальних послуг.

Крім того, соціальний супровід орієнтовано на здійснення соціаль­ної опіки, патронажу соціально незахищених верств населения з метов подолання їх життєвих труднощів, збереження та підвищення їхнього соціального статусу. Слід зауважити, що соціальний супровід - це тривалий процес, спрямований на здійснення різними спеціалістами система комплексних заходів щодо соціальної реабілітації представників зазначених хатегорій [4, с. 201].

Соціальний супровід сім'ї — це вид соціальної роботи, спрямованоъ на забезпечення оптимальних умов життєдіяльності сімей, дітей і молоді, шляхом надання необхідних соціальних послуг, до­помоги та здійснення відповідних заходів. Його здійснює соціальний працівник, діяльність якого спрямована на підтримку сім'ї в різних видах її життєдіяльності, формуванні здатності сім'ї самотужки долати свої труднощі, надання допомоги сім'ям з метою розв'язання різних проблем [3].

Соціальний супровід здійснюєгься шляхом надання різних видів матеріальної та психологічної допомоги, соціальних послуг, консультування, захисту інтересів сім'ї в органах державної влади. Тривалість соціального супроводу окремої сім'ї залежить від гостроти проблем, які існують у сім'ї, рівня розвитку адаптаційного потенціалу членів сім'ї, ступеня функціонувальної спроможності сім'ї щодо самостійного подолання труднощів, рівня розвитку зв'язків сім'ї з мікро- та макросередовищем.

Соціальний супровід базується на таких основних формах соціальної роботи як:

- індивідуальна, суть якої полягає у здійсненні соціальної допомоги, соціальних послуг і соціальної реабілітації відповідно до потреб особистості й характеру самих проблем;

- соціально значуща діяльність, у тому числі громадський дитячий та молодіжний рух;

- соціальне навчання, що здійснюється у різних типах державних, приватних освітніх закладах і пов'язана з отриманням певного рівня соціальної освіти;

- соціально-психолого-педагогічна та юридична підтримка, призначення якох є надання професійної допомоги та посередницька діяльність професіоналів із соціальної роботи у роз'язанні різноманітних проблем;

- консультування, у процесі якого виявляються і накреслюються основні напрями виходу з проблеми, що хвилює особистість;

- науково-обгрунтовані і своєчасно застосовані дії держави, соціальних інституцій, зокрема й центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді спеціальних установ, професіоналів і волонтерів, спрямовані на запобігання можливим фізичним, психологічним та соціокультурним колізіям у розвитку окремих індивідів і груп ризику; збереження, підтримка і захист нормального рівня життя та здоров'я сімей, молоді; сприяння молодим людям у досягнені поставлених цілей і розкритті їх внутрішнього потенціалу.

У Сатгі 8 Закону України «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю» визначено, що соціальний супровід передбачае здійснення:

- комплексних заходів, спрямованих на подолання різних видів залежностей які завдають шкоди психічному та фізичному здоров 'ю сімей, дітей і молодді

- системи заходів, спрямованих на подолання різних видів залежностей, які завдають шкоди психічному та фізичному здоров'ю сімей, дітей і молоді;

- комплексу послуг, спрямованих на забезпечення належних умов функціонування прийомних сімей, дитячого будинку сімейного типу;

- соціальної опіки щодо дітей з вадами фізичного розвитку.

Складовою соціального супроводу є соціальне інспектування (вид со­ціальної роботи, спрямований на здійснення аналізу, експертизи, нагляду та контролю за умовами життєдіяльності сімей, дітей та молоді, з метою забезпечення їх прав і свобод, задоволення інтересів та потреб).

Література:

1. Закон України "Про соціальну роботу з сім'ями, дітьми та молоддю".

2. Зайцева 3. Г., Трубавіна I. М. Комплексна програма центрів ССМ "Соціальна підтримка сім'ї" // Комплексні програми центрів ССМ. - К., 2001. - С. 5-16, 24-26.

3. Звєрєва I. Д., Безпалько О. В., Харченко С. Я. та ін. Соціальна ро­бота в Україні: Навч. посіб. / Заг. ред. /. Д. Звєрєвої, Г. М. Лактіонової. - К.: Наук, світ, 2003. - 117 с.

4. Словник-довідник для соціальних працівників та соціальних педагогів / За заг. ред. А. И. Капської, I. М. Пінчук, С. В. Толстоухової. - К., 2000. - 260 с.

5. Теория и методика социальной работы (Краткий курс). - М., 1994.- 192с.

6. Технологи соціально-педагогічної роботи: Навч. посібник / За заг. ред. проф. А. Я. Капської. - К., 2002. - 372 с.