Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальний супровід сімей 2006 В3.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
2.97 Mб
Скачать

18. Яка документація ведеться при соціальному супроводі сім'ї, яка опинилася у складних життєвих обставинах?

Документи, з якими соціальний працівник працює, здійснюючи соціа­льний супровід, подано у Порядку взаємодії суб'єктів соціальної роботи із сім'ями, які опинилися у складних життєвих обставинах, а саме: журнал обліку сімей та облікова картка сім'ї, щодо якої здійснюється соціальний супровід.

ЖУРНАЛ

обліку сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах

з/п

Дата взяття

на облік

Прізвище, ініціали, рік народження матері, бать­ка, кількість дітей, у т.ч. неповноліт­ніх

Місце про­жи­вання сім'ї

Суб'єкт соціаль­ного інспекту­вання

Обставини, що є під­ста­вою для взяття сім'ї на облік

Рішення дорадчого органу

Види наданої допомоги

Підстава для зняття з обліку (указати дату зняття 3

обліку)

Приміт­ка



ОБЛІКОВА КАРТКА

сім'ї

щодо якої здійснюється соціальний супровід

Тип сім’ї (поставити відповідну позначку)

Багатодітна неповна малозабезпечина

Батько

(П.І.Б., рік народження)

Мати

(П.І.Б., рік народження) Кількість членів сім'ї, у т.ч. дітей до 18 років

Місце проживання сім'ї

(індекс, область, район, місто (село, селище), вулиця, будинок, квартира, телефон)

У ході реалізації проекту "Розвиток інтегрованих соціальних служб для вразливих сімей і дітей", що реалізується Представництвом благодійної організації "Кожній дитині" в Україні за підтримки Європейського Союзу, розроблено та впроваджується наступний пакет документів (форм), що використовуються під час соціального супроводу сімей, які опинилися в складних життєвих ситуаціях:

• форма № 1 - "Картка звернення";

  1. форма № 1А - "Картка первинного оцінювання випадку відмови або загрози відмови від новонародженої дитини";

  2. форма № 2 - "Картка соціальної роботи";

  3. форма № 3 - "Картка обліку дій соціального працівника";

  4. форма № 4 - "Акт - обстеження житлово-побутових умов прожи­вання";

  5. форма № 5 - "Картка оцінки стану розвитку та виховання дитини";

  6. форма N° б, 6А - "Договір про здійснення соціального супроводу сім'ї / Перегляд Договору про здійснення соціального супроводу сім'ї";

  7. форма № 7 - "План спільних дій при здійсненні соціального су­проводу сім'ї";

  8. форма № 8 - "Картка обліку наданих соціальних послуг";

  9. форма № 9 - "Картка обліку матеріальної допомоги".

Приймаючи звернення клієнта, спеціалісти повинні занести інформа­цію про нього у відповідний "Журнал звернень громадян до центру соціа­льних служб для сім'ї, дітей та молоді" та зафіксувати вхідний номер зве­рнення, який буде відображатися на всіх формах "Картки соціальної роботи".

У правому кутку кожної форми "Картки соціальної роботи" вказуєть­ся номер, який відповідає порядковому номеру із "Журналу звернень гро­мадян". У разі повторного звернення клієнта та потреби у повторному взят­ті під супровід на первинній "Картці соціальної роботи" в правому кутку додається новий номер із "Журналу звернень громадян".

Всі контакти з сім'єю та з соціальним оточенням сім'ї (через листи, телефонні дзвінки, індивідуальні бесіди, інше) мають бути обов'язково за­фіксовані та включені до "Картки соціальної роботи". Також обов'язково мають бути протоколи командних зустрічей, на яких розглядались питання сім'ї.

Відповідно до Закону України "Про соціальні послуги", "Етичного ко­дексу спеціалістів із соціальної роботи України" соціальний працівник має пам'ятати, що інформація, яка міститься в "Картці" є конфіденційною. До "Картки" мають доступ: клієнт/и, щодо якого/яких ведеться соціальна робота, соціальний працівник, який надає соціальні послуги та прямі керів­ники соціального працівника. Розголосити дану інформацію соціальний пра­цівник має право тільки за обставин, коли від цього залежить захист жит­тєвих інтересів дитини чи інших членів сім'ї. Порушення законодавства про соціальні послуги та про інформацію тягне за собою дисциплінарну, цивіль­но-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність згідно з за­конодавством України.

Слід зазначити, що запропоновані форми розроблені з урахуванням якомога більшої кількісті факторів, причин, що спричиняють складні жи­ттєві обставини.

Форма № 1. Картка звернення.

Звернення до центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (фор­ма № 1) є первинним джерелом інформації про сім'ю, дитину. Дана форма заповнюється черговим соціальним працівником ЦСССДМ та передається менеджеру відповідної служби для прийняття рішення щодо подальшо: роботи з клієнтом. Якщо звернення чи повідомлення стосується випадку загрози відмови матері (батьків) від майбутньої чи народженої дитини, со­ціальний працівник розпочинає роботу з випадком з форми 1А, потім б залежності від ситуації використовує інші форми карток.

Форма № 2. Картка соціальної роботи.

Соціальний працівник, якому менеджер доручив працювати по звер­ненню, оформлює "Картку соціальної роботи" (форма № 2), в якій фіксу­ються дані: прізвище, ім'я, по батькові особи на якого оформлюється карт­ка, ким направлено, хто і коли прийняв рішення про надання соціальних послуг, хто (яка служба і який соціальний працівник) буде здійснювати роботу.

Другий розділ форми 2 заповнюється за результатами проведеної роботи.

Якщо обов'язки соціальної служби, передбачені Договором, виконані та за оцінками соціального працівника сім'я вийшла із кризового стану, то сім'ю починають готувати до завершення роботи з нею. Усі записи щодо завершення стосунків фіксуються у другому розділі форми 2.

Форма № 3. Картка обліку дій соціального працівника.

Вже починаючи з етапу налагодження стосунків із клієнтом, а також протягом усього періоду соціальної роботи з ним, соціальний працівник веде записи у "Картці обліку дій соціального працівника" (форма № 3) стосовно клієнта та його соціального оточення, де фіксується, коли і з ким контактував соціальний працівник, короткий зміст розмови, домовленостей, підсумок або висновок стосовно подальших дій.

Форма №q 4. Акт обстеження житлово-побутових умов.

Важливим документом в роботі із сім'єю та джерелом інформації про сім'ю є документ "Акт обстеження житлово-побутових умов" (форма №4), в якому фіксується вся інформація про сім'ю: інформація про членів роди­ни, житлові умови, характеристика сім'ї, позитивні зв'язки, основні про­блеми.

Форма № 5. Картка оцінки стану розвитку та виховання дитини.

Оцінка стану розвитку та виховання дитини (форма N° 5) спрямована на виявлення змін, які відбулися чи відбуваються у її розвитку з метою з'ясування потреб дитини. Дана оцінююча форма заповнюється за потре­бою, але обов'язково на початку надання послуг та на завершення.

Відповідно до п. 6 наказу Державного комітету України у справах сім'ї та молоді від 04.02.2002 р. № 11 "Порядок здійснення соціальними працівниками ЦСССДМ соціального інспектування з метою забезпечення супроводу сімей у складних життєвих обставинах" дану оцінюючу форму можуть заповнювати: представники освіти, охорони здоров'я, опіки та пік­лування, ССН, КМСН, судові органи, житлово-комунальні служби, під­приємства, організації, громадські організації, громадяни.

Форма № 6, б А. Договір про здійснення соціального супроводу сім'ї/Перегляд Договору про здійснення соціального супроводу сім'ї.

У Договір включені такі пункти: мета співпраці, що слід зробити, права, які мають сторони та обов'язки, які на них покладаються, умови припинення, розірвання, перегляду, додаткові умови, дата укладання. Цей документ (форма № б "Договір про здійснення соціального супроводу сім'ї") укладається у двох примірниках: один зберігається у клієнта, дру­гий - у особовій справі, і підписується клієнтом, соціальним працівником, який буде працювати з родиною, та керівником служби.

По закінченню терміну дії Договір переглядається соціальним праців­ником і клієнтом: аналізуються результати, вносяться корективи чи при­ймається рішення про подальший розвиток стосунків (продовження соціа­льної роботи, припинення чи розірвання Договору). Результати перегляду фіксуються у формі № 6А "Перегляд Договору про здійснення соціального супроводу сім'ї". У деяких виняткових випадках можливий достроковий перегляд Договору з метою укладання нового (зазначення нових пунктів у плані роботи) чи припинення роботи з клієнтом.

Форма № 7. План спільних дій при здійсненні соціального супроводу сім'ї.

План складається після підписання Договору про про здійснення соці­ального супроводу сім'ї. Всі заплановані дії/ соціальні послуги мають: бути здійсненні, зрозумілими, чіткими, відповідати можливостям клієнта та його цілям, враховувати соціальне оточення клієнта, чітко визначати дії для кожної зі сторін (як соціального працівника, який надає соціальні послуги, так і клієнта). Обов'язково необхідно вказувати також термін їх виконання та результат, який очікується отримати. Все це соціальний працівник фік­сує у формі N° 7.

Форма № 8. Картка обліку надання соціальних послуг.

На всіх етапах соціальної роботи ведуться детальні записи наданих послуг сім'ї, що фіксуються у формі № 8. У цій формі є колонка "Код послуги", в якій потрібно поставити код соціальної послуги, яку надали клієнту відповідно до Глосарію проблем ЦСССДМ.

Форма № 9. Картка обліку надання матеріальної допомоги.

Усі види наданої допомоги (фінансової, матеріальної, гуманітарної) легально фіксуються у формі № 9.

При наданні фінансової допомоги обов'язково мають бути такі документи:

заява клієнта на фінансову допомогу;

відповідні підтверджуючі документи, які вказують на необхідність її отримання;

протокол командної зустрічі, на якій розглядалось дане питання;

наказ директора центру про надання фінансової допомоги;

акт прийому-передачі коштів;

підверджуючі документи про цільове використання коштів.

При наданні матеріальної допомоги:

протокол командної зустрічі, на якій розглядалось питання на­дання матеріальної допомоги;

кошторис на отримання коштів для матеріальної допомоги сім'ям;

наказ директора центру про затвердження кошторису;

наказ директора про надання матеріальної допомоги сім'ям;

акт прийому-передачі матеріальної допомоги.

При наданні гуманітарної допомоги:

заяви клієнта;

наказ директора центру про надання гуманітарної допомоги;

відповідний запис у Журналі надання гуманітарної допомоги.

-

Карта обліку надання матеріальної допомоги

/20 р., № /20 р.,

з/п

Дата надання допомоги

Прізвище, ім'я, по батькові особи, що отримує допомогу

Підстава на отримання мате­ріальної допомоги (акт обстеження, протокол, наказ)

Вид допомоги (фінансова, матеріа-льна, гуманітарна)

Розмір допомоги (в грн)

Підпис отриму-вача

Піідпис социаль­ного пра-цівника