Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальний супровід сімей 2006 В3.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
2.97 Mб
Скачать

24. Коли і як завершується (припиняється) соціальний су­провід сім'ї, яка опинилась у складних життєвих обставинах?

Питання завершення соціального супроводу підпадає під вимоги:

  • наказу Державного центру соціальних служб для молоді від 08.04.2002 року N° 19 "Про затвердження Порядку здійснення соціального супроводу небла­гополучных сімей";

  • наказу Державного комітету України у справах сім'ї та молоді від 04.02.2002 року № 11 "Про затвердження Порядку здійснення працівниками центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді соціального інспекту­вання з метою забезпечення супроводу сімей у складних життєвих обста­винах" (із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства України у справах сім'ї, дітей та молоді № 94 від 01.03.2005 року);

  • наказ Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, Міністер­ства охорони здоров'я України, Міністерства освіти і науки України, Мі­ністерства праці та соціальної політики України, Міністерство транспо­рту та зв'язку України, Міністерство внутрішніх справ, Державний департамент України з питань виконання покарань № 1983/388/452/221/556/ 596/106 від і4.06.2006 року "Про затвердження Порядку взаємодії суб'єктів соціальної роботи із сім'ями, які опинилися у складних життєвих обставинах".

Завершення (припинення) соціального супроводу сім'ї, яка опинилась у складних життєвих обставинах, можливе в разі досягнення сім'єю пози­тивних результатів, а також за відсутності позитивних змін, пов'язаних із невиконанням членами сім'ї умов, визначених угодою про взяття під соціа­льний супровід.

Зокрема, коли процес соціального супроводу відповідно до термінів, вказаних в угоді з сім'єю, наближається до завершення, передбачено про ведення соціального інспектування. За висновками, зробленими під час соціального інспектування, сім'я підлягає виведенню з-під супроводу якщо:

  1. Процес соціального супроводу наближається до завершення, а про­ведена робота має позитивний результат.

  2. Вжиті соціальним працівником заходи щодо сім'ї, яка перебувала під соціальним супроводом, не дали позитивних результатів через невико­нання клієнтом своїх зобов'язань, передбачених планом-угодою.

Відповідно до пункту 5 спільного наказу від 14.06.2006 року визнача­ється, що соціальний супровід може припинятися у разі:

  • подолання сім'єю складної життєвої ситуації;

  • відмови сім'ї від допомоги, якщо це не загрожує іншим особам;

  • переїзду сім'ї.

За наявності вищезазначених причин сім'я, яка опинилася в складних життєвих обставинах, знімається з соціального супроводу.

    • Який результат здійснення соціального супроводу сі­мей, які опинилися у складних життєвих обставинах, можна вважати позитивним?

Позитивним результатом здійснення соціального супроводу можна вважати: