Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криміналістика екз.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
4.15 Mб
Скачать

2. Види слідів ніг та їх значення у розслідуванні злочинів

Сліди ніг і взуття - це відбитки морфологічних особливостей будови ніг, шкірного рельєфу або рельєфу підошви взуття. Сліди ніг залишаються на місці вчинення будь-якого кримінального правопорушення, але за різних причин їх не завжди виявляють.

Сліди ніг (взуття) утворюються при ходьбі, бігу, стрибках, стоянні на місці. За цими слідами можна з'ясувати як обставини вчинення кримінального правопорушення, так і деякі особливості суб'єкта, який їх залишив, що є необхідним для його розшуку.

Сліди ніг і взуття можуть бути: статичними і динамічними (наприклад, утвореними при ковзанні носка чи каблука по вологому ґрунту або снігу); об'ємними і поверхневими (нашарування і відшарування); забарвленими та безбарвними (видимі, слабовидимі та невидимі).

За видом слідоутворюючого об'єкта розглядувані сліди поділяються на сліди босих ніг, сліди взуття та сліди ніг у шкарпетках (панчохах). За слідами босих та вдягнених у шкарпетки (панчохи) ніг ототожнюють людину, а за слідами ніг у взутті - взуття.

На місці події може бути виявлено одиночний слід або декілька послідовно залишених слідів ніг чи взуття. Коли сліди ніг представлені одним або декількома відбитками, що не відображають елементів ходи людини, їх називають одиночними. Якщо ж представлена група слідів ніг людини, яка складається з декількох (три і більше) послідовно розташованих відбитків босих ніг або взуття і пов'язана єдиним механізмом утворення та напрямом, таке поєднання слідів називають доріжкою слідів.

У одиночних слідах відображаються в основному анатомічні ознаки стопи або особливості взуття, в доріжці слідів - ще й функціональні ознаки людини.

Способи фіксації слідів ніг (взуття):

опис у протоколі;

фотографування;

копіювання;

виготовлення зліпків (із гіпсуё, сірки, парафіну);

складання схем і замальовок.

У протоколі слідчого огляду слід зазначити: місце і час виявлення слідів; на якій поверхні вони виявлені (пісок, глина, сніг, асфальт тощо); вид сліду (об'ємний, поверхневий); форма (сліди черевиків, чобіт, босої ноги); розміри сліду; індивідуальні особливості підошви; дані вимірів елементів доріжки слідів; спосіб виявлення і фіксації сліду; спосіб вилучення сліду та його упаковка.

Сліди ніг (взуття) фотографуються за правилами масштабної зйомки. Об'ємні сліди ніг на снігу фотографують із жовтим або жовтогарячим світлофільтром і з блендою. Доріжка слідів фотографується панорамним способом.

Криміналістичне значення слідів ніг визначається, з одного боку, частотою їх народження в практиці боротьби зі злочинністю, з іншого - характером і обсягом отобразившейся в слідах інформації про об'єкт, їх що залишив. Одні сліди відображають властивості самої людини (сліди босих ніг), інші - особливості взуття, треті – структуру тканини, з якої виготовлені шкарпетки, панчохи або колготки, одягнені на ноги людини.

3.Види слідів транспортних засобів. Особливості їх виявлення, фіксації та вилучення.

Сліди транспортних засобів - це сліди, що відображають зовнішню будову окремих частин транспорту (протекторів, частин кузова тощо); віддалених під час розслідуваної події від транспортного засобу частини; речовини, що використовуються для експлуатації автомобіля тощо (гальмівна рідина, тосол, мастила), виявлені на місці цієї події.

Сліди транспортних засобів стають об'єктами криміналістичного дослідження, коли транспорт використовувався як предмет посягання; засіб учинення злочину або пересування пов'язаного зі вчиненням злочину, для вивезення викраденого, швидкого (негайного) переміщення злочинців, потерпілих, трупів і коли автотранспортом учинено кримінальну ДТП.

Усі сліди цього типу можна поділити на: а) сліди ходової частини засобу (коліс, гусениць, лиж); б) сліди частин транспорту, що виступають (кузова, бампера, облицювання радіатора), на інших предметах; в) предмети, що відокремилися від транспортного засобу (частки фарного скла, фарби, дерев'яного кузова); г) сліди, що утворилися на транспортному засобу в результаті контакту (різні пошкодження, нашарування); ґ) речовини, що не є об'єктами трасології, а досліджуються в експертизі матеріалів і речовин (хімічні, фізико-хімічні та біологічні дослідження).

Способи фіксації слідів транспортних засобів: 1) опис у протоколі; 2) фотографування; 3) виготовлення схем, замальовок; 4) копіювання (виготовлення зліпків).

У протоколі огляду необхідно зазначати: постійні орієнтири, що допоможуть установити місце знаходження слідів; час їх виявлення; характер, вид і стан ґрунту або покриття дороги, де виявлено сліди (слідосприймаючої поверхні); вид слідів (об'ємні, поверхневі); кількість слідів, їх розташування між собою; ширину кожного сліду; глибину об'ємних слідів щодо поверхні дороги; розмір колії; форму малюнка протектора шин, їх розміри, індивідуальні особливості; довжину сліду одного оберту колеса; довжину шляху гальмування; ознаки напрямку руху; ознаки шляху гальмування і ступінь його відображення.

Після фотографування поверхневі сліди протектора можуть бути скопійовані на спеціально підготовлений фотопапір, плівку або прошкурену листову гуму. У випадку виявлення слідів на картоні, фанері, папері, одязі потерпілого вони вилучаються в натурі.

З об'ємних слідів транспортних засобів виготовляють зліпки. Для цього можна використовувати гіпс, зліпочні пасти ("Л", "СКТН" та ін.). Зліпки виготовлюються не лише з тих частин слідів, які мають найбільше особливих ознак шин, а й із тих, в яких чітко відобразилися їхні загальні ознаки, тобто по всій довжині сліду колеса. Для фіксації окремих деталей використовують полімерні матеріали.