Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криміналістика екз.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
4.15 Mб
Скачать

62. Поняття та елементи доріжки слідів ніг та її криміналістичне значення.

Сліди ніг - це наслідки різних рухів людини, пов'язані з переміщенням її тіла у просторі. Локомоційні рухи є рефлекторним актом-навичкою, що виникає в процесі навчання й життєвого досвіду, вони існують на місці вчинення будь-якого злочину, але за різних причин не завжди виявляються.

Доріжка слідів ніг — це група слідів ніг людини, яка складається з декількох (три і більше) послідовно розташованих відбитків босих ніг або взуття. Елементи доріжки слідів ніг: лінія напрямку руху, лінія ходьби, довжина кроку, ширина кроку, кут розгортання стопи. У доріжці слідів ніг реалізуються анатомічні й функціональні ознаки людини. Доріжка слідів ніг має діагностичне значення (дає змогу зробити висновок про напрямок, швидкість і характер пересування, зріст, стать, фізичний стан і приблизний вік, фізичні вади).

Доріжка слідів відображає в основному загальні (групові) ознаки і тому сама по собі досить рідко буває об'єктом ідентифікаційного дослідження. Однак її значення достатньо велике, оскільки з урахуванням особливостей її елементів можна судити про багато властивостях особи, що залишила сліди.

У доріжці слідів можна виділити наступні ознаки (елементи): 1) лінія напрямку рух 2) лінія ходьби 3) права лінія кроку ); 4) ліва лінія кроку 5) довжина лівого кроку 6) довжина правого кроку 7) ширина розстановки ніг); 8) кут розвороту лівої стопи 9) кут розвороту правої стопи.

  1. Поняття та зміст криміналістичного зброєзнавства.

Криміналістичне зброєзнавство - поняття видове, що містить декілька самостійних класів зброї. Базисом для класифікації є характер об'єктів, що підлягають віднесенню до зброї, а також основна мета її використання (призначення).

Криміналістичне зброєзнавство як галузь криміналістичної техніки становить систему наукових положень і відповідних їм техніко-криміналістичних засобів, методів і прийомів, що використовуються для збирання та дослідження зброї, вибухових пристроїв, вибухівки і слідів їх застосування з метою розкриття, розслідування, попередження злочинів, установлення істини в справі.

Наукові засади криміналістичного зброєзнавства (включно з науковими засадами криміналістичної балістики) становлять дані загальної балістики, військових, технічних наук, хімії, інших природничих і технічних наук, що стосуються поняття, ознак, конструкції зброї, вибухових пристроїв, складу і властивостей вибухівки тощо. До таких також належать дані окремих криміналістичних теорій і вчень: криміналістичної ідентифікації, встановлення групової належності, криміналістичної діагностики, відносно механізму слідоутворення й інших; деяких галузей криміналістичної техніки (зокрема, криміналістичної фотографії, трасології тощо).

Завдання криміналістичного зброєзнавства є похідними від завдань криміналістики і розділу криміналістичної техніки.

Загальне (головне) завдання полягає в сприянні правоохоронним органам у їх діяльності з розкриття, розслідування й попередження злочинів, встановленні істини у кримінальних справах розробленими цією галуззю сучасними техніко-криміналістичними засобами, прийомами, методами збирання і дослідження об'єктів криміналістичного зброєзнавства, прийомами, методами використання отриманої інформації.

Спеціальні завдання:

1) подальше теоретичне вивчення закономірностей механізму вчинення злочинів із застосуванням зброї, вибухових пристроїв, виникнення інформації про це, закономірностей робіт із об'єктами криміналістичного зброєзнавства;

2) удосконалення наявних і розроблення нових техніко-криміналістичних засобів, прийомів, методів збирання, дослідження цих об'єктів і використання отриманих результатів для встановлення істини у справі.